takim samym olejem, posypałam startą mozarellą, nałożyłam szparagi i owoce morza z krewetkami. Wierzch posypałam mozzarellą i oregano. Wstawiłam do piekarnika nagrzanego do 230°C na 15 minut. Od święta, czy na co dzień, pizza należy do najpopularniejszych dań świata. Ile narodów, ile gustów – tyle sposobów jej przygotowania i podania. Moja pizza była dokładnie taka jaką lubię(...)owocami morza i szparagami. Nie za cienka, nie za gruba, dobrze wypieczona i baaaaardzo smaczna. Kto zapomniał o Święcie Pizzy, pewnie teraz żałuje, ale nic straconego… może następnym razem, np. przy okazji zbliżających się Walentynek. A tymczasem… smacznego.Wydrukuj przepisThe post Pizza z owocami morza i szparagami appeared first on Moje Wypieki I Nie Tylko
mojewypiekiinietylkoŚwięta, święta i po świętach. Chyba nie ja jedna rozpoczynam tak pierwszy wpis po okresie świątecznym. Po wielu potrawach nie pozostało nawet śladu, ale są za to zaległe wpisy. U mnie, na pierwszy ogień, idą uszka z grzybami. Składniki na farsz: - 200g suszonych grzybów- 250g pieczarek brunatnych- 2 cebule- sól- czarny pieprz mielony- olej
mojewypiekiinietylkoŚwięta, Święta... i po Świętach. Wróciłam do domu bogatsza o wiele prezentów, słoików z jedzeniem i kilka kilogramów. To ostatnie chcę jak najszybciej zgubić :) Przede wszystkim po takiej świątecznej rozpuście, warto zrobi sobie dzień "upłynniony" - dzięki temu pomożecie żołądkowi powrócić do normalnych rozmiarów i dacie mu odpocząć od trawienia wielkich kawałków. Ja tego dnia stawiam
My Culinary ArtUwielbiam do tych śledzi sos. Czasem przygotowuję go sam, bez rybki :) Słodycz jabłek świetnie przełamuje słoność śledzi i ostrość cebuli :) Moja gotowa sałatka czeka na święta, szczelnie zamknięta w słoiku :) trudno się oprzeć pokusę, więc się nie opieram tylko podjadam :-p Na Sylwestra robię repetę :) Składniki:pół kilograma matyjasów (śledzie(...)drobno siekamy. Wszystko razem łączymy czyli: śledzie z jabłkami, cebulą oraz sosem jogurtowym. Śledzie najlepsze są na następny dzień jak -wszystkie smaki się przegryzą. Wesołych i smacznych świąt! :) śledziowa sałatka w słoiku...czeka na święta
Bon Appetit MałgorzatyŚwięta tuż tuż, a na świątecznym stole oczywiście nie może zabraknąć karpia! Zanim jednak wybierzecie się do sklepu przeczytajcie kilka wskazówek jak wybrać karpia. Każdy kolor smakuje tak samoNajważniejsze, o czym należy pamiętać: na smak ryby nie ma wpływu jej kolor, ale waga! Kolor karpia zależy od dna zbiornika, w jakim się znajduje. Jeżeli dno pokryte jest żwirem(...)się z rąk.Skóra : Świeży karp ma błyszczącą, jędrną i ładnie wyglądającą a łuski powinny przylegać do ciał ryby.Kup na próbęCzy to w markecie czy na bazarze to do świąt jest jeszcze kilka dni więc jeśli mamy wątpliwości warto kupić jednego karpia na próbę.Warto również wiedzieć :Aby wyhodować dorodnego karpia trzeba poczekać ok. 3 lat. Takie karpie
Mechanik w kuchniŚwięta.Na osłodę mam wyjątkowo pyszne ciasto. Makową panienkę zobaczyłam u Pomidorowej Ani już dość dawno temu, i od razu zapisałam przepis do zrobienia. Ale jakoś tak... Święta minęły, a po nich do maku niekoniecznie mnie ciągnie... Przepis więc czekał i czekał, aż się doczekał. Przygotowanie ciasta nie jest skomplikowane - ubić białka z cukrem, dodać żółtka
Pożeraczka, czyli raz adobrzebulionówki ze smakiem, ale tylko ten jeden dzień w roku. Poza tym nawet o nim nie myślę. Wydaje mi się zresztą, że są takie potrawy, które tylko w Święta smakują nadzwyczajnie; poza tym okresem tracą swoją magię, powszednieją, nie urzekają... Dlatego gdy na blogu Posadzone i zjedzone znalazłam przepis na krem z buraczków, stwierdziłam, że będzie(...)gładki krem, doprawić do smaku solą i pieprzem. Przed podaniem podgrzać.Smacznego!Śnieg oczywiście stopniał, ale zrobiło się naprawdę zimno, jest więc szansa, że jednak doczekam się białych Świąt
Pożeraczka, czyli raz adobrzeIdąc za ciosem zrobiliśmy kolejny sernik. Nie mogłam nie podzielić się z Wami przepisem na wspaniały sernik w cieście kakaowym. Zwłaszcza, iż święta za pasem a z pewnością nie może go zabraknąć na świątecznym stole. Ciasto kakaowe jest kruchutkie(...)mięciutkie i pięknie pachnie aromatem rumowym. Masa serowa jest wilgotna…jest dużo sera, co z pewnością ucieszy wszystkich „sernikoholików”. Sernik ten robię praktycznie co roku na święta, na przemian z sernikiem z pierniczkami, który znajdziecie również na blogu. Oba są pyszne i oba wyjątkowo pachną świętami. Bardzo Wam polecam. Składniki na ciasto kakaowe
