naleśniki z olejem w cieście - 2899 przepisów (strona:42/194)

NALEŚNIKI z rabarbarowym musem 151

rabarbarem. Naleśniki - ciastoSkładniki:* 1 jajko* 1 szkl. mąki pszennej* 0,5 l mleka* szczypta soli* 2 łyżki oleju* 3-4 łyżki wody mineralnejolej do smażeniaZmiksować wszystkie składniki na jednolite ciasto. Jeśli wydaje się za rzadkie - dosypać mąki.Smażyć naleśniki.Mus rabarbarowy:0,5 kg rabarbaru1 szkl. cukrucukier waniliowyodrobina wodyRabarbar umyć, oczyścić, pokroić w kostkę.Do rondelka wlać

kolorowotorcikowo
Naleśniki z jabłkami 128

Naleśniki - ciastoSkładniki:* 1 jajko* 1 szkl. mąki pszennej* 0,5 l mleka* szczypta soli* 2 łyżki oleju* 3-4 łyżki wody mineralnejolej do smażeniaZmiksować wszystkie składniki na jednolite ciasto. Jeśli wydaje się za rzadkie - dosypać mąki.Smażyć naleśniki.Nadzienie :1,5 kg jabłek letnich, np papierówekcukier - ilość wg uznania - ja lubię bardziej słodkie :)szczypta cynamonuodrobina wodyJabłka obrać, pokroić

kolorowotorcikowo
Naleśnikowa lasagne ze szpinakiem i cukinią 154

mleka 1,5 szklanki wody 2 jajka klasy M szczypta soli  łyżka oleju Wszystkie składniki dokładnie ze sobą zmiksować, przykryć ściereczką i odłożyć na 20-30 minut. Naleśniki smażyć z dwóch stron na dobrze rozgrzanej patelni teflonowej (na jeden naleśnik przypada jedna chochla ciasta). farsz szpinakowy 450 g mrożonego szpinaku 125 g sera mozzarella, startego na tarce cebula(...)rondelku rozpuścić masło, wsypać mąkę. Wlewać stopniowo mleko, cały czas mieszając. Zagotować. Odstawić. Doprawić do smaku solą, pieprzem i gałką muszkatołową. Przed układaniem lazanii należy odciąć okrągłe boki naleśników, by otrzymać kwadratowe płaty. Na dnie naczynia żaroodpornego rozprowadzić 1/3 sosu beszamelowego, a potem kolejno: naleśnik, szpinakowy farsz, plasterki cukinii, 1/2 kulki startej mozzarelli ; naleśnik, 1/3 sosu, szpinakowy farsz, plasterki

Kuchnia Ellie
Naleśnikowe szaszłyki 152

filet z kurczaka 1/2  opakowania  sera feta 10 brykiecików mrożonego szpinaku 1 cebula 3 łyżki oleju  pieprz ziołowy i sól do smak kilka patyczków do szaszłyków Wykonanie: Z podanych składników robimy ciasto naleśnikowe, smażymy  naleśniki odstawiamy do przestygnięcia. Filet z kurczaka gotujemy w osolonej wodzie. Do miski wkładamy rozmrożony szpinak, dodajemy pokrojony w kostkę ugotowany

kgwjanczewo
Naleśniki budyniowe. 127

propozycję naleśników na słodko z dodatkiem budyniu. Podałam je z musem jabłkowym. Smakowały wyśmienicie. Nawet mój wybredny mąż się zajadał :) Dzięki dodatkowi budyniu waniliowego w kuchni unosił się piękny zapach. Składniki: 2 jajka 2 budynie waniliowe 1 szklanka mleka 3-4 łyżki mąki 1 łyżka cukru 1 łyżka oleju Wykonanie: Jajka zmiksować z cukrem(...)wsypać budynie i wlać mleko. Ponownie zmiksować. Dodać mąkę i olej, zmiksować żeby składniki się połączyły. Ciasto będzie dość rzadkie. Gotowe ciasto odstawić na pół godziny. Rozgrzać patelnię z nie wielką ilością oleju i smażyć cienkie naleśniki z obu stron. Z tej porcji wyszło mi 10 naleśników. Podawać z cukrem pudrem, ulubioną konfiturą, nutellą lub z czym lubicie

