naleśniki z olejem w cieście - 2899 przepisów (strona:55/194)

Naleśniki z sosem pomarańczowym. 130

odpoczęło" Na rozgrzaną patelnię wraz z olejem wlewać małe porcje ciasta, aby pokryć dno patelni. Smażyć z dwóch stron. Sos Pomarańcze obrać i podzielić na cząstki. Na patelnię wsypać cukier podgrzewać do momentu aż zrobi się jasny karmel, dodać masło skórkę z pomarańczy i soki. Gotować na silnym ogniu około 3 minut. Naleśniki ułożyć na talerzu i polać gorącym

O kuchni z uczuciem
Naleśniki kukurydziano-tapiokowe ze szpinakiem, fetą i jajkiem 123

łyżka oleju – dałam z pestek winogron szczypta soli 80 g skrobi z tapioki 80 g mąki kukurydzianej WYKONANIE: Jajka wybić do miski, lekko ubić trzepaczką. Dodać mleko kokosowe, olej i szczyptę soli, wymieszać. Ubijając (wystarczy miotełka) dodać partiami obie mąki. Ciasto odstawić na 15 minut aby odpoczęło. Na rozgrzaną, ewentualnie posmarowaną olejem patelnię wylewać porcje ciasta, dokładnie rozprowadzając(...)dnie. Jest to bardzo łatwe, ponieważ ciasto jest wyjątkowo rzadkie. Kiedy brzeg zaczyna się wywijać, odwracać naleśniki na drugą stronę i krótko dosmażać. Usmażone układać jeden na drugim na płaskim talerzu. FARSZ: 20 dag szpinaku baby 2 ząbki czosnku łyżka masła klarowanego ( promocja klik  i klik ) 15 dag sera typu feta 4 jajka ( promocja ) świeżo otarta gałka muszkatołowa

Kuchenne zapiski Edyty
Wegańskie naleśniki z ciecierzycy z kawiorem buraczanym (Vege & Guten free) 156

grama glutenu. Robi się je szybko jak zwykłe naleśniki, z małym ale... Z racji, że w przeważającej części są na bazie mąki z ciecierzycy, ciasto musi odpocząć. Ja moje naleśniki przygotowałam w wersji bardziej wystawnej. Wszystko za sprawą niebanalnych dodatków.  Słyszeliście może o kuchni molekularnej?... Jest teraz bardzo na topie, a ja jako wielbicielka farmacji i chemii(...)wodę a także olej. Starannie mieszamy lub miksujemy na wolnych obrotach bu otrzymać jednolite  gładkie ciasto. Dodajemy przyprawy i odstawiamy na 40 minut by ciasto odpoczęło. 2 Po tym czasie siekamy zieleninę i dodajemy do ciasta a także wsypujemy czarny sezam. Rozgrzewamy patelnię z niewielką ilością tłuszczu. Smażymy przez 1-2 minuty jak zwykłe naleśnik z każdej strony

vaniliowoczekoladowa
Naleśniki na kefirze 91

śmietanki słodkiej 2 jajka 1 łyżka ekstraktu waniliowego 2 łyżki oleju rzepakowego 2 szkl mąki pszennej 1 łyżeczka proszku do pieczenia Przygotowanie: Do miski wlewamy kefir, śmietankę, olej, ekstrakt i jajka i mieszamy. Następnie wsypujemy mąkę oraz proszek do pieczenia i miksujemy razem na gładką masę. Odstawiamy ciasto na naleśniki na ok. 30 minut. Po tym czasie smażymy naleśniki

słodkie i nie tylko historie kulinarne
naleśniki z ryżu bez mąki, cukru, jajek i mleka 118

połączenia się. Patelnię rozgrzewamy. Wlewamy ok. 1 łyżki oleju oraz porcje „ciasta” (przy kolejnych już nie trzeba dodawanie tłuszczu). Po wylaniu ciasta na patelnie rozprowadzamy „ciasto” przechylając patelnią, czekamy aż brzegi lekko się zrumienią i przewracamy na drugą stronę i smażymy ok 15 s. Po usmażeniu naleśniki układamy jeden na drugim. Smarujemy ulubionymi nadzieniami

Domowy Smak Jedzenia
Placuszki z mąki kokosowej 130

mleka 0,5 łyżeczki proszku do pieczenia olej do usmażenia (u mnie olej rzepakowy Olejowe Smaki* )    Mąkę, jajka, miód, mleko oraz proszek do pieczenia zmiksować i odstawić na ok 10 minut, aż masa zgęstnieje. Po tym czasie konsystencja powinna być taka jak ciasto na naleśniki, jeśli będzie za gęsta dolać jeszcze trochę mleka. Formować łyżką placuszki

Simply Food
Naleśniki- najlepsze! 147

mnie perfekcyjny przepis na domowe naleśniki! Ciasto nie przywiera do patelni, a gotowy naleśnik jest cieniutki i delikatny. Zdecydowanie najlepsze naleśniki jakie do tej pory zrobiłam ;) Polecam! Składniki: (na 8 naleśników) 100 g mąki pszennej 2 jajka 1 łyżka oleju słonecznikowego szczypta soli 300 ml mleka Przygotowanie: Wszystkie składniki umieścić w misce i zmiksować mikserem do uzyskania

