naleśniki z olejem w cieście - 2899 przepisów (strona:44/194)

Amarantusowe naleśniki z duszonymi jabłkami. 108

jabłka pół szkl. cukru pół łyżeczki cynamonu   Wszystkie składniki ciasta zmiksować za pomocą miksera,aby nie było zadnych grudek. Ciasto odstawić na około pół godz. Po tym czasie usmazyc cienkie naleśniki na odrobinie oleju (jeśli zajdzie taka potrzeba i naleśniki się przyklejają do patelni)   Jabłka obrac i pokroić w drobną kostke, wsypac cukier, cynamon oraz kilka

Radość kipiąca uśmiechem.
Gofry orkiszowe 173

proszek do pieczenia - 1 łyżeczka  Sposób przygotowania:  Całe jajka zmik sować, a następnie dodać przesiane mąki, proszek do pieczenia i olej. Wszystkie składniki dokładnie razem połączyć. Ciasto powinno być trochę gęstsze, niż na naleśniki. Podawać ze świeżymi owocami, polane miodem.  Smacznego

Fit-amina
Tatarskie naleśniki 165

oliwie 200 gram tartego żółtego sera ( dałam light) sól i pieprz (dałam duże ilości, bo lubię) Z ciasto wyszło 12 naleśników. Nałożyłam na nie farsz i obsmażyłam na bardzo małej ilości oleju, tak że tylko lekko się świeciła. Naleśniki były lekkie i nie ociekały tłuszczem

AZgotuj!
kakaowe pancakes-serduszka z białą czekoladą i suszoną żurawiną . na walentynki 142

jest tłuszcz więc nie trzeba dawać go na patelnie. Chyba, że nie ufacie swojej patelni aż tak bardzo...wtedy można ją przesmarować olejem :)), ułożyć foremkę do naleśników/jajek i wlać do niej ok. 3-4 łyżki ciasta. Smażyć placki na małym ogniu z obu stron. ~4 kostki białej czekolady (ok. 35g) Czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej. Na talerzu ułożyć

chili & sugar
Krokiety z pieczarkami 179

gazowanej; - 2 jajka; - 250 g mąki pszennej; - duża szczypta soli, pół łyżeczki cukru; - łyżka oleju do ciasta; Farsz: - 40 dag pieczarek; - 1 duża cebula; - 15 dag żółtego sera; - sól, pieprz; - olej do smażenia - jajko i bułka tarta do panierowania Wykonanie: Cebule drobno siekamy, podsmażamy na oleju. Pieczarki kroimy w drobną kostkę, wrzucamy na patelnię z cebulą i wszystko razem smażymy(...)czasu, aż woda z patelni odparuje. Odstawiamy do przestudzenia. Gdy farsz stygnie, przygotowujemy ciasto na naleśniki. Wszystkie składniki umieszczamy w mikserze i miksujemy na gładką jednolitą masę. Ja zawszę odstawiam ciasto na 30 minut przed smażeniem. Do wystudzonego farszu dodajemy starty żółty ser i doprawiamy wszystko solą i pieprzem do smaku. Smażymy naleśniki. Na każdy układamy porcję farszu

dom-agi.pl
Tołpyga smażona w panierce 149

Składniki : 2 duże dzwonka ryby mąka tyle by zrobiło się ciasto gęstości mniej więcej tego na naleśniki (około 1-2 łyżek) jajko sól, pieprz olej do smażenia sok z cytryny Przygotowanie: Rybę umyć pod bieżąca woda, osączyć i skropić sokiem z cytryny Jajko rozbić i dodać do niego mąkę - roztrzepać Rybę posolić i posypać pieprzem na 10 min. przed

Proste Potrawy
Crepes Suzette - płonące naleśniki 126

mąki 1 szklanka mleka 0,5 szklanki śmietanki 2 jajka 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego olej do smażenia Mąkę, mleko, śmietankę, ekstrakt i jajka wymieszać na jednolite ciasto (można zmiksować blenderem), odstawić na 15 minut. Patelnię rozgrzać, posmarować olejem, usmażyć kolejno 4 lub 6 cienkich naleśników (w zależności od wielkości patelni). Sos: 3 pomarańcze sok z połowy cytryny 3 łyżki

Obiad gotowy
NALEŚNIKI. PO PROSTU. 311

ludzi nadal boi się pary znad gotującej się zupy czy skwierczącego na patelni oleju. NALEŚNIKI - PRZEPIS PODSTAWOWY. na ok. 8-10 naleśników 1 szklanka mleka 1 szklanka wody 2 szklanki mąki pszennej 1 jajko szczypta soli Wszystkie składniki dokładnie mieszam, aby powstało gładkie ciasto o konsystencji maślanki (nieco(...)gęstsze od mleka). Odstawiam na chwilę, aby odpoczęło i jeszcze nieco zgęstniało. Na patelni rozgrzewam nieco oleju. Wylewam porcję ciasta, którą rozprowadzam po jej powierzchni, ruszając patelnią, by ciasto samo się "rozlało". Jeśli trzeba, wygładzam łyżką, aby w każdym miejscu patelni znalazło się ciasto. Smażę na złoto z jednej strony, po czym za pomocą drewnianych szpatułek  lub widelca przewracam

