na herbatnikach - 3423 przepisów (strona:52/229)

#SŁODKI EKSPRES. JABŁECZNIK. 265

wykluczam takiej możliwości!Dobra, wszystko wyjaśnione, dość gadania, pora na przepis!Dalej, dalej, czas ucieka! JABŁECZNIK NA HERBATNIKACH. /własny;/ na blaszkę małą, 20x20 cm 4 - 5 paczek herbatników petitków  1,5 - 2 kg jabłek*** szklanka cukru brązowego 3 galaretki agrestowe cynamon lukier: cukier puder sok z cytryny Blaszkę wykładam folią aluminiową lub spożywczą,  na dnie(...)układam ciasno, dość dokładnie zakrywając przerwy herbatniki.   Jabłka obieram, usuwam gniazda nasienne, kroję w kostkę, zasypuję cukrem. Przesmażam je tak, aby powstała słodka, klejąca jabłkowa masa (jak na szarlotkę, apple pie czy tym podobne ciasta). Kiedy już są wystarczająco uprażone, dodaję do gorących jabłek galaretki (proszek), cynamon i dokładnie mieszam,  cały czas na gazie. Kiedy masa zacznie

W kuchni Karmel-itki
Rafaello - ciasto kokosowe 1001

proste w wykonaniu. Bez pieczenia. Połączenie kremu kokosowego z herbatnikami lub krakersami daje niesamowity efekt (swoją drogą warto zrobić to ciasto raz z krakersami a innym razem z herbatnikami - trochę inaczej smakuje). Deser bardzo ładnie się prezentuje i równie dobrze smakuje. Przepis pochodzi z książeczki "Ciasta domowe". RafaelloPRZEPIS/forma: 25 x 35 cm/ Masa kokosowa 2,5 szkl. mleka(...)szkl. adwocata (opcjonalnie) 300 g masła 250 g wiórków kokosowych 3 żółtka 1 op. cukru waniliowego (16 g) 3 łyżki mąki ziemniaczanej 2 łyżki mąki pszennej Ponadto 8 op. herbatników lub krakersów starta czekolada (opcjonalnie) Przygotowanie masy kokosowej W 1/2 szkl. mleka roztrzepać żółtka, mąkę pszenną i ziemniaczaną. Pozostałe mleko zagotować z cukrem i cukrem waniliowym. Dodać mąkę

coolinarnastrefa.blogspot.com
Blok czekoladowy 354

proszku 1 1/4 szkl. cukru 250 g margaryny (użyłam Kasi maślany smak)  6-7 łyżeczek kakao (najlepsze wedlowskie) 0,5 szklanki+ 2 łyżki mleka 2-3 paczki herbatników (dowolna ilość wedle upodobań) ciastka kruche tzw. "z maszynki" orzeszki ziemne żurawina odrobina rumu (dla wzmocnienia smaku) Przygotowanie Margarynę, kakao, cukier i mleko podgrzewać na ogniu do rozpuszczenia i połączenia(...)składników. Do ciepłej masy dodać mleko w proszku i mieszać mikserem do uzyskania gładkiej, jednolitej masy.  W moździerzu delikatnie pokruszyć herbatniki, ciastka kruche oraz orzeszki ziemne na nie regeluarne i nie równe kształty. Dodać do masy wszystkie bakalie (razem z żurawiną) i wymieszać. Masa jest dość gęsta i nie jest łatwo wmieszać bakalie. Jednak jeśli byłoby to zupełnie

coolinarnastrefa.blogspot.com
Kakaowe tartatelki z truskawkami 184

sztuk o średnicy 11cm: Kilka truskawek ½ galaretki truskawkowej 250ml kremówki 100g mascarpone 2 łyżki cukru pudru 185g herbatników kakaowych 90-100g masła lub margaryny Przygotowanie: Herbatniki zmielić. Masło rozpuścić,  przestudzone wlać do zmielonych herbatników. Wymieszać na jednolitą masę. Wyłożyć nią  uprzednio wysmarowane i posypane bułką tartą foremki. Wstawić na 15 minut do zamrażalnika. Kremówkę(...)ubić. Pod koniec ubijania dodać cukier puder, a potem dodać mascarpone. Składniki połączyć ze sobą. Krem wyłożyć do foremek na herbatniki, na to ułożyć umyte i pokrojone na połówki truskawki. Galaretę przygotować wg instrukcji (jako że używamy połowy, rozpuszczamy ją w połowie wody podanej na opakowaniu!).  Wierzch ciastek polać tężejącą galaretką. Wstawić do lodówki na około 2 godziny

Fabryka pomysłów
Cytrynowa tarta bez pieczenia 845

łyżeczki żelatyny 100 ml gorącej wody  250 g herbatników digestive 200 g masła Przygotowanie: Cytryny sparzyć, umyć dokładnie. Skórkę zetrzeć, a sok wycisnąć. Masło rozpuścić, a herbatniki pokruszyć. Można wrzucić je do grubego woreczka i pokruszyć wałkiem do ciasta, albo po prostu zmiksować blenderem. Ja wybrałam opcję z blenderem. Rozpuszczone masło dodać do herbatników, wymieszać(...)utworzyć z masy spód do tarty przyciskając herbatniki z masłem do ścianek i spodu formy. Ja blaszkę uprzednio wysmarowałam tłuszczem i posypałam bułką tartą. Spód ciasta schłodzić przez co najmniej godzinę. Śmietanę kremówkę ubić, dodać mascarpone, skórkę z cytryny, sok i cukier puder. Zmiksować dokładnie. Żelatynę rozpuścić w gorącej wodzie, przestudzić trochę i dodać do masy miksując szybko

