Brazylijczykiem gdyby jej nie dodał) i mieszamy (1 minuta). Efekt końcowy jak na pierwszym zdjęciu oraz tym poniżej.Feijão tropeiro możemy spożywać samą, jako dodatek do mięs albo na zimno
Smaki Brazyliiposzukiwaniu straconego czasu”, to naprawdę wielka sztuka. Tam: „znajduje się fragment opisujący reminiscencję wywołaną smakiem magdalenki zamoczonej w herbacie: (…) matka widząc, że mi jest zimno, namówiła mnie, abym się napił wbrew zwyczajowi trochę herbaty. Odmówiłem zrazu; potem, nie wiem czemu, namyśliłem się. Posłała po owe krótkie i pulchne ciasteczka zwane magdalenkami, które wyglądają jak odlane w prążkowanej
mojewypiekiinietylkodoprawiamy solą i świeżo zmielonym kolorowym pieprzem, skrapiamy sokiem wyciśniętym z cytryny oraz olejem sezamowym – delikatnie mieszamy.Kolejną zaletą sałatki z tortelloni jest to, że można ją jeść na zimno i na ciepło. Podana tak, czy tak – smakuje wyśmienicie. Smacznego. Wydrukuj przepisThe post Sałatka z tortelloni appeared first on Moje Wypieki I Nie Tylko
mojewypiekiinietylkoGotowy tort naleśnikowy oprószyłam cukrem pudrem. I co? Prawda, że proste w przygotowaniu? Może być jako śniadanie, do obiadu, na kolację, czy też deser. Na ciepło, i na zimno. Z dodatkami (np. owoce, bita śmietana), czy też bez. Ja ozdobiłam tylko „nitkami” ze skórki z limionki. A smak? Migdałowy z nutką kokosową, zapewne Was… i nie tylko - nie zawiedzie
mojewypiekiinietylkoszybkość wykonania. I jeszcze jedno, może nawet najważniejsze – ona nigdy się nie znudzi. Jest pożywna i orzeźwiająca. Zimą, można podać na ciepło, latem – dla ochłody – na zimno. Oczywiście składniki można modyfikować, w zależności od ochoty i upodobań, ale nie rezygnujcie nigdy ze skórki otartej z cytryny, to ona wydobywa całą głębię smaku. Smacznego.Wydrukuj przepisThe post Sałatka
mojewypiekiinietylkosokiem z cytryny i olejem sezamowym, wymieszałam. Sałatkę podałam w pieczonych paprykach. Sałatka jest lekka i orzeźwiająca, a jednocześnie pożywna i na pewno baaardzo zdrowa. Można ją podać na zimno, ale również i na ciepło. I co ważne, jest bardzo prosta w przygotowaniu. Smacznego. Wydrukuj przepisThe post Sałatka drobiowa z liczi appeared first on Moje Wypieki I Nie Tylko
mojewypiekiinietylkosokiem owocowym (np. z marakują), lekko smarujemy kwaśnym dżemem (porzeczkowym) i nakładamy masę budyniową. Teraz kolej na masę śmietanową. Galaretkę cytrynową rozpuszczamy w 200 ml wrzątku, studzimy. Gdy jest zimna i zaczyna tężeć ubijamy 500 ml śmietanki (fresh cream) z cukrem waniliowym. Do ubitej śmietany dodajemy zimną galaretkę, mieszamy. Zastygnięte (dzień wcześniej przygotowane) 4 galaretki kroimy w kostkę i dodajemy
mojewypiekiinietylkołyżką, delikatnie, łączymy z ciastem. Smażymy na rozgrzanym oleju, na rumiano. Usmażone, oprószamy cukrem pudrem.Racuszki bananowe podajemy na gorąco. Delikatne, puszyste, o baaaaardzo bananowym smaku. Jakie są na zimno, nie wiem, bo… nigdy nie zostają. Smacznego. Wydrukuj przepisThe post Racuszki bananowe appeared first on Moje Wypieki I Nie Tylko
