Składniki: herbatniki 200 gram, margaryna 250 gram, cukier 3/4 szklanki, jajka 4 sztuki "L", sok z limetki 2 łyżki, skórka z limonki 100 gram, twaróg 1 kg/wiaderko, budyń śmietankowy 1 opakowanie, kasza manna 1/2 szklanki, kakao 2 łyżki, galaretka wiśniowa 2 opakowania w garnku najlepiej teflonowym stopić margarynę, wsypać cukier, skórkę(...)limonki, wlać sok z limonki, dodać ser z wiaderka wsypać budyń, kaszkę manną i szybko mieszać do zagotowania masy forma 25x24 cm wyłożona papierem do pieczenia, na dnie ułożyć herbatniki na herbatniki wylać 3/4 masy i wyrównać wierzch do pozostałej masy wsypać kakao i wymieszać rózgą masę kakaową rozsmarować na masie jasnej, schować do lodówki galaretki rozmieszać
W Mojej Kuchni Lubięcukru( mniej jeśli budyń jest z cukrem) 0,5 łyżki cukru waniliowego 1/4 szklanki oleju 45 g budyniu herbatniki do wyłożenia blachy 20 na 20 cm około 12 herbatników (mogą być dowolne ja użyłam kakaowych) Żółtka oddziel od białek. Z żółtek zrób kogiel - mogiel. Dodaj olej jogurt, budyń w proszku i 1/4 szklanki cukru. Dobrze zmiksuj. Białka ubij(...)pozostałym cukrem. Piane dodaj do pozostałych składników. Delikatnie wymieszaj. Przygotuj formę posmaruj ją masłem obsyp mąką i wyłóż herbatnikami. Wlej ciasto. Wstaw do nagrzanego na 180 stopni piekarnika i piecz około 50 minut bez termoobiegu. Pozostaw w piekarniku do wystygnięcia. Smacznego
cukrem pudrem posypanelubicie, ja użyłam herbaty) Orzechy włoskie zetrzeć na tarce o drobnych oczkach (jak do marchewki). Jajko sparzyć wrzątkiem i oddzielić żółtko od białka. Blaszkę wyłożyć papierem do pieczenia. Herbatniki moczyć w herbacie i ułożyć na dnie foremki. Miękkie masło utrzeć z cukrem pudrem i żółtkiem na pulchną, jasną masę. Jabłka obrać, usunąć gniazda nasienne i zetrzeć na tarce(...)grubych oczkach. Białko ubić na sztywno. Do masy maślanej wmieszać delikatnie orzechy, jabłka i pianę z białka. Połowę kremu wyłożyć na herbatniki. Biszkopty namaczać w herbacie i układać na kremie. Rozsmarować jego drugą część. Banany obrać i pokroić na niezbyt cienkie plasterki. Galaretki rozpuścić w pół litra wrzątku i wystudzić. Kiedy galaretki zaczną tężeć plasterki banana ułożyć
Domowa Cukierenka-Domowa Kuchniaszklanki słodkiego mleka 3 żółtka 2 łyżki mąki pszennej 3 łyżki mąki ziemniaczanej 2 łyżki cukru waniliowego 3/4 szklanki cukru 25 dag masła 25 dag kokosu ok.3 paczek herbatników maślanych 1 szklanka adwokatu Wykonanie: W 1/2 szklanki mleka roztrzepujemy żółtka, mąkę pszenną, mąkę ziemniaczaną. Dwie szklanki mleka zagotowujemy z cukrem, dodajemy rozprowadzoną mąkę z żółtkami i gotujemy(...)Masło ucieramy, dodajemy po jednej łyżce przestudzonego budyniu. Następnie dodajemy . kokos i adwokat i delikatnie mieszamy łyżką. Foremkę wykładamy papierem do pieczenia ciasta, na nim rozkładamy 1 paczkę herbatników (10 dag ), nakładamy masę , a na masę herbatniki - powinny wyjść 3 warstwy. Na wierzch wykładamy krem i posypujemy kokosem . Ciasto wkładamy do lodówki i przykrywamy folią. Smacznego
Gorący kąsekjasno złoty kolor. Ostudzić, często mieszając. Następnie dodać mascarpone, sok z cytryny i szpinak. Zmiksować i zamrozić (najlepiej przez noc). Panierka: Jajka ubić z cukrem pudrem na puszystą masę. Herbatniki przełożyć do foliowego woreczka i rozbić tłuczkiem do mięsa. Łyżką do lodów forować kulki i do każdej włożyć kawałek wafelka. Następnie każdą kulkę otoczyć w ubitym jajku, potem(...)herbatnikach. Panierkę dokładnie docisnąć i włożyć kulki do zamrażarki na około 1/2 godziny. Następnie wyjąć i czynność powtórzyć. Ponownie wstawić do zamrażarki na 1 godzinę. Smażyć na głębokim tłuszczu przez około 20 sekund. Wyjąć i od razu podawać. Smacznego (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Zapisz Zapisz
