na zimno - 10906 przepisów (strona:247/728)

Porzeczkowy rarytas 164

Kiedy nagle znika lato, trzeba poszukać letnich klimatów gdzieś poza aurą. Chociaż od nocy leje, zimno jak jesienią, mam dzisiaj do zaproponowania bardzo wakacyjne ciasto. Nazwałam je mianem "porzeczkowy rarytas". Postanowiłam zaryzykować i udokumentować je już przy pierwszym wykonywaniu, czyli z myślą, że jeżeli efekt końcowy będzie odpowiedni, umieszczę go tu lub zapomnę, przy negatywnej ocenie familii. Przecież żyjemy też

I tu będę miała takie te
Bulgur z warzywami śródziemnomorskimi 107

Mieszamy, a gdy warzywa będą al dente dodajemy puszkę krojonych pomidorów. Dusimy na małym ogniu. Pod koniec dodajemy suszone oregano i doprawiamy do smaku. podajemy na ciepło lub na zimno, posypane posiekanym koperekim. Oregano suszone, zresztą podobnie jak np. majeranek zawsze dodajemy pod koniec gotowania/duszenia, w przeciwnym razie danie będzie miało gorzkawy posmak

Moja smaczna kuchnia
Tarta z cukinią, szczypiorem, salami i serem 145

letnie weekendy, często przyrządzam na obiad tartę, ponieważ łatwo można ją przetransportować na działkę i zjeść obiad czy kolację na świeżym powietrzu. Dobrze smakuje zarówno na ciepło jak i zimno. ciasto: 250 g mąki pszennej 125 g masła 1 jajko 2 łyżki śmietany 12 % 1/4 łyżeczki soli masa: 160 ml kwaśnej śmietany 12 % 60 g startego żółtego sera 2 jajka

Mienta blog
Zapiekanka miodowa z czereśniami 92

Sezon czereśniowy, nasza propozycja na zapiekankę. Można podać na ciepło, jak i na zimno pokrojoną w plastry ze śmietaną.  Składniki 400ml mleka 750 g czereśni 6 czerstwych pełnoziarnistych bułek 100 g miękkiego masła pół cytryny 3 jajka 100 g miodu szczypta cynamonu bułka tarta i masło do formy   Przygotowanie   Podgrzałem mleko. Bułki pokroiłem w cienkie plasterki, przełożyłem

R'n'G Kitchen
Sałatka z bobem i fasolką szparagową 127

roli głównej. Wprawdzie jest troszkę pracy z  jego obieraniem, ale możemy przecież w jego trakcie podjadać, żeby nam się ten czas zbytnio nie dłużył :-). Sałatkę można jeść na zimno, ale też doskonale smakuje gdy warzywa są jeszcze letnie. Wybór należy do Was ! Sałatka z bobem i fasolką szparagową Czas przygotowania: 30 minut Składniki: 500 g fasolki szparagowej

Kulinarne przygody Gatity
Frykadelki śledziowe 116

Śledź to specjał kuchni norweskiej, ale w Polsce też jest bardzo lubiany. Proponujemy przepis właśnie z kuchni norweskiej. Doskonale pasuje na ciepło jaki na zimno. Można podać z pieczywem, ale też i gotowanymi warzywami.  Składniki 750 g surowych śledzi 200 g ugotowanych ziemniaków 1/2 l bulionu rybnego pół łyżeczki soli 2 czubate łyżeczki mąki ziemniaczanej tłuszcz do smażenia

R'n'G Kitchen
Tarta z porzeczką i bezą 155

Składniki na ciasto: -90g masła -60g cukru -2 żółtka -150g mąki -zimna woda do uzyskania odpowiedniej konsystencji Przygotowanie: 1 .Mąkę przesiewamy, dodajemy zimne masło, cukier i zagniatamy. Dodajemy żółtko i wodę. Przygotowane ciasto odkładamy do lodówki na 2 godziny. Formę należy wysmarować masłem i obsypać bułką tartą. Formą wykładamy ciastem i odstawimy ponownie do lodówki na godzinę

Coś z niczego
Bananowiec 162

Banany.. prawdziwa bomba witaminowa, jak również idealny zastrzyk energii.  Dlatego, polecam deser na zimno- na letnie, ciepłe dni :) Bananowiec Składniki: 4 banany 1 szklanka cukru 1 kostka masła roślinnego 2 śnieżki 2 galaretki cytrynowe 1 galaretka wiśniowa/truskawkowa Sposób wykonania: Banany, cukier i masło dokładnie zmiksować. Śnieżki wykonać zgodnie z instrukcją na opakowaniu i dodać do masy. Galaretki

