na swieta - 5074 przepisów (strona:13/339)

Pischinger orzechowo-ciasteczkowy 201

się przy pierwszym ruchu dookoła po brzegach miski. A po skończonej robocie czekało najlepsze - oblizywanie drewnianej pałki! Pielęgnuję te wspomnienia jak największy skarb.  Te i wiele innych.  Święta sprzyjają refleksjom i nie wstydzę się przyznać, że lubię sobie czasami popłakać.  Bo w głowie tłuką się obrazki z przeszłości.  Niebieski fartuch mamy,  chińskie woskowe(...)były wtedy.  Ach, i Pasterka była już o 21.00, bo ksiądz miał jeszcze dwie przed sobą w innych kościołach :) Tymczasem... Życzę Wam zdrowych, rodzinnych i pełnych dobrych wspomnień Świąt!   Przepis pochodzi z magazynu Apetyt (nr 6/2015) i jest autorstwa Jurka Sobieniaka.   Jest mocno czekoladowy i orzechowy! Składniki: 2 kwadratowe lub okrągłe suche wafle 3 czekolady

bistro mama
Mazurek czterowarstwowy Siostry Anastazji+życzenia 192

życzenia. Życzę spokoju w te święta, mnóstwa radości i wspaniałego czasu spędzonego w gronie najbliższych Wam ludzi. Oprócz tego życzę Wam mokrego Dyngusa i przepysznej święconki. Wesołych Świąt! Żeby dodatkowo osłodzić Wam ten świąteczny czas zapraszam Was na mazurek czterowarstwowy z przepisu Siostry Anastazji. Święta stwarzają doskonałą okazję do tego, by wypróbować kolejne przepisy

psgotujemy
Ryba w zalewie pomidorowej. 290

bez ryby? Ja przygotowuję ją na kilka sposobów, a jednym z nich jest właśnie marynowanie ryby w tej zalewie pomidorowej. Przygotowuję ją zawsze jeden, do dwóch tygodni przed Świętami, by miała czas się przegryźć. W tym roku robiłam rybę z trzech porcji, bo chciałam by choć jeden słoik doczekał do Sylwestra, chociaż znając mojego męża i jego zamiłowanie(...)szybko mąż się do niej dobierze :-) Czasami zamiast filetów używam płatów ryby, a gdy czyszczę zamrażarkę (tak jak dziś) to w słoikach ląduje wszystko :-) I tak w te Święta będą filety z dorsza, płotki i karp w dzwonkach. Pycha

Rozpustne gotowanie
babka marmurkowa 145

Święta, święta i po świętach... ;) Ale wszystkich wielkanocnych przepisów nie zdążyłam opublikować więc muszę "pomęczyć" Was nimi teraz, chociaż wiem, że wszyscy pewnie mają już dość świąt i nie prędko z powrotem wrócą do kuchni żeby coś upichcić ;) A może jednak? Może na niedziele upieczecie babkę marmurkową? Kto powiedział, że babki piecze się tylko

chili & sugar
CREATIVE BLOG TOUR 154

blogu. http://domdominiki.blogspot.com/ Ponieważ zabawa ta polega na odpowiedzi na kilka pytań oraz na nominacji innych blogerów, to na początek moje odpowiedzi. Nad czym obecnie pracuję? Cóż święta coraz bliżej więc obecnie pracuję nad świątecznym menu. Nie tylko szukam inspiracji i pomysłów na to co ugotować i upiec, ale już rozpoczęłam przygotowania. W lodówce(...)już leżakuje angielski pudding (przygotowuje się go na 2 miesiące wcześniej) oraz ciasto na piernik staropolki (ciasto leżakuje 6 tygodni przed pieczeniem, a potem trzeba go upiec tydzień przed świętami). Oczywiści przepisy pojawią się na blogu w okolicy świąt. Czym moja praca różni się od innych? Niczym szczególnym. Nie wzoruje się na innych blogach, ale jego formuła jest

Mama Gotuje
Keks wg. mgazynu Kuchnia 147

Święta, święta. Cora bliżej - brakuje mi w tym roku świątecznej aury - może to przez bark śniegu? Zresztą jak już gdzieś pisałam - nie przepadam za tymi świętami. No ale, jeśli jest coś co mi się kojarzy ze świętami, obok Stefanki mojej Babci i pierogów ostnych, to keks. Puszysty, pachnący z dużą ilością bakalii. Dzisiejszy przepis

Ewa Kuchennie - Kuchnia to serce domu!
Piernik staropolski 169

Wbrew pozorom nie jest pracochłonny, po prostu jego pieczenie jest rozłożone w czasie.  Jak pisze Pani Dorota :  "Ciasto na piernik staropolski najlepiej zagnieść 4 - 6 tygodni przed świętami, lecz zagniecione 2 tygodnie przed będzie równie smaczne." Składniki: 500 g miodu 1 szklanka cukru 250 g masła 1 kg mąki pszennej 3 jajka 3 łyżeczki sody oczyszczonej(...)garnka. Przykryć ściereczką lub folią spożywczą, nakłuć.  Tak przygotowane ciasto odstawiamy na 4-6 tygodni w chłodne miejsce (ciasto nie może przemarzać). Pieczenie na 5-7 dni przed świętami: Ciasto dzielimy na trzy równe części (najlepiej zważyć i podzielić ). Każdą cześć rozwałkować na wymiar blaszki ok. 40x25 cm. Blaty pieczemy ok 15-20 minut w 170*C ( każdy

