stertę kartek, więc mogę się nim z Wami podzielić:) Składniki: Na ok 16 sztuk: Naleśniki (przygotowywałam na patelni o śr. ok 20cm): 0,75l mleka 0,25l przegotowanej wody 2 jajka 1 płaska łyżeczka soli ok 0,5kg mąki pszennej 1/3 szklanki oleju Farsz: 2 marchewki 1 pietruszka 1/2 średniego selera 1 mały por 1/2 średniej główki kapusty 60dkg(...)100g) 1 jajko 1 łyżka mąki 2 łyżki śmietany sól, pieprz, oregano, papryka, maga do smaku 2 łyżki oleju Wierzch: 4 łyżki śmietany 30 dkg sera żółtego w kawałku Sposób przygotowania: 1. Z podanych składników przygotowujemy ciasto i smażymy cieniutkie naleśniki. Nie mogę być grube, bo będą pękać przy składaniu:) 2. Marchewkę, pietruszkę, seler pokroić w drobną kostkę, zalać
Kuchnia w czekoladziełyżek oleju ( chyba, że smaruję patelnie olejem wtedy nie daje go do ciasta) Wykonanie: Mąkę wsypać do miski, dodać jajka, mleko, wodę, sól i opcjonalnie olej i wszystko dokładnie wymieszać. Na dobrze rozgrzaną patelnie wylewać porcje ciasta, rozsmarować na całą szerokość patelni i smażyć z obu stron do rumiany kolor. Jeśli chcę podać naleśniki na słodko, dodaje do ciasta
Zrób to smacznieNaleśniki z serem...Pyszne i słodkie ruloniki.Z nadzieniem z białego sera.Smacznego!Składniki:Naleśniki:1,5 szklanki mąki pszennej;1 szklanka mleka;1 szklanka zimnej, przegotowanej wody;2 jaja;Szczypta soli;Olej do smażenia.Nadzienie:750 g chudego białego sera;7,5 łyżki białego cukru;2 opakowania cukru wanilinowego (po 16g);3 żółtka jaj;Kilka łyżek mleka - opcjonalnie.Spos(...)wodę i szczyptę soli i stale miksując powoli wsypywać mąkę. Miksować, aż do połączenia się składników (aby nie było grudek).Rozgrzaną patelnię posmarować olejem, nalać porcję ciasta, rozprowadzić po patelni i smażyć z obu stron. Usmażone naleśniki układać jeden na drugim na płaskim talerzu.Przygotować nadzienie. Jaja szybko polać wrzątkiem. Następnie oddzielić białka od żółtek. Ser utrzeć mikserem
Gospodyni Miejskałyżek sosu chili z domowej spiżarni sos pomidorowy z domowej spiżarni do posmarowania naleśników Przygotowanie: Składniki na ciasto naleśnikowe mieszamy mikserem do uzyskania jednolitej konsystencji. Zioła siekamy i dodajemy na sam koniec. Smażymy naleśniki. Na patelni, na oleju podsmażamy warzywną mieszankę meksykańską. Smażymy do miękkości warzyw. Pod koniec dodajemy, sól, pieprz oraz posiekaną natkę pietruszki. Pozostawiamy
Życie zaczyna się w kuchniProponujemy inną wersję naleśnika, bardzo wyrośniętą, pieczoną w piekarniku, z dodatkiem duszonej wołowiny i słodkiego zielonego groszku. Składniki: -ok. 35 dkg wołowiny -2 marchewki -45 dkg mrożonego zielonego groszku -ząbek czosnku -ok. 5 dkg masła -12 dkg mąki oraz 2 łyżki do sosu -3 jajka -275 ml mleka -150 ml oleju -sos sojowy -sól. pieprz Wołowinę(...)przesianej mąki wbijamy jajka, mieszamy, solimy, dolewamy mleko i dokładnie miksujemy na wolnych obrotach. Wysuwamy z piekarnika naczynie z olejem, wlewamy ciasto i wsuwamy ponownie do piekarnika na 15-20 minut. Naleśnik gotowy. Wystarczy pokroić na porcje ( 4 ) , nałożyć plasterki wołowiny, polać sosem, dodać groszek i delektować się niesamowitym smakiem. Smacznego! Teraz pora
