kawowe, tym razem przygotowałam mini babeczki bez pieczenia. Są mega kawowe, delikatne, pyszne. A ich przygotowanie bardzo łatwe i przyjemne. Polecam :) SKŁADNIKI NA 12 SZTUK: SPÓD: 100 g maślanych herbatników 50 g stopionego masła 0,5 łyżeczki kawy rozpuszczalnej MASA: 400 g jogurtu greckiego 4 łyżeczki cukru 5 łyżek kawy zbożowej typu Inka 0,5 szklanki mleka 2 łyżki(...)listki melisy WYKONANIE: Do zrobienia babeczek potrzebujemy formę do pieczenia muffinków (12 sztuk) Każdy otwór w foremce trzeba wyłożyć folią spożywczą (mamy pewność, że babeczki bez problemu wyjdą) Herbatniki mielimy, masło rozpuszczamy razem z kawą i studzimy. Mieszamy z ciastkami. Naszą herbatnikową masę wkładamy do naszych foremek i dobrze ugniatamy. Dajemy tyle żeby zakryć
Pani na deserszaleństwo bez pieczenia, tym razem w połączeniu kremu bananowego z gorzkim czekoladowym musem. Ciasto wyszło genialne, odpowiednio wyważone i nie za słodkie. Polecam jest pyszne :) SKŁADNIKI: 200 g maślanych herbatników 2 opakowania okrągłych biszkoptów (po 170 g) żurawina do dekoracji MASA BANANOWA: 1 l nektaru bananowego np. Hortex 2 śmietankowe budynie 2 cytrynowe galaretki 2 łyżki masła MASA CZEKOLADOWA(...)śmietany Śnieżki 2 łyżki żelatyny POLEWA: 0,5 tabliczki białej czekolady łyżeczka oleju rzepakowego WYKONANIE: Blachę o wymiarach 25/40 aż po same brzegi wykładamy folią aluminiową. Układamy warstwę herbatników, jeśli jest taka potrzeba docinamy. ROBIMY MASĘ BANANOWĄ. Szklankę soku odlewamy i mieszamy w niej budynie tak, żeby nie było grudek. Resztę soku gotujemy razem z masłem, dodajemy rozmieszane
Pani na deseridealny deser dla wszystkich dbających o linię, jest bardzo lekki z niewielką ilością cukru. Dzięki temu możemy pozwolić sobie na nie jeden kawałek . Polecam :) SKŁADNIKI : opakowanie prostokątnych lub kwadratowych herbatników (ok. 200 g) mleko do nasączenia WARSTWA ŚMIETANOWA : 400 g kefiru 400 g śmietany 18 % (do zup i sosów) 3-4 łyżki cukru pudru 2 galaretki cytrynowe galaretka niebieska(...)pryska) Zimne galaretki cytrynowe też chwilkę ubijamy następnie wlewamy do naszej masy i również chwilę miksujemy. Dodajemy nasze pokrojone galaretki i mieszamy za pomocą łyżki. Masę równo wlewamy na herbatniki. Układamy w równych odstępach ciasteczka, do środka każdego dajemy żurawinę. Ciasto chowamy do lodówki. Galaretkę agrestową rozpuszczamy wg instrukcji na opakowaniu. Odstawiamy do wystudzenia a następnie chowamy do lodówki
Pani na deseristny raj dla podniebienia :) Polecam wypróbować, z całą pewnością to jeden z lepszych serników jaki kiedykolwiek jadłam :) SKŁADNIKI NA TORTOWNICĘ O ŚREDNICY 22 CM SPÓD: 20 dag maślanych herbatników 10 dag roztopionego masła SER: 1 kg sera białego 1 szklanka cukru 25 dag masła lub margaryny 2 całe jajka 1 budyń śmietankowy lub waniliowy otarta skórka z cytryny(...)łyżki kawy zbożowej typu Inka 0,5 łyżeczki kawy rozpuszczalnej 2 łyżki żelatyny cukier puder do smaku 0,5 szklanki mleka ORAZ: kostka białej i mlecznej czekolady WYKONANIE: Herbatniki mielimy, mieszamy z zimnym masłem. Dno wykładamy papierem do pieczenia. Spód i boki (do połowy) w ykładamy masę z herbatników i dokładnie ugniatamy
