Wyślij je na adres konsek_ewa@o2.pl lub zostaw w komentarzu na facebooku. Fotografię opublikuję na facebookowym profilu Domowej cukierni Ewy :) Składniki: 350 ml śmietany 30% 250 g mascarpone 200 g herbatników 2 białe czekolady 1 mleczna czekolada 1 gorzka czekolada płatki śniadaniowe Nestle Kangus lub inne (pszenica w miodzie) Białe czekolady rozpuścić w kąpieli wodnej, odłożyć do wystudzenia(...)odstawić. 150 ml kremówki ubić na sztywno, dodać wystudzoną, płynną czekoladę, dokładnie połączyć. Dno tortownicy o średnicy 25 cm wyłożyć papierem do pieczenia, na dnie ciasno ułożyć pierwszą warstwę herbatników, wyłożyć jasną masę, wyrównać. Ułożyć kolejną warstwę herbatników, przykryć ciemnym kremem, wyrównać. Wierzch udekorować pszenicą. Schłodzić w lodówce. Smacznego
Domowa cukiernia Ewywarstwą bananową i pokruszonymi herbatnikami. Składniki: Na 6 sztuk: 1 galaretka jagodowa lub owoce leśne 350ml słodkiej 30% śmietanki 100g jagód leśnych 2 łyżeczki cukru pudru 100g herbatników kakaowych 150ml jogurtu naturalnego 1 banan Sposób przygotowania: Galaretkę rozpuszczamy wg przepisu na opakowaniu. Do kieliszków rozlewamy po 3 łyżki, pozostawiamy do zastygnięcia, a resztę studzimy. Śmietankę ubijamy, dodajemy cukier(...)puder oraz lekko roztarte jagody. Nakładamy po 1 łyżce na środek galaretki. Banana miksujemy z jogurtem, wylewamy wokół pianki jagodowej. Desery posypujemy pokruszonymi herbatnikami, a na nie ponownie wykładamy po dwie łyżki warstwy jagodowej, tym razem wyrównując ją dokładnie do brzegów kieliszka. Powoli rozlewamy przestudzoną, tężejącą galaretkę a wierzch zdobimy kleksem pozostałej pianki jagodowej
Kuchnia w czekoladziemąkę z proszkiem i tylko połączyć składniki mikserem na gładkie dość gęste ciasto tortownica 24 cm, wyłożona papierem do pieczenia, ciasto rozsmarować w blaszce, na wierzchu rozsmarowac masę jabłkową, herbatniki kakaowe pokruszyć na jabłka, lekko je przycisnąć do masy piekarnik elektryczny nagrzany na 180 C, grzanie góra/dół, ciasto piec z 55-60 minut, pod koniec pieczenia nakryłam(...)herbatniki folią srebrną aby się za mocno nie przypiekły, ciasto najlepiej zostawić na całą noc do wystygnięcia w blaszce zimną śmietanę 30% ubić na sztywno ze śmietanfixem, cukrem, cynamonem i szprycką nałożyć na wierzch ciasta, schować do lodówki - ciasto jest obłędnie smaczne i szybko się zjada................SMACZNEGO
W Mojej Kuchni LubięSkładniki na spód herbatniki czekoladowe, 150g(...)masło, 100g Składniki na masę twaróg sernikowy, 1 kg masa krówkowa, 1 puszka jajka, 3 szt cukier, 3 łyżki mąka ziemniaczana, 2 łyżki płatki migdałowe, 3-4 łyżki Przygotowanie Herbatniki mielimy w malakserze. Masło topimy, wlewamy do herbatników, mieszamy. Masą wykładamy dno formy (26cm) wysmarowanej margaryną i obsypanej grysikiem. Odkładamy. W dużej misce umieszczamy wszystkie składniki na masę
Gotowanie moimi oczamibiałego sera śmietankowego 800g serków homogenizowanych waniliowych (użyłam 4 opakowania) 500g jagód + garść na wierzch 200g malin + garść na wierzch 5 łyżek cukru 4 galaretki malinowe 500ml wrzątku 200g herbatników biszkoptowych (2 opakowania) 3 galaretki rozpuszczamy w 100ml wrzątku (dodatek do sera, by masa zgęstniała), odstawiamy do stężenia. 1 galaretkę rozpuszczamy(...)400ml wrzątku i odstawiamy do stężenia. Ser, serki homogenizowane, cukier, jagody oraz maliny miksujemy na gładki krem, dodajemy tężejące galaretki (3 galaretki) i miksujemy do połączenia. Dodajemy 100g pokruszonych herbatników i łączymy za pomocą szpatułki, by mikser zbyt nie rozdrobnił ciastek. Spód tortownicy wykładamy pozostałymi 100g herbatników, wlewamy masę serową i wstawiamy do lodówki. Wierzch ciasta zdobimy jagodami