Chocolate Muffin Blog
Piernik staropolski 186

zrobić od 6 – 4 tygodni przed świętami i zarezerwować przez ten czas miejsce w lodówce, żeby mógł sobie postać do czasu, aż upieczemy go   7 dni przed świętami. Przepis pochodzi z tej strony Do upieczenia trzech placków będą nam potrzebne trzy blachy o wymiarach 39 x 26 cm. Po wyrobieniu ciasto jest dosyć luźne(...)cukrem. Wszystko dokładnie wymieszać do połączenia się składników. Gotowe ciasto przełożyć do szklanego lub kamionkowego naczynia, przykryć ściereczką i wstawić do lodówki na 4 – 6 tygodni. 7 dni przed świętami wyjąć ciasto z lodówki, podzielić na trzy równe części i każdą rozwałkować, podsypując mąką na placek o wielkości blachy. Blachy wysmarować tłuszczem i wyłożyć papierem do pieczenia. Na przygotowanych

Na słodko lub wytrawnie
Mocno czekoladowe brownie 186

Święta, święta i po świętach teraz pozostało pełno mikołajków, bombek czekoladowych pełno czekolady. Ja z tego robię mocno czekoladowe brownie cudnie smakuję szybko znika z blachy a i w szafce nie zawadza. Jak wiadomo każda blacha do pieczenia jest inna ja zazwyczaj jak robię na więcej osób robię z półtora porcji a jeśli tak tylko(...)dłużej do piekę do suchego patyczka. SKŁADNIKI :1 szklanka mąki ( u mnie 250 ml)200 g masła 200 g czekolady ( często mieszam gorzką z mleczną a po świętach daję to co mam :) ok 50 g pociętej w drobne kawałki czekolady  1/2 szklanki gorzkiego kakao 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1 łyżeczka cynamonu (można

Basia w kuchni
Bigos ze słodkiej kapusty 188

Święta, święta i po świętach. Pozostały w lodówce świąteczne resztki… i nie tylko resztki. Po tradycyjnych smakołykach pora na tradycyjne ich wykorzystanie. Oczywiście, nie może być nic innego, niż bigos ze słodkiej kapusty.    Składniki: - 1 kapusta (ok. 1,3 kg)- 2 cebule- 1 duża marchew- 1 pomidor- papryki (3 kolory)- kiełbasa, mięso  (dałam wszystko(...)pokrojone w dużą kostkę cebule, liście laurowe, ziele angielskie (rozgniecione)  oraz pokrojoną kiełbasę i mięso. Przykrywamy i dusimy ok. 20-30 minut (aż kapusta zmieknie). Paprykę (wykorzystałam zamrożoną przed świętami) kroimy na kawałki, dodajemy do kapusty razem z pokrojonym pomidorem, gotujemy ok. 5 minut. Doprawiamy do smaku solą, pieprzem, dodajemy 3 łyżki słodkiej śmietany, posiekany koper – mieszamy, zagotowujemy

mojewypiekiinietylko
832. Z karmelizowaną pomarańczą. 150

poczuli ta "magię" Świat i na kilka dni byli po prostu szczęśliwi, bez zmartwień i smutków, bo w końcu mamy Święta! :)Ja raczej nie nie zawitam przez Święta, ale może wpadnę tu na chwilę i  podzielę się z wami migawkami słodkości które przygotowałam

More food, love and dreams
Krokiety z kapustą 182

Właśnie przerabiam listę potraw do przygotowania na Święta na listę zakupów do zrobienia przed Świętami Trochę tego jest…. mimo, że obiecywałam sobie, że tym razem będzie bez szaleństw bo przecież Święta na wyjeździe… ale przecież są potrawy bez których ABSOLUTNIE nie wyobrażam sobie ŚWIĄT…. I tak oprócz barszczyku, śledziowych wariacji, uszek

UgotujmyTo.pl
Poświątecznie marudzenie. Creme brulee na pociechę. I książka 132

Święta, Święta... Większość z Was z pewnością już dawno odetchnęła - i po Świętach... Bo tak, jak wszyscy je kochamy, tak samo, odkąd wyrastamy z cudownych lat dziecinnych, stają się one nieco męczące. Spotkania z rodziną, na które niecierpliwie czekamy, a które po trzech dniach świątecznych zaczynają nieco nużyć. Pyszne jedzenie, którego przesyt daje się(...)znaki. Prezenty, do których ofiarodawców szeroko się uśmiechaliśmy, trzeba teraz cichaczem wymienić... Nie, nie widzę wcale Świąt w ciemnych barwach. Trochę sama siebie oszukuję, że to dobrze, że już się skończyły...Bo u nas definitywne zakończenie nastąpiło w miniony poniedziałek. Krasnalki pieczołowicie spakowane do pudełek, bombki równiutko ułożone, a wszystkie porcelanowe i szklane ozdoby sumiennie zawinięte w gazety, żeby

Pożeraczka, czyli raz adobrze
Pierś z kurczaka pieczona w śmietanie i zupie cebulowej 393

Święta, święta i po świętach, pozostał po nich śnieg, przepełnione brzuchy i pewnie +1 lub 2 kilo nadbagażu, co czuję sama po sobie. Jednak nie zrażajmy się tak błahymi sprawami :) Za rogiem czyha wiosna, słońce i godziny spędzone na świeżym powietrzu. Tymczasem nadal w duchu świąt przedstawiam moją propozycję na obiad wgronie rodziny

Taste Of My Day
Poświąteczne Sprzątanie Organizmu- Usuwamy Toksyny 2950

Świętą, Święta i po świętach...Dużo stresu,przygotowań, radosne chwile w rodzinnym gronie, dla naszych organizmów to duże przeciążenie bo Święta to czas bogato zastawionych stołów, ogrom różnych wspaniałych potraw nie koniecznie zdrowych i lekkostrawnych ale przecież Świętujemy tylko dwa razy w roku ;) Dodatkowo czas w którym przyszło nam funkcjonować tez nas nie oszczędza

NaKońcuJęzyka