Pani na desersię wspaniale, nie jest mdły ani przesłodzony. A taki zimny z lodówki będzie wspaniale smakować w upały. SKŁADNIKI NA TORTOWNICĘ O ŚREDNICY 22 CM SPÓD: 20 dag maślanych herbatników 10 dag roztopionego masła SER: 1 kg sera białego 1 szklanka cukru 25 dag masła lub margaryny 2 całe jajka 1 budyń śmietankowy lub waniliowy otarta skórka z cytryny(...)połowy cytryny PIANKA: 400 g jogurtu greckiego 2-3 łyżki cukru pudru galaretka wiśniowa ORAZ: owoce do dekoracji opakowanie ciastek regionalnych w czekoladzie liście mięty lub melisy WYKONANIE: Herbatniki mielimy, mieszamy z zimnym masłem. Dno wykładamy papierem do pieczenia. Spód i boki (do połowy) w ykładamy masę z herbatników i dokładnie ugniatamy
Pani na deserpomarańczy. Spód wykonany z herbatników pełnoziarnistych, można również użyć kakaowych. Prosty, klasyczny, ale baaardzo smaczny. Polecam! Sernik waniliowy z nutką pomarańczy Składniki na tortownicę 26cm: Na spód: 120g herbatników pełnoziarnistych 30g stopionego masła Na masę serową: 1 kg twarogu, dwukrotnie zmielonego (może być z wiaderka) szklanka drobnego cukru do wypieków 1 opakowanie budyniu waniliowego łyżeczka otartej skórki(...)pomarańczy 5 jaj pół szklanki śmietanki kremówki 36% Na polewę czekoladową: 100g czekolady (gorzkiej lub mlecznej) 50ml śmietanki kremówki 36% Wykonanie: Spód: herbatniki miksujemy blenderem na proszek, dodajemy stopione masło i mieszamy do uzyskania konsystencji mokrego piasku. Tortownicę wykładamy papierem do pieczenia (tylko spód). Masę wsypujemy do tortownicy, wyrównujemy i ugniatamy palcami. Tortownicę wstawiamy do lodówki. Masa serowa
Smak mojej kuchnimoja 5-latka to każde dziecko ogarnie. Oczywiście przy piecu trzeba pilnować ale resztę spokojnie może zrobić samo. A serniczek serio palce lizać! *foremka 23*28 cm Składniki: 24 herbatniki maślane 1 kg sera z wiaderka (użyłyśmy waniliowy) 4 jajka 1 opakowanie budyniu waniliowego 1 łyżka mąki ziemniaczanej 1/2 szklanki cukru 1/3 szklanki mleka 200 g masła(...)pudru sok z połówki cytryny kandyzowane wiśnie Rodzynki zalać wrzątkiem a po kilku minutach odcedzić. Foremkę wyścielić wysoko papierem (można użyć większą, sernik będzie niższy). Na dnie ułożyć warstwę herbatników. Jajka rozbełtać. Mleko rozmieszać z budyniem i mąką ziemniaczaną. Do sera dodać jajka, cukier, mleko z budyniami i zetrzeć skórkę z cytryny. Masło rozpuścić w rondlu o grubym dnie
Domowa Cukierenka-Domowa Kuchniabudynie, mieszać energicznie by nie zrobiły się grudki. Ugotowany budyń odstawić do całkowitego wystygnięcia. Do miski włożyć masło, na małych obrotach ucierać, stopniowo dodawać budyń. MASA KRÓWKOWA: Duże opakowanie herbatników 400g masy krówkowej (kajmak) MASA ŚMIETANOWA: składniki: 400g śmietany 30% 1 szkl(...)gorącej wody 1 galaretka cytrynowa wykonanie: Galaretkę rozpuścić w gorącej wodzie, odstawić do wystygnięcia. Śmietanę ubijamy, dodajemy galaretkę która zaczyna gęstnieć. PRZEŁOŻENIE: biszkopt kakaowy - masa budyniowa - herbatniki - kajmak - herbatniki - masa śmietanowa - kakao