Gotowanie i blogowaniewypieków 4 krople aromatu pomarańczowego 120 g herbatników (u mnie Cukry Nyskie z mieszanki PIK ) 1 szklanka cukru (można dać mniej) orzechowy krokant (u mnie z Cukieteria.pl ) Przygotowanie: Herbatniki rozdrabniamy w misie blendera z nożami. W rondelku z grubszym dnem rozpuszczamy masło (lub margarynę) z kakao i cukrem (na małym ogniu). Na koniec do masy dodajemy aromat pomarańczowy(...)mieszamy. Ściągamy z palnika i odstawiamy do przestudzenia. Do lekko przestudzonej masy dodajemy rozdrobnione w blenderze herbatniki. Całość mieszamy i odstawiamy do wystudzenia. Następnie wstawiam do lodówki, aby masa zgęstniała. Z masy w rękach tworzymy trufle wielkości orzecha włoskiego lub mniejsze. Trufle obtaczamy w orzechowym krokancie wysypanym np. do głębokiego talerza. Gotowe trufle wkładamy do lodówki, aby masa dobrze
Słodkie okruszkibrzoskwinia 1 szkl borówki amerykańskiej 1 szkl malin ok 100 g herbatników Galaretki rozpuścić w 2 szkl gorącej wody, ostudzić. Blaszkę (21x21cm) wyłożyć folią aluminiową i ułożyć warstwę herbatników. 2/3 mleka zagotować z masłem i cukrami. Resztę zimnego mleka wymieszać z kaszką manną (dzięki temu nie zrobią się grudki podczas gotowania). Gdy mleko z masłem się zagotuje, wlać(...)kaszkę i mieszać energicznie rózgą aż zgęstnieje. Gorącą masę wylać na herbatniki, ostudzić. Na masę grysikową wyłożyć owoce, zalać tężejącą galaretką malinową. Ciasto przełożyć do lodówki na kilka godzin do całkowitego stężenia
Smakołyki Asipaczuszek śmietany fix 1 szklanka cukru pudru 2 cukry z wanilią 1,5 słoiczka dżemu porzeczkowego 3 tabliczki mlecznej czekolady 3 łyżki śmietanki 12% około 185 g kakaowych herbatników blaszka o wymiarach 35/30 cm Wykonanie: Białka ubić z cukrem i cukrem waniliowym na sztywną pianę, następnie ciągle mieszając mikserem dodawać po jednym żółtku,śmietanę, kakao i mąkę(...)sztywno. Spodnią część ciast posmarować połową dżemu, na dżem wyłożyć połowę masy śmietanowej,następnie przykryć drugą częścią ciasta.Wierzch posmarować resztą dżemu i śmietany.Na masę śmietanową wyłożyć kakaowe herbatniki. Czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej razem ze śmietanką. Herbatniki polać polewą.Ciasto włożyć do lodówki na noc. Smacznego
Sama słodycz i szczypta chilikogo: dla fanów ciast na zimno dla tych, którzy myślą co zrobić z kilogramem sera leżącego w lodówce dla kochających serniki na zimno Składniki na herbatnikowy spód: 250g herbatników (2,5 małej paczki) 100g masła łyżka cukru pudru (można pominąć) Składniki na masę sernikową: 1kg sera białego (może być wiaderkowy) 150g śmietany(...)łyżka cukru waniliowego 200g cukru pudru 7 łyżeczek żelatyny 500g czereśni Składniki na dekorację: 100g czekolady mlecznej 2 łyżki masła czereśnie do dekoracji Wykonanie spodu herbatnikowego: Masło rozpuścić. Herbatniki zmielić w blenderze lub włożyć do worka i mocno tłuc wałkiem, by się pokruszyły. Do zmielonych herbatników dodać cukier (można pominąć) oraz wlać roztopione masło i wymieszać. Masę
Mania WypiekaniaDziecinnie proste deserki na wspaniałym kruchym, czekoladowym spodzie. Delikatna bita śmietanka i soczyste malinki są dopełnieniem całości. Deserki z niewielką moją pomocą wykonała córcia ;) Spód: 150 g herbatników 80 g masła(...)tabliczki mlecznej czekolady z bakaliami Krem: 500 ml śmietanki 30% cukier do smaku ok 200 g świeżych malin Dekoracja: kilka kostek białej czekolady listki mięty Wykonanie: Herbatniki drobno pokruszyć, masło z mleczną czekoladą rozpuścić i wymieszać z herbatnikami. Wylepić nimi foremki na mini tarty (aby spody tartaletek łatwiej wyciągnąć z foremki można je wyłożyć folią). Schłodzić. Zimną
