mnie po równo suszone morele, daktyle, rodzynki, kandyzowane wiśnie, orzechy włoskie i migdały) FROSTING 70ml śmietanki 30% 35g białej czekolady Wykonanie: SPÓD - formę na muffiny wyłożyć 9 papilotkami - herbatniki rozdrobnić na piasek, dodać zmielone orzechy, roztopione masło i cynamon, wymieszać, wyłożyć po około łyżeczce na dno papilotek, lekko ugnieść, aby utworzyć spód - papilotki schłodzić krótko w lodówce MASA SEROWA(...)trzepaczką - białą czekoladę bardzo drobno posiekać lub zetrzeć na tarce - do masy serowej dodać oprószone mąką bakalie oraz rozdrobnioną czekoladę, składniki dokładnie, ale krótko wymieszać - papilotki ze spodem z herbatników wypełnić niemal do pełna masą serową (zostawić 4-5 mm), wyrównać - serniczki wstawić do piekarnika nagrzanego do 150-160 stopni, piec 30-35 minut lub do ścięcia się masy
Smakołyki Berenikitakich nigdzie nie kupicie, więc skorzystajcie z pomysłu, a zapewne je polubicie. Składniki: 2 tabliczki białej czekolady, perełki do dekoracji, 2-3 szt. kruchych ciasteczek – herbatników. Przygotowanie: Herbatniki kruszymy na mniejsze kawałeczki. Czekolady dzielimy na kosteczki lub drobno siekamy i umieszczamy w czystej, suchej metalowej miseczce. Garnek z niewielką ilością wody stawiamy na bardzo(...)minimalnym ogniu, często mieszając. Czekoladę przelewamy do sylikonowych foremek (moje są na kostki lodów i pralinki). Te co będą z ciasteczkami tylko do połowy, następnie dodajemy pokruszone herbatniki, delikatnie wyrównujemy wierzch zatapiając je w czekoladzie. Przed dodaniem dodatków czekoladę wyrównujemy przez podniesienie foremki i delikatnie uderzenie w stół (blat kuchenny). Perełki lub kolorową posypkę nakładamy na wierzch czekolady
Moniki Smakołykimalutkim ogniu przez 20 minut. Formę skrapiamy wodą i wykładamy folią spożywczą, tak aby wystawała z formy na tyle, żeby potem można było nią zawinąć nugat. Dno formy wykładamy herbatnikami. W czystej misce ubijamy białko ze szczyptą soli na sztywną pianę, dodając pozostałe 10 g cukru. Gorący syrop wlewamy cieniutkim strumieniem do białka, cały czas ubijając. Masę ubijamy kolejne(...)folię i chowamy do lodówki na kilka godzin. Gdy masa będzie twarda wyjmujemy ją z folii, odwijamy z folii i kroimy. Masę z wierzchu też można przykryć herbatnikami, wtedy będzie się mniej kleić
Kulinarne przygody Gatitydobrej jakości masła (użyłam Kerrygold) 50 g świeżych drożdży 2 duże jajka 2/3 szklanki mleka 1/2 szklanki cukru + 2 łyżki cukru z wanilią 200 g zmielonego maku 50 g herbatników 1 i 1/3 szklanki mleka 3 łyżki mielonych migdałów 2 łyżki cukru trzcinowego 2 łyżki miodu 2 łyżki kandyzowanej skórki pomarańczowej kilka kropel aromatu migdałowego lub 2 łyżki amaretto(...)około jedną godzinę. Masa: Mak zalewamy wrzącym mlekiem, mieszamy, przykrywamy i zostawiamy na godzinę, aż napęcznieje. Po tym czasie dodajemy do niego cukier, miód, aromat/amaretto, migdały, zmielone na pył herbatniki oraz drobno posiekaną skórkę pomarańczową. Możemy też dodać ulubione bakalie (drobno posiekane) – jeśli lubimy. Mieszamy. Gwiazda: Wyrośnięte ciasto uderzamy, aby je odgazować i dzielimy na trzy równe części
Poezja smakuskładniki: 500 g białego sera 140 g cukru pudru 250 g masła 1 łyżka ciemnego kakao 36 szt herbatników (mogą być kakaowe) opcjonalnie: aromat waniliowy wykonanie: Ser mielimy. Miękkie(...)masło miksujemy z cukrem na puszystą masę. Następnie dodajemy stopniowo ser, cały czas miksując. Masę dzielimy na dwie części. Do jednej dodajemy kakao a do drugiej opcjonalnie aromat waniliowy. Herbatniki rozkładamy na papierze do pieczenia (3 szt x 6 szt). Wykładamy równomierni na nie masę kakaową, której zostawiamy ok. 3 łyżki. Następnie układamy drugą warstwę herbatników, na które