Dziś Ja gotujepłaska łyżka żelatyny 50 ml gorącej wody 200 ml zimnego mleka Polewa: 3 łyżki cukru 3 łyżki kakao 3 łyżki masła lub margaryny odrobina gorącej wody Dodatkowo: 10 dag herbatników Wykonanie: 1. Biszkopt: Białka ubijamy na sztywną pianę, wsypujemy cukier i ubijamy do całkowitego rozpuszczenia się cukru, następnie dodajemy żółtka i chwilę ubijamy. Na koniec wsypujemy obie mąki(...)żeby powstała gęsta papka. Dodajemy masło lub margarynę, gotujemy na małym ogniu cały czas mieszając. Polewę zdejmujemy z ognia i mieszamy aż będzie gęsta i szklista. Polewę rozsmarowujemy na herbatnikach. 5. Ciasto wstawiamy do lodówki do stężenia na kilka godzin lub najlepiej na całą noc. Po tym czasie kroimy i podajemy. 6. Smacznego. Rady: Aby uzyskać 70 dag obranych
Izabelawkuchnischłodzeniu w dniu zrobienia i nie nadaje się do długiego przechowywania, góra do następnego dnia, gdyż banany tracą wygląd i smak. Składniki: (foremka o średnicy 24 cm) 150 g herbatników pełnoziarnistych 100 g masła 50 g migdałów (opcjonalnie) 400 g masy krówkowej (kajmak) 3 - 4 banany 2 łyżki soku z limonki(...)schłodzić) 250 g serka mascarpone 2 - 3 łyżki cukru pudru 100 g czekolady deserowej z 50% kakao lub naturalne kakao Jak zrobić ciasto banoffee pie? Herbatniki rozdrobnić i połączyć z roztopionym masłem i posiekanymi migdałami, następnie masą pokryć dno foremki wyłożonej papierem do pieczenia i wstawić do lodówki. Masę krówkową wstawić do gorącej wody
Kuchcik gotujeSernik jest bardzo delikatny, wręcz rozpływa się w ustach, a połączenie go z musem śliwkowym to naprawdę strzał w dziesiątkę. Polecam. SERNIK z MUSEM ŚLIWKOWYM Składniki: spód: 160 g herbatników 40 g masła warstwa serowa: 500 g sera białego 250 g śmietany 30% 3/4 szkl cukru 3 jajka 1 cukier waniliowy 3 łyżki mąki mus śliwkowy(...)śmietany 30% 300 g śliwek węgierek sok z 1/2 cytryny cukier puder do smaku (ok.100 g) 3 łyżeczki żelatyny Przygotowanie: spód: Herbatniki miksujemy na piasek, dodajemy rozpuszczone masło, mieszamy i wykładamy do tortownicy. Dociskamy dłonią do tortownicy i odstawiamy. warstwa serowa: Wszystkie składniki masy serowej miksujemy krótko, tylko do połączenia składników. Masa będzie dość rzadka. Wylewamy ją na spód
Bon appetit mon amienigdy nie narzekał na szuranie ... Na jesienną melancholię najlepsze są ciastka. Proste, szybkie i wypełniający dom błogim aromatem. Czy potrzeba czegoś więcej...? Ja przerobiłam przepis Doroty ; zamiast zwykłych, jasnych herbatników upiekłam takie mocno kakaowe, wsparte delikatnym dodatkiem kawy. Nie czuć jej, ale zdecydowanie podkręca czekoladowy smak. Moje herbatniki są malutkie; takie na dwa kęsy. Wyszło mi ich więc(...)wciągające. Niezbyt słodkie, idealne do kubka gorącej herbaty z cytryną i miodem. Jeszcze tylko dobra książka i chwila czasu, żeby móc się, choć na moment, oderwać od jesiennej rzeczywistości... Herbatniki kakaowe Składniki: (na około 150 malutkich ciasteczek) 220 g mąki pszennej 30 g kakao 1 łyżeczka kawy rozpuszczalnej (proszek) 100 g cukru pudru 1/4 łyżeczki soli 100 g miękkiego
