szkl.wody lekko gazowanej 2 jajka 1 szkl. mąki orkiszowej pełnoziarnistej 1/2 szkl. mąki pszennej 1 łyżka oleju szczypta soli Wszystkie składniki zmiksować na gładkie ciasto. Na dobrze rozgrzaną patelnię teflonową lub ceramiczną nalewać małe porcje ciasta i smażyć bardzo cienkie naleśniki. twarożek z bakaliami: 250 g chudego twarogu 1 łyżeczka cukru z wanilią 100 ml słodkiej śmietanki
Kolorowa kuchnia Elkinaleśniki:* 1 jajko* 1 szkl. mąki pszennej* 0,5 l mleka* szczypta soli* 2 łyżki oleju* 3-4 łyżki wody mineralnejolej do smażenia Wykonanie:Zmiksować wszystkie składniki na jednolite ciasto. Jeśli wydaje się za rzadkie - dosypać mąki.Smażyć naleśniki.Nadzienie serowe:250 g twarogu4 łyżki cukruodrobina mlekaSkładniki zmiksować na jednolitą masę.Krem czekoladowy wg przepisu tutajUsmażone
kolorowotorcikowoSKŁADNIKI: Ciasto na naleśniki: 1 szkl. mleka 2 jajka 1/2 szkl. mąki gryczanej 3/4 szkl. mąki pszennej 15 ml oleju 1/2 łyżeczki soli 1/2 szkl. wody Farsz: 50 g suszonego boczku pancetta 150 g startego żółtego sera 300 g obranej dyni 200 g pieczarek Dodatkowo: ziarna sezamu oliwa z oliwek przyprawy: sól morska SPOSÓB PRZYGOTOWANIA: Wszystkie składniki składniki
Menu Zdrowiajajko 2 jabłka + olej do smażenia (ja smażyłam na słonecznikowym, moja Babcia na maśle klarowanym – to dopiero jest wypas ;) Racuchy z jabłkami – jak to zrobić? Suche składniki mieszamy razem w misce. Dodajemy mleko i jajko. Mieszamy drucianą trzepaczką aż do uzyskania jednolitej konsystencji. Ciasto przypomina na tym etapie ciasto na cieniutkie naleśniki. Jabłka obieramy i kroimy(...)cienkie, kilkumilimetrowe plasterki. Dodajemy do ciasta i mieszamy. Racuchy pieczemy na rozgrzanym oleju, 1-2 min. z każdej strony, aż zrobią się rumiane. 1 placuszek robię z 1 dużej łyżki ciasta z jabłkami. Brzegi formujemy łyżką, żeby były jak najbardziej okrągłe i żeby żaden kawałek jabłka nie wystawał poza ciasto. Podajemy jeszcze ciepłe, posypane cukrem pudrem. Smacznego! Po więcej słodkich
Ciastkozercyzakochałam się w nich. Delikatne, biszkoptowe z kokosową śmietanką i truskawkami rozpływają się w ustach. Są inne od tradycyjnych naleśników bo bardzo puszyste. ciasto: 1 szklanka mąki pszennej 1/2 szklanki mleczka kokosowego 1/3 szklanki wody gazowanej 2 łyżki oleju 2 jajka sól masło klarowane nadzienie: 1 puszka mleczka kokosowego 30 dkg truskawek 2 łyżki soku z cytryny 1 łyżka(...)puszki. Reszta mleczka przyda się do ciasta naleśnikowego. Ciasto: Białka ubijam na sztywną pianę ze solą i wygarniam na miseczkę. W tej samej misce ubijam mikserem żółtka, mąkę, mleczko, wodę, olej, na koniec dodaję pianę z białek i mieszam już delikatnie łyżką albo mikserem na niskich obrotach dosłownie chwile. Naleśniki smażę na maśle klarowanym. Śmietankę kokosową ubijam mikserem
