na zimno - 10906 przepisów (strona:447/728)

Kurczak w kwaskowej marynacie (piersi i pałki kurczaka) 163

delikatnie wciskając ją w nacięcia. Z podanej ilości powinna wyjść 1 łyżeczka marynaty na każdy kawałek kurczaka, czyli 6 łyżeczek Dolewamy trochę oliwy z oliwek (nie szkodzi, że jest zimna), podgrzewamy patelnię i podsmażamy mięso z każdej strony. Najpierw pod przykryciem, na małym ogniu. Przekręcamy kawałki drobiu od czasu do czasu, nawet kilka razy. Następnie, jak się już trochę poddusi

www.szczesliwakuchnia.blogspot.com
Placuszki z jabłkami 171

stron na małym ogniu Podawać udekorowane cukrem pudrem lub śmietaną z cukrem. Można też polać miodem. Są świetne na każdą porę dnia. Smaczne zarówno na ciepło jak i na zimno, więc można, na drugi dzień, wziąć do pracy Mniam! Smacznego :) W myśl mojej akcji

www.szczesliwakuchnia.blogspot.com
Wytrawne ślimaczki z szynką szwarcwaldzką 164

Jajko roztrzepać i posmarować nim ślimaczki Papier po cieście wraz ze ślimaczkami ułożyć na blasze i piec 20 minut Można podać posypane szczypiorkiem lub polane ketchupem. Smakują zarówno na zimno jak i na gorąco. Smacznego

www.szczesliwakuchnia.blogspot.com
Tajine (tadżin, tażin) - jak przygotować do pierwszego użytku? 131

pierwszym skorzystaniem, należy tajiny najpierw zahartować.  Hartowanie zaczynamy od namaczania w wodzie przez kilka godzin. Ja namaczałam 5 godzin w wannie, w chłodnej wodzie (nie może być bardzo zimna i nie może być bardzo ciepła). Zaczęłam od dwóch naczyń, ponieważ bałam się reakcji. Pomyślałam, że jak mam zepsuć to lepiej dwa niż od razu cztery ;) Potem zajęłam się pozostałymi

www.szczesliwakuchnia.blogspot.com
Sernik w łatki 141

Odważyłam się zupełnie samodzielnie zrobić sernik, ale taki pieczony. Były już na moim blogu serniki na zimno, ale taki pieczony tylko przeze mnie, bez pomocy innych :) - to pierwszy raz. Sernik to zmora moja była. Kiedyś już dawałam przepis na sernik przekładany , ale w tamtym przypadku byłam tylko obserwatorem. Nie robiłam go wtedy. A dzisiaj mój! :D Na święta Bożego Narodzenia

www.szczesliwakuchnia.blogspot.com
Zupa z fasolki szparagowe żółtej 106

śmietany i dokładnie mieszamy sprężynką. Następnie, tak zahartowaną śmietanę, przelewamy do zupy, mieszamy i doprowadzamy do wrzenia - wyłączamy palnik i zjadamy zupę:) UWAGA! Jeśli nie zahartujemy śmietany, to wlana zimna do gorącej zupy - zetnie się i zupa będzie wyglądać bardzo nieszczęśliwie... Na zdrowie

www.szczesliwakuchnia.blogspot.com
Biszkopt 126

ciasta) i przez kolejne 3 minuty trzymamy biszkopt w piecyku. Dopiero po tym czasie wyjmujemy, studzimy i dalej tworzymy ciasto, na które mamy ochotę. Ja dzisiaj zrobiłam sernik na zimno z truskawkową galaretką z jednego z moich przepisów :)   Na zdrówko

www.szczesliwakuchnia.blogspot.com
Poskręcane parówki w poskręcanym cieście francuskim 138

każdy plasterek parówki odkręcamy na płasko, raz w lewą, raz w prawą stronę Smarujemy parówki roztrzepanym jajkiem i wkładamy do piekarnika na 20 minut Zjadamy na ciepło, ale na zimno też są smaczną przekąską Podajemy z keczapem lub bez niego :) Smacznego

www.szczesliwakuchnia.blogspot.com
Kwieciste parówki w cieście francuskim 183

cienkie (ale nie za bardzo) plasterki... ... i zawijamy w kółko nacięciami do zewnątrz Smarujemy roztrzepanym jajkiem... ... i wkładamy do piecyka na 20 minut Zjadamy na ciepło lub na zimno z keczapem lub bez niego :) Smacznego

www.szczesliwakuchnia.blogspot.com
Buraczki zasmażane 180

lubię w tych buraczkach, to że można je podać zarówno na zimno jak i na ciepło. Są świetnym dodatkiem do drugiego dania. Składniki: 3 niewielkie buraki lub 2 duże 1 cebula 1 łyżka mąki 1 łyżka masła 2 łyżeczki soku z cytryny lub 1 łyżeczka octu winnego (u mnie ocet) sól pieprz Buraki dokładnie umyć, włożyć do garnka, zalać zimną

www.szczesliwakuchnia.blogspot.com
Biszkopciki serowo-jagodowe 183

Bardzo fajna alternatywa dla sernika na zimno:) Z podanych składników wychodzi ok. 20 biszkopcików - zależy od wielkości szklanki. Składniki na ciasto: 140 gramów mąki pszennej 50 gramów mąki ziemniaczanej 2 opakowania cukru waniliowego 6 jajek 2 łyżeczki proszku do pieczenia wystudzona mocna herbata do nasączenia biszkopcików Składniki na serek jagodowy: 500 gramów serka waniliowego sernikowego (w wiaderku) 200 gramów jagód

www.szczesliwakuchnia.blogspot.com
Poduszkowiec 173

Przepis zdobyłam szukając czegoś z niewielkiej ilości serka z wiaderka. Zostało mi go coś ok. pół kilo i nie miałam pomysłu, jak go wykorzystać, a robić kolejny sernik na zimno...? Dostałam więc przepis na poduszkowiec :) Niestety popękał :( Ale jest bardzo smaczny! Składniki na ciasto: 5 jajek 220 gramów mąki 180 gramów cukru 1 łyżeczka proszku do pieczenia 125 ml oleju

www.szczesliwakuchnia.blogspot.com
Kasza jaglana z cukinią i fetą 191

Błyskawiczne sycące danie z kaszą jaglaną, grillowaną cukinią i serem feta podawane na ciepło lub na zimno. Składniki: 1/2 szkl. kaszy jaglanej kilka suszonych pomidorów ze słoiczka 100 g sera feta mała cukinia 2-3 łyżki oleju ze słoiczka z pomidorami sól, pieprz, oregano oliwa Do niewielkiego garnka wsypać kaszę jaglaną i przepłukać. Wylać wodę i wlać szklankę świeżej. Gotować

wyzwania kuchenne
Pieczeń z indyka z pieczarkami i zielonym pieprzem 187

Powstały w czasie pieczenia sok wykorzystałam do zrobienia sosu pieczeniowego/gęstość należy odpowiednio uregulować/, który połączyłam z pieczarkami i zielonymi ziarenkami pieprzu. Pieczeń doskonale kroi się  na zimno i świetnie smakuje jako wędlina do pieczywa   Składniki:    udziec z indyka ( ok 1,5 kg )można zastąpić filetem   1 mała cebula

Zakamarki mojej kuchni
Tarta rabarbarowo jabłkowa z bardzo czekoladową pianką 95

przekładamy na rabarbarowe nadzienie i pieczemy w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni C 30 minut, a następnie  w 160 stopniach C 10 min. Podajemy na ciepło lub na zimno. Tartę przechowujemy w lodówce

noteskulinarnyfiga