naleśniki z olejem w cieście - 2899 przepisów (strona:60/194)

KROKIETY Z MIĘSEM I GRZYBAMI 134

dokładnie mieszamy. NALEŚNIKI : Do miski przesiewamy mąkę, dodajemy sól, jajka i mleko. Mieszamy używając rózgi, aż otrzymamy gładkie ciasto bez grudek. Jeśli mamy czas, odstawiamy na 20-30 minut, aby odpoczęło.  Stopniowo dolewamy wodę i mieszamy do połączenia składników. Powinniśmy otrzymać ciasto gęstości rzadkiej śmietany. Na dobrze rozgrzaną patelnię z nieprzywierającą powłoką wlewamy łyżeczkę oleju i za pomocą(...)ciasto cieniutką warstwą pokryło całe dno. Smażymy przez około 1 minutę, przewracamy na drugą stronę i smażymy jeszcze przez około 1/2 minuty, do lekkiego zrumienienia. Odkładamy na talerz. Na każdy naleśnik nakładamy pełną łyżkę farszu, rozsmarowujemy równą, cienką warstwą po całej powierzchni i ciasno zwijamy. Najpierw, na około 2 cm, zakładamy do środka dwa przeciwległe boki naleśnika i zwijamy

cool and minty
89. Naleśniki ze szpinakiem Ewy Wachowicz 141

olej do smażenia Na farsz 400g mrożonego szpinaku 200 g sera feta 4 ząbki czosnku sól, pieprz 15 dag sera żółtego.   Składniki na ciasto miksujemy i odstawiamy na 30 minut, po czym smażymy cienkie placki na patelni (24 cm). Masło roztapiamy, dodajemy czosnek, a potem szpinak. Dusimy aż woda odparuje, wkruszamy fetę, doprawiamy. Farszem smarujemy naleśniki, zwijamy

Jadło i czytadło
Wegańskie krokiety z pieczarkami 171

łyżki sosu sojowego 1 łyżka oleju do smażenia Naleśniki (na około 20 niewielkich sztuk): 4 szklanki mąki pszennej 2 łyżeczki proszku do pieczenia szczypta soli 2 szklanka mleka roślinnego 3 szklanki gazowanej wody mineralnej olej do smarowania patelni 4 łyżki siemienia lnianego 3/4 szklanki wody bułka tarta olej do smażenia Wykonanie: Pieczarki obieramy i trzemy na dużych oczkach tarki(...)olej i wrzucamy cebulkę. Smażymy aż się zeszkli, po czym wrzucamy utarte pieczarki i dodajemy bazylię, oregano, pieprz i sos sojowy. Mieszamy i smażymy aż woda całkowicie z nich wyparuje. Do dużej miski przesiewamy mąkę, proszek do pieczenia, sól i mieszamy. Dolewamy wodę, olej i mleko i dokładnie mieszamy. Patelnię smarujemy olejem (ja używam silikonowego pędzelka) i wylewamy porcję ciasta

Lamarida.pl
Pasiaste naleśniki z serem i kremem toffi 99

zwykłe , bo nie dość , że są w paski , to jeszcze mają w środku przepyszny krem o smaku krówki!SKŁADNIKI:NALEŚNIKI:- mąka – 2 szkl- mleko – 1,5 szkl- woda gazowana – 0,5 szkl- jajko – 2 szt- olej – 4 łyżki- cukier waniliowy – 1 łyżka- sól – szczypta- kakao – 1 łyżka NADZIENIE :- biały(...)PRZYRZĄDZENIA:Masę krówkową w puszcze lekko podgrzewamy do uzyskania płynnej konsystencji.Mąkę , mleko , wodę , jajko , sól , olej i cukier waniliowy dokładnie ze sobą mieszamy tworząc niezbyt gęste ciasto naleśnikowe.1/4 ciasta odkładamy i mieszamy z kakaem.Smażymy na dużej patelni niezbyt grube naleśniki wylewając jasne ciasto a na wierzch paseczki z ciasta ciemnego.Smażymy z obu stron po kilkanaście

Ostra na Słodko
Naleśniki z pomarańczami 153

Zainspirowany blogiem Szymona http://pimpmypancakes.blogspot.nl/  postanowiłem na dzisiejszy lunch przygotować sobie naleśniki.  Miałem pod ręką pomarańcze, więc pomyślałem, że będzią idealnym uzupełnieniem tego dania. Składniki na ciasto: Półtora szklanki mąki Szklanka mleka Jajko 2 łyżki cukru łyżka oleju do smażenia szczypta soli Mąkę wsypujemy do miski i mieszamy ją z solą i cukrem, dodajemy jajko(...)mleka.Pomarańcz kroimy w plasterki,  ja użyłem tylko 4 plasterki, a z reszty pomarańczy wycisnąłem sok na patelnie dosypałem łyżkę cukru, gdy  powstał syrop dodałem plasterki owoców . Naleśniki składamy i polewamy je sosem dodajemy plasterki pomarańczy do dekoracji.Smacznego PS. Wasze komentarze Motywują nas do większej pracy nad naszym blogiem, dlatego zachęcamy was do włączenia się w życie

