kremówki 30 % 1 duży wagonik herbatników Petit Bure kakaowych 100 g miękkiego masła 50 g skórki pomarańczowej Helio Blaszkę wykładamy papierem do pieczenia, następnie spód wykładamy herbatnikami. Do miski przekładamy trzy krotnie zmielony ser, następnie dodajemy miękkie masło, żółtka, cukier, cukier waniliowy i budynie, dobrze ucieramy. Białka ubijamy ze szczyptą soli na sztywno. Śmietanę ubijamy z cukrem waniliowym(...)gęsto. Partiami na przemian dodajemy raz białka raz śmietanę, delikatnie mieszamy. Na samym końcu dodajemy skórkę pomarańczową i również delikatnie mieszamy. Ser przekładamy na herbatniki i wyrównujemy. Pieczemy w temperaturze 180 stopni około 60 minut. Upieczony sernik studzimy przy wyłączonym piekarniku i uchylonych drzwiczkach. Zimny sernik można polać polewą lub polukrować. Życzę smacznego :) Asia
Sama słodycz i szczypta chilizgęstnieje na małym ogniu. Odstawić do wystygnięcia. Masło utrzeć na jasną masę. Stopniowo dodawać zimny budyń., dalej miksując na niskich obrotach. Wstawić do lodówki. WARSTWA I: herbatniki około 18 sztuk podgrzana/ roztopiona w garnuszku masa krówkowa(...)puszki (230 g.) krem 1/2 masy Masę krówkową podgrzać na bardzo małym ogniu, aż będzie płynna i bez grudek, cały czas mieszając. Blachę o wymiarach 25x35 cm. wyłożyć herbatnikami. Wylać roztopioną masę krówkową ( może być ciepła, szybciej zmiękną herbatniki). Wyłożyć połowę kremu. WARSTWA II: krakersy około 18-19 sztuk ( 87.5 g. ) podgrzana/ roztopiona w garnuszku masa krówkowa
Kuchnia Paulettesrumu szczypta soli andruty Polewa: 125 ml wody 200 g cukru 75 g kakao 125 g śmietany kremówki 30% 10 g żelatyny Przygotowanie: Masa orzechowa: Orzechy i herbatniki zmielić blenderem i wymieszać. Jajka sparzyć. Białka oddzielić od żółtek. Białka ubić na sztywno z solą i cukrem pudrem. Dodać żółtka i całość ubijać aż masa będzie sztywna(...)biszkopt. Masło utrzeć do białości i ucierając małym strumieniem wlewać masę jajeczną. Wsypać zmielone herbatniki, orzechy. Wlać ekstrakt waniliowy, rum i wymieszać. Dno formy o wymiarach 28*24 cm wyłożyć andrutami. Andruty zwilżyć lekko rumem by zmiękły. Wyłożyć masę orzechową i wyrównać na całej powierzchni. Znowu przykryć andrutami delikatnie dociskając do masy i zwilżyć rumem. Włożyć do lodówki najlepiej
Ala piecze i gotujeWymiary tortownicy : średnica 24 cm Czas pieczenia : 8 min. + 60 minut Temp. pieczenia : 160 C Składniki: 650 g serka śmietankowego 200 g białej czekolady 250 g mascarpone 150 g herbatników czekoladowych ( użyłam ciasteczka kakaowe Belvity ) 100 g gorzkiej czekolady 100 g stopionego masła 1 szklanka kremówki(...)szklanki cukru 3 jajka 3 łyżki mąki kukurydzianej 2 łyżki skórki otartej z pomarańczy 1 łyżka soku z pomarańczy Sposób przygotowania : Tortownicę wykładamy papierem do pieczenia. Herbatniki kruszymy i mieszamy ze stopionym masłem. Wykładamy dno tortownicy ciastem z herbatników i podpiekamy ok.8 - 10 minut w temp. 160 C. Czekoladę 100 g z 2 łyżkami kremówki topimy
Różne smaki w kuchniWymiary tortownicy : średnica 24 cm Czas pieczenia : 8 min. + 60 minut Temp. pieczenia : 160 C Składniki: 650 g serka śmietankowego 200 g białej czekolady 250 g mascarpone 150 g herbatników czekoladowych ( użyłam ciasteczka kakaowe Belvity ) 100 g gorzkiej czekolady 100 g stopionego masła 1 szklanka kremówki(...)szklanki cukru 3 jajka 3 łyżki mąki kukurydzianej 2 łyżki skórki otartej z pomarańczy 1 łyżka soku z pomarańczy Sposób przygotowania : Tortownicę wykładamy papierem do pieczenia. Herbatniki kruszymy i mieszamy ze stopionym masłem. Wykładamy dno tortownicy ciastem z herbatników i podpiekamy ok.8 - 10 minut w temp. 160 C. Czekoladę 100 g z 2 łyżkami kremówki topimy
