roku na Święta piekę mój najulubieńszy keks na świecie. Uwielbiam jego smak i chwilami łapie się na tym, że mogłabym zjeść nie jeden kawałek. W tym roku jednak zrezygnowałam z mojego zwyczaju i zamiast sprawdzonego już przepisu wypróbowałam coś nowego. Keks mniejszy, skromniejszy i zupełnie inny niż zwykle. Mimo to smaczny, z dodatkiem żurawiny i z pięknie wyglądającym
Przysmaki Karolkichoinki i migoczą kolorowe lampki. Jeszcze chwila, a dzieci z niecierpliwością będą wypatryać w oknach tej pierwszej, najjaśniejszej gwiazdki. To wszystko jes równoznaczne z ty, że idą święta. Czyli czas pomyśleć o świątecznych przygotowaniach. W kuchni już pachną przyprawy korzenne, pomarańczowa skórka. Co to oznacza? Pyszne, delikatne i mięciutkie muffinki. Pachnące przyprawami korzennymi. Wilgotne w środku
W kuchni Karmel-itkiKochani, nadeszły Święta a z nimi czas radości, rodzinnych spotkań, biesiad i odpoczywania. Mam nadzieję, że spędzicie je nie tylko na jedzeniu tych wszystkich pyszności jakie przygotowaliście sami albo jakimi będą zastawione stoły u rodziny, ale także na śpiewaniu, spacerach, zabawach czy innych ciekawych zajęciach. Na tym wszystkim co miłe, przyjemne i na co nie ma czasu
Smaczna PyzaŚwięta, święta i po świętach. Ogrom sprzątania, gotowania szykowania, chaos, zabieganie, brak czasu dla dziecka. Pośpiech. Potem obżarstwo na potęgę, upychanie się z nadmiarem wyprodukowanego jedzenia, zbędne kilogramy i wyzbycie z wszelkich sił. A na dobrą sprawę to dopiero po świętach wypadałoby się wziąć za sprzątanie ... Tak z mojej perspektywy wygląda świętowanie. Gorzko, prawda(...)spinać w przyszłości? ;) Nie wiem. Pewnie i jedno i drugie to prawda. Najważniejsze, że choć raz moją kochaną Mamusię ominęła ta orka. Teraz już wiem, że każde następne święta będziemy organizować na pół. Nie ma zostawiania wszystkiego na jej głowie i barkach. Za ciężka to praca
Kuchnia po mojemumoim nowym świąteczno-magicznym odkryciem :) Kto powiedział, że aby piernik był idealny, musi długo dojrzewać? Te przekonania zburzył (nawet u babci!) cud przyniesiony przeze mnie do kuchni. W ciągu Świąt musiałam go "dorabiać" trzy razy! I każdy, kto go próbował, z pełnymi ustami i rozanielonym wzrokiem mówił..."Najlepszyjakijadłem!"Piernik jest wilgotny w środku, przełożony konfiturą śliwkową(najlepiej domowej roboty
Gotowanie to kochanieowoce- długowieczność. Pamiętajcie, że podczas wieczerzy wigilijnej trzeba spróbować każdej potrawy, by w nadchodzącym roku niczego nam nie zabrakło.Życzę Wam wesołych, spokojnych, rodzinnych, a nade wszystko smakowitych Świąt Bożego Narodzenia.Iwona
Smakowity Blog KulinarnyKochani wszystkim Wam życzę wesołych i spokojnych Świąt. Spełnienia wszystkich marzeń, czego sobie tylko zapragniecie. Oby kolejny rok by był lepszy od tegoroczny, albo chociaż nie był gorszy :)Dziękuję tym co byli cały rok ze mną, tym co mnie inspirowali i tym co próbowali moich dań
Aga w kuchniPragnę złożyć Wam życzenia spokojnych i radosnych Świąt Bożego Narodzenia, niech będą przepełnione uśmiechem i pozytywną atmosferą. No i oczywiście życzę by Wasze stoły uginały się od tych wszystkich pyszności, które przygotowaliście dla swoich bliskich! Wszystkiego dobrego
Food SquareZdrowych, pogodnych oraz smacznych Świąt dla Wszystkich, którzy tu zaglądają :)(a to kartka autorstwa córki, która robi też część zdjęć na blog)Jedzcie, śmiejcie się i odpoczywajcie w rodzinnym gronie
Moje Kuchenne Rewelacjesobie spocznie.Miejsca długo nie zagrzeje,coś mu się na głowę leje.Głośno śmieje się baranek:To już Lany Poniedziałek![źródło:http://www.zyczeniawielkanocne.org/]Kochani, życzę Wam zdrowym, pogodnych i spokojnych Świąt. Te piękne zdjęcia otrzymałam od fotografa Dar1930 za co bardzo dziękuję
Codzienna kuchnia niecodziennajedzenie zbliża ludzi, wykorzystajmy ten nadzwyczaj smaczny czas, aby dać sobie jak najwięcej szans na przełamanie lodów, przebaczenie, poprawę, wyznanie miłości, okazanie, jak ważni są dla nas najbliżsi. Wesołych Świąt! Iwona
Smakowity Blog Kulinarnycodziennej diety. Składniki takie, jak: cynamon, daktyle, szafran, rodzynki , mód i limonka doskonale ze sobą komponują. Możemy pić gorący lub jak dobrze naciągnie dodawać do herbatki. To taki przedsmak świąt w zapachu i smaku.SKŁADNIKI:1.5 litra wrzątku3 laski kory cynamonowejłyżka rodzynek4 goździkiszczypta szafranu3 daktyle1 łyżka miodu3 plastry limonki 3 plastry cytrynyWYKONANIE:Korę cynamonową, rodzynki, daktyle i goździki
W kuchennym oknie Ewydrodzy Zdrowych wesołych Świąt Bożego Narodzenia samych smacznych dni, niech każdy dzień będzie spełnieniem.życzy wam Jestem w kuchniBasia
Basia w kuchni