Pożeraczka, czyli raz adobrzeserka homogenizowanego 2 łyżki cukru pudru łyżeczka soku z cytryny 100 g herbatników 200 gram dowolnych owoców Przepis – Krem z serka homogenizowanego Nasz deser zaczynamy od zmielenia herbatników, będą oddzielały krem z serka homogenizowanego w naszym naczyniu. Serek i masło powinny być w temperaturze pokojowej. Sprawnie wtedy połączą się podczas miksowania. Dodajemy do nich jeszcze cukier puder(...)odrobinę – najlepiej łyżeczkę – soku cytrynowego. Jak ktoś lubi cytrynę, może dodawać jej więcej. Po zmiksowaniu robimy naszą kompozycję. Zaczynamy od nakładania kremu, następnie herbatników i znowu kremu. Na koniec układam całe poziomki, bowiem lubię pokazywać dobro naszych lasów w pełnej okazałości. Możecie jednak owoce zmiksować – kto co woli. Deser wkładamy do lodówki na 30 minut
Kuchennyviral.plpółtłustego 250g mascarpone 4 jajka 2/3 szklanki cukru (jeśli wolicie słodsze ciasta, można dać 3/4) 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego 1 op. budyniu waniliowego 1 płaska łyżka mąki ok 150g herbatników na spód (można pominąć) Wszystkie składniki powinny mieć temperaturę pokojową. Twaróg zmielić dwukrotnie albo przetrzeć przez sito. Oddzielić żółtka od białek. Białka ubić na sztywną pianę, dosypując pod koniec(...)mascarpone, zmiksować. Dodać ekstrakt, budyń i mąkę, zmiksować. W 3 turach dodawać pianę z białek za każdym razem delikatnie mieszając. Formę* (13x25cm) wyłożyć papierem, na dno ułożyć warstwę herbatników (można upiec sernik bez spodu, od razu wylewając na papier masę serową). Na herbatniki przelać masę serową. Formę z ciastem wstawić do większej formy, do której wlać gorąca wodę
Obiad gotowy130g cukru 100g masła 1 budyń śmietankowy 100ml mleka 50g płatków migdałów Masa śmietanowa: 400ml śmietany 30% 5 łyżek cukru pudru 1 op. śmietan-fix Dodatkowo: Ok 100g ciemnych herbatników 200g masy krówkowej 4 łyżki konfitury z czarnej porzeczki ½ tabliczka mlecznej czekolady 3 łyżki posiekanych płatków migdałów 3 łyżki posiekanych orzechów włoskich Sposób przygotowania: Biszkopt- Białka oddzielamy i ubijamy(...)wlewamy do gotującego sera i mieszamy ok minutę. Gdy zestawimy z ognia, mieszamy z płatkami migdałów i delikatnie przestudzony krem wylewamy na biszkopt posmarowany masą krówkową. Od razu układamy herbatniki i smarujemy je konfiturą z czarnych porzeczek. Masa śmietanowa: Mocno schłodzoną śmietankę ubijamy na sztywno ze śmietanfixem, a następnie z cukrem pudrem. Wykładamy na posmarowane konfiturą herbatniki. Posypujemy
Kuchnia w czekoladzie