szklanki mleka 3.2% 2 śnieżki 2 galaretki 1,5 szklanki wody 1 rolada kakaowa z Lidla Dodatkowo: 1 mały słoik dżemu kwaśnego ( mogą być prażone jabłka) ok. 12 sztuk herbatników Ptasie mleczko przygotowujemy w keksówce 25x13, którą wykładamy folią aluminiową. Przygotowujemy galaretki, rozpuszczamy w wodzie i zostawiamy do ostygnięcia. Jogurt,mleko ubijamy chwilkę i dodajemy(...)śnieżki, miksujemy aż do uzyskania jednolitej, gęstej masy. Kiedy galaretka będzie chłodna wlewamy do masy i jeszcze chwilę ok 2 min. miksujemy. Do keksówki na spód wykładamy herbatniki, jeśli się nie mieszczą przycinamy. Herbatniki smarujemy dżemem lub jabłkami prażonymi tak ok 1 cm wysokości. Na środek wykładamy roladę. Na roladę wylewamy ptasie mleczko. Odtsawiamy
Moje Słodkie Piekiełkołatwe do przygotowania. Ucieszą niejedno podniebienie. SKŁADNIKI: 15 sztuk herbatników, 100g masła, 1,5 łyżeczki kawy rozpuszczalnej, 2 łyżki cukru pudru, 50g płatków migdałowych MAKAR . PRZYGOTOWANIE: 1. Herbatniki kruszę z pył. Masło ucieram z cukrem pudrem i kawą rozpuszczalną na puszystą masę. Dodaję pokruszone herbatniki i wszystko razem ucieram. Z masy formuję kuleczki wielkości orzecha włoskiego
Tradycyjna kuchnia Kasiłyżki cukru warstwa biała 1 op serka Mascarpone 1 cytryna 3 łyżki cukru 4 łyżeczki żelatyny pół szkl wrzątku posypka Delecta posypka o smaku mango posypka czekoladowa Spód; Herbatniki wkładamy do blendera i miksujemy, dodajemy masło i miksujemy jeszcze raz. Powstałą masą wyklejamy dno tortownicy śr ok 23 cm. Warstwa malinowa : wodę mieszamy z żelatyną, dodajemy cukier(...)posypkami Delecty . To szybkie ciasto jest wspomnieniem smaku i zapachu lata . Maliny ukryły się na dnie zamrażarki i do dziś nie wiedziałam ze jeszcze tam są. Do tego mascarpone, herbatniki i mamy lato na talerzu. Ciasto jest także szybkim wyjściem z opresji kiedy mają wpaść goście na kawkę, nie trzeba tu nic piec tylko kilka chwil na mieszanie produktów
Gotowanie jest łatweszklanki mleka 100 g masła 2 łyżki cukru pudru Masa owocowa 5 jabłek 2 galaretki agrestowe Masa śmietanowa 200 ml śmietany 1 galaretka cytrynowa Dodatkowo 100 g herbatników 100 g czekolady gorzkiej 1 łyżka masła 2 łyżki mleka biała czekolada Wykonanie: Mąki przesiać, żółtka oddzielić od białek. Białka ubić na sztywną pianę, stopniowo dosypywać cukier nie przerywając miksowania(...)wody, gdy lekko zmiękną, ściągnąć z ognia i wsypać galaretki, dokładnie wymieszać. Odstawić do schłodzenia. Do tortownicy włożyć jeden blat ciasta. Na to masę budyniową, wyrównać. Na wierzch ułożyć herbatniki i lekko docisnąć. Gdy masa z jabłkami zacznie lekko gęstnieć, wylać ją na herbatniki i przykryć drugim plackiem. Odstawić do lodówki do stężenia. Galaretkę rozpuścić w szklance wrzątku
magiczna kuchnia Kasiłyżek cukru pudru 6 łyżeczek żelatyny 1/2 l jagód 1 galaretka malinowa lub owoce leśne 400 ml gorącej wody herbatniki Na dnie tortownicy (21 - 23 cm) układamy herbatniki. Żelatynę rozpuszczamy w ciepłym mleku, a galaretkę w wodzie. Z jagód odkładamy 1/4 całości, a resztę delikatnie rozgniatamy widelcem. Śmietanę miksujemy z cukrem na sztywno, a następnie stopniowo dodajemy mascarpone(...)śmietana połączą się dodajemy jagody i przez chwilę miksujemy (masa powinna nabrać jagodowego koloru), a następnie powoli wlewamy żelatynę (cały czas miksując). Gotową masę wykładamy na herbatniki, wierzch posypujemy odłożonymi wcześniej jagodami i polewamy tężejącą galaretką. Wstawiamy na kilka godzin do lodówki
