Dzisiaj będzie na słodko.Zrobiłam naleśniki w paski na mleku kokosowym i z dodatkiem mąki z amarantusa .Nadzienie to jogurt naturalny z czekoladą i bananami.Są bardzo smaczne,zapraszam. Składniki: mleko kokosowe 1 szk mąka z amarantusa 0,5 szk mąka pszenna 1 szk jajka 2 szt kakao gorzkie 0,5 łyżeczki jogurt naturalny(...)olej do smażenia Przygotowanie: Mleko kokosowe, mąkę pszenną,mąkę z amarantusa i jajko zmiksować na jednolite ciasto. Odlać pół szklanki dodać kakao i dokładnie zmiksować.Na patelnię nalać łyżeczkę oleju i podgrzać.Zdjąć patelnię z ognia i za pomocą dekoratora cukierniczego zrobić cienkie paski z ciasta czekoladowego.Ponownie patelnie przełożyć na ogień i wlać tyle białego ciasta żeby zakryło
Ala piecze i gotujełyżeczka proszku do pieczenia 2 łyżki oleju cukier według własnego smaku olej do smażenia Białka ubić na sztywno , a pod koniec ubijania dodawać stopniowo cukier, wlać mleko, olej i delikatnie zmiksować. Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia, wsypać do ciasta i wymieszać do połączenia się składników. Patelnię smarować delikatnie tłuszczem i wlewać ciasto rozprowadzając go po patelni na cienki placek(...)Smażyć z dwóch stron na rumiano. naleśniki na białkach
O kuchni z uczuciemdokładnie, jeśli konsystencja będzie bardzo gęsta - dodać odrobinę mleka.Wykonanie naleśników:Zrobić ciasto naleśnikowe mieszając ze sobą dokładnie: jajka, szczyptę soli, mleko, wodę, cukier i mąkę. Odstawić na ok. 15 minut. Po tym czasie odlać pół szklanki ciasta i dodać do niego kakao. Dokładnie połączyć. Na patelni dobrze rozgrzać olej, wlać średnią łyżkę wazową trochę jasnego ciasta
Walijskie Pichcenieszklanka wody gazowanej 70 ml oleju 2 i pół szklanki mąki pszennej 2 jajka szczypta soli łyżeczka cukru pudru nadzienie: 3 brzoskwinie 70 dag mielonego sera białego cukier trzcinowy wg smaku łyżeczka cukru z wanilią Przygotowuję ciasto na naleśniki, mokre składniki dokładnie miksuję, dodaję cukier, sól i przesianą mąkę
Takie tam pichcenieosób) 1 kg piersi z kurczaka 400 g tempury olej do smażenia pieprz lub odrobina chili Przygotowanie: Pierś umyć i oczyścić z wszelkich żyłek, pokroić na niezbyt duże kawałki. Proszek tempury rozrobić z bardzo zimną wodą na ciasto nieco gęstsze od ciasta na naleśniki. U mnie proporcje były mniej więcej na 5 łyżek proszku 6 łyżek wody(...)właściwą konsystencję poprzez usmażenie zanurzonych w niej kilku kawałków kurczaka i czy są one odpowiednio słone i pikantne. Kawałki kurczaka zanurzać w przygotowanym cieście z tempury i smażyć z każdej strony, na dobrze rozgrzanym oleju, do czasu delikatnego zrumienienia. Wykładać na ręcznik papierowy, aby pozbyć się nadmiaru tłuszczu. Jeśli lubicie bardziej słono i pikantnie, proponuję do ciasta dodać odrobinę soli