Smaki Natalii
Sernik jogurtowy na zimno 123

Roman"; mso-fareast-theme-font:minor-fareast; mso-hansi-font-family:Calibri; mso-hansi-theme-font:minor-latin;}  Delikatny, kremowy - po prostu pyszny. Smacznego! :) Sernik jogurtowy na zimno Składniki Masa truskawkowa: 3 serki homogenizowane o smaku   truskawkowym(po 150g) 100 ml śmietany kremówki 30-36 % 1 galaretka truskawkowa Masa waniliowa: 3 serki homogenizowane o smaku waniliowym

Smaki Natalii
Serniczek bananowy na zimno w szklance 174

Coś dla miłośników bananów.. szybki i lekki sernik w szklance.  Idealnie zaspokoi ochotę na coś słodkiego. Polecam! :) Serniczek bananowy na zimno w szklance Składniki(na 4 porcje) 4 dojrzałe banany 3 serki homogenizowane waniliowe 1 galaretka cytrynowa Sposób wykonania: Galaretkę rozpuścic w szklance wody. Ostudzić. Banany zmikskować, dodać do galaretki. Dokładnie wymieszać. Do tego dodać 2 serki homogenizowane

Smaki Natalii
Ciasto z najlepszą masą truskawkową 154

miękkości, a następnie podusić. Ponownie zagotować, dodać dwie galaretki i wymieszać. Budyń rozcieńczyć w wodzie, dodać do masy truskawkowej. Chwilę gotować. Odstawić, poczekać, aż stanie się letnia (prawie zimna) i znacznie zgęstnieje.  Przełożyć na biszkopt i równomiernie rozprowadzić. Bita śmietana : Kremówkę ubić, dodać cukier puder i śmietan-fixy. Przełożyć na masę truskawkową, a następnie pokruszyć herbatniki. Schłodzić i przechowywać

Smaki Natalii
Omlet kokosowy z borówkami 160

ubitymi białkami, dzięki czemu jest tak puszysty i wilgotny. Taki posiłek idealnie sprawdzi się wtedy, gdy nie mamy czasu na gotowanie bardziej skomplikowanych dań. Można go spożywać zarówno na zimno jak i na ciepło :) Omlet: 2 jajka 1 łyżeczka mąki kokosowej 1/3 łyżeczki proszku do pieczenia 1 łyżeczka mleka Białka ubić na sztywna pianę. Dodać żółtka i zmiksować. Wmieszać delikatnie

Chocolate Muffin Blog
Krążki cukinii faszerowane twarogiem, oliwkami i suszonymi pomidorami 156

oliwkami, wymieszaj dokładnie. Faszeruj cukinię, którą następnie krój w plastry. Na rozgrzanym oleju smaż krążki cukinii na rumiano, odsącz na papierowym ręczniku z nadmiaru tłuszczu. Można podawać też na zimno i maczać w dipie, np. pomidorowym

Zasmakuj Kuchni
Nuggetsy z kalafiora 167

ciekawy i niecodzienny sposób wykorzystać kalafiora? Na przykład tworząc z niego pyszną przekąskę na ciepło lub zimno - nuggetsy kalafiorowe. Trzeba korzystać z sezonu na kalafiory i testować je w różnych wersjach. Oto jeden z naszych pomysłów :) Nuggetsy z kalafiora Przepis na ok 10-12 nuggetsów Potrzebujemy: pół średniej wielkości kalafiora 1 ząbek czosnku 3 łyżeczki płatków drożdżowych 1 łyżeczka curry

Bananowe Pole
Udzce z kurczaka w dymnym sosie 125

znajdziecie tylko wodę i aromat dymu  z orzesznika. Muszę przyznać, że kurczak wyszedł bardzo delikatny i aromatyczny. Doskonale smakuje zarówno na ciepło jak i na zimno. Oczywiście  z tradycyjnego wędzenia nie zrezygnuję, bo uwielbiam ten rytuał, ale na pewno będę wykorzystywała dym w płynie do różnych potraw. Naturalny

Kulinarne przygody Gatity

Proponowane wyszukiwania