godzinę, następnie odlej wodę i wtedy panieruj w jajku i bułce tartej i smaż). Cornbread pasuje również do zup. A skoro letni obiad, to i letni film - Święta czwórca (Jan Hrebejk, 2012). Lekka (nierealna?) fabuła (zamiana mężów/żon w sypialni) i wakacyjne miejsce akcji (Karaiby). Co z tego wyniknie? Jak dla mnie: 78 minut kina rozrywkowego
Qlinarnie i Qlinarniedzieje się w górach. A pasztet okazał się być soczewicowym, bo mi się nudziło nad rosołem. Pomyślałam sobie, że wegetarianie jeszcze jakoś przędą, ale biedni weganie muszą w święta srodze cierpieć. Z czystej ciekawości zasiadłam do komputera i poczytałam o zamiennikach potraw świątecznych. Na pierwszy ogień poszedł pasztet. Miliony przepisów na pasztety z soczewicy lub ciecierzycy, co jeden
ladykitchenPASCHA WIELKANOCNASCHAB PO SZLACHECKUZakwas na żurek nastawiony, dom posprzątany, dzisiaj Wielki Piątek jest to czas na Święta Wielkiej Nocy.Zakupy przed nami, lista dań i produktów przygotowana, w tym roku mój smakosz będzie wykazywał się w kuchni ze względu na mój stan :) Co planujemy: oczywiście żurek z białą kiełbasą w chlebie, pieczeń rzymską, schab gotowany, sałatka tradycyjna jarzynowa
NA MOIM TALERZUspodzie, z bezą kokosową, czekoladą i figami, jak dla mnie to jest najlepszy makowiec!Jak zwykle nietuzinkowy i jedyny w swoim rodzaju, a co! Zaskocz bliskich w te Święta kreatywnością ;-)Buziak!PRZEPIS NA MAKOWIEC KLIK
SMYKWKUCHNIBiały lukier na święta Lukier z białek (przez cukierników nazywany królewskim) nadaje się idealnie do dekorowania świątecznych wypieków, łatwo przełożyć go do szprycy, żeby ozdobić pierniki, a śnieżnobiały kolor pasuje do każdego rodzaju ozdób i bakalii. Co ważne, można przechować go w lodówce (najłatwiej w zamkniętym worku cukierniczym lub szprycy) jeśli nie zdążymy udekorować wszystkich ciastek
Ciastkozercyświęta bez piernika... piekę go tylko raz w roku, więc smakuje wyjątkowo :) Składniki: 1,75 szklanki mąki, 0,5 szklanki cukru, 200g płynnego miodu, 125g miękkiego masła, 3 jajka, 3 czubate łyżki śmietany 18%, 2 łyżeczki przyprawy korzennej do piernika Kamis, 1,5 łyżeczki sody oczyszczonej, 1 łyżka kakao, polewa biała, polewa ciemna, czekoladowe gwiazdki Dr.Oetkera. Przygotowanie
Aga w kuchnityle samo ryby mi zostaje co było przed rozmrożeniem. Nie to co w przypadku filetów zakupionych w super- hiper- marketach. A więc kupiłam filety z Miruny i na święta będę robiła sałatkę rybną, niektórzy znają ją może pod nazwą ryba po japońsku. Od razu mówię, że możecie użyć innej ryby, kto jaką lubi taką dają. Sałatka przygotowana
Co w głowie piszczyCześć :) Długo wyczekiwane Święta Bożego Narodzenia już za kilka dni :) Dlatego też dzisiaj spis przepisów, które mogą znaleźć się na Waszych świątecznych stołach. Wytrawne, słodkie - co kto lubi! Aby przejść do przepisu wystarczy, że klikniecie w jego nazwę. Zapraszam! Czytaj więcej » Ten i więcej przepisów znajdziesz na blogu kulinarnym www.poracoszjesc.pl
Pora coś zjeśćprzechowujemy w szczelnym opakowaniu, np. w metalowej puszcze. Przy wycinaniu za pomocą foremki pierniczków, warto w kilku zrobić dziurkę aby potem móc zawiesić je na choince! zapach Świąt w domu .... Smacznego! Pozdrawiam cieplutko
SMYKWKUCHNImyślą o nadchodzących Świętach jak co roku śpieszę z pomocą i zachęcam do korzystania z zamieszczonej po prawej stronie ściągi. Wystarczy kliknąć na obrazek by znaleźć się na stronie z propozycjami na Boże Narodzenie. Życzę Wam pysznych inspiracji
Przysmaki KarolkiPowoli przygotowujemy się do Wigilii i Świąt Bożego Narodzenia. Okna pomyte, inne porządki w trakcie. Większość prezentów głęboko schowana a ja myślę o tym co z produktów spożywczych mogę kupić już teraz i planuję świąteczny stół. Wiadomo, że będzie kiszony barszcz , do niego uszka z grzybami . Zrobię też trochę pierogów z kapustą i grzybami . Trochę kapusty duszonej , ryba
Smaczna PyzaPRZEPIS KLIKSzybka w wykonaniu, bardzo smaczna, rewelacyjna na różnego rodzaju imprezy. Polecam!
SMYKWKUCHNIRED VELVET CAKEprzepis klikTort czekoladowy z kremem!Ciasto o niesamowitym i niepowtarzalnym smaku. Jest w smaku bardzo subtelne, dodatek mięty sprawia że jest lekkie i niesamowicie
SMYKWKUCHNISkładniki:55dag mąki30 dag miodu płynnego10 dag cukru12 dag masła1 jajo2 łyżeczki sody60 g przyprawy do piernika2 łyżki kakaoWykonanie:Ciasto zagniatamy początkowo w misce, potem na
SMYKWKUCHNI