Kuchcik gotujeosób) 1 kg piersi z kurczaka 400 g tempury olej do smażenia pieprz lub odrobina chili Przygotowanie: Pierś umyć i oczyścić z wszelkich żyłek, pokroić na niezbyt duże kawałki. Proszek tempury rozrobić z bardzo zimną wodą na ciasto nieco gęstsze od ciasta na naleśniki. U mnie proporcje były mniej więcej na 5 łyżek proszku 6 łyżek wody(...)właściwą konsystencję poprzez usmażenie zanurzonych w niej kilku kawałków kurczaka i czy są one odpowiednio słone i pikantne. Kawałki kurczaka zanurzać w przygotowanym cieście z tempury i smażyć z każdej strony, na dobrze rozgrzanym oleju, do czasu delikatnego zrumienienia. Wykładać na ręcznik papierowy, aby pozbyć się nadmiaru tłuszczu. Jeśli lubicie bardziej słono i pikantnie, proponuję do ciasta dodać odrobinę soli
Kuchcik gotujetylko budyń, ale ciasto powinno być nadal płynne. Do środka dodajemy budyń waniliowy lub smakowy, w zależności od Waszych preferencji smakowych. Ja dodałam budyń malinowy, dzięki temu naleśniki uzyskały fajny kolor i smak. Składniki na około 8 naleśników: 2 jajka 1 szklanka mleka 1 op. budyniu smak dowolny, u nas malinowy stąd różowe naleśniki 5 czubatych(...)łyżek mąki 1 łyżka cukru 3 łyżki oleju Przygotowanie: Wszystkie składniki wkładamy do miski lub kielicha od blendera, musimy dobrze je wymieszać trzepaczką, mikserem lub blenderem kielichowym właśnie. Patelnię rozgrzewamy bez tłuszczu, nakładamy porcje ciasta i smażymy z obu stron do zarumienienia
Życie zaczyna się w kuchniWalentynkowe naleśniki biało-czerwone :) Niezawodne ciasto, przepyszny twarożek kokosowy i sos malinowy z nutką wanilii to idealna propozycja na szybki obiad lub drugie śniadanie :) Ciasto : 250 ml wody 250 ml mleka 2 jajka 1 łyżka oleju pół łyżeczki soli 200 g mąki pszennej Wszystkie składniki dokładnie zmiksować. Smażyć na patelni z małą ilością tłuszczu. Twarożek : 4 łyżki twarogu(...)łyżki jogurtu naturalnego 1 łyżka wiórków kokosowych Składniki połączyć za pomocą łyżki. Sos: 300 g malin (mogą być mrożone) 1 łyżeczka cukru waniliowego Składniki zmiksować w wysokim naczyniu. Na naleśnika nałożyć serek, zawinąć i polać sosem malinowym
Chocolate Muffin Blogdanie wszystkich dzieci ale również i dorosłych. Gdy zbliża się sezon letni, chętnie używamy do swoich dań truskawki oraz inne owoce. Najlepsze połączenie to truskawki z serkiem mascarpone. Przygotowanie naleśników jest bardzo proste i szybkie. Ten banalnie prosty przepis możemy wykonywać z dziećmi aby zachęcić je do dalszej przygody z gotowaniem. Zamiast truskawek możemy również użyć inne owoce najlepiej(...)ostudzone masło, mleko oraz wodę. Mleka oraz wody możemy dodawać w innych ilościach, tak aby ciasto nie miało za rzadkiej konsystencji. Wszystkie składniki dokładnie i energicznie mieszamy ze sobą aby uzyskać równomierną konsystencję . Na patelni rozgrzewamy odrobinę oleju. Smażymy nie za grube naleśniki z każdej strony na złoty kolor. W tym czasie przygotowujemy masę do naleśników. W wysokiej