Nastoletnie Wypiekanie
NALEŚNIKI W SYROPIE POMARAŃCZOWYM 118

słodkiego soku przyrządzić pyszny syrop pomarańczowy do naleśników.  Gotuje je się w gęstym syropie pomarańczowym. I co tu dużo mówić!  Są pyszne! Składniki na ciasto naleśnikowe: (około 10 sztuk) 300 g mąki 500 ml mleka 2 jajka szczypta soli 50 g roztopionego masła do ciasta masło lub olej roślinny do smażenia Składniki na syrop pomarańczowy: 3 łyżki(...)bita śmietana serek waniliowy syrop klonowy Składniki na ciasto (bez wody) wymieszałam i odstawiłam na 15-30 minut. Po tym czasie ciasto zgęstniało i dodałam wodę. Gdy wyjdzie za gęste to będzie je się ciężko rozprowadzać na patelni. Dodałam do niego również roztopione masło,można odrobinę oleju,ponieważ smażyłam naleśniki na żeliwnej patelni już bez tłuszczu

potrawyregionalne
Placuszki jogurtowe z borówkami 124

cukier a następnie przesianą mąkę z sodą. Wymieszać na koniec wsypać borówki. Smażyć na rozgrzanej patelni z niewielką ilością oleju po kilka minut z każdej strony. Obracać gdy na cieście pojawią się "bąbelki". ( Do smażenia użyłam patelni do naleśników. Gotowe posypałam cukrem pudrem. Smacznego !          Zapraszam do oglądania filmu z przygotowań oraz do subskrybowania mojego

Kulinarne przygody
Naleśniki pełnoziarniste z pieczarkami, fetą i szpinakiem 107

naleśniki): Ciasto naleśnikowe (4 sztuki): jajko szklanka mąki pełnoziarnistej szklanka wody szczypta soli Farsz do naleśników (ilość według uznania): pieczarki ser feta duża ilość świeżego szpinaku (użyłam baby) Wymieszać wszystkie składniki na ciasto i smażyć na niewielkiej ilości oleju na rozgrzanej patelni. Pieczarki pokroić w paski i ćwiartki, a ser feta w średniej wielkości kostkę. Podsmażyć pieczarki

Karola gotuje
Naleśniki kakaowe z bananami 176

łyżka kakao 4 łyżki oleju rzepakowego lub innego dobrego oleju roślinnego Dodatkowo: 3 banany 3 łyżki kremu czekoladowego 2 łyżki masła orzechowego cukier puder Wykonanie: Jajka umyć, wybić do miski. Dodać sól, mleko, olej, kakao i mąkę - zmiksować dokładnie składniki. Ciasto naleśnikowe odstawić na 10 minut. Po tym czasie smażyć na rozgrzanej patelni cienkie naleśniki. Krem czekoladowy wymieszać

kolorowotorcikowo
Gryczane Naleśniki Bez Glutenu, Bez Mleka 121

około 6 naleśników: 250 g mąki gryczanej 1 i 1/3 szkl wody gazowanej (może też być cydr lub piwo lub pół na pół ;) 2 łyżki roztopionego masła lub oleju lub oleju kokosowego 2 jajka lub 2 łyżki mielonego siemienia lnianego 1/3 łyżeczki soli (jeśli robimy na słono) 1/2 łyżeczki słodkiej papryki słodkiej (jeśli robimy na słono) olej do smażenia(...)Wszystkie składniki mieszamy bądź miksujemy i odstawiamy,  to ważne, odstawiamy ciasto na co najmniej 30-40 minut. 2. Po tym czasie, patelnię o śred 24 cm spryskujemy olejem i rozgrzewamy, następnie smażymy naleśniki. Aby zmiękły, po usmażeniu układamy je jeden na drugim i przykrywamy talerzem. Podajemy z ulubionym słonym nadzieniem :) Smacznego

Gotowanie...to proste !
Naleśniki bezglutenowe ryżowo-kukurydziane 161

mąki ryżowej 1 łyżka oleju ryżowego olej ryżowy do smażenia WYKONANIE Do miski wbić jajka, dodać pozostałe składniki i krótko zmiksować do uzyskania jednolitej masy. Odstawić na 30 minut. Po tym czasie przemieszać łyżką ciasto naleśnikowe i wlewać je chochlą na patelnię z rozgrzanym olejem ryżowym. Smażyć z obu stron na słoty kolor. U mnie naleśniki były podane

Passions hobbies life
ROLADKI ZE SZPINAKIEM, WĘDZONYM ŁOSOSIEM I MASCARPONE 199

czarny pieprz kiełki np.pora, rzodkiewki Składniki na ciasto naleśnikowe: 300 g mąki 500 ml mleka 2 jajka szczypta soli 50 g roztopionego masła do ciasta masło lub olej roślinny do smażenia Mąkę przesiałam do miski, posoliłam, wlałam roztopione masło i wbiłam jajka. Rozmieszałam i mieszając, stopniowo wlewałam mleko. Mieszałam do uzyskania ciasta o gładkiej konsystencji. W miarę potrzeby można dolewać(...)mleka lub dosypywać mąki. Smażyłam na patelni posmarowanej olejem. Mając już usmażone naleśniki, zajmijmy się farszem. Najpierw serek mascarpone. Dodałam do niego starty ząbek czosnku. sól i pieprz.  Wymieszałam. Pora na wędzonego łososia. Pokroiłam go na mniejsze kawałki. Placki naleśnikowe smarowałam serkiem. Na nim układałam kawałki łososia. Kolej na umyte liście szpinaku. Oderwałam z nich grubsze łodyżki

potrawyregionalne
Naleśniki budyniowe 818

Naleśniki i gofry Składniki: 2 jajka 400 ml mleka 2 łyżki oleju 400 ml wody 2 budynie waniliowe 2 szklanki mąki pszennej cukier w razie potrzeby Wszystkie składniki dokładnie roztrzepać trzepaczką aż ciasto będzie gładkie i bez grudek. Odstawić ciasto na 15 minut, a następnie smażyć naleśniki na rozgrzanej patelni z obu stron. Naleśniki budyniowe

O kuchni z uczuciem