ząbki czosnku 2 łyżki masła 2 łyżki oleju sól i pieprz świeżo mielony ciasto naleśnikowe 1 szklanka mleka 1/2 szklanki wody 2 jajka 1 szklanka mąki pszennej szczypta soli olej do smażenia Wykonanie: Kapustę szatkujemy, gotujemy w lekko osolonej wodzie do miękkości odcedzamy na durszlaku. Na patelni rozpuszczamy masło z oliwą, dodajemy pokrojoną w kostkę cebulę, zeszklić. Do zeszklonej cebuli dodajemy(...)Energicznie wszystko wymieszać dusimy przez chwilę na wolnym ogniu. Odstawiamy do przestygnięcia. W misce przygotowujemy ciasto naleśnikowe z podanych produktów, smażymy naleśniki. Naleśniki smarujemy przestudzonym farszem z kapusty zwijamy lub składamy w chusteczkę podsmażamy na patelni z niewielką ilością oleju. Podajemy na gorąco z barszczem lub zupą krem. Smacznego
kgwjanczewostały się prawdziwą ucztą,polecam na lekki obiad te cebulowe roladki, dla tych którym znudziły się zwyczajne naleśniki...... Składniki Ciasto: 300 g mąki pszennej 2 szklanki mleka 2 jajka 1 łyżka cebulowej zupy francuskiej w proszku szczypta soli olej do smażenia Nadzienie: 200 g pieczarek 2 łyżki masła 200 g szynki gotowanej pęczek natki pietruszki 2 ząbki czosnku(...)odstawić ciasto na pół godziny aby odpoczęło,tłuszcz rozgrzać na dużej patelni. Wlewać za każdym razem sporą porcję ciasta na dość gruby naleśnik.smażyć z obu stron na rumiano.Przełożyć na talerz. Z tej porcji ciasta wychodzi 4 grube naleśniki Nadzienie: Pieczarki umyć pokroić drobno w kosteczkę . Masło roztopić na patelni włożyć pokrojone pieczarki i dusić
Wanilia i Kardamonłyżka oleju Masa serowa: kostka sera półtłustego cukier do smaku ok 2łyżeczek cynamonu Mus: ok 20dag truskawek cukier waniliowy 2 łyżki cukru Przygotowanie: Jajka zmiksować z cukrem. Dodawać na przemian mleko, mąkę i wodę. Miksować z dodatkiem soli. Na koniec dolać olej. Ważne jest aby ciasto nie miało grudek i było mocno napowietrzone. Odstawiamy miskę z ciastem(...)były z grudkami, ale bardzo smaczne). Dodajemy cukier i cukier waniliowy i blendujemy. Ser wykładamy do miseczki, dodajemy cukier i cynamon i dokładnie mieszamy, aby powstała jednolita masa. Naleśniki smażymy na rozgrzanej patelni, smarujemy serem i polewamy musem. Pychota
ChilliJemygust, a naleśniki zje zawsze - każde i każdą ilość. Dlatego smażę, czasem codziennie, czasem ze 100 ml mleka, byle zjadła ;-) Te szczególnie przypadły jej do gustu, bo są lekko słodkie za sprawą mleka waniliowego i pochłonęła cały kopiec bez dodatków :-) SKŁADNIKI 200 ml mleka sojowego o smaku waniliowym 4 łyżki mąki kukurydzianej 2 jajka 1 łyżka oleju kokosowego dodatkowo(...)minut. Następnie rozgrzewamy patelnię, wkładamy na nią łyżeczkę masła lub oleju kokosowego, a gdy tłuszcz będzie gorący wlewamy porcję ciasta i ruszając patelnią rozprowadzamy je tak, by powstał cienki naleśnik, gdy zacznie odstawać po bokach przekładamy go na drugą stronę. Gotowe naleśniki podajemy z dowolnymi dodatkami