CookMagZapraszam na delikatne, złote naleśniki. Swój kolor zawdzięczają kurkumie. Do tego zdrowy farsz cukiniowo-twarogowy i mamy danie tradycyjne i nowoczesne jednocześnie. Zapraszam Was na stronę Olej konwenanse . Znajdziecie tam wiele ciekawostek. #OlejKonwenanse #OlejWielkopolski Składniki: ciasto:1 szkl mleka 1/2 szkl wody gazowanej 1 szkl mąki pszennej 1/2 łyżeczki kurkumy 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia 2 łyżki oleju(...)składniki na ciasto przekładamy do miski i miksujemy. aż nie będzie grudek. Odstawiamy ciasto na 30 minut aby odpoczęło. W tym czasie robimy farsz: cebulę i czosnek obieramy z łusek i kroimy drobno a cukinię ścieramy na tarce o dużych oczkach i odciskamy. Na patelni rozgrzewamy olej i przesmażamy cebulkę razem z czosnkiem. Gdy cebulka zacznie się rumienić wkładamy
słodkie i nie tylko historie kulinarnełyżka cukru waniliowego - skórka z 1/2 cytryny - szczypta przyprawy dyniowej - szczypta soli - olej - ulubiony dżem Przygotowanie: Dynię ścieramy na tarce i dodajemy jajka, śmietanę i mleko. Całość mieszamy i dodajemy suche składniki oraz skórkę z cytryny. Przygotowane ciasto odstawiamy na 10 minut a następnie smażymy naleśniki. Naleśniki możemy jeść same, bądź posmarować ulubionym dżemem
Zainspirowana w kuchnimleka, 2 jajka, 2 łyżki cukru, szczypta soli, łyżka oleju. Składniki na sos: 100-150 g malin, 2 łyżki śmietany, 2 łyżeczki cukru, 15 listków świeżej mięty. Dodatkowo: 10 malin, 200 g borówek, cukier puder, wiórki czekolady (zrobiłam z dwóch kostek gorzkiej). Przygotowanie: Składniki ciasta dokładnie łączę, smażę naleśniki na dobrze rozgrzanej patelni bez tłuszczu. Studzę. Każdy kroję
JejKuchniazmienilam koncepcję i wrzuciłam go do naleśnikowego ciasta. To byl strzał w dziesiątkę. Dodatek przypraw i czosnku sprawił, że wyszły mi pyszne, wyraziste w smaku naleśniki, które nie tylko świetnie smakowały z wędzonym łososiem, ale też z farszem pieczarkowym, który zrobiłam dla mojego Ukochanego. Polecam spróbować. Składniki na 4-6 dużych naleśników: 1 szklanka mąki pszennej 1 jajko(...)czasie nalewamy porcję ciasta na mocno rozgrzaną patelnię ( u mnie 1 mała łyżka wazowa wystarcza na 1 naleśnika) i rozlewamy je po całym dnie patelni wykonując nią okrężny ruch. Gdy brzegi naleśnika zaczynają odchodzić, przerzucamy go na drugą stronę i smażymy jeszcze przez moment. I tak do zużycia całego ciasta, Gotowe naleśniki smarujemy serkiem, nastepnie układamy kawałki łososia
Zawsze głodna!Teraz dodajemy mleko, robimy to stopniowo, nie za dużo. Masa powinna mieć konsystencję ciut gęstszą niż na naleśniki. 3. Na końcu dodajemy starte na tarce o grubych oczkach obrane jabłka. Mieszamy. 4. Na patelni rozgrzewamy odrobinę oleju, łyżką nabieramy porcje ciasta i nakładamy na patelnię, od razu formując placuszka. Smażymy z obu stron na rumiany kolor. Przed podanie możemy
kruche babeczkiglutenu 3/4 szkl mąki ryżowej 2-3 łyżki oleju rzepakowego Przygotowanie: Do miski wlewamy mleko, olej oraz wbijamy jajko, lekko roztrzepujemy. Następnie dosypujemy proszek do pieczenia, proszki budyniowe i mąkę. Miksujemy na gładką masę i odstawiamy ciasto na 30 minut. Po tym czasie rozgrzewamy patelnię i smażymy na niej naleśniki na złoty kolor. Każdy kolejny usmażony naleśnik przekrywamy
słodkie i nie tylko historie kulinarne