na zimno - 10906 przepisów (strona:445/728)

Aksamitne serniczki z malinami 178

"Ostatnia niedziela wakacji szkolnych. Co dla mnie oznacza powrót do pracy - nie, nie pracuję jako nauczycielka - choć mam do tego prawo :) Wracam do dziecięcych animacji i

Słodkie Przyjemności
Tartaletki śliwkowe z czekoladą 139

"Halo, blogerzy, świętowaliście wczoraj nasze święto? Zrobiliście coś dobrego? Ja niestety nie, ale piątek spędziłam cały dzień w kuchni i tylko wieczorem uciekłam do mieszkania dalej

Słodkie Przyjemności
Szarlotka z masłem orzechowym 210

Domowa szarlotka? Klasyka w najlepszym wydaniu, najlepiej smakująca na ciepło z dodatkiem kremowych dodatków. Chociaż nie, cofam to. Najlepiej smakująca na zimno bez żadnych dodatków. W sumie? Nie ma złego momentu na dobrą, domową szarlotkę. :) W zależności od nastroju można ją zjeść bez względu na wszystko, w pracy , uczelni czy w domu. Tradycyjna - najlepsza. Czy aby na pewno? A próbowaliście

Słodkie Przyjemności
Zielone Smoothie 248

Zdrowe i smaczne? Myślicie, że się nie da? Oczywiście, że się da! Przez ostatni tydzień jestem tego całkiem dobrym przykładem. Po za dużą ilością wody jaką

Słodkie Przyjemności
Smoothie bananowe 236

Za oknem wiosna i powoli coraz bardziej przyzwyczajamy się do panującego ciepła. Wręcz, gdy robi się chłodniej narzekamy na to jak zimny jest kwiecień. A pamiętacie

Słodkie Przyjemności
Smoothie ananasowo-grejfrutowe 148

Robi się ciepło, bardzo ciepło! Choć do lata jeszcze kilka tygodni, za oknem już upał, dlatego w kuchni musi być lekko i orzeźwiająco. Po prostu nie

Słodkie Przyjemności
Lemoniada truskawkowa 178

W tak duże, dla niektórych nawet za duże upały, naszym obowiązkiem jest pić jak najwięcej płynów, najlepiej, aby była o woda, gdyż jest najłatwiej przyswajalna dla

Słodkie Przyjemności
Sok Bananowy 191

Na dworze tropiki, więc w kuchni stety/niestety musi być podobnie. Szkoda tylko, że takie temperatury i aura nie zostaną z nami już do końca wakacji - jestem

Słodkie Przyjemności
Tarta jagodowa 230

Tarty Jagodowej.  Robi się ją w mgnieniu oka, a smakuje wyśmienicie. Jeszcze ciepła przyjemnie chrupie (świetnie komponuje się z lodami śmietankowymi, które przyjemnie rozpływają się po cieście) na zimno też jest niczego sobie. Polecam ją w sezonie (i nie tylko :) )Składniki:400 g mąki pszennej70  g maki kukurydzianej200 g masła100 g cukru3 jajka2 szklanki jagódkruszonka: 100 g masła

Słodkie Przyjemności
Koktajl truskawkowy 189

Macie możliwość kupienia świeżych truskawek? A może macie zamrażalnik wypełniony tymi owocami? W obu przypadkach możecie je wykorzystać do dzisiejszego przepisu na koktajl truskawkowy. Dlaczego koktajl

Słodkie Przyjemności
Mrożona ice tea 169

Ciepło? Upały nie odpuszczają? I dobrze! W końcu mamy lato :) Jednak czasem zbyt dużo ciepła też nam przeszkadza, dlatego warto zaopatrzyć się w coś co pomoże

Słodkie Przyjemności
Brownies z kajmakiem 418

masa powinna potroić swoją objętość). Czekoladę łamiemy na kawałki, wrzucamy do miseczki razem z masłem i roztapiamy – w kąpieli wodnej albo w mikrofali. Odstawiamy do ostudzenia. Gdy masa będzie zimna dodajemy roztopioną czekoladę do jajek i dalej miksujemy.Mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i kakao wsypujemy i lekko mieszamy do momentu połączenia się składników.Gotowe ciasto wstawiamy do nagrzanego

Słodkie Przyjemności
Mocno czekoladowe brownie 193

minut ( sprawdzamy patyczkiem, jeśli chcemy aby ciasto było bardziej wilgotne pieczemy krócej a jeśli lubimy bardziej suche to do suchego patyczka)zajadamy :)) przepyszne jest jeszcze ciepłe ale i na zimno super smakujęSmacznego

Basia w kuchni
Poncz herbaciany, korzenny 180

Poncz to napój alkoholowy pochodzący z Indii, który możemy podawać zarówno na zimno, nawet lekko mrożony, jak i na gorąco. Jego skład może się bardzo różnić w zależności od wersji. Kiedyś podstawą zawsze była herbata z cukrem i cytryną a do tego jakieś owoce i wino. Dziś poncz jest bardzo popularny na południu i zachodzie Europy. Można przygotować

Smaczna Pyza
Ajapsandali – smażone warzywa 290

dodajemy po dużej szczypcie kolendry oraz chili. Mieszamy i podsmażamy minutę, dwie, aż smaki się przegryzą. Próbujemy czy danie jest odpowiednio słone i podajemy. Można jeść na ciepło i zimno – najlepiej ze świeżym pieczywem np. bagietką.A tak ajapsandali (i na takiej kuchni!) przyrządza się w samej Gruzji (wioska Gobroneti). Post Ajapsandali – smażone warzywa pochodzi z bloga Poezja

Poezja smaku