jaja 5 szt cukier 3/4 szklanki budyń śmietankowy 2 szt (70-80 g) żurawina suszona tyle aby starczyło na spód i do środka ( miałam szklankę -starczyło ) herbatniki typu petitki 12 szt tortownica 26 cm Dodatkowo: czekolada mleczna 2 szt woda 2-3 łyżki Wykonanie sernika: Do misy wbijamy jaja temp pokojowa. Miksujemy jaja, w międzyczasie wsypujemy cukier(...)będzie grudek czuć.Teraz dodajemy ser z wiaderka, miksujemy na małych obrotach, aż do ostatniego sera. Wsypujemy budyń, nadal miksując na najmniejszych obrotach. Formę tortowa 26 cm wykładam herbatnikami, to co nie dojdzie to kruszę w palcach i wsypuje między luki. Wsypuje na herbatniki żurawinę, dosyć gęsto by dno zakryło. Wylewam połowę sera i posypuje żurawiną
Różowa kuchniacałkowitym ostudzeniu wyjąć z formy i przekroić na dwa blaty. 3. Jeden blat wyłożyć z powrotem na dno formy. Wylać tężejącą masę gruszkową. Od razu wyłożyć warstwę herbatników, lekko docisnąć. Odłożyć do lodówki. Teraz można zacząć robić krem. 4. Żelatynę rozpuścić w 50 ml gorącej wody. Cukierki pokruszyć lub drobno pokroić. Serek rozetrzeć z łyżką cukru pudru(...)jeszcze płynną żelatynę i szybko połączyć z masą. Dodać pokruszone cukierki. Lekko wymieszać. 5. Odłożyć 3- 4 łyżki kremu na wierzch. Resztę rozsmarować na herbatnikach. Nałożyć drugi blat biszkoptu. Rozsmarować cieniutko odłożony krem. Posypać startą białą czekoladą. Schłodzić, Najlepiej całą
Maślane ciasteczkociasta więc dziś łapcie to, pyszne bez pieczenia, bardzo szybkie. Składniki: 1 l mleka 1 szklanka cukru 3 łyżki kakao 200 g masła 1 szklanka kaszy manny 3 paczki herbatników polewa czekoladowa Wykonanie: Mleko, cukier(...)masło, kakao dodać do garnka zalać mlekiem i podgrzewać. Gdy mleko się zagotuje dodać kaszę mannę i gotować parę minut ciągle mieszając aby nie przywarła. W foremce ułożyć warstwę herbatników i zalać tężejącym grysikiem po czym ponownie przykryć warstwą herbatników i polać polewą. Przepis zaczerpnięty z: www.ewawachowicz.pl Zapraszam do oglądania gazetki promocyjnej Biedronka
PychotkaaaSkładniki: 2 budynie śmietankowe 750 ml mleka 4 łyżki cukru dwie krople olejku migdałowego kostka masła 150 ml likieru jajecznego adwokat dodatkowo herbatniki kakaowe 2 opakowania Wykonanie: Budynie ugotować z cukrem na mleku z olejkiem migdałowym. Budyń wystudzić, najlepiej zostawiając go na całą noc, a masło ogrzać do temperatury pokojowej. Masło utrzeć mikserem następnie dodawać po łyżce budyniu(...)się nie oważyła, na koniec wlać likier i zmiksować na wolnych obrotach. Blaszkę o wymiarach 24 cm x 27 cm wyłożyć papierem do pieczenia i ułożyć na całości warstwę herbatników przykryć 1/3 masy, ułożyć kolejną warstwę ciastek, rozsmarować kolejne 1/3 masy, przykryć herbatnikami i pokryć resztą masy. Ciasto chłodzić co najmniej
Pychotkaaamniej słodkich. Składniki: masa 2 budynie śmietankowe 1 łyżka mąki ziemniaczanej 900 ml mleka kostka dobrej jakości masła 4-5 łyżek cukru 7 łyżek cappuccino dodatkowo 2 paczki herbatników szklanka śmietany 30% 2 łyżki cukru Wykonanie: Mąkę ziemniaczaną wymieszać z cukrem, cappuccino i proszkiem budyniowym, ugotować jak zwykły budyń. Odstawić do wystygnięcia, najlepiej(...)całą noc a masło ogrzać do temperatury pokojowej. Masło rozetrzeć mikserem, następnie dodając po jednej łyżce budyniu miksować. Otrzymaną masę podzielić na 2 części. Pierwszą połowę rozsmarować na herbatnikach, przykryć warstwą herbatników i wyłożyć resztę masy przykrywając ją kolejną warstwą ciastek. Śmietanę ubić na sztywno z cukrem i wyłożyć na wierzch ciasta. Całość schłodzić
