naleśniki z olejem w cieście - 2899 przepisów (strona:67/194)

Śnadaniowy naleśnik bananowy z czekoladą 92

Wszystkie składniki dokładnie zmiksować. Jeśli używamy foremek silikonowych ich brzegi należy posmarować olejem lub masłem, aby ciasto nie przykleiło się. Foremki kładziemy na patelni (jeśli nie jest teflonowa to należy smażyć na dowolnym tłuszczu) wylewamy ciasto, aż do ich brzegów i wyrównujemy. Zmniejszamy ognień i smażymy. Gdy naleśnik zacznie się przypiekać przewracamy go na drugą stronę. Można także usmażyć zwykłe

Chocolate Muffin Blog
NALESNIKI KUKURYDZIANE 120

pół na pół)  5-7 łyżek oleju  Ciasto nigdy nie będzie idealne jak to z mąki pszennej. Składniki mieszam razem. Konsystencja powinna przypominać to tradycyjne ciasto. Jeśli jednak nie będzie idealnie należy dosypać mąki lub płynu. Osobiście już potrafię  "na oko" określić moje składniki, który wsypuję do miski :) Naleśnik nie może być  zbyt gruby ponieważ pęka(...)usmażeniu najlepiej przechowywać przykryte ścierką kuchenną ponieważ nie wyschną i nie wysuszą się. FARSZ do moich naleśników składał się z sera białego kilku  łyżek jogurtu naturalnego cukru waniliowego  Polałam go z rozpuszczoną czekoladą oraz gałką loda

BezglutenowaIzabela
Naleśniki na zielono, Monachium 112

problem, (a wiem, że wśród czytelników mojego bloga są i tacy:), to zapraszam na naleśniki na zielono. To danie robi się naprawdę szybko i można je przygotować od razu na 2-3 obiady. PS. Do ciasta naleśnikowego można dodać posiekaną natkę pietruszki. Składniki: olej 3-4 ząbki czosnku 1 cebula 500g pieczarek 1 opakowanie szpinaku mrożonego 1 opakowanie fety(...)szpinak i duś przez kilka minut (lub dłużej) aż większość wody wyparuje. Dodaj drobno pokrojoną fetę i dopraw do smaku solą i pieprzem. Wszystko dokładnie wymieszaj i napełnij nadzieniem naleśniki. Normal 0 21 false false false PL X-NONE X-NONE /* Style Definitions */ table.MsoNormalTable {mso-style-name:Standardowy; mso-tstyle-rowband-size:0; mso-tstyle-colband-size

Qlinarnie i Qlinarnie
Krokiety z pasztetem i jajkiem 196

nadmiar domowego pasztetu, wystarczy tylko do pasztetu dodać ugotowane jajka oraz natkę pietruszki oraz usmażyć naleśniki. Mają wspaniały smak i w dodatku są szybkie do przyrządzenia, polecam. Składniki: Ciasto naleśnikowe: 2 szklanki mąki pszennej luksusowej Szymanowskiej 2,5 szklanki mleka 0,5 szklanki oleju Polskiego Rzepakowego 2 jajka Farsz: 400 gram pasztetu najlepiej domowego 4 jajka ugotowane na twardo(...)drobną kostkę, natkę pietruszki drobno siekamy, wszystko razem łączmy, doprawiamy do smaku sola oraz pieprzem. Do miski wsypujemy mąkę, dodajemy jajka, wlewamy mleko oraz olej, miksujemy. Na rozgrzanej patelni smażmy dość cienkie naleśniki, na każdy naleśnik nakładamy porcję farszu i zwijamy krokiety składając boki do środka. Krokiety panierujemy w rozkłóconym jajku i bułce tartej, smażmy na rozgrzanym oleju

Bajeczna Kuchnia
Naleśniki 161

łyżki oleju. może być np. rzepakowy 1 łyżeczka cukru z prawdziwą wanilią Przygotowanie: Wszystkie składniki miksujemy razem w jednej misce na jednolity płyn. Naleśniki smażymy na rogrzanej patelni (może, ale nie musi być specjalna do naleśników; na każdej z nich naleśniki będą idealnie cienkie), z każdej strony, aż będą rumiane. Jeśli smażymy naleśniki do wytrawnego farszu(...)ciasta naleśnikowego zamiast cukru z prawdziwą wanilią, dodajemy szczyptę soli lub np. ulubione suszone zioła. Najczęściej naleśniki składam, gdy farsz już jest na cieście, w trójkąty. Naleśniki z dżemem zwijam jak roladę. Naleśniki na słodko jem na ciepło podsmażone na maśle lub na zimno