cookpl
Naleśniki z MANIOKU bez mleka i jaj 198

przy jedzeniu takich naleśników. Polecam spróbować z owocami i zapraszam do przepisu! Dla 2 osób Czas przygotowania: 15-20 minut Składniki: Mleczko kokosowe 400ml Mąka z manioku 3-4 łyżki płaskie (dajemy tyle aż przy miksowaniu zobaczymy konsystencję jak przy standardowym cieście naleśnikowym) Nasiona babki jajowatej i płesznik 1,5 łyżki Cukier brzozowy 2 łyżki Olej Przygotowanie: 1/ Mleczko(...)garnka, dodajemy nasiona, cukier i blendujemy mikserem. 3/ Stopniowo dodajemy mąkę aż zobaczymy odpowiednią konsystencję ciasta naleśnikowego. 4/ Rozgrzewamy patelnie nasmarowaną olejem i smażymy z obu stron na małym ogniu ok 2-2,5 minuty. UWAGA: Maniok tworzy buudyniową konsystencję po chwili więc naleśniki nigdy nie zrobią się cienkie, co nie znaczy że będą przesadnie grube. Polecam robić takie

Kuchnia PROzdrowotna
LEUSZA 98

dodając po troszku mąki i mleka.Wymieszać lekko.Ciasto powinno mieć konsystencję bardziej gęstsze niż na naleśniki. Duża blaszkę polać olejem,wylać ciastko i piec 15-20 minut w 170 stopniach.Powinno wyrosnąć takie jak ma karpatkę( czyli nie równe i z górkami )Wyciągnąć ciasto z piekarnika ,polać je śmietaną,posmarować dżemem lub posypać obficie owocami, cukrem ,cukrem waniliowy wedle uznania.Zapieka

Kocurkowe rozmyślania w kuchni Anielki
Krokiety z młodą kapustą i serem żółtym 542

masło Sposób przygotowania: CIASTO: Jajka wbijamy do miski ,wlewamy mleko i wodę wsypujemy mąkę wlewamy łyżeczkę oleju solimy i miksujemy mikserem na jednolite gładkie ciasto. Odstawiamy na około 30 min aby ciasto napęczniało ,po czym smażymy na patelni cienkie naleśniki. FARSZ: Boczek kroimy w drobną kostkę, wrzucamy na suchą głęboką patelnię , smażymy aż się wytopi, dodajemy posiekaną cebulkę, dusimy(...)prawie miękkiej kapusty dodać posiekany koperek wymieszać zestawić z ognia, wystudzić. Każdy naleśnik smarować farszem z kapusty, posypać serem żółtym zawijać w  ciasne rulony. Jajka rozkłócić na talerzu z odrobiną soli panierować krokiety w jajku a następnie w bułce tartej, obsmażyć z każdej strony na oleju na złocisto, podawać gorące. Smacznego

Wanilia i Kardamon
"ruskie" naleśniki zapiekane w sosie jogurtowym 137

naleśniki. Jak pomyślałam, tak zrobiłam. Do ziemniaków i sera dodałam odrobinę wędzonego boczku, nadzienie zyskało niezwykłego smaku. Naleśniki zapiekłam w aromatycznym jogurtowym sosie. Wyszło przepysznie! składniki: ciasto: 2 szkl mąki pszennej 1 szkl mleka 1 szkl wody gazowanej łyżka oleju 2 jajka nadzienie: 250 g ugotowanych ziemniaków 250 g twarogu szczypta suszonego lubczyku sól, pieprz do smaku ponadto(...)dodać cebulę, zeszklić, zdjąć z ognia. Do przeciśniętych przez praskę ziemniaków wkruszyć twaróg, wymieszać, dodać połowę cebuli z boczkiem, lubczyk, sól i pieprz. Przed smażeniem pierwszego naleśnika delikatnie natłuścić patelnię. Usmażyć cienkie naleśniki. Na każdy naleśnik nakładać porcję nadzienia, zwijać jak krokiety. Układać w natłuszczonym żaroodpornym naczyniu. Składniki sosu wymieszać, zalać naleśniki, wierzch naczynia przykryć folią aluminiową. Wstawić

6niebo
Zielone szpinakowe naleśniki z czerwoną soczewicą 82

czasie. Są rewelacyjne. Spróbujcie. Składniki potrzebne do przygotowania zielonych szpinakowych naleśników z czerwoną soczewicą (6 naleśników): Naleśniki: 5 łyżek maki pszennej typ 450 albo 500, 5 łyżek maki pszennej razowej, szklana mleka, 2 jajka, 20 dag mrożonego szpinaku w liściach, szczypta soli, 1 łyżka oleju. Nadzienie: 20 dag czerwonej soczewicy, 1 puszka pomidorów bez skórki(...)pieprz do smaku. Sposób przygotowania zielonych szpinakowych naleśników z czerwoną soczewicą: Rozmrożony szpinak miksuję blenderem (lepiej użyć szpinaku w liściach, ponieważ ma mniej wody). Oba rodzaje mąki mieszam ze sobą, dodaję zmiksowany szpinak, sól, jajka oraz olej i mieszam łyżką aż nie będzie grudek. Ciągle mieszając stopniowo dodaję mleko. Ciasto gotowe. Pomidory z puszki przekładam do wysokiego