Oryginalny smakszczypta soli łyżeczka aromatu waniliowego 200g maślanych herbatników 150g roztopionego masła 3-4 duże łyżki miodu Przygotowanie: Herbatniki umieszczamy w misie blendera. Po skruszeniu ciastek dodajemy do nich roztopione masło oraz miód. i dokładnie mieszamy. Przygotowana wcześniej okrągła formę, wykładamy papierem do pieczenia. Masę ciasteczkową uklepujemy(...)mieszając. Po połączeniu wszystkich składników stopniowo wbijamy żółtka, oddzielając je od białek. Białka ubijamy ze szczyptą soli. Łączymy je drewnianą szpatułką z serem. Masę serową wykładamy delikatnie na ubite herbatniki. Wstawiamy do rozgrzanego do 130 stopni piekarnika na 75-90 minut. dole piekarnika ustawiamy miseczkę z wodą, aby sernik był gładki. Studzimy przy otwartych drzwiach piekarnika. Smacznego
ChilliJemyrazy i zawsze zachwyca. Polecam:) Biszkopt: 5 jajek 1 szkl. mąki pszennej 2 łyżki kakao 2/3 szkl. cukru 4 łyżki oleju 1 łyżeczka proszku do pieczenia Masa orzechowa: 150g herbatników 140-150g orzechów włoskich 3/4 – 1 szkl. coca-coli 200g masła 3-4 łyżki cukru pudru Masa śmietanowa: 400 ml śmietany kremówki 2 łyżeczki żelatyny lub śmietan(...)kakao. Masę wylewamy na wyłożoną papierem do pieczenia formę (21x32cm) i pieczemy około 25-30 minut w 180 stopniach. Studzimy. Orzechy włoskie mielimy, łączymy z pokruszonymi na pył herbatnikami. Całość zalewamy pepsi/coca-colą i odstawiamy na 20 minut do napęcznienia. Miękkie masło ucieramy do białości, dodajemy masę orzechowo-herbatnikową. Pod koniec dodajemy cukier puder (do smaku). Wystudzony biszkopt przekrawamy
Smaki Na Talerzuspód: 250 g herbatników kakaowych 100 g masła masa truskawkowa: 600 g serka homogenizowanego Danio 400 g mrożonych truskawek(...)galaretka truskawkowa 3 łyżeczki żelatyny 1 szklanka wrzątku masa śmietanowa: 500 ml śmietanki 36% 1 łyżka cukru z wanilią 2 łyżeczki żelatyny do dekoracji: cukrowe serduszka Herbatniki rozdrobnić za pomocą blendera. Masło roztopić,połączyć z rozdrobnionymi herbatnikami i dokładnie wymieszać. Tortownicę o średnicy 26 cm wyłożyć folią aluminiową. Masę ciasteczkową przełożyć do formy
Kolorowa kuchnia Elkitortownica o średnicy 16cm Przygotowanie: Zagotowujemy 600 ml wody. Każdą galaretkę wsypujemy do oddzielnej miseczki i zalewamy po 200 ml gorącej wody. Mieszamy do rozpuszczenia i odstawiamy do zastygnięcia. Herbatniki kruszymy (np. wałkiem do ciasta) na drobno. Masło rozpuszczamy na patelni i lekko przestudzonym zalewamy pokruszone herbatniki.Mieszamy razem (powinny wyglądać jak mokry piasek). Dno tortownicy wykładamy papierem do pieczenia(...)wysypujemy herbatniki z masłem. Rozprowadzamy równą warstwę lekko ugniatając do dna. Wstawiamy do lodówki. Kefir mieszamy razem ze śmietanką. Rozlewamy na 3 porcje. Pierwszą porcję kefiru dolewamy do żółtej ostudzonej galaretki i mieszamy razem. Gdy zacznie gęstnieć wylewamy na spód herbatnikowy i wstawiamy do lodówki. Do zielonej galaretki wlewamy kefir i mieszamy razem. Wylewamy na zastygniętą pierwszą warstwę
słodkie i nie tylko historie kulinarnewarstwę truskawkową: 250 g mascarpone 200 ml kremówki 30% galaretka truskawkowa słoiczek dżemu truskawkowego na krem: 250 g mascarpone 400 ml kremówki 30% opakowanie śnieżki dodatkowo: duża paczka herbatników 2 łyżki kakao Upiec biszkopty: białka ubić na sztywno, następnie dodawać cukier a później żółtka. Mąkę przesiać z proszkiem do pieczenia i wmieszać do masy jajecznej. Podzielić na połowę(...)mascarpone z dżemem, na końcu dodać tężejącą galaretkę. Blaszkę wyścielić papierem do pieczenia. Na dnie położyć biszkopt kakaowy i wyłożyć masę truskawkową. Od razu położyć na nią warstwę herbatników. Kremówkę ubić na sztywno ze śnieżką i cukrem pudrem. Połączyć z mascarpone. Z kremu odłożyć trzy łyżki, resztę rozsmarować na herbatnikach. Przykryć biszkoptem a na wierzchu