mojewypiekiinietylkoCiasto francuskie należy do moich ulubionych. Moim zdaniem, jego twórca zasługuje na kulinarnego Nobla. To ciasto daje ogromne możliwości do wykorzystania – na słodko, wytrwanie, na ciepło, na zimno, można w nim zapiekać mięso, ryby… i nie tylko. Wykorzystując gotowe, w krótkim czasie wyczarujemy pyszne ciastka francuskie z truskawkami. Składniki na 8 sztuk: - 1 opakowanie ciasta francuskiego 375g
mojewypiekiinietylkorazem, to nie danie, bo samego raczej się nie jada. Często wykorzystywany do sałatek, surówek, jako baza do sosów na zimno… i nie tylko. Są dania, które „zadowolą” się kupnym, ale ja wyjątkowo potrzebowałam… majonezu domowego. Składniki: - 250ml oleju z orzechów włoskich- 1 jajko- 1 łyżka octu winnego- 1 łyżeczka musztardy Dijon- ½ łyżeczki soli- ½ łyżeczki cukru- szczypta curry- szczypta
mojewypiekiinietylkosałatki z makreli wędzonej na zimno upiekłam rogaliki sezamowe, z mąki pszennej pełnoziarnistej i bułki. Przepis powstał dosłownie z potrzeby chwili, bo sałatka „potrzebowała” jakiegoś wyjątkowego pieczywa. Składniki: - 1 kg mąki pszennej wieloziarnistej- 600ml serwatki- 21g drożdży instant- 3 łyżeczki soli- 2 łyżeczki cukru- 2 jajka- 3 łyżki oleju sezamowego- 1 łyżka oleju kokosowego- ok. 130g sezamu- dodatkowo
mojewypiekiinietylkodworze doskwiera upał i organizm domaga się czegoś naprawdę lekkiego. Czyli moje założenia padły, więc dzisiaj w pełnym składzie – danie obiadowe – pieczone ziemniaczki, jajko sadzone, sałata i zimna, prosto z lodówki maślanka. Składniki: - ziemniaki sałatkowe lub młode- olej arachidowy- sól wędzona- pieprz syczuański (bardzo aromatyczna przyprawalekko cytrynowa i łagodniejsza niż pieprz)- słodka papryka w proszku- otarty tymianekDodatkowo
mojewypiekiinietylkoKażdy ma swój sposób na gotowanie i podanie botwinki. A jest to jedna, moim zdaniem, z najlepszych zup, zapowiadająca początek lata. Może być przygotowana na ciepło i na zimno. Na bulionie warzywnym – w wersji wegetariańskiej lub na drobionym. Wybór – według uznania. Składniki: - ok. 3 l bulionu warzywnego lub drobiowego (u mnie na udkach drobiowych)- 2 spore pęczki botwinki
mojewypiekiinietylkoPołączenie ciastka kruchego z masą sernikową (na zimno) i dodatkiem karmelizowanych śliwek, to propozycja nie do odrzucenia. Może deser trochę pracochłonny, ale jak rozłożymy jego przygotowanie na raty, a jest to możliwe - ułatwimy sobie pracę i skrócimy ten czas. A potem… pozostanie nam już tylko delektowanie się smakiem tartaletek sernikowych ze śliwkami. Składniki na ciasto: - 500 g mąki tortowej
mojewypiekiinietylkolodówki na 15-30 minut. W tym czasie obie czekolady, z dodatkiem oleju, rozpuszczamy w kąpieli wodnej i odstawiamy do wystudzenia, co jakiś czas mieszając. Czekolada ma być zimna, ale płynna. Wyjmujemy lody i… albo zanurzamy je bardzo szybkim ruchem (co nie zawsze się udaje – czasem masa może wpaść – też mi się to zdarzyło. Albo, co jest metoda pewniejszą
mojewypiekiinietylko