Domowy Smak Jedzeniapłaska łyżka przyprawy do piernika Ale-raj 150 ml oleju rzepakowego Bita śmietana: 200 ml kremówki 30% 1 łyżka cukru pudru Dekoracja: czekoladowe gwiazdki czekoladowa posypka Przygotowanie: Spód: Herbatniki zmiksować w blenderze na proszek, przełożyć do naczynia, wlać ciepłe rozpuszczone masło, wymieszać i wyłożyć równomiernie dno tortownicy o średnicy 25 cm. Masa serowa: Kremówkę podgrzać ale nie gotować(...)wsypać proszek budyniowy i wlewać letnią kremówkę z przyprawą. Chwilkę miksować do połączenia się składników. Nie miksować zbyt długo by nie napowietrzać masy. Masę serową wylać na spód z herbatników i piec w 180 stopniach około 80 minut. Wyłączyć piekarnik i pozostawić w nim sernik do całkowitego wystudzenia. Bita śmietana: Zimną kremówkę ubić na sztywno z cukrem pudrem
Ala piecze i gotujeNaszło mnie na coś słodkiego , ale nie przesadzonego ... Wyszło to: jabłecznik z pianką na spodzie z herbatników. Składniki: 160g herbatników 100g masła jabłka ze słoika lub 800g jabłek uprażonych 1 galaretka ( ja dałam marakuja mango) 300ml śmietanki 30% 1 galaretka , smak taki sam jak wyżej jeśli za mało słodkie dodać cukier puder 1 łyżeczka żelatyny(...)szklance wody Spód:herbatniki pokruszyć lub zmielić + dodać rozpuszczone masło, jesli mało dodać więcej Masa jabłkowa: jabłka uprażyć , dodać galaretkę i ściągnąć z gazu Wyłożyć na spód herbatnikowy. Pianka: ubić śmietankę, , ostygniętą żelatynę zmiksować ponownie ze śmietanka, ja rozpuściłam żelatynę razem z galaretką , wylać na jabłka i wstawic na 2h do lodówki
Kuchcikowoasi...Kawałek mnieBYĆ W TEMPERATURZE POKOJOWEJ !!!! - 1/2 kg sera białego może być taki z wiaderka ale żeby był prawdziwy :) - 160 g cukru pudru ( szklanka ) - 1,5 dużej łyżki kakao - 36 sztuk herbatników ,najlepiej petitki - 200 g masła ( min 82% ) - kilka kropel olejku waniliowego Polewa : - 50 g masła - pół szklanki cukru - 1 duża łyżka kakao - 4-5 łyżek(...)wody Sposób wykonania : Masło utrzeć z cukrem na białą masę dodać ser i połączyć składniki podzielić masę na dwie części , do jednej dodać kakao a do drugiej olejek waniliowy herbatniki ułożyć na filii aluminiowej 3 x 6 na to wyłożyć masę kakaową zostawiając 3-4 łyżki na to układamy następną warstwę herbatników na to nakładamy masę białą
Wypieki Renebiałek 1 i 1/2 szklanki cukru (może być trochę mniej) 8 łyżeczek żelatyny sok z cytryny (ok. 2 łyżki) lub kwasek cytrynowy (ok. 1/4 łyżeczki) odrobina aromatu waniliowego herbatniki do wyłożenia formy opcjonalnie 1 łyżka syropu malinowego lub 1 łyżeczka kakao Polewa: 4 łyżki cukru 2 łyżki kwaśnej śmietany 3 łyżki kakao 60 g masła 1 łyżeczka żelatyny Formę(...)wyłożyć papierem do pieczenia. Następnie na spód formy ułożyć herbatniki, jeden obok drugiego (fot.1) . Żelatynę namoczyć w kilku łyżkach zimnej, przegotowanej wody. Naczynie wstawić do garnka z gorącą wodą i mieszać do całkowitego rozpuszczenia się żelatyny. Białka ubić na sztywno. Stopniowo dodawać cukier oraz sok z cytryny i ubijać do momentu, aż cukier się rozpuści. Dodać żelatynę i aromat
Świat Ciastakajmakowej Warstwa jabłkowa: 720g prażonych jabłek (ja użyłam gotowych) 2 galaretki cytrynowe Warstwa śmietankowa: 500ml śmietanki 30% 4 łyżki cukru pudru 2 śmietan fixy 3 łyżki płatków migdałowych Spód: herbatniki drobno pokruszyć, np wkładając je do woreczka i krusząc wałkiem do ciasta. Masę kajmakową lekko podgrzać i wymieszać z pokruszonymi ciasteczkami. Masą ciasteczkową wylepić dno tortownicy o śr. 21cm(...)Galaretki rozpuścić w 1/2l gorącej wody, ostudzić i wymieszać z jabłkami. Gdy masa jabłkowa zacznie tężeć wylać na spód z herbatników. Wstawić do lodówki aby całkowicie stężała. Zimną śmietankę ubić na sztywną pianę. Pod koniec ubijania dodać cukier puder i śmietanfixy. Wyłożyć równą warstwę na jabłka. Torcik posypać uprażonymi na suchej patelni płatkami migdałów. Schłodzić, przed podaniem udekorować listkami