PychotkaaaSkładniki biszkopt z 4 jajek cytryny, 2 sztuki budyń waniliowy, 2 opakowania woda, 2 szklanki margaryna, 1/2 kostki żółtko, 2 sztuki cukier, 3/4 szklanki herbatniki, 2-3 opakowania śmietana 30%, 500ml cukier puder, 3 łyżki śmietan-fix, 2 opakowania mleko, 4-5 łyżek cukier puder do lukru Przygotowanie Do garnka z grubym dnem wlewamy 1 i 1/2 szklanki wody(...)wystygnięcia. Mocno schłodzoną śmietankę wlewamy do wysokiego naczynia, dodajemy cukier puder, ubijamy na sztywno. Pod koniec ubijania dodajemy śmietan-fixy. Wkładamy na masę cytrynowo-budyniową, wyrównujemy. Na wierch układamy herbatniki. Mleko na lukier lekko podgrzewamy, dodajemy tyle cukru pudru, aby lukier był w miarę gęsty i nie spływał z ciasta. Wylewamy przygotowany lukier na herbatniki, rozsmarowujemy. Odstawiamy
Gotowanie moimi oczamiSkładniki herbatniki, 2 duże opak jabłka, 3 duże szt galaretka ananasowa, 1 opak woda, 1/2 szkl sok z cytryny, 2 łyżki cukier, 1 łyżka Przygotowanie Jabłka obieramy i ścieramy na tarce o grubych oczkach. Dodajemy(...)cytryny, mieszamy. Starte jabłka przekładamy do rondla, wlewamy wodę, dodajemy cukier, zagotowujemy. Zdejmujemy z ognia. Do gorących jabłek wsypujemy galaretkę i dokładnie mieszamy, aż się rozpuści. Blaszkę wykładamy herbatnikami, wylewamy masę jabłkową, na wierzch ponownie układamy herbatniki. Pozostawiamy w chłodnym miejscu na kilka godzin, najlepiej na całą
Gotowanie moimi oczamiCiasto z kaszy manny jest ciastem bez pieczenia. bardzo szybko się je przyrządza. L ubią je wszyscy i dorośli i dzieci. Składniki 5 paczek herbatników petit beurre 1 litr mleka 1 szklanka cukru 1 szklanka kaszy manny 1 kostka masła 2 łyżki kakao polewa czekoladowa 1/2 kostki margaryny Kasia 1/2 szklanki cukru 3 łyżki kakao 3 łyżki(...)wody wiórki kokosowe Sposób przygotowania 1. przygotować masę mleko, masło i cukier zagotować . Wsypać powoli kaszę manną, a gdy zgęstnieje odstawić. Dodać kakao i dobrze wymieszać 2. blaszkę wyłożyć herbatnikami, wylać na nie schłodzoną masę i przykryć pozostałymi herbatnikami 3. przygotować polewę margarynę, cukier, wodę i kakao zagotować. Gotować na wolnym ogniu przez 3 minuty. Odstawić do wystygnięcia
Darcia w kuchniSkładniki 0,6 kg twarogu 1 cukier waniliowy 1 szklanka cukru kostka masła 2 żółtka 4 paczki herbatników petit beurre 3 łyżeczki kakao aromat pomarańczowy polewa czekoladowa Sposób przygotowania Twaróg zmielić przez maszynkę, Masło utrzeć z cukrem(...)puszystą masę dodać żółtka, ucierać , powoli dodawać ser. Masę podzielić na 2 części. Do jednej części masy dodać 3 łyżeczki kakao i dokładnie wymieszać. Na folię aluminiową wyłożyć herbatniki ( 3 rzędy po 4 sztuki, maja powstać dwa domki), rozprowadzić na nich jasną masę, przykryć herbatnikami, rozprowadzić ciemną masę. Złożyć w trójkąt (wzdłuż dłuższych krawędzi ) owiniętą w folię chatkę
Darcia w kuchniorzechów laskowych Wkładka serowa: 1/2 kg sera 3/4 szklanki cukru 10 dkg margaryny zwykłej 1 opakowanie sernixa 1 łyżeczka olejku śmietankowego 5 dkg wiórek kokosowych szczypta soli 6 dkg herbatników kakaowych 1/2 szklanki mleka Masa chałwowa: 600ml śmietanki 30% 300g chałwy sezamowej o smaku waniliowym 1/2 kg serka mascarpone Ponadto: 1 mały słoiczek wiśni w syropie (u mnie(...)Ucieramy na najmniejszych obrotach miksera. Białka ubijamy ze szczyptą soli i dodajemy do masy serowej. Łączymy drewnianą łyżką aż do połączenia składników. Na wyłożoną papierem tortownicę wysypujemy połowę pokruszonych herbatników. Łyżką delikatnie nakładamy masę serową i delikatnie wyrównujemy. Posypujemy pozostałymi herbatnikami i lekko je dociskamy. Przykrywamy folią aluminiową. Wkładamy do nagrzanego do 190st C piekarnika na 1 godzinę