wesoła kuchniaoleju do wysmarowania patelni Przygotowanie Do miski wsypuję mąkę, dodaję mleko, szczyptę soli, dwa jajka, mieszam wstępnie ręczną trzepaczką. Na koniec dolewam wodę gazowaną. Wszystko dokładnie mieszam ręczną trzepaczką, aż do uzyskania jednolitego, dość gęstego ciasta. Patelnię (u mnie mała) rozgrzewam skrapiając ją delikatnie olejem. Wylewam małe porcje ciasta, po czy delikatnie rozprowadzam je po patelni (ruszam patelnią, aby ciasto(...)rozlało się na całą powierzchnię). Naleśniki smażę z obu stron na lekko złoty kolor na mniejszym ogniu. Każdego naleśnika smaruję konfiturą z dyni z wanilią (około 1/2-3/4 łyżki w zależności od wielkości naleśnika). Naleśniki zwijam i oprószam cukrem pudrem. Smacznego By Magdalena beta calories 0 fat 0g protein 0g carbs 0g more Słodkie okruszki http://www.slodkieokruszki.pl
Słodkie okruszkioleju do wysmarowania patelni Przygotowanie: Do miski wsypuję mąkę, dodaję mleko, szczyptę soli, dwa jajka, mieszam wstępnie ręczną trzepaczką. Na koniec dolewam wodę gazowaną. Wszystko dokładnie mieszam ręczną trzepaczką, aż do uzyskania jednolitego, dość gęstego ciasta. Patelnię (u mnie mała) rozgrzewam skrapiając ją delikatnie olejem. Wylewam małe porcje ciasta, po czy delikatnie rozprowadzam je po patelni (ruszam patelnią, aby ciasto(...)rozlało się na całą powierzchnię). Naleśniki smażę z obu stron na lekko złoty kolor na mniejszym ogniu. Każdego naleśnika smaruję konfiturą z dyni z wanilią (około 1/2-3/4 łyżki w zależności od wielkości naleśnika). Naleśniki zwijam i oprószam cukrem pudrem. Smacznego
Słodkie okruszkikoniecznie musimy zrobić to od razu po usmażeniu. Później naleśniki będą się „łamać”. SKŁADNIKI: ( ok. 6 szt ) * mąka ryżowa – 140 g * duże jajko – 1 szt * mała marchew – 1 szt * mleko bezlaktozowe – 400 ml * cukier trzcinowy – 2 łyżki * sól – 1 szczypta * olej kokosowy do smażenia DODATKOWO: wiśnie + cukier do karmelizowania SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA(...)cukier oraz szczyptę soli umieszczamy w blenderze -i dokładnie ze sobą miksujemy ( ciasto ma mieć konsystencję taką samą jak klasyczne ciasto naleśnikowe – w razie potrzeby dosypujemy mąkę ). Smażymy na patelni natłuszczonej olejem kokosowym ( natłuszczamy delikatnie przed każdym naleśnikiem ). Podajemy na gorąco ze smażonymi z cukrem wiśniami na gorąco. Smacznego
Ostra na Słodkokoniecznie musimy zrobić to od razu po usmażeniu. Później naleśniki będą się „łamać”. SKŁADNIKI: ( ok. 6 szt ) * mąka ryżowa – 140 g * duże jajko – 1 szt * mała marchew – 1 szt * mleko bezlaktozowe – 400 ml * cukier trzcinowy – 2 łyżki * sól – 1 szczypta * olej kokosowy do smażenia DODATKOWO: wiśnie + cukier do karmelizowania SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA(...)cukier oraz szczyptę soli umieszczamy w blenderze -i dokładnie ze sobą miksujemy ( ciasto ma mieć konsystencję taką samą jak klasyczne ciasto naleśnikowe – w razie potrzeby dosypujemy mąkę ). Smażymy na patelni natłuszczonej olejem kokosowym ( natłuszczamy delikatnie przed każdym naleśnikiem ). Podajemy na gorąco ze smażonymi z cukrem wiśniami na gorąco. Smacznego
Ostra na Słodkobloga Smaki świata--> Sos słodko-kwaśny Składniki: Ciasto naleśnikowe: 100 g mąki pszennej 3/4 szklanki wody szczypta soli 1/2 łyżeczki papryki ostrej 1/2 łyżeczki słodkiej papryki 1 jajko 3 łyżki oleju Panierka: jajko sól pieprz ziołowy sezam (około 4 łyżki) olej do smażenia Farsz: puszka tuńczyka w sosie własnym 2 małe ogórki kiszone pół(...)dołączamy kukurydzę. Wszystko razem mieszamy, doprawiamy solą i pieprzem i odstawiamy.Naleśniki: Mąkę mieszamy z przyprawami. Dodajemy jajko, wodę oraz olej. Miksujemy. Ciasto powinno być "lejące", jeżeli jest za gęste dodajemy wody, jeżeli za rzadkie, dodajemy mąki. Smażymy cienkie naleśniki.Na każdym naleśniku układamy na środku farsz. Zwijamy tak jak na paszteciki: Dwa przeciwległe boki naleśnika do siebie