Smakołyki Asijaja 5 szt cukier 3/4 szklanki budyń śmietankowy 2 szt (70-80 g) żurawina suszona tyle aby starczyło na spód i do środka ( miałam szklankę -starczyło ) herbatniki typu petitki 12 szt tortownica 26 cm Dodatkowo: czekolada mleczna 2 szt woda 2-3 łyżki Wykonanie sernika: Do misy wbijamy jaja temp pokojowa. Miksujemy jaja, w międzyczasie wsypujemy cukier(...)będzie grudek czuć.Teraz dodajemy ser z wiaderka, miksujemy na małych obrotach, aż do ostatniego sera. Wsypujemy budyń, nadal miksując na najmniejszych obrotach. Formę tortowa 26 cm wykładam herbatnikami, to co nie dojdzie to kruszę w palcach i wsypuje między luki. Wsypuje na herbatniki żurawinę, dosyć gęsto by dno zakryło. Wylewam połowę sera i posypuje żurawiną
Różowa kuchniacałkowitym ostudzeniu wyjąć z formy i przekroić na dwa blaty. 3. Jeden blat wyłożyć z powrotem na dno formy. Wylać tężejącą masę gruszkową. Od razu wyłożyć warstwę herbatników, lekko docisnąć. Odłożyć do lodówki. Teraz można zacząć robić krem. 4. Żelatynę rozpuścić w 50 ml gorącej wody. Cukierki pokruszyć lub drobno pokroić. Serek rozetrzeć z łyżką cukru pudru(...)jeszcze płynną żelatynę i szybko połączyć z masą. Dodać pokruszone cukierki. Lekko wymieszać. 5. Odłożyć 3- 4 łyżki kremu na wierzch. Resztę rozsmarować na herbatnikach. Nałożyć drugi blat biszkoptu. Rozsmarować cieniutko odłożony krem. Posypać startą białą czekoladą. Schłodzić, Najlepiej całą
Maślane ciasteczkociasta więc dziś łapcie to, pyszne bez pieczenia, bardzo szybkie. Składniki: 1 l mleka 1 szklanka cukru 3 łyżki kakao 200 g masła 1 szklanka kaszy manny 3 paczki herbatników polewa czekoladowa Wykonanie: Mleko, cukier(...)masło, kakao dodać do garnka zalać mlekiem i podgrzewać. Gdy mleko się zagotuje dodać kaszę mannę i gotować parę minut ciągle mieszając aby nie przywarła. W foremce ułożyć warstwę herbatników i zalać tężejącym grysikiem po czym ponownie przykryć warstwą herbatników i polać polewą. Przepis zaczerpnięty z: www.ewawachowicz.pl Zapraszam do oglądania gazetki promocyjnej Biedronka
PychotkaaaSkładniki: 2 budynie śmietankowe 750 ml mleka 4 łyżki cukru dwie krople olejku migdałowego kostka masła 150 ml likieru jajecznego adwokat dodatkowo herbatniki kakaowe 2 opakowania Wykonanie: Budynie ugotować z cukrem na mleku z olejkiem migdałowym. Budyń wystudzić, najlepiej zostawiając go na całą noc, a masło ogrzać do temperatury pokojowej. Masło utrzeć mikserem następnie dodawać po łyżce budyniu(...)się nie oważyła, na koniec wlać likier i zmiksować na wolnych obrotach. Blaszkę o wymiarach 24 cm x 27 cm wyłożyć papierem do pieczenia i ułożyć na całości warstwę herbatników przykryć 1/3 masy, ułożyć kolejną warstwę ciastek, rozsmarować kolejne 1/3 masy, przykryć herbatnikami i pokryć resztą masy. Ciasto chłodzić co najmniej
Pychotkaaamniej słodkich. Składniki: masa 2 budynie śmietankowe 1 łyżka mąki ziemniaczanej 900 ml mleka kostka dobrej jakości masła 4-5 łyżek cukru 7 łyżek cappuccino dodatkowo 2 paczki herbatników szklanka śmietany 30% 2 łyżki cukru Wykonanie: Mąkę ziemniaczaną wymieszać z cukrem, cappuccino i proszkiem budyniowym, ugotować jak zwykły budyń. Odstawić do wystygnięcia, najlepiej(...)całą noc a masło ogrzać do temperatury pokojowej. Masło rozetrzeć mikserem, następnie dodając po jednej łyżce budyniu miksować. Otrzymaną masę podzielić na 2 części. Pierwszą połowę rozsmarować na herbatnikach, przykryć warstwą herbatników i wyłożyć resztę masy przykrywając ją kolejną warstwą ciastek. Śmietanę ubić na sztywno z cukrem i wyłożyć na wierzch ciasta. Całość schłodzić
Pychotkaaa