paru dni coś nowego, żeby maksymalnie wykorzystać zasoby lodówkowe, jednocześnie niewiele kupując przed wyjazdem na święta do Polski. Przyznać też muszę, że w tych ostatnich dniach przed świętami trochę mi brak, a trochę i szkoda czasu na siedzenie przed komputerem. Przygotowałam(...)domową od wielu lat), jutro jeszcze makowiec i sernik. Poza tym już wszystko wyprałam i wyprasowałam i zostaje jeszcze sprzątanie... To ostatnie jakoś najmniej lubię. :) Cieszę się na święta i lubię tę gorączkę przedświątecznego wiru przygotowań. A co jemy teraz
Kuchnia Prezydentowejemaliowanego, owinąć lnianą ściereczką lub folią spożywczą i ponakłuwać – powinno oddychać. Odstawić na kilka tygodni w chłodne miejsce (spiżarnia, balkon, ewentualnie lodówka), aby dojrzewało. II etap (1 tydzień przed świętami): Ciasto wyjąć z lodówki i pozostawić na ok. 2 godziny, aby się ogrzało. Po tym czasie podzielić na 3 równe części, każdą z nich rozwałkować na grubość(...)twardych pierników: obkładamy je kromkami chleba i jabłkiem pokrojonym na kawałki, zawijamy w folię aluminiową i na 2 dni odstawiamy w chłodne miejsce. III etap (3-4 dni przed świętami): MASY do przełożenia pierników: 1. masa: Powidła śliwkowe przełożyć do garnka i podgrzać, dodać gorzką czekoladę i mieszać do rozpuszczenia. Posmarować 1 blat piernika i przykryć drugim. 2. masa
Domowa Cookierenka AgiŚwięta Wielkanocne dopiero co za nami a ja wspominam święta Bożego Narodzenia.... W poszukiwaniu przepisów na potrawy świąteczne natknęłam się na likier czekoladowy z przyprawą do piernika. Wypróbowałam przepis i naprawdę wspomnieniami wróciłam do świąt Bożego Narodzenia. Zachęcam do wypróbowania! Bożonarodzeniowe wspomnienie (likier pierniczkowy) Składniki: tabliczka czekolady mlecznej, 100 g cukru pudru, 1,5 szklanki
paapilotkaaJako, że święta już niedaleko, mimo, że nie czuć atmosfery, postanowiłam zrobić coś świątecznego. Święta Bożego Narodzenia, kojarzą mi się zwłaszcza z piernikiem. Chciałam stworzyć coś, z czegoś, co jest znane, niekoniecznie świąteczne, wprowadzić akcent świąt w postaci nuty smakowej piernika. I.. udało się ;) Zapraszam na przepis: Biszkopt piernikowy: - 4 duże jaja, bądź
MamaOskarkamój Syncio pięknie się rozwija podczas wołomińskiej wyprawy? O tym, że tęsknię za Tatą-Mężem podczas rozłąki i nie jest lekko delikatnie mówiąc. Czy o tym, że święta za pasem, bałagan w domu moim i w domu Mamy, którym się chwilowo opiekuję... huk pracy i gotowania w nadchodzącym tygodniu...? Zaraz, zaraz(...)złapię oddech, a jako, że zajrzałam tu tylko na chwilę to pozostawię słodki ślad swych odwiedzin i po prostu opiszę pleśniaka, którego robiłam przedwczoraj pierwszy raz - na próbę przed świętami. A z resztą tematów i przemyśleń uporam się na spokojnie jak już wrócę na dobre. Składniki: 250 gram miękkiej margaryny 3 szklanki mąki pszennej 1 szklanka cukru 4 jaja
Kuchnia po mojemuzwykle? Święta, święta i po świętach? U Was też? Jak zwykle ogrom wykonanej pracy, nieprzyzwoite obżarstwo, trochę śmiechu w gronie najbliższych, a na koniec jakże zasłużone i błogie lenistwo? Tradycji stało się więc za dość. Przynajmniej u mnie. Bez odrobiny narzekania, stresu i gonitwy się nie obyło, ale tak już widać musi być