Smakołyki Asiśmietany 30% 5 jajek 1 szklanka cukru 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego 2 opakowania budyniu waniliowego bez cukru (80 g) Polewa: 400 g jogurtu greckiego 2 łyżki cukru pudru Przygotowanie: Herbatniki rozdrabniamy w malakserze, następnie mieszamy z kakao i roztopionym masłem. Po wymieszaniu powinny przypominać wilgotny piasek. Dno tortownicy wykładamy papierem do pieczenia, zapinamy obręcz, tak aby papier wystawał poza(...)obręcz. Do tortownicy wsypujemy rozdrobnione herbatniki i dociskamy do dna. Formę z przygotowanym spodem wkładamy na 30 minut do lodówki. Jajka miksujemy z cukrem (nie ubijamy), następnie dodajemy twaróg, śmietanę, ekstrakt waniliowy i budyń. Wszystko razem krótko miksujemy, tylko do połączenia się składników. Masa serowa wyjdzie dość płynna. Przelewamy ją do tortownicy z przygotowanym wcześniej spodem z ciasteczek. Piekarnik
Smakowity Blog Kulinarnykremówki 36% 200 g czekolady gorzkiej 200 g czekolady mlecznej 100 g czekolady białej cukier puder do smaku 6 łyżeczek żelatyny Spód 140 g herbatników 70 g masła Herbatniki pokruszyć drobno i zblendować. Wymieszać z rozpuszczonym masłem . Ciastka powinny mieć konsystencję mokrego piasku. Tortownicę o średnicy 24 cm wyłożyć pokruszonymi ciastkami i ubić łyżką. Odstawić na chwilę(...)zmiksować wraz z masa serową, a następnie podzielić ser na trzy równe części. Do jednej części dodać rozpuszczoną w kąpieli wodnej czekoladę gorzką, zmiksować i wlać na herbatniki. Do drugiej części dodać rozpuszczoną w kąpieli czekoladę mleczną, zmiksować i wlać na poprzednią warstwę sera. Do trzeciej części dodać rozpuszczoną czekoladę białą, zmiksować i wlać na wierzch ciasta. Odstawić
O kuchni z uczuciemSernik na zimno z galaretkami Składniki : serek waniliowy - 1000 gr żelatyna - 3 łyżki śmietanka 36 % - 200 g cukier puder - 150 g herbatniki kakaowe Petit Beurre CUKRY NYSKIE - 100 g galaretki wiśniowe- 2 opak galaretki kolorowe - 4 szt Przygotowanie : Galaretki kolorowe rozpuścić każdą w szklance gotowanej wody, wylać do płaskiego naczynia, odstawić do lodówki do całkowitego stężenia. Gotowe(...)cukrem pudrem na sztywno. Do ubitej śmietany dodawać po łyżce serka waniliowego, dalej ubijać. Następnie wlać żelatynę, zmiksować. Do masy serowej włożyć kostki galaretek, lekko łyżką wymieszać. Tortownicę wyłożyć herbatnikami, wylać masę serową , odstawić do zastygnięcia. Wierzch sernika zalać galaretką wiśniową, odstawić do lodówki nacałą noc. (function(d, s, id) { var js, fjs = d.getElementsByTagName(s)[0]; if (d.getElementById
Kuchnia Danusikroi, dlatego też można przygotować do w formie „ciasteczek” i każdą z warstw osobno pokroić na małe porcje. Przepis z książki „Pyszne 25” A. Starmach. Składniki: 500g maślanych herbatników 350g(...)masła 300g cukru pudru 200g zmielonych orzechów włoskich 2 żółtka 3 okrągłe wafle o średnicy tortownicy 5 łyżek naturalnego kakao 4 łyżki śmietanki kremówki połówki orzechów do dekoracji Wykonanie: Herbatniki drobno kruszymy w robocie kuchennym. W dużej misce miksujemy miękkie masło z cukrem i żółtkami. Stopniowo dodajemy herbatniki oraz 2 łyżki śmietanki. Na początku mieszamy łyżką a następnie
Pyry na Gazorzeźwiająca. Spód: 120 g herbatników kakaowych 60 g masła Pianka: 500 ml mleka skondensowanego niesłodzonego 1 galaretka wiśniowa 1 galaretka agrestowa 1 galaretka cytrynowa 1 galaretka truskawkowa Spód: herbatniki drobno pokruszyć, masło rozpuścić. Wszystko wymieszać. Spód tortownicy (śr.26 cm) wyłożyć papierem do pieczenia, zapiąć obręcz i wyłożyć pokruszone herbatniki. Schłodzić. Pianka: Każdą galaretkę rozpuścić osobno
Smakołyki Asi