Różne smaki w kuchniwyobrażam sobie idealny sernik. Lekki jak puch, odrobinę mazisty i słodki w punkt. Dodatek malin sprawia, że jest orzeźwiający i wygląda niezwykle. Sprawdźcie! Składniki: spód: - 200 g czekoladowych herbatników - 70 masła masa serowa: - 1 kg dobrej jakości sera z wiaderka (u mnie President ) - 1 i 3/4 szklanki cukru pudru - 5 jajek - 200 ml śmietanki 30% - cukier wanilinowy(...)sezonem mogą być mrożone, ale trzeba je wcześniej rozmrozić) polewa z białej czekolady: - 100 g białej czekolady - łyżka masła - 50 ml śmietanki 30% Spód tortownicy wykładamy papierem do pieczenia. Herbatniki kruszymy na pył (jeżeli zostanie kilka większych kawałków - nic się nie stanie). W rondlu roztapiamy masło i dodajemy do pokruszonych herbatników. Dokładnie mieszamy. Powinna powstać konsystencja lekko
Cook&Lovebita śmietana i lekka pianka tworzą wyśmienitą całość. Przepis ze strony " Z cukrem pudrem ". Polecam! Torcik truskawkowy Składniki na formę 20cm: Na spód: 100g herbatników maślanych pół szklanki błyskawicznych płatków owsianych 3 łyżki brązowego cukru szczypta soli 7 łyżek stopionego masła (około 100g) łyżeczka ekstraktu z wanilii Na masę śmietankowo - truskawkową: 200ml kremówki(...)masę śmietankową: szklanka kremówki 30 lub 36% 1 łyżka cukru pudru 1 łyżeczka żelatyny Dodatkowo: kilka okrągłych biszkoptów świeże truskawki lub płatki czekoladowe do dekoracji Wykonanie: Spód: herbatniki rozdrabniamy blenderem, mieszamy z cukrem, solą, ekstraktem i stopionym masłem. Gotową masę wykładamy na spód tortownicy i dociskamy palcami. Spód podpiekamy około 15 minut
Smak mojej kuchnikoktajle: 200ml mocnej, wystudzonej kawy 200g lodów czekoladowych 4 kostki lodu, pokruszone 200ml śmietanki kremówki 30 lub 36% 2 łyżki serka mascarpone (opcjonalnie) łyżka cukru pudru pokruszone herbatniki do dekoracji Wykonanie: Kremówkę ubijamy na sztywno, pod koniec ubijania dodajemy cukier puder, a gdy śmietanka jest już sztywna dodajemy serek mascarpone i miksujemy krótko(...)Kawę miksujemy z lodami czekoladowymi, rozlewamy do wysokich szklanek, dodajemy pokruszony lód, dekorujemy bitą śmietaną i herbatnikami. SMACZNEGO
Smak mojej kuchnimasę śmietanową: 300ml śmietanki kremówki 1 łyżka cukru pudru 2 łyżeczki żelatyny Na poncz: pół szklanki ciepłej, przegotowanej wody 2 łyżki soku z cytryny 1 łyżka cukru Dodatkowo: opakowanie herbatników maślanych 4-5 bananów sok z połowy cytryny puszka gotowego kajmaku kakao lub starta czekolada do dekoracji Wykonanie: Na dnie formy układamy biszkopty, biszkopty nasączamy przygotowanym ponczem (woda(...)kremu dodajemy 3 łyżki kajmaku (wcześniej kajmak warto rozmieszać łyżką, by miał gładką konsystencję), krem miksujemy tylko do połączenia składników. Krem wykładamy na banany, rozprowadzamy równo. Na kremie układamy herbatniki. Na herbatnikach rozprowadzamy kajmak i ciasto schładzamy około 30 minut. Krem śmietankowy: żelatynę zalewamy 1/4 szklanki zimnej wody, gdy napęcznieje podgrzewamy ją, aż do rozpuszczenia (ja podgrzewam
Smak mojej kuchnipuszka brzoskwiń o wadze 820g 2-3 łyżki cukru pudru Polewa: 150g masła 3 kopiaste łyki kakao 3 kopiaste łyżki cukru 8-9 łyżek wody Dodatkowo: około 200g herbatników starta czekolada do posypania Krem czekoladowy: 1. W 300ml mleka rozmieszać oba budynie, mąkę pszenną i mąkę ziemniaczaną. Do rondelka wlać pozostałe mleko, dodać cukier wanilinowy, połamaną gorzką i mleczną(...)ubić na sztywno z cukrem pudrem. Ciągle mieszając mikserem, wlewać powoli delikatnie tężejącą galaretkę. Dodać pokrojone brzoskwinie, wymieszać i piankę wyłożyć na ciasto w blaszce, wyrównać. Na wierzchu poukładać herbatniki. Polewa: 13. Wszystkie składniki na polewę przełożyć do rondelka i mieszając, zagotować. Zdjąć z ognia, odstawić do przestygnięcia na około 5-10 minut. Jeśli polewa się rozwarstwi, proszę się