Czary - gary w kuchnisernik, niż galaretę o smaku śmietany, co niewątpliwie jest jego wielką zaletą. Dodatkowo jest bardzo szybki i w sumie dość prosty w przygotowaniu. :) Składniki (spód): 1 szklanka czekoladowych herbatników 60 gramów masła 82% 1 duża łyżka cukru pudru Składniki (na masę serową): 500 gramów serka mascarpone 1/2 litra śmietany kremówki 36% 4 łyżeczki żelatyny 1 szklanka cukru pudru(...)opakowanie biszkoptów do Tiramisu 1/3 szklanki rumu lub amaretto 1/3 szklanki kawy rozpuszczalnej (posłodzonej) dobrej jakości gorzkie, ciemne kakao Wykonanie: Formę do ciasta wyłóż od spodu papierem do pieczenia. Herbatniki rozgnieć na piasek. Masło rozpuść w rondelku, dodaj do niego cukier puder. Wymieszaj z herbatnikami. Wyłóż nimi dno formy, wyrównaj i lekko dociśnij ręką. Włóż do lodówki
Garniec MagalieDeser bez pieczenia, który bardzo często robiłam kilkanaście lat temu, teraz z chęcią wracam do starych przepisów, które były sprawdzone i smaczne ;) Wspaniały smak uzyskałam dzięki ciemnym herbatnikom firmy CUKRY NYSKIE , natomiast aromatu dodał dżem wiśniowy Dagoma. SKŁADNIKI 200 g masła, ok. 1/3 szkl. cukru, 1 łyżka(...)dżemu wiśniowego Dagoma , 1 łyżka kakao, 2 paczki herbatników regionalnych Petit Beurre Blacky od Cukry Nyskie , 2 łyżki wódki, wiórki kokosowe WYKONANIE Miękkie masło ucieramy z cukrem. Herbatniki drobno kruszymy, dodajemy do masy., następnie dodajemy dżem i kakao, a na końcu alkohol, mieszamy aż składniki się połączą. Wiórki kokosowe (część pozostawiłam nieuprażonych) prażymy na suchej patelni, studzimy
słodki bratekBrzoskwinie w zalewie - 1 puszka duża galaretka brzoskwiniowa - 4 szt herbatniki jogurt(...)brzoskwiniowy - 300 ml Brzoskwinie wyjmujemy zalewy, 3 galaretki rozpuszczamy w 700 ml soku wymieszanego z woda przegotowaną i studzimy. 1 galaretkę rozpuszczamy w 450 ml wody . formę wykładamy herbatnikami, układamy brzoskwinie, zalewamy odrobiną galaretki, w wysokim naczyniu miksujemy tężejącą galaretkę z jogurtem, wylewamy do formy na herbatniki i brzoskwinie. Schładzamy w lodówce. Na wierzch wylewamy galaretkę
Camilla w kuchnibudyń waniliowy, 1 łyżka mąki pszennej, 1 łyżka mąki ziemniaczanej, ½ l mleka, 5 łyżek cukru, 1 kostka masła, ½ szkl. ajerkoniaku Dodatkowo 2 paczki herbatników, wiórki kokosowe, polewa czekoladowa WYKONANIE Ciasto kruche z bezą: Mąkę mieszamy z proszkiem, następnie siekamy z margaryną, dodajemy żółtka i wyrabiamy ciasto, rozwałkowujemy i kładziemy na blaszkę. Pieczemy(...)dodajemy budyń, studzimy. Masło ucieramy na gładką masę, dodajemy budyń i dalej miksując wlewamy alkohol. PRZEŁOŻENIE CIASTA: Ciasto kruche z bezą – masa wiśniowa – biszkopt makowy – ½ kremu ajerkoniakowego – herbatniki – 1/2 kremu ajerkoniakowego – herbatniki – polewa – wiórki kokosowe
słodki brateksyropie, 2 galaretki wiśniowe, 600 ml wrzątku Masa jogurtowa: 750 ml jogurtu naturalnego, 3-4 łyżki syropu wiśniowego, 2-3 łyżki cukru pudru, 3 płaskie łyżki żelatyny Dodatkowo: herbatniki regionalne maślane WYKONANIE Ciasto kruche z bezą: Mąkę mieszamy z proszkiem, następnie siekamy z margaryną, dodajemy żółtka i wyrabiamy ciasto, rozwałkowujemy i kładziemy na blaszkę. Pieczemy(...)wystudzoną żelatynę, mieszamy. (Do masy możemy dodać więcej cukru). Przełożenie ciasta: Blaszkę wykładamy folią aluminiową, układamy ciasto, wylewamy tężejącą galaretkę z wiśniami. Gdy galaretka zastygnie wylewamy masę jogurtową, układamy herbatniki. Schładzamy w lodówce kilka godzin. Przed podaniem można posypać cukrem pudrem lub polać polewą. Uwaga!!! masę jogurtową przygotowujemy dopiero kiedy galaretka zastygnie. Do ciasta użyłam herbatników maślanych