Maminek kulinarnypieczenia - 2 łyżki oleju rzepakowego - 1 łyżka stopionego masła - cukier bądź słodzik do smaku Wszystkie składniki, wymieszaj trzepaczką na gładką masę. Ciasto będzie bardzo rzadkie. Odstaw na godzinę - nie pomijaj tej czynności, robimy to po to aby gluten uwolnił się do ciasta, dzięki czemu ciasto będzie miękkie i delikatne. Po tym czasie smażymy naleśniki, na mocno rozgrzanej patelni
SMYKWKUCHNIprzypadnie Wam do gustu. Ryba w cieście naleśnikowym - przepis: Składniki: 2 filety z ryby np. soli, halibuta, szczupaka, mintaja (użyłem szczupaka) 3 łyżki mąki (do obtoczenia) 3 łyżki oleju (do smażenia) Ciasto: 4 kopiaste łyżki mąki 0,5 łyżeczki soli 0,5 łyżeczki proszku do pieczenia 1 jajko 5 łyżek mleka 2 łyżeczki oleju Przygotowanie: W misie łączymy(...)mąkę, sól, proszek do pieczenia. W mniejszej miseczce za pomocą trzepaczki ubijamy jaja z mlekiem i olejem. Po tym składniki mokre wlewamy do składników suchych i dokładnie ubijamy trzepaczką, aby ciasto było jednolite. Ciasto powinno być bardziej gęste, niż tradycyjne ciasto na naleśniki. Filety z ryby obtaczamy w mące, a następnie zanurzamy w cieście naleśnikowym i obtaczamy z obydwu
Kuchnia Łukaszapassaty pomidorowej -0,5 szkl. oleju -2 jajka -szczypta soli -1/2 lyżeczki oregano -150 g serka śmietankowego do smarowania -150 g wędzonego łososia Przygotowanie W misce umieścić mąkę, mleko, passatę, jajka, oregano, szczyptę soli i olej. Całość zmiksować na ciasto. Usmażyć na suchej patelni około 8 nalesników. Gotowe naleśniki smarować serkiem, na wierzch układać wędzonego łososia. Zwijać
Zielona KuchniaNaleśniki z dodatkiem musu z dyni są smaczne, żółciutkie, delikatne, idealne na jesienny posiłek. Nadzienie może być dowolne, słodkie lub inne. Polecam do nich twarogi, owoce, orzechy oraz dżemy(...)mieszamy aż składniki dobre się połączą. Wsypujemy mąkę z proszkiem do pieczenia energicznie mieszamy trzepaczką. Ciasto nie powinno być zbyt gęste ani rzadkie. Na patelni rozgrzewamy odrobinę oleju, wlewa chochelką porcję ciasta i smażymy z obu stron na zloty kolor. Naleśniki nadziewamy ulubionymi dodatkami. Smacznego
Kulinarne Fantazje Marioliszpinakowym. Sos jej idealny do pieczenia, duszenia i podgrzewania." Ja sprawdziłam czy na pewno. Dutch baby to pieczony naleśnik, który powstał w Stanach Zjednoczonych. W Niemczech nazywany jest Bismarck a w Finlandii Pannukakku. U nas jest to po prostu pieczony naleśnik. Dutch baby zachowuje się jak suflet - rośnie, ale po wyjęciu z piekarnika opada. Składniki: 1 słoik sosu Jasnego Łowicz(...)Pomidor, ogórek, cebulę kroję w większe cząstki. Mieszam je razem wraz z przyprawami i 2 łyżkami kukurydzy. Rozgrzane naczynie lub patelnię smaruję olejem rzepakowym i wlewam ciasto. Podpiekam ok 3-4 minut. Dodaje następnie na naleśnika warzywa i polewam 1-2 łyżkami sosu. Piekę ok 10-13 minut do uzyskania złotego koloru naleśnika. Pozostały sos zagotowuje i przelewam do mniejszego