W kuchni Karmel-itki
Krokiety z kapustą i grzybami bez panierki 117

przyprawić do smaku. Ciasto naleśnikowe: Wszystkie składniki połączyć ze sobą i zmiksować na gładką masę. Ciasto powinno mieć konsystencje śmietany. Naleśniki smażymy na rozgrzanej patelni. Ja smażyłam bez dodatku tłuszczu.  Na gotowe naleśniki nakładamy farsz i zwijamy. Krokiety smażymy na rozgrzanym oleju. Podajemy z ulubionym sosem

kulinarne odsłony pati
KROKIETY Z JAJKIEM 237

wielkości) * około 2 szklanek mleka * około 1 i 1/2 szklanki wody (najlepiej woda gazowana, ale ze zwykłą tez wyjdą naleśniki) * niepełne pół łyżeczki soli * 4-5 łyżek oleju ( chyba, że smaruję patelnie olejem wtedy nie daje go do ciasta) Wykonanie: Mąkę wsypać do miski, dodać jajka, mleko, wodę, sól i opcjonalnie olej i wszystko dokładnie wymieszać. Na dobrze rozgrzaną(...)Dodać posiekany szczypiorek, surowe jajko, bułkę tartą, sól i pieprz do smaku. Wszystko wymieszać. Naleśnika do połowy wysmarować farszem z jajek. Zwinąć w rulonik. Odciąć lekko brzegi. Zawiniętego naleśnika przeciąć na pół. Każdego krokieta obtoczyć w rozkłóconym jajku i bułce tartej. Smażyć na rozgrzanym oleju na złoty kolor

Zrób to smacznie
Cynamonowe naleśniki z jabłkami 151

ilości ciasta wychodzi 8-10 naleśników. Najpierw zabieramy się za jabłka – obieramy i kroimy w grubszą kostkę. Jabłka wrzucamy do rondelka i dusimy. Jak jabłka nam lekko zmiękną to możemy dodać trochę cukru jeżeli widzimy taką potrzebę. Teraz pora na zrobienie naleśników. Wszystkie składniki dokładnie mieszamy ze sobą na jednolitą masę. Naleśniki smażymy na dobrze rozgrzanej patelni(...)małą ilością oleju. Naleśniki powinny być cienkie i usmażone z obu stron. Po usmażeniu naleśników na każdy nakładamy jabłka i składamy na pół i jeszcze raz na pół. Na koniec po wierzchu posypujemy naleśniki cukrem pudrem i już możemy się zajadać Smacznego

Kuchenne Wariacje
Pancakes, czyli amerykańskie naleśniki. 95

bardzo polecam! Ciasto wykonane według tego przepisu jest dość rzadkie, dzięki temu placuszki wychodzą mięciutkie i puszyste. Jeśli macie ochotę, polecam przepis, warto! Składniki na pancakes, czyli amerykańskie naleśniki  na 8 sztuk: 2 jajka 1 łyżeczka roztopionego masła 1 szklanka mleka 1 szklanka mąki pszennej 2 łyżeczki proszku do pieczenia 2 łyżki cukru kilka kropel oleju(...)otrzymamy gładką masę. Do tej masy przesiewamy mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia, dodajemy cukier i mieszamy. Patelnię do smażenia naleśników smarujemy 3-4 kroplami oleju, następnie ją dobrze rozgrzewamy i smażymy partiami pankejki (około 1/2 chochelki ciasta na 1 placuszka) nie dodając już więcej oleju. Gotowe układamy jeden na drugim, żeby nie ostygły, a gdy już wszystkie

Rozpustne gotowanie
Naleśniki budyniowe 3433

też je zrobię. I oto moja propozycja naleśników budyniowych: Składniki: 1 jajko 1 szkl mleka 3/4 szkl mąki pszennej 80 g proszku budyniowego ( np. waniliowego) 1 łyżka oleju rzepakowego Przygotowanie: Do miski wsypujemy mąkę i proszek budyniowy oraz dodajemy jajko, mleko i olej i miksujemy na gładkie ciasto. Odstawiamy na 30 minut. Po tym czasie rozgrzewamy patelnię. Na gorącej

słodkie i nie tylko historie kulinarne
Naleśniki na każdą okazję 193

jedynie nasza wyobraźnia. Składniki na ciasto: 1 litr mleka 2 jajka olej, ok 3 - 5 łyżek stołowych mąka łyżeczka soli ew. jako zdrowy dodatek - otręby pszenne/owsiane Wykonanie: Wszystkie składniki miksujemy ze sobą do momentu gdy w cieście będzie "wpompowane" powietrze i widoczne bąbelki. Ciasto powinno mieć gęstą, ale lejącą konsystencję. Łyżką wazową nalewamy ciasto na patelnię teflonową i równomiernie(...)niej rozprowadzamy.  Smażymy bez oleju do czasu, aż pojawią się bąble rozprężonego powietrza, które podczas miksowania wtłoczyliśmy w ciasto. Następnie przekręcamy naleśnik na drugą stronę i smażymy jeszcze kilkanaście sekund, po czym zdejmujemy go z patelni. I w tym miejscu, np. moja mama, ale zapewne nie jest w tym odosobniona, nie robiłaby nic więciej, bo najbardziej smakują jej such

Taste Of My Day
Wytrawny tort naleśnikowy z pieczarkami 144

pietruszki Dodatkowo: 2 łyżki bułki tartej 2 łyżki tartego parmezanu łyżka masła   Zaczynamy od zrobienia naleśników – do miski wybijamy jajka, dodajemy mleko, wodę, olej i dokładnie mieszamy. Następnie, przesiewamy do miski mąkę oraz sól i mieszamy wszystko na gładkie, jednolite ciasto konsystencji śmietanki. Nagrzewamy dobrze teflonową patelnię i smażymy naleśniki. Upieczone, przykrywamy folią aby zbytnio

Smaczna Strona