Mała Cukierenka375g masła (niecałe 2 kostki) 3/4 szklanki cukru 2 jajka 2 szklanki mleka w proszku 2 łyżki ciepłej wody 3 łyżki kakao łyżka cukru waniliowego 300-400g herbatników szklanka orzechów włoskich opakowanie kwadratowych adrutów (4-6 sztuk wafli) Wykonanie: Masło rozpuścić w rondelku wraz z cukrem, cukrem waniliowym i kakao. Ściągnąć z palnika i do gorącej(...)przed wbiciem sparzyć skorupki wrzątkiem). Zmiksować. Odłożyć do wystudzenia. Po wystudzeniu dołożyć mleko w proszku wraz z 2 łyżkami ciepłej wody. Zmiksować. Orzechy pokroić na małe kawałki, a herbatniki pokruszyć na małe cząstki. Dodać do masy i wymieszać. Jeśli chcesz otrzymać cieńsze wafelki to rozłóż masę na 3 andrutach, jeśli warstwa masy ma być gruba to rozłóż
Mania Wypiekaniaplanach miałam konsumpcję to wybrałam ten dodatek, który mnie pasował ;) Składniki: 250 g mleka w proszku 150 g masła 1/2 szkl. cukru 1/3 szkl. wody 3 łyżki kakao herbatniki (ok. 100 g) posiekane orzechy (ok. 100 g) Wykonanie: W małym garnku rozpuścić masło, dodać, cukier, kakao oraz wodę i podgrzewać do momentu aż cukier się rozpuści. Wystudzić. W większej(...)misce wymieszać mleko, pokruszone herbatniki oraz posiekane orzechy. Do mleka dodać masę maślaną i dokładnie wymieszać. Przełożyć do prostokątnego naczynia, wyłożonego folią spożywczą. Schłodzić
zadanie-gotowanieszklanki wody, dodać do gotującego się płynu, mieszać aż kisiel zgęstnieje. Gorący kisiel wylać na biszkopt, musi być na tyle gęsty, by nie spłynął z ciasta. Na kisiel poukładać herbatniki, całość odstawić do wystudzenia. Pianka cytrynowa: 1 galaretka cytrynowa (u mnie agrestowa) 500 ml śmietany kremówki 3 łyżki cukru pudru Galaretkę rozpuścić w szklance gorącej wody, wystudzić(...)Kremówkę ubić na sztywno z cukrem pudrem. Połączyć z tężejącą galaretką, cały czas miksować. Wyłożyć na masę budyniową, na nią herbatniki, wstawić do lodówki. Smacznego
Domowa cukiernia Ewyopakowania herbatników Petit Beurre Cukry Nyskie, 800 ml śmietanki 30%, 1 łyżka cukru pudru, 8 łyżeczek cappuccino waniliowego, 1,5 opakowania żelatyny do deserów. Przygotowanie: Blaszkę wykładamy herbatnikami. Ubijamy 400 ml schłodzonej kremówki z cukrem pudrem na sztywną pianę. Pod koniec dodajemy 3/4 opakowania żelatyny do deserów wymieszanej z wodą zimną i gorącą (wg. przepisu na opakowaniu(...)Wylewamy masę na herbatniki i schładzamy w lodówce. Masę cappuccino robimy podobnie, tylko zamiast cukru dodajemy cappuccino (można użyć innego smaku). Wylewamy masę i na koniec posypujemy startą gorzką czekoladą. Chłodzimy kilka godzin w lodówce
Aga w kuchniMożna zastąpić je innymi owocami - maliny, jagody , borówki , truskawki ... 1 łyżka wiórków kokosowych do obsypania wierzchu sernika Wykonanie : Foremkę wyłożyć papierem do pieczenia . Na spodzie ułożyć jedną warstwę herbatników. Wszystkie składniki na masę serową włożyć do miski i wymieszać krótko mikserem , tylko do połączenia się składników. Mleko kokosowe po otwarciu puszki należy dokładnie wymieszać. Masę serową wylać na przygotowany(...)spód z herbatników. Posypujemy owocami. (równomierną cienką warstwą ) Wstawić do piekarnika nagrzanego do 170'C. Na dół piekarnika dobrze jest wstawić dodatkową foremkę z wodą , która zapewni odpowiednią wilgotność. Pieczemy ok godziny ,aż masa serowa będzie zwarta. Po tym czasie zostawiamy sernik w piekarniku do wystudzenia , a następnie schładzamy kilka godzin w chłodnym miejscu. Mleko mieszamy z wiórkami kokosowymi
Malinowa Kawiarenka