Moja smaczna kuchnia
HOTCAKES CZYLI NALEŚNIKI PO JAPOŃSKU 103

okręgach. Naleśniki przygotowuje się szybko (ok 15 minut). Dodatkowo są pyszne i zachwycą się nimi duzi i mali. W oryginale naleśniki są bez dodatku kakao, ale naleśniki mają to do siebie że można podawać je z różnymi dodatkami. Placuszki zrobiłam o smaku kakaowym z dodatkiem płatków Lubella corn flakes Producent na swojej stronie pisze: Płatki Corn Flakes(...)miksujemy. Dodajemy płatki śniadaniowe Lubella Corn Flakes i mieszamy łyżką. Rozgrzewamy olej na patelni. Pierścienie wewnątrz natłuszczamy olejem i wkładamy na patelnię. Do 1/2 wysokości pierścieni wlewamy ciasto naleśnikowe. Smażymy na małym ogniu przez ok 4 minuty. Po tym czasie przekręcamy naleśniki i smażmy kolejne 4 minuty. Naleśniki wyciągamy z pierścieni. Podajemy z jogurtem i owocami  ciepłe

Kuchnia w oparach
Naleśniki z ciecierzycą i tymiankiem 144

mąki owsianej 50 g. mąki z ciecierzycy szczypta soli 60 ml oleju 300 ml mleka łyżeczka świeżego tymianku ( można użyć też suszonego ) 4 łyżki kukurydzy ( opcjonalnie) Składniki wymieszać trzepaczką lub zmiksować - odstawić ciasto na min. 30 minut. Ciasto początkowo jest rzadkie jednak gęstnieje. Patelnie do naleśników nagrzać i nakładać nieduże porcje. Smażyć około 2 minuty z każdej strony. Jeśli

apetytnapieczenie
Zielone, szpinakowe naleśniki 125

placków no i właśnie ten nieszczęsny szpinak, którego część z nas nadal nie może pokochać. Jeśli więc macie w domu takich "antyszpinakowców", to śmiało podsuńcie im pod nos te naleśniki. Zawsze możecie zwalić na barwnik, bo zapach jest raczej neutralny, a podane z ulubionymi dodatkami mogą naprawdę nieźle smakować ;) Z własnego doświadczenia przyznaję, że smakują mi bardziej w wersji(...)sekund. Zgarniamy liście z brzegów misy (u mnie było ich kilka), dodajemy sól, olej i ponownie uruchamiamy na 10 sekund. Stopniowo dodajemy mąkę wyrabiając ciasto na prędkości 10, aż do uzyskania pożądanej konsystencji. Odstawiamy na ok 15 minut, po czym na rozgrzanej mocno patelni smażymy naleśniki najpierw z jednej strony ok 30 sekund, a następnie tyle samo z drugiej

Kuchnia w czekoladzie
Pomarańczowe naleśniki owsiane (bezglutenowe) 77

owsianej bezglutenowej (+ odrobinę więcej gdyby ciasto wyszło za delikatne i źle się smażyło) 2 jajka olej kokosowy do natłuszczania patelni Wszystkie składniki miksujemy na gładkie ciasto. Początkowo dodałam za mało mąki i ciasto było za delikatne i rozrywało się podczas przerzucania na drugą stronę przy smażeniu. W takiej sytuacji dodałam odrobinę więcej mąki i naleśniki jak widać usmażyły się

Mienta blog
Fuczki z prawdziwkami 160

łyżeczka kminku mielonego, ·        świeżo mielona suszona papryczka chili do smaku, ponadto: ·        olej rzepakowy do smażenia, ·        jogurt grecki. Przygotowanie: grzyby z kapustą: Oczyszczone grzyby i cebulę kroimy w bardzo  drobną kosteczkę. Na patelni rozgrzewamy masło, szklimy na nim cebule. Następnie dodajemy grzyby(...)przestygnięcia. ciasto: Jajko, żółtko, mąkę i mleko miksujemy do uzyskania gładkiego ciasta (gęstsze niż na naleśniki) doprawiamy solą do smaku. Ciasto odstawiamy na ok. 10 - 15 min, żeby uwolnić gluten. Do ciasta dodajemy grzyby z kapustą i całość dokładnie mieszamy. Na patelni rozgrzewamy olej i smażymy na nim placki, z dwóch str. na złoty kolor (wielkości małych placków ziemniaczanych