Agusiowe smakołyki
KROKIETY Z FARSZEM A'LA PIZZA 157

oleju,  sól, 2 łyżki majeranku. Składniki na farsz: 2 kg pieczarek, 50 dag tartego sera żółtego, 2 duże papryki czerwone, 3 duże cebule, 2 łyżki masła, majeranek, bazylia, oregano, sól, pieprz cayenne. Dodatkowo: jajko i bułka tarta do panierowania, olej do smażenia. Przygotowanie: Pomidory sparzam, obieram ze skórki miksuję. Ze wszystkich składników (także pomidorów) przygotowuję ciasto na naleśniki (ilość wody i mleka dobieram do mąki tak, aby wyszło odpowiedniej konsystencji ciasto). Smażę cienkie naleśniki (na dobrej patelni - bez dodatku tłuszczu). Pieczarki, paprykę i cebulę bardzo drobno siekam. Na maśle podsmażam pieczarki, potem wrzucam paprykę i cebulę. Smażę z dodatkiem przypraw do momentu wyparowania wody. Często mieszam. Podsmażone warzywa osączam na sicie, następnie dokładnie mieszam z serem

JejKuchnia
NALEŚNIKI AMARANTUSOWE Z MŁODYM JĘCZMIENIEM + FILMIK 119

z mąki z amarantusa są bezglutenowe, dietetyczne i lekkostrawne. Idealne dla osób dbających o linię, podałam je z twarożkiem i kremem z młodego jęczmienia co wzbogaciło walory zdrowotne naleśników. Młody jęczmień jest do nabycia w sklepie internetowym  PLENUS(...)Mleko i jaka wlewamy do miski, dodajemy mąki i proszek do pieczenia, dokładnie mieszamy ciasto trzepaczką, aż składniki się połączą. Ciasto odkładamy na 15 minut aby mąka dobrze napęczniała. Patelnie teflonową smarujemy olejem i pieczemy naleśniki.  Mniejszą część twarożku mieszamy z młodym jęczmieniem. Naleśniki smarujemy twarożkiem następnie pastą z jęczmieniową i zwijamy, przecinamy na pół i posypujemy

Kulinarne Fantazje Marioli
Naleśniki z białym serem! 100

filiżanka mleka 2% - 1 filiżanka wody  - 2 jajka eko - 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia - 2 łyżki oleju rzepakowego - 1 łyżka stopionego masła - cukier do smaku (ja nie słodzę naleśników) Wszystkie składniki, wymieszaj trzepaczką na gładką masę. Ciasto będzie bardzo rzadkie. Odstaw na godzinę - nie pomijaj tej czynności, robimy(...)gluten uwolnił się do ciasta, dzięki czemu ciasto będzie miękkie i delikatne. Po tym czasie smażymy naleśniki, na mocno rozgrzanej patelni. Ja używam specjalnej patelni do smażenia naleśników, ma niziutki brzeg, dzięki czemu przewracanie nie stanowi żadnego problemu, patelnia jest teflonowa i wymaga minimum oleju do smarowania, co 3 lub 4 naleśnik, rozprowadzam pędzelkiem cienką warstwę. Naleśniki

SMYKWKUCHNI
Wytrawne naleśniki z botwinką 151

jajka pół łyżeczki soli ok. 300 ml wody z mlekiem 2 łyżki oleju Mąki wymieszać z solą i jajkami. Stopniowo dolewać wodę z mlekiem i wyrabiać ciasto trzepaczką, by pozbyć się ewentualnych grudek. Pod koniec dodać olej. Wymieszać. Patelnię posmarować ręcznikiem papierowym nasączonym olejem. Smażyć naleśniki na rozgrzanej patelni. Przepis nie wymaga dolewania oleju w trakcie smażenia . Nadzienie : Może

Weekendy w domu i ogrodzie
Naleśniki- przepis podstawowy. 297

jaki i słodkie. Składniki na naleśniki- przepis podstawowy 800 ml mleka 300 g mąki pszennej 2 spore jajka szczypta proszku do pieczenia olej do smażenia       Mleko wlewamy do miski, wbijamy jajka, dodajemy mąkę zmieszaną z proszkiem do pieczenia i mieszamy za pomocą mątewki, na gładką masę pozbawioną grudek. Powstałe ciasto ma konsystencję słodkiej śmietany, odkładamy(...)ważne jest by była naprawdę dobrze nagrzana), smarujemy olejem i małą chochelką wlewamy niewielką porcję ciasta, pamiętając o tym, że mają być one cieniutkie. Gdy naleśnik się już z wierzchu zetnie, a od spodu lekko zarumieni, przewracamy na drugą stronę, a po chwili zdejmujemy z patelni. Ważne jest również, by naleśników nadmiernie nie wysmażyć, bo w tedy staną się

Rozpustne gotowanie
Krokiety z kiszoną kapustą i pieczarkami 191

cebuladodatkowoolej do smażenia3-4 jajkabułka tartaPrzygotować ciasto na naleśniki mieszając dokładnie wszystkie wyżej wymienione składniki. Ciasto odstawić na pół godzinki, jeśli jest za gęste dodać odrobinkę wody. Po tym czasie usmażyć naleśniki.Cebulę pokroić w drobną kostkę i podsmażyć na oleju. Pieczarki również pokroić w drobną kosteczkę, dodać do cebuli. Dodać majeranek. Smażyć aż pieczarki odparują  wodę