Domowa Cukierenka-Domowa Kuchniadobrego sera z wiaderka 500 g sera chudego w kostce 2 budynie waniliowe 6 jajek 100 g masła 1/2 szklanki kaszy manny 2 cukry waniliowe 1 wagonik herbatników kakaowych 250 ml śmietany kremówki 30 % 1 i 1/2 szklanki cukru Wykonanie : Do miski przekładamy ser z wiaderka, ser w kostce mielimy.Żółtka ucieramy z 1 szklanką cukru(...)kaszę mannę i budynie, następnie dodajemy ubitą śmietanę i mieszamy, następnie dodajemy ubitą pianę z białek i delikatnie mieszamy łyżką. Blaszkę wykładamy papierem do pieczenia i na spód wykładamy herbatniki mi wyszło po 3 na szerokość blaszki, następnie przekładamy masę serową. Piekarnik rozgrzewamy do temperatury 175 stopni. W moim piekarniku sernik piekł się około 70 minut z wierzchu
Sama słodycz i szczypta chiliłyżeczka żelatyny ( ja dałam 2 łyżeczki) Warstwa śmietankowa: 400 ml śmietanki kremówki 30% 4 łyżki cukru pudru 3 czubate łyżeczki żelatyny 1/4 szklanki gorącej wody Dodatkowa: ok. 15 sztuk herbatników ok. 120 g biszkoptów 1 galaretka truskawkowa Galaretki na masę różową rozpuścić w 300 ml gorącej wody i ostudzić do temperatury(...)pokojowej pamiętając, aby mieszać kilka razy, gdyż może powstać tzw. kożuch tylko, że na dnie naczynia. W tym czasie naszykować blachę (najlepiej wyłożyć papierem do pieczenia) i dno wyłożyć herbatnikami. Schłodzoną śmietankę ubić na sztywno, następnie małym strumieniem wlewać ostudzoną galaretkę nie przerywając miksowania. Powstałą masę wylać na herbatniki i wyrównać. Wstawić do lodówki, a w momencie
talerz przyjemnościwlać na gotujące się pozostałe mleko. Ugotować na gęsto, zmniejszyć ogień, dodać masło i powoli gotując mieszać aż całkowicie się połączą. Gorącą masę wyłożyć na biszkopt i przykryć warstwą herbatników. Czekoladę drobno posiekać. Kremówkę ubić na sztywno, Żelatynę rozpuścić w odrobinie wrzątku. Serki zmiksować z bitą śmietaną, dodać połowę czekolady i żelatynę Wymieszać i wyłożyć na ciasto. kilka(...)herbatników pokruszyć i wymieszać z pozostałą czekoladą. Posypać wierzch ciasta i schłodzić
Domowa Cukierenka-Domowa Kuchniadwukrotnie mielonego 4 jajka 2 żółtka 200 g cukru 1 łyżka cukru waniliowego 60 ml soku z cytryny 1/2 puszki masy kajmakowej garść orzechów laskowych 300 g herbatników maślanych 50 g masła Przygotowanie: Spód tortownicy o średnicy(...)może być mniejsza, wtedy sernik wyjdzie nieco wyższy) wyłożyć papierem do pieczenia. Zapiąć obręcz formy tak, aby krawędzie papieru były wypuszczone na zewnątrz. Nagrzać piekarnik do 170 stopni Herbatniki rozdrobnić w malakserze, masło roztopić i wymieszać z pokruszonymi herbatnikami. Wyłożyć masą spód tortownicy i wstawić do lodówki na 20 minut. Twaróg, jajka, żółtka, cukier i cukier waniliowy
Kulinarne Inspiracjesmakiem letnich owoców. By chociaż trochę wnieść tego lata do kuchni zrobiłam sernik z dodatkiem jagód leśnych. Jagody oczywiście mrożone ale równie smaczne jak latem. spód: 250 g herbatników pełnoziarnistych 100 g masła masa jagodowa(...)serka waniliowego 250 g mrożonych jagód 5 łyżeczek żelatyny masa pomarańczowa: 500 g serka waniliowego 2 galaretki pomarańczowe ponadto: 200 ml śmietanki 36% 1 łyżka cukru z wanilią Herbatniki rozdrobnić za pomocą blendera. Masło roztopić,połączyć z rozdrobnionymi herbatnikami i dokładnie wymieszać. Tortownicę o średnicy 26 cm wyłożyć folią aluminiową. Masę ciasteczkową przełożyć do formy
Kolorowa kuchnia Elki