Moniki Smakołyki
Naleśniki z kaszy jaglanej. Bezglutenowe. 304

białej mąki, glutenu, mleka krowiego. Smacznego Naleśniki z kaszy jaglanej. Bezglutenowe.   Drukuj Czas przygotowania 5 min Czas gotowania 20 min Czas całkowity 25 min   Ilość porcji: 2-4 Składniki 250g kaszy jaglanej 4 szklanki wody 1 i ½ szklanki mąki kukurydzianej 1 łyżka mąki ziemniaczanej 1 jajo 2 łyżki oleju szczypta soli 1 łyżka cukry brązowego(...)mieszamy na mniejszym obrotach (thermomix 30 sekund, obroty 4). Odstawiamy ciasto na min. 40 min. Rozgrzewamy patelnię, natłuszczamy kilkoma kroplami oleju i wlewamy porcje ciasta, czekamy aż ciasto będzie odchodziło od patelni (ok 3-4 minuty) i przekręcamy na drugą stronę, smażymy jeszcze 2 minuty. Tak przygotowujemy wszystkie naleśniki. Natłuszczamy patelnie co 2-3 naleśnik. Pierwszy naleśnik wyrzucamy (nigdy

Apetyt na Zielone
Krokiety z pieczarkami i żółtym serem 406

mleka duża szczypta soli mała szczypta cukru 1 jajko 2 łyżki oleju farsz 800 g pieczarek 400 g żółtego sera 2 duze cebule sól majeranek oraz jajka i bułka tarta do panierowania olej do smażenia Składniki na ciasto naleśnikowe dokładnie zmiksować aby nie było grudek i odstawić. Ciasto nie powinno być zbyt gęste aby podczas smażenia swobodnie rozpływało się(...)kostkę. Pieczarki oczyścić i zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Na oleju zeszklić cebulę następnie dodać starte pieczarki. Smażyć aż pieczarki odparują wodę, do smaku doprawić solą i majerankiem. Odstawić do wystudzenia. Z przygotowanego wczesniej ciasta usmażyć nalesniki. Do wystudzonych pieczarek zetrzeć ser żółty i wymieszać. Farszem posmarować naleśniki i zwinąć w krokiety. Gotowe krokiety panierować w jajku

Monia miesza i gotuje
Naleśniki ze szpinakiem i serem feta 153

Moja propozycja naleśników na słono. Nadzienie to soczysty szpinak doprawiony czosnkiem i odrobiną śmietany. Przygotowanie jest niezwykle proste, a efekt zachwyca :)  Ciasto : 250 ml wody 250 ml mleka 2 jajka 1 łyżka oleju pół łyżeczki soli 200 g mąki pszennej Wszystkie składniki dokładnie zmiksować. Smażyć na patelni z małą ilością tłuszczu. Nadzienie : 1 opakowanie mrożonego szpinaku 2 ząbki(...)Szpinak wrzucić do garnka i smażyć z roztartym czosnkiem do rozmrożenia szpinaku. Dodać śmietanę i smażyć jeszcze 5 minut. Doprawić solą i pieprzem. Odłożyć. Ser feta pokroić w plastry. Naleśnika nadziać szpinakiem, położyć plaster sera i złożyć. Smacznego

Chocolate Muffin Blog
Pancakes czyli pankejki + film 183

Pancakes czyli pankejki, pyszne naleśniki, placuszki - można je zajadać zarówno na  gorąco ledwo zdjęte z patelni i jako zimną przekąskę. Podane z bitą śmietaną i konfiturami smakują obłędnie, są puszyste, delikatne i miękkie.  składniki na 15 sztuk 2 szklanki mąki pszennej 1,5 szklanki maślanki naturalnej 1/2 szklanki mleka 1 łyżeczka sody oczyszczonej 1 łyżeczka proszku(...)sodę oczyszczoną oraz szczyptę soli, wbijamy jajka, wlewamy mleko oraz maślankę, dodajemy również miód i olej. Wszystko dokładnie miksujemy. Tak przygotowane ciasto odstawiamy na pół godziny. Na rozgrzaną patelnię bez dodatku tłuszczu wlewamy niewielkie porcje ciasta i smażymy pankejki na lekko brązowy kolor, naleśniki odwracamy na drugą stronę gdy na powierzchni ciasta zaczną pojawiać się pękające pęcherzyki powietrza. Gotowe

Smakowite Dania
Naleśniki z truskawkami - słodkie śniadanie dla dzieci 103

oleju dodatkowo: ulubiony dżem lub krem dzieciaków kilka truskawek zmiksowanych na mus oraz kilka w całości na wierzch Przygotowanie: Jajka miksujemy, dodajemy sól, mleko, wodę, olej. Cały czas miksując dodajemy stopniowo mąkę, aż do powstania jednolitej masy. Ciasto odstawiamy na 10 minut, jeśli uważamy, że wyszło nam za gęste dodajemy mleka, jeśli za rzadkie dodajemy mąkę. Rozgrzewamy patelnię do naleśników

Życie zaczyna się w kuchni