Made By Mom And SonŚwięta? Mam nadzieję, że odpoczęliście w przyjemnej, rodzinnej atmosferze, zjedliście mnóstwo pyszności, śmialiście się dużo i macie teraz mnóstwo energii do stawienia czoła codzienności.Ja z końca Świąt cieszę się ogromnie, co jest wręcz nieprzyzwoite. W pracy miałam kompletny zawrót głowy, bo niemal wszyscy wyjechali na Święta. W domu C. czuł się ciągle nie najlepiej
Pożeraczka, czyli raz adobrzeŚwięta w tym roku do Danii zawitały nieco wcześniej... Może tylko na naszą ulicę, nie mam pojęcia. W każdym razie w sklepach można już znaleźć: renifery, bałwanki, Mikołaje, czerwone fartuszki, świeczniki ze świątecznymi motywami, i tak dalej, i tym podobnie... Trochę mnie to przeraża - jeszcze się(...)bowiem nawet październik nie skończył... (A w niektórych sklepach widziałam ozdoby choinkowe już na początku września!) Z drugiej strony, sytuacja ta ma jeden wielki plus. Otóż C. poczuł ducha Świąt (najwyraźniej, inaczej sobie tego wytłumaczyć nie umiem) i dokonał zakupu, którego miał dokonać dopiero za dwa miesiące - mianowicie zakupił sorbetierę do Wallego. Nie macie pojęcia, jak ogromnie byłam szczęśliwa
Pożeraczka, czyli raz adobrzekiedy ich zrobić, a kiedy już znajdzie się wolna chwila, wolę się położyć. Na szczęście jest już choinka (wyjątkowo urodziwa w tym roku), która przypomina mi, że do Świąt zostało raptem kilka dni.Żeby jednak blog nie wyglądał tak zupełnie nieświątecznie, mam dzisiaj dla Was sernik. A raczej urocze mini serniczki, które kusiły mnie już od dawna.W zeszłym roku(...)Polecam Wam bardzo te maleństwa - połączenie to bowiem wyjątkowo świąteczne. W dodatku przygotowanie ich to bułka z masłem - nawet się nie obejrzycie, a już będą w piekarniku. A przed Świętami to czynnik niezwykle istotny.Oczywiście można przygotować jeden duży sernik - tortownica o średnicy 20-22 cm będzie w sam raz.Mini serniczki z białą czekoladą i świeżą żurawinąSkładniki
Pożeraczka, czyli raz adobrzeŚwięta, Święta, i wiadomo co. Wszystko, co dobre, szybko się kończy i te sprawy. Czas pędzi błyskawicznie, szczególnie, kiedy spędza się go przyjemnie. Co oznacza, że urlop, poza dwoma dniami podróży, minął mi niesamowicie szybko. Za mało czasu na wszystko, co chciałam zrobić, ale nic nie szkodzi. Fantastycznie było pojechać do domu, i już planuję następną(...)się odwlecze, to nie uciecze... Ależ mnie dzisiaj powiedzonka męczą. Tak się kończy dłuższa styczność z językiem ojczystym widocznie...Mam dla Was jeszcze jedną babkę, którą upiekłam przed Świętami, ale o niej następnym razem. Dzisiaj będzie bowiem o książkach.Z Polski przywiozłam sobie kilkanaście sztuk - powieści, o których marzyłam od dłuższego czasu, niedługo więc utonę w nich całkowicie
Pożeraczka, czyli raz adobrzeczarnym sezamem, który też szyderczo "patrzy" na nas "z góry" (z góry pasztecików rzecz jasna). Takie oto właśnie pyszności serwujemy sobie od święta - a święta mamy różne, np. gdy w wolny dzień wstaniemy wcześniej niż 13:00 to z ust "głowy rodziny" pada sformułowanie "święto we wsi" - jest święto? - Jest. Można robić paszteciki? - Można
Wypisz Wymalujbiałej 40 g masła Polewa czekoladowa miękka: 100 g czekolady gorzkiej, mlecznej lub białej 100 ml śmietany kremowej Dodatkowo: orzechy włoskie, posiekane ETAP I (4-6 TYGODNI PRZED ŚWIĘTAMI) 1. Do garnka wkładamy miód, masło i cukier. Podgrzewamy stopniowo do całkowitego rozpuszczenia masła i cukru. Doprowadzamy do wrzenia, zdejmujemy z ognia i odstawiamy do całkowitego ostygnięcia (wystawiłam garnek(...)wytarłam do sucha) lub emaliowanego naczynia, przykrywamy ściereczką i odkładamy w chłodne miejsce (do piwnicy, garażu, lodówki). Zapominamy o cieście na kilka tygodni :) ETAP II (4-6 DNI PRZED ŚWIĘTAMI) 1. Ciasto dzielimy na trzy równe części. Każdą część rozwałkowujemy na około 0,5 cm grubości. Blachę do pieczenia o wymiarach ok. 39x26 cm smarujemy masłem i wykładamy papierem
My Culinary Artnie było jakiejś wpadki. Zastanawiałam się z jakiego przepisu na babę skorzystać... wertowałam... studiowałam... i wybór padł na ten tradycyjny ... Mojej Mamy :) Pewnie dlatego, że każde święta przywołują u mnie wspomnienie domu rodzinnego, a będąc od wielu lat poza granicami kraju - tym bardziej z rozrzewnieniem wspominam tamten niecodzienny i jakże cudowny czas.... Składniki
Walijskie Pichcenie