Gotuj Się Kto Może
Naleśniki czekoladowe z bananami wg Pawła Małeckiego 149

mleka 3,2 % szczypta soli 180-200 gram mąki 1 łyżka kakao 3-4 łyżki oleju Ponadto: 4-5 bananów krem orzechowy 2-3 łyżki masła cukier puder Wykonanie: Wszystkie składniki na ciasto dokładnie miksujemy. Odstawiamy na 20-30 minut, następnie smażymy cienkie naleśniki. Usmażone naleśniki smarujemy kremem orzechowym, na naleśniki układamy pokrojone w plasterki banany. Naleśniki

kgwjanczewo
Pokrzywowe naleśniki z brokułem i serem 205

Zapraszam na wiosenną lekko zieloną wersję naleśników. Do ciasta dodałam młode pokrzywy, które nadały ciastu fajny posmak a w farszu królują brokuły z dodatkiem sera. Naleśniczki wyszły bardzo pożywne a moja rodzinka zajadała ze smakiem pomimo tego, że były z pokrzywą. składniki: ciasto naleśnikowe 50 g młodych listków pokrzywy 2 szklanki mleka 1 szklanka wody ok 3 szklanek mąki(...)olej oraz mąkę i wymieszać aby wszystkie składniki się połączyły. Ciasto naleśnikowe nie powinno być bardzo gęste, powinno swobodnie rozlewać się po patelni. Najlepiej zrobić próbę jednego naleśnika i wypróbować ciasto bo mąka różnie chłonie płyny, gdy ciasto jest za gęste należy dolać nieco wody a jak jest za rzadkie należy dodać trochę mąki. Z gotowego ciasta usmażyć naleśniki

Monia miesza i gotuje
Zapiekane naleśniki z kurczakiem i pieczarkami. 400

Ciasto na 12 naleśników: 150 g mąki 3 jajka 150 g masła 375 ml mleka około 1/2 łyżeczki soli Nadzienie: 500 g piersi z kurczaka 300 g brązowych pieczarek 1 duża cebula czerwona 3 łyżki soku z cytryny 1 łyżeczka sosu sojowego 2 łyżki śmietany kremówki 30% 2 łyżki posiekanej kolendry 2 łyżki posiekanej natki pietruszki 1 łyżka oleju(...)ostudzić. Mąkę przesiać do miski, dodać jajka, mleko, sól i ostudzone masło, wszystko razem miksować do momentu, aż powstanie gładka i jednolita konsystencja. Ciasto na naleśniki odstawić na 30 minut. Po tym czasie usmażyć naleśniki, przykryć, aby stały się sprężyste. Mięso z piersi kurczaka umyć, osuszyć ręcznikiem papierowym, pokroić w małą kostkę, przyprawić do smaku solą i pieprzem

Zakątek rozkoszy kulinarnych
Naleśniki – przepis na ciasto 208

Lubicie naleśniki ? Ja bardzo. Staś na słodko z dżemem jabłkowym, najlepiej podsmażone na maśle, chrupiące. Mmm pychotka. Z przepisu, którym chce się z Wami podzielić korzystam od kilku lat i zawsze się sprawdza. Używam mąki typu 650 – z tą mi wychodzą najlepsze. Składniki na około 12-15 sztuk : 2 jajka szklanka wody szklanka mleka łyżka cukru z wanilią(...)miksując. Ja z reguły odmierzam 1 i 1/3 szklanki maki, ale nie zużywam całości. Na koniec dodać olej – krotko zmiksować. Miskę przykryć ściereczką lub ręcznikiem papierowym i odstawić na 30 minut. W tym czasie ciasto nieco zgęstnieje. Patelnię do naleśników dobrze rozgrzać. Chochlą nabierać ciasto, wlać na patelnię i rozprowadzić okrężnym ruchem. Smażyć na zloty kolor

Niebieski kubek z kawa
Naleśniki ze szpinakiem zapiekane pod serowym beszamelem 135

dodać szczyptę soli, olej rzepakowy i zmiksować. Mleko i wodę połączyć. Miksując wlewać naprzemiennie mleko i wsypywać mąkę, aż oba składniki się wyczerpią. Gotowe ciasto naleśnikowe odstawić na 30 minut. Po tym czasie rozgrzać patelnię, wlewać chochlę ciasta naleśnikowego (najlepiej najpierw je przemieszać) i rozlewać ciasto kulistym ruchem na całej patelni. Smażyć z obu stron. Usmażone naleśniki zostawić

Passions hobbies life