Kuchnia po mojemuŚwięta, święta i po świętach...Było pysznie, dużo pracy, dużo nowych przepisów, kilka wpadek i niezrobione zdjęcia. Ale to nic. Przepisy wypróbowane i będą powtarzane nieraz. Teraz zapisuję przepis na ciasteczka, u mnie jeszcze wielkanocne, ale pasują na każdą okazję, można wycinać różne kształty, są pyszne, maślane, delikatne. Idealne do kawki czy herbatki. Przepis
NA MOIM TALERZUŚwięta, Święta i po Świętach, tak to już jest. Po ciężkim jedzeniu nie mamy ochoty nawet patrzeć na jedzenie, dlatego wybrałam dla Was lekki, kolorowy torcik na zimno , ucieszy oko i podniebienie, jest przepyszny i mega łatwy w wykonaniu:) Serowa i śmietanowa masa, połączona z galaretkami, tworzy idealną całość, polecam , nie pożałujcie;) Zapraszam
Takie tam pichcenieblogu, a w kuchni wręcz przeciwnie ;) mam teraz wiele smakowitości, którymi muszę się z Wami podzielić, postaram się to robić bardziej systematycznie :) Jak to się mówi....: święta, święta i po świętach. W tym roku postanowiłam własnoręcznie przygotować prezenty i tym sposobem powstał likier kokosowy oraz likier czekoladowy ( o nim wkrótce :) ). Jest delikatny, słodziutki, coś
Pudełko rozmaitościŚwięta, święta i po świętach. Jak to niesamowicie szybko zleciało. Przez aurę za oknem i perspektywę poświątecznego tygodnia, spędzonego od 8 do 23 w pracy, nie zdążyłem w ogóle odpocząć, ani nacieszyć się tym czasem. Mówi się trudno, a i obiad trzeba zrobić. Czego potrzebujemy? -200 gram ryżu naturalnego -10 pieczarek -pół papryki -pół cukini
BaRepasŚwięta, święta i po świętach… Dużo jedliście pysznych potraw ostatnio? Pewnie tak. U mnie jak zawsze zostało sporo jedzenia. Będziemy jeszcze kilka dni jedli świąteczne pozostałości. Dzisiaj bardzo prosty przepis. jajka ugotowane na twardo koncentrat z buraków dodatkowo : majonez rzeżucha U mnie były jajka kurze i przepiórcze. Ugotowane jajka obrać, włożyć do słoika, zalać
Polska ZupaŚwięta, święta i po świętach ... Kto to już dzisiaj usłyszał? Na szczęście był czas na odpoczynek, coś czego każdy chyba potrzebował. Teraz przechodzę do zdjęć i życzę Wam pięknego tygodnia! * zając z Tesco Bistro Żary * tarta z gruszkami i domowym budyniem - najlepsza! * słoiczki na koktajle w KIK-u * urodziny mojej ukochanej MAMUSI
Magiczne Życie MartyTrwa Wielki Post, a więc Święta Wielkanocne już coraz bliżej. Czy też tak macie, że w okresie przed Świętami, planujecie swoje wypieki czy potrawy, jakie podacie w Wielkanoc? Ja tak. Dlatego proponuje Wam już teraz, prosty przepis na jogurtową babkę czekoladową z czekoladową polewą. Brzmi za bardzo czekoladowo? No to co - przecież takie Święta
CookYourselftylko dla tego, że wypada nie ma sensu. Ponieważ Święta spędzę tylko z Mamą , a u Niej z podejściem do jedzenia jest tak samo to ustaliłyśmy , że Święta będą minimalistyczne. Będą: - jajka z majonezem - sałatka ( zrobimy z 1 ziemniaka i odpowiednio 2 jajek itd. ) - sos tatarski - ćwikła -pasztet ( kupny ,,Kapelana,, z Krakowskiego Kredensu) - biała kiełbasa opiekana
Buniabaje w kuchninimi kulinarne szaleństwa. Bigos, krokiety, pierogi, karp, sałatki z majonezem. Co zrobić, żeby mimo tych wszystkich pokus nadal mieścić się w sylwestrową kreację? Oto kilka rad, jak spędzić święta pysznie, a jednocześnie nie dorabiając sobie dodatkowych kilogramów: Śmietanę tak często obecną w świątecznych potrawach zastąpmy jogurtem naturalnym Do sałatek(...)temu zjemy mniej tych tłustych. Uzupełniajmy dania warzywami – szybciej się nasycimy. Delektujmy się smakiem, jedzmy powoli , czerpmy z tego radość! WESOŁYCH I PYSZNYCH ŚWIĄT
Powiedz dietom nie