Monia miesza i gotuje
Klasyczne, cienkie naleśniki 176

przepis wykorzystujemy zawsze gdy robimy naleśniki ze szpinakiem, twarożkiem, dżemem lub właśnie klasyczne krokiety. Naleśniki są również dobre na drugi dzień - nie wysychają i nie twardnieją. Wystarczy je jedynie przykryć i wstawić do lodówki. Powstałe ciasto jest dość rzadkie, jednak kiedy odstoi gęstnieje. Dlatego, gdy chcemy je zagęszczać lub rozrzedzać należy to robić dopiero(...)składniki mieszamy ze sobą.  Masło lub olej dodajemy dopiero na końcu. Pamiętajmy, aby nie było gorące. Odstawiamy ciasto na ok. 1 godzinę, aby  odpoczęło. Ma odpoczywać w temperaturze pokojowej. po tym czasie sprawdzamy jego konsystencję, jeśli zgęstniało dolewamy nieco wody. Powstałe ciasto powinno swobodnie spływać z łyżki, to zagwarantuje, że naleśniki będą cienkie.  Smażymy na patelni

Kuchnia od dwojga
NIEZAWODNE NALEŚNIKI 130

najlepiej odstawić ciasto na 15 minut, aby odpoczęło i lekko zgęstniało.  SKŁADNIKI / 12 sztuk 1 szklanka mąki pszennej (160 g) 2 jajka szczypta soli 1 szklanka mleka 1 szklanka wody 1 łyżka oleju  olej do smażenia WYKONANIE Do miski przesiewamy mąkę, dodajemy szczyptę soli, wbijamy jajka i dolewamy 1 szklankę mleka oraz 1 łyżkę oleju. Mieszamy rózgą(...)lekko natłuszczoną patelnię. Przechylając patelnię na boki, rozprowadzamy, tak, aby ciasto pokryło równą i cienką warstwą całe dno.  Smażymy na średnim ogniu. Przewracamy na drugą stronę, gdy spód naleśnika pokryje się brązowymi plamkami, a wierzch będzie ścięty. Po każdym naleśniku warto natrzeć patelnię ręcznikiem papierowym nasączonym olejem

cool and minty
Naleśniki bananowo-kokosowe (wegańskie) 210

kokosowego Sok z 1/2 cytryny 3 banany 1 czubata łyżka miodu olej do smażenia 3-4 tabliczki gorzkiej czekolady Opcjonalnie posiekane orzechy włoskie Przygotowanie: Mleczko kokosowe odstawić na kilka godzin i nie wstrząsać nim. Po otwarciu odłożyć gęstą masę kokosową na nadzienie. Odstała woda kokosową zostanie dodana do ciasta. Karmelizowane banany: Banany obrać, polać sokiem z cytryny. Na patelnię nałożyć(...)ułożyć  banany i przesmażyć je aż się skarmelizują. Ciasto: Banana zblendować. Do miski wsypać mąkę, dodać zblendowanego banana, sól, wodę gazowaną i kokosową. Ciasto zmiksować (ja dałam trochę więcej wody gazowanej, bo moje ciasto było dość gęste, stąd radzę najpierw dać 1/4 szklanki i ewentualnie jeszcze dolać). Naleśniki smażyć na rozgrzanym oleju. Ja delikatnie smaruję olejem

Fabryka pomysłów
Kakaowe naleśniki z kremem bananowym i migdałami 178

dwojga.Delikatne kakaowe ciasto wypełnione słodkim bananowym kremem z dodatkiem prażonym migdałów tworzy obłędną całość , która posmakuje nie tylko naleśnikożercom takim jak ja!Serduszko na górze , które można zrobić w bardzo łatwy sposób na pewno zachwyci drugą połówkę i taki drobny gest pokaże , że naprawdę kochamy. Dobra dobra koniec pitu pitu , bierzemy się do dzieła!                   SKŁADNIKI:NALEŚNIKI :** mąka – 1 szkl(...)migdałów – 50 gDODATKOWO :** cukier puder do posypaniaSPOSÓB PRZYRZĄDZENIA :Mąkę przesiewamy z kakaem , solą i proszkiem do pieczenia.Dodajemy mleko , roztrzepane jajka i olej – wszystko razem dokładnie mieszamy.Smażymy duże , średniej grubości naleśniki na suchej patelni – pilnujemy , gdyż kakaowe ciasto bardzo szybko się przypala.Na suchej patelni prażymy płatki migdałów.Banany drobno siekamy ( lub miksujemy ) , mieszamy z podprażonymi migdałami.Nadziewamy naleśniki

Ostra na Słodko

Proponowane wyszukiwania