Czary - gary w kuchniNaleśniki waniliowe Czego nie zrobi się dla młodszego rodzeństwa - słodki obiadek dla tych łakomczuszków to coś, co zawsze ich zadowala. Czasami taka odmienność od tradycyjnych ziemniaczków jest bardzo dobra, dla nas to jak połączenie obiadu - bo sycące i deseru - bo na słodko, a jednocześnie bardzo proste i szybkie w wykonaniu. Składniki(...)około 6 szt.) Na ciasto: 1,5 szklanki mleka 2 jajka 1,5 szklanki mąki 0,5 szklanki wody 4 łyżki cukru 2 łyżki oleju szczypta soli aromat waniliowy Na nadzienie: serek homogenizowany waniliowego dżem truskawkowy Przygotowanie Ciasto: Wszystkie składniki połączyć w misce na gładkie ciasto. Masa będzie stosunkowo rzadka, dzięki temu naleśniki będą cieniutkie. Naleśniki smażyć
My sweet a lifeciasto naleśnikowe: 3 jaja 1 łyżka oleju szczypta soli 2 szklanki mąki 2 szklanki mleka 0,5 szklanki wody Składniki na farsz: 250g chudego twarogu 3 kostki mrożonego szpinaku 1 ząbek czosnku 1 niewielka cebulka pieprz, sól do smaku Ciasto : Do miski wbijamy całe jaja, mleko, olej, wodę oraz sól. Całość miksujemy. Małymi porcjami dodajemy mąkę. Gdy ciasto jest zbyt(...)rzadkie dodajemy trochę mąki, gdy za gęste wody. Odstawiamy na 10 minut. Smażymy naleśniki. Farsz: Cebulkę i czosnek należy pokroić w drobną kostkę, podsmażyć. Pod koniec dodać szpinak. Jeszcze ciepłe przekładamy do miseczki z twarogiem. Przyprawiamy, mieszamy i faszerujemy naleśniki. Przed podaniem można podsmażyć zawinięte naleśniki na niewielkiej ilości masła. Z tej porcji farszu
Słodki Zakątekwody gazowanej 1 łyżka oleju rzepakowego Przygotowanie: Szpinak wrzucam do miski, wlewam mleko i miksuję na gładki napój. Dodaję przesianą mąkę, wodę gazowaną, 1 łyżkę oleju, szczyptę soli ponownie mieszam. Ciasto odstawiam na 15 minut. Na rozgrzaną patelnię wlewam ciasto i smażę z obu stron. Tak przygotowane naleśniki podaję z twarożkiem
KukuleczkiSkładniki: Ciasto: 2 jajka 1 cukier waniliowy na czubek łyżeczki proszku do pieczenia półtorej szklanki mleka 2 szklanki mąki pszennej 2 łyżki cukru 50 ml gazowanej wody Nadzienie: 8 łyżek nutelli 4 banany Sos krówkowy: 20 dag cukierków krówek 2 łyżki mleka Dodatkowo: olej do smażenia Wykonanie: 1. Ciasto: Z podanych składników miksujemy bez grudek o odpowiedniej konsystencji ciasto. Następnie(...)odstawiamy na 30 minut żeby odpoczęło. 2. Po tym czasie na patelni rozgrzewamy niewielką ilość oleju i smażymy naleśniki. Usmażone osączamy na papierowym ręczniku z nadmiaru tłuszczu i studzimy. 3. Banany obieramy i kroimy w plasterki. Następnie każdy naleśnik smarujemy nutellą, przez środek układamy pokrojone w plasterki banany i zwijamy w ruloniki. 4. Sos: Mleko wlewamy do garnka
Izabelawkuchniciasto "odpoczęło" Na rozgrzaną patelnię wraz z olejem wlewać małe porcje ciasta, aby pokryć dno patelni. Smażyć z dwóch stron. Twarożek ugniatamy widelcem. Truskawki włożyć do rondelka i wsypać cukier. Zagotować. Przygotowany mus truskawkowy wlewać do twarogu małymi porcjami, aby nie było za rzadkie. Resztę pozostawić do polania naleśników. Zawijać nalesniki z serem i polać sokiem Udekorować bitą śmietaną
O kuchni z uczuciempieprzu woda, olej 2 piersi z kurczaka brokuł 2 łyżki śmietany sól, pieprz, papryka, ząbek czosnku, ulubione przyprawy śmietanowy sos czosnkowy, szczypiorek Zmiksować w misce obie mąki, jajka, wodę, sól i pieprz. Pozwalam ciastu odpocząć przez 15 minut. Jeśli jest zbyt gęste dodaje jeszcze kilka łyżek wody, przed smażeniem dodać olej i jeszcze raz dobrze wymieszać. Naleśniki smażyć