Czerwona Porzeczkaszklanki mąki gryczanej 2 szklanki mleka ryżowego pół szklanki oleju słonecznikowego Dodatki: wiśnie agawa Wszystkie składniki na ciasto wymieszałam w misce za pomocą miksera. Jeśli ciasto jest zbyt gęste, należy dodać mleko, jeśli natomiast jest zbyt rzadkie, należy dodać mąkę. Na rozgrzanej patelni z dodatkiem oleju usmażyłam cienkie naleśniki. Pysznym dodatkiem do naleśników były wiśnie z agawą
nietadietabulionu warzywnego -sól, pieprz Składniki na naleśniki: ( na 4 naleśniki ) -2 średnie ziemniaki -3 jajka -3-4 łyżki mąki pszennej -łyżka oleju -ok. 200 ml wody -sól, pieprz Umytą i osuszoną karkówkę kroimy w dużą kostkę. Delikatnie przyprawiamy solą i pieprzem, skrapiamy olejem i mieszamy. Suszone pomidory kroimy w paski, czosnek w drobną kostkę. Czosnek dodajemy(...)dusimy do miękkości mięsa ( ok. 40 minut ). Ziemniaki ścieramy na średnich oczkach. Dodajemy jajka, mieszamy, dodajemy mąkę i mieszamy. Dolewamy wodę, olej, przyprawiamy solą i pieprzem i mieszamy. Na natłuszczoną patelnię wlewamy porcję ciasta, jak na naleśniki i smażymy z obu stron. Na połowę placka nakładamy duszona karkówkę, polewamy sosem czosnkowym, składamy naleśnik i gotowe. Smacznego
Maminek kulinarnyprzepis - koniecznie musiałam go wypróbować. Ciasto w tych naleśnikach przyrządza się na drożdżach - dzięki temu placki będą puszyste i delikatne, a zarazem elastyczne. Nadzienie natomiast to mieszanka budyniu o smaku bananowym, serka homogenizowanego, rodzynek i kawałków banana. Gotowe naleśniki dodatkowo można udekorować bitą śmietaną lub sosem czekoladowym. Inspiracje na te naleśniki znalazłam na stronie winiary.pl , ale ponieważ(...)niektóre ilości składników. Drożdże pokruszyć i rozpuścić w niewielkiej ilości letniego mleka. Dodać pozostałe składniki, zmiksować, przykryć ściereczką i odstawić na 1 godzinę. Następnie usmażyć na patelni, na rozgrzanym oleju około 8 naleśników. Rodzynki wsypać do kubka i zalać wrzątkiem, żeby namiękły. Odstawić. Teraz czas na masę budyniową. Z 700 ml (dajemy trochę mniej niż wynika z opakowania) zimnego
Świat Domowej KuchniPyszne kakaowe naleśniki ze śmietankowym kremem i owocami. Doskonałe na deser jak również na słodki obiad, śniadanie czy kolację. Smakują i dorosłym i dzieciom a więc zapraszam do smażenia. składniki:3 szklanki mąki pszennej, użyłam mąki z Młynu Kopytowa typ 500 2 szklanki mleka1 szklanka wody gazowanej1 szczypta soli2(...)łyżki cukru1 jajko2 łyżki oleju3 łyżki kakao2 łyżki kwaśniej śmietany 18%olej do smażenia500 g serka mascarpone3-4 łyżki słodkiej śmietankidowolne owoce, u mnie borówki i malinycukier puder do posypaniaPrzygotować kakowe ciasto naleśnikowe. Dokładnie wymieszać mikserem mleko, wodę, mąkę, kakao, śmietanę sól, cukier oraz olej. Następnie usmażyć naleśniki. Serek mascarpone wymieszać ze śmietanką, śmietanka po to aby serek nieco
Monia miesza i gotuje