Kuchnia w oparachrazem proponuje wersję letnią :) z malinami :) Składniki (na 6 cieńkich naleśników na patelni o średnicy 29 cm - ja robię 4 grubsze :)) : 115 g mąki pszennej szczypta soli 2 duże jajka 0,3 l mleka 30 g masła roztopionego i ostudzonego olej słonecznikowy (ja używam oleju z pestek winogron) 1-2 łyżki cukru Farsz twarożkowo-malinowy : 250 g twarogu(...)papierowego ręcznika kuchennego zanurzonego w oleju. Zmniejszyć płomień do średniego. Wylać odpowiednią ilość ciasta na patelnię i rozprowadzić błyskawicznie po całym dnie cieńką warstwę przechylając patelnię. Smażyć 1 minutę lub do momentu aż ciasto się zetnie, krawędzie staną się złociste a spód nabierze złotobrązowej barwy. Przewrócić naleśnik łopatką i usmażyć po drugiej stronie
cucinarerazem proponuje wersję letnią :) z malinami :) Składniki (na 6 cieńkich naleśników na patelni o średnicy 29 cm - ja robię 4 grubsze :)) : 115 g mąki pszennej szczypta soli 2 duże jajka 0,3 l mleka 30 g masła roztopionego i ostudzonego olej słonecznikowy (ja używam oleju z pestek winogron) 1-2 łyżki cukru Farsz twarożkowo-malinowy : 250 g twarogu(...)papierowego ręcznika kuchennego zanurzonego w oleju. Zmniejszyć płomień do średniego. Wylać odpowiednią ilość ciasta na patelnię i rozprowadzić błyskawicznie po całym dnie cieńką warstwę przechylając patelnię. Smażyć 1 minutę lub do momentu aż ciasto się zetnie, krawędzie staną się złociste a spód nabierze złotobrązowej barwy. Przewrócić naleśnik łopatką i usmażyć po drugiej stronie
cucinareużyć nawet żytniej typ 2000 ale najlepiej w proporcji 50/50 z pszenną i jak ciasto podczas ugniatania będzie za sztywne dodać więcej mleka/wody , mąka żytnia pochłania więcej wody i powoduje sztywniejsze ciasto - cukier można zastąpić miodem - co do ziół to najlepiej je dodać do ciasta a nie na wierzch ,choć we wszystkich pizzeriach sypią je po wierzchu co powoduje(...)chcemy sztuk pizzy Osobiście uwielbiam ciasto chrupiące i cienkie takie, które po wzięciu do ręki "trójkąta " pizzy nie leci z ręki jak naleśnik :) dlatego opracowałam swoją metodę :) po rozwałkowaniu ciasta smaruję je kilkoma kroplami oleju ,nie za dużo ,przykładam papier na którym będzie się piekła pizza i odwracam ,ściągam moją silikonową deskę ,polecam każdemu zakup takiej bo nie zajmuje
Wypieki ReneNaleśniki . . . Jedno z najszybszych do wykonania posiłków :) Naleśniki z mąki pszennej nie są najlepszym wyborem kiedy chcemy zgubić kilka kilogramów, ale można przecież przygotować je z samych zdrowych składników. Przepis na ten zdrowy i fit przysmak jest banalnie prosty. Składniki na 4 sztuki: 8 łyżek mąki kukurydzianej 2 łyżki(...)krople aromatu waniliowego 1 jabłko starte - farsz cynamon do smaku olej ryżowy - do posmarowania patelni Przygotowanie: Składniki zmiksować na gładkie ciasto. Ciasto powinno mieć taką konsystencję, aby szybko rozprowadzić je na patelni. Olej ryżowy wykorzystać do smarowania patelni, najlepiej specjalnej do naleśników (u mnie wystarczyło wysmarować pędzelkiem przed 1 i 3 naleśnikiem, czyli
Alutka-Gotujedodatek dowolny...u mnie dżem malinowy.. 2 szkl.mąki 2 jajka 2 łyżki oleju 1 łyżka cukru 1 szkl.wody 1 szkl.mleka 3/4 szkl.musu z dyni Wszystkie składniki dokładnie wymieszać albo zmiksować.Patelnię dobrze rozgrzać,wlewać niewielką ilość ciasta, dokładnie rozprowadzać po dnie patelni. Naleśniki smażyć z obydwu stron, odwracając delikatnie łopatką. Przypominam i zapraszam
Moje domowe kucharzenie