słodki bratekŚwięta będzie idealny ;) Wafel ciasteczkowo-orzechowy Składniki: 3 wafle 20 dag herbatników 10 dag orzeszków solonych 4 jajka 20 dag cukru 20 dag masła łyżka kakao Przygotowanie: Herbatniki i orzeszki zmielić lub użyć w celu rozdrobnienia moździerza;) I męża, bo ktoś to musi skruszyć ;) W kąpieli wodnej umieścić jajka i cukier - wszystko to gotować i jednocześnie ubijać(...)jednolita... To chwilkę trwa, ale cóż. Ten smak jest tego wart! Masę jajeczną studzimy, nie podjadamy, chociaż jest pyszna. Masło ucieramy na puch, dodając masę jajeczną. Dodajemy też pokruszone herbatniki i ucieramy nadal. Dzielimy masę na dwie części. Do jednej z nich dodajemy kakao, a do drugiej orzechy, Tera tylko przekładamy wafel dwiema masami i gotowe! Mniam
Lawendowe Niebocenach! Składniki: 500g mleka w proszku, 1/2 szklanki zwykłego mleka, 250g masła lub margaryny, 1/3 lub 1/2 szklanki cukru, łyżka kakao, 150g herbatników, 2 łyżki rodzynek (użyłam(...)Kresto ), szklanka dowolnych bakalii. Wykonanie: Masło lub margarynę zagotować wraz ze zwykłym mlekiem i cukrem. Zdjąć z ognia, dodać mleko w proszku oraz kakao i dokładnie wymieszać. Herbatniki pokruszyć, lecz nie za drobno. Bakalie posiekać. Do masy dodać pokruszone herbatniki, posiekane bakalie oraz rodzynki, dokładnie wymieszać. Foremkę keksówkę wyłożyć folią spożywczą, przełożyć masę, równomiernie rozsmarować
Z miłości do słodkościzwykły biały 2-3x zmielony) 300g chałwy np. waniliowej lub sezamowej 1,5 szklanki cukru pudru 3 jajka łyżka ekstraktu waniliowego 2 łyżki mąki ziemniaczanej Wykonanie spodu: Herbatniki kruszymy w blenderze na pył. Gdy będą już porządnie zmielone dodajemy do nich kakao i masło. Chwilę miksujemy i wykładamy na spód blaszki (kwadrat 24x24 lub 25x25) wyłożonej papierem(...)cukier i ekstrakt miksujemy. Gdy masa stanie się jednolita dodajemy do niej po jednym jajku. Po dodaniu każdego jajka przez chwilę miksujemy (nie za długo). Masę serową wylewamy na herbatniki i pieczemy ok. godzinę w temperaturze 160 stopni. Blacha: kwadratowa o wymiarach 24x24 lub 25x25. Przepis pochodzi ze strony www.namiotle.pl z drobną zmianą
Mania WypiekaniaSmakowite trufle kajmakowe z herbatnikami Składniki: 400 g masy kajmakowej tradycyjnej 200 g herbatników typu petitki 50 g orzechów włoskich do obtoczenia papilotki Wykonanie: Herbatniki kruszymy na proszek. (użyłam blendera). Następnie do naszego herbatnikowego proszku dodajemy kajmak. Powinna nam powstać w miarę jednolita masa , z której będziemy formować kulki. Gdyby masa była zbyt kleista , można do kruszyć
W Moim Magicznym Domuzewnątrz owijamy tortownicę folią aluminiową po to by woda nie dostała się do ciasta. Ciasteczkowy Spód: 200 g herbatników pełnoziarnistych 100g masła Masło rozpuszczamy i studzimy, herbatniki kruszymy na pył lub blendujemy. Mieszamy herbatniki z masłem wykładamy i ugniatamy w tortownicy. Odstawiamy do lodówki na 0,5h. Masa serowa: 1 kg sera Mój Ulubiony (sprawdzony!Najlepszy
Moje Słodkie Piekiełko