MarciochaKucharzychcieli zrobić naleśniki na słodko należy dodać więcej cukru, gramatura składników jest na wersje wytrawną, nie słodką.Składniki na naleśnikiŚwieże jajka : dwaMąka pszenna : 200 gramWoda : 200mlMleko : 200mlCukier : 1 łyżkaSól : szczyptaOlej : 2 łyżki do ciastaOlej : do smażeniaWykonanie:Będziemy potrzebować sitko do przesiania mąki. Wbijamy oba jajka do miski z mąką, dodajemy szczyptę soli, 2 łyżki oleju do ciast, mleko(...)masy i odstawić na około 30 minut.Teraz będziemy potrzebować patelnię, należy ją rozgrzać z odrobiną oleju. Gdy olej będzie już gotowy wylewamy nasze ciasto na patelnię i smażymy z obu stron, aż się ładnie zarumieni.Z podanych wyżej składników otrzymałem 6 naleśników o średnicy około 27cm
Facet i nożeNadzienie: 250g fileta z kurczaka, 3 łyżki oleju 2 płaskie łyżeczki pikantnej przyprawy do kurczaka 1 średnia cebula, 1 łyżeczka ziół prowansalskich 250 ml przecieru pomidorowego z kartonu lub 1 puszka krojonych pomidorów Dodatkowo: 1 czubata łyżeczka mąki ¼ szklanki zimnej wody; Do posypania naleśników: ok. 150g sera gouda, 1 łyżeczka ziół prowansalskich Jajka wbijamy do wysokiego naczynia, wlewamy mleko(...)miksera, stopniowo wsypując mąkę. Ciasto naleśnikowe jest gotowe, gdy nie ma grudek. Patelnię rozgrzewamy, a następnie wlewamy ciasto naleśnikowe, które rozprowadzamy po całej patelni i pieczemy obustronnie na złoty kolor. Jeśli naleśniki przywierają nam do patelni, można dać niewielką ilość oleju. Filet z kurczaka kroimy w podłużne paseczki, a następnie podpiekamy na patelni z 2 łyżkami oleju, przez około
Smakowy RajLubicie naleśniki? Jeśli tak to polecam Wam takie pyszne naleśniki. Pierwszy raz do ciasta dodałam kakao, i to okazał się dobry pomysł. Do tego delikatny waniliowy serek i mnóstwo czekolady. Przepis polecam na podwieczorek lub deser :) Zapraszam:) Składniki: Ciasto: 2 jajka 1 cukier waniliowy 1 łyżka ciemnego kakao na czubek łyżeczki proszku do pieczenia półtorej szklanki mleka(...)cukier puder do smaku 5 dag mlecznej czekolady Dodatkowo: olej rzepakowy do smażenia 5 dag mlecznej czekolady Wykonanie: 1. Ciasto: Z podanych składników miksujemy bez grudek o odpowiedniej konsystencji ciasto. Następnie odstawiamy na 30 minut żeby odpoczęło. 2. Po tym czasie na patelni rozgrzewamy niewielką ilość oleju i smażymy naleśniki. Usmażone osączamy na papierowym ręczniku z nadmiaru tłuszczu
Izabelawkuchnibułki tartej Przepis: Mąkę przesiewamy, dodajemy resztę składników na ciasto naleśnikowe i miksujemy do uzyskania średnio gęstej, jednolitej masy. Naleśniki smażymy na patelni wysmarowanej tłuszczem. Pieczarki ścieramy na tarce na grubych oczkach i podsmażamy na 2 łyżkach oleju do momentu aż woda z pieczarek całkowicie wyparuje. Doprawiamy je do smaku solą i pieprzem. Po ich wystygnięciu
Emcia Pichciokoło godziny pod przykryciem w ciepłym miejscu do wyrośnięcia.Ciasto powinno mieć bardziej gęstą masę niż na naleśniki. Gdy ciasto jest za rzadkie dodajemy więcej mąki albo musli, a gdy zbyt gęste to więcej ciepłego mleka.Placuszki smażymy na dobrze rozgrzanym oleju, na małym ogniu z obu stron.Konfitura z rabarbaruSkładniki:ok pół kilograma rabarbaru (20 -30 łodyg rabarbaru)pół
Bon Appetit Małgorzaty