Kuchnia w czekoladziebardzo kremowy więc odradzam gotowe, mielone twarogi 200 g śmietany 30% (jeden mały kubeczek) 3 jajka ok 100 g masła szklanka cukru 1 budyń waniliowy spód ok 100 g herbatników 3/4 szklanki orzechów włoskich i laskowych (mieszanki) ok 100 g masła dodatkowo 3/4 szklanki cukru(...)pól szklanki wody 3 jabłka Polewa czekoladowa 3/4 tabliczki gorzkiej czekolady 2 łyżki mleka kilka kropli olejku rumowego Do dzieła!!! Orzechy mielimy na drobny pył, to samo robimy z herbatnikami - mieszamy oba składniki. Rozpuszczamy 100 g masła i gdy delikatnie ostygnie dodajemy je do herbatników z orzechami - mieszamy i wysypujemy na spód okrągłej formy o średnicy
sierotka maRysia w kuchnikontrastu smakowego idealne. Składniki: ser z wiaderka waniliowy 1 szt jaja 5 szt ksylitol fiński Kłos Pol 100 g budyń waniliowy 2 szt (80 g ) Dodatkowo: herbatniki 14 szt jagody 350 g galaretka poziomkowa 2 szt ( 600 ml wrzątku ) Wykonanie: Do misy wbijamy 5 jaj o temp pokojowej . Miksujemy na największych obrotach(...)miksera i dodajemy łyżką ser z wiaderka , aż do końca. Wsypujemy budyń i nadal miksujemy z 2 minuty. Formę tortową 26 cm wykładam papierem do pieczenia , sam dół. Herbatnikami wykładam dno tortownicy( jak zostają luki to kruszę w te miejsca herbatniki). Przekładam z misy masę serową do formy . Formę z pieca tą czarną zalewam wodą
Różowa kuchniaproduktu : 1 margaryna "PALMA" 1 cukier wanilinowy 1 i 1/4 szkl. cukru 2 łyżki kakao 1/2 szkl. wody 1 niepełne opakowanie mleka w proszku (450g) 1 i 1/2 paczki herbatników W średnim garnku - wielkość ok 3 litry - rozpuścić na wolnym ogniu: margarynę, cukier, cukier wanilinowy, kakao i wodę. Doprowadzić do zagotowania, cały czas mieszając, po czym zdjąć z palnika(...)przestygnięcia. Gdy płyn ostygnie, ale będzie nadal w miarę ciepły - zbytnie wystudzenie utrudni dokładne rozmieszanie składników, masa będzie zbyt szybko tężeć - dosypać do garnka mleko w proszku i herbatniki. Herbatniki wcześniej połamać na mniejsze kawałeczki. Można również dorzucić ulubione bakalie, ale wyrób straci wtedy swój PRL-owski charakter, bo z groma jakichkolwiek bakalii nie można było wtedy
Grunt to przepis!kokosowe) Do rondelka przekładamy masło, cukier, wodę, kakao i aromaty. Podgrzewając rozpuszczamy, aż powstanie gładka masa. Odstawiamy do przestudzenia. Do większej miski dodajemy pozostałe składniki – mleko w proszku, pokruszone herbatniki (nie za drobno, wystaczy na ćwiartki), pokrojoną w kostkę czekoladę i bakalie. Całość dokładnie mieszamy. Wlewamy przestudzoną masę (nie może być za ciepła, bo rozpuści się dodana biała czekolada(...)słodycz (gorąco polecam dodatek suszonych wiśni). Dawniej robiony w dużo skromniejszej wersji, teraz zaskakuje bogactwem smaków. Mimo to – wszystkie bez wyjątku, czy to z bakaliami, czy tylko z herbatnikami, z ryżem preparowanym, waflami, piankami… i nie tylko – są naprawdę godne polecenia. Smacznego. Wraz ze mną na przygotowanie Ciasta na niedzielę (blok czekoladowy, czekolada) skusiły się autorki niżej
mojewypiekiinietylkochodzi o polewę to pozostawiam Wam wolną rękę, ale bardzo zachęcam do wykorzystania gładkich powideł śliwkowych i kakao. Mam nadzieję, że całość przypadnie do gustu czytelnikom :) Spód: 60 g herbatników (lub więcej w zależności od konsystencji) 1 łyżeczka powideł śliwkowych 5 kostek gorzkiej czekolady 80 g suszonych śliwek 80 g orzechów włoskich Czekoladę roztopić. Umieścić w blenderze i zmiksować(...)masę o konsystencji mokrego piasku. Jeśli będzie za mokry - dodać kilka herbatników, jeśli za suchy - dodać powideł i ponownie zmiksować. Formę o śr. 18 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Wyłożyć masę i wylepić dno. Wstawić do lodówki. Masa: 500 g twarogu tłustego, zmielonego 2 razy (może być gotowy z wiaderka, polecam z Piątnicy ) 250 ml śmietanki kremówki
Chocolate Muffin Blog