Fabryka pomysłów
Sernik chałwowy 200

herbatników kakaowych125 g margarynydo dekoracji50 g chałwy waniliowejpolewa czekoladowa Składniki przygotować wcześniej aby były w temperaturze pokojowej. Przygotować spód. Margarynę rozpuścić w rondelku i wystudzić. Herbatniki wrzucić do rozdrabniacza i zmielić. Dodać wystudzoną margarynę i razem zmiksować. Tortownicę (średnica 24-26 cm) wyłożyć papierem do pieczenia, wyłożyłam dno i boki wtedy serniczek ma na bokach fajny(...)kształt. Na dno wyłożyć masę z herbatników i wyrównać. Przygotować masę serową. Żółtka oddzielić od białek. Białka ubić na sztywną pianę. Margarynę utrzeć z cukrem, cały czas ucierać i dodawać po jednym żółtku a potem porcjami zmielony ser. Następnie dodać mąkę ziemniaczaną oraz pokruszoną chałwę i wymieszać. Na koniec dodać pianę z białek. Masę serową przełożyć do formy. Wstawić

Monia miesza i gotuje
Wafle z herbatnikami i masą krówkową 167

urozmaicać na różne sposoby. Zapewniam, że z czasem zaprezentuję Wam mnóstwo pomysłów na takie łakocie, a tym razem przedstawiam wafelki ze zwykłym kremem z masy krówkowej (kajmaku) wzbogacone o herbatniki. Pychotaaa! Koniecznie spróbujcie! Tu znajdziecie inne moje wafelkowe propozycje - klik . 1 paczka wafli tortowych (*) Masa: 1 puszka masy krówkowej (400g) 100g masła/margaryny  Dodatkowo: około 250g herbatników(...)polecam Cukry Nyskie )  Przygotować masę. Masę krówkową z masłem/margaryną należy bardzo dokładnie zmiksować na gładki i jednolity krem.   Wafle posmarować masą, ułożyć na niej warstwę herbatników, posmarować masą, położyć wafel, masa, wafel i tak do wyczerpania się składników. Na końcu powinien znajdować się suchy wafel.  Całość obwinąć folią aluminiową lub spożywczą i włożyć

Di gotuje
Łatwy sernik na zimno z pieczoną dynią 263

niezbyt słodkiego,o konsystencji ptasiego mleczka, z ukrytą galaretką i w ciepłym kolorze. To zamiast tortu urodzinowego na kolejną moją osiemnastkę 😉 Składniki (na blachę (22 x 34) cm): 15 herbatników 350 g pieczonej dyni (najlepiej odmiany Hokkaido) 500 g sera z wiaderka 2 galaretki cytrynowe 500 ml wrzątku ok. 20 g gorzkiej czekolady olej do smażenia Dynię ze skórą(...)pomocą ręcznego blendera. Ewentualnie posłodzić. Resztę dyni można posolić lub posypać cynamonem i zjeść 😋 Mus dyniowy zmiksować z serem. Do masy dodać tężejące galaretki, zmiksować do połączenia składników. Herbatnikami wyłożyć dno formy. Na herbatniki wyłożyć masę serowo-dyniową. Wyrównać powierzchnię. Całość oprószyć tartą czekoladą. Wstawić do lodówki na ok. godzinę

Weekendy w domu i ogrodzie
Jaglany „Michałek” bez pieczenia FIT 190

szklanki mleka – 200g kaszy jaglanej (2 woreczki) – 200g masła orzechowego z kawałkami orzechów – 150g mąki kokosowej – 3 banany – 2 łyżki kakao – kilkanaście herbatników (można pominąć) *opcjonalnie: można dosłodzić *do dekoracji – roztopiona gorzka czekolada, masło orzechowe, orzeszki ziemne, wiórki kokosowe Kaszę jaglaną kilkukrotnie płuczemy i umieszczamy w rondelku wraz z mlekiem. Całość gotujemy(...)kokosową, miksujemy do uzyskania jednolitej konsystencji. Formę o wielkości 20×25 cm wykładamy folią aluminiową. Tak przygotowaną formę wypełniamy masą jaglaną, dobrze dociskamy i wykładamy na wierzchu całymi herbatnikami, które będą stanowić spód. Całość przykrywamy folią aluminiową i wkładamy do lodówki. Po ok. 30 minutach sprawdzamy, czy herbatniki są już miękkie. Jeśli tak – przekładamy ciasto

Be Fit Be Strong
Ciasto snickers 231

Kakaowy biszkopt przełożyłam masą budyniową z dodatkiem masła orzechowego, na to położyłam warstwę herbatników, masę krówkową, solone orzeszki ziemne i czekoladowe ganache. Pycha! Polecam Składniki: około 220 g herbatników 500g masy krówkowej (najlepsza jest firmy Gostyń) 1 i 3/4 szklanki solonych orzeszków ziemnych Biszkopt: 4 duże jajka 3/4 szklanki cukru 1/2 szklanki mąki 1/4 szklanki mąki ziemniaczanej(...)kremówkę, prawie do wrzenia (nie wolno zagotować!) i wyłączyć gaz. Dodać połamane czekolady i mieszać, aż do całkowitego połączenia składników. Ostudzić. Na biszkopcie rozsmarować krem, na nim ułożyć warstwę herbatników, potem masę krówkową. Następnie warstwę lekko posiekanych orzeszków ziemnych (lekko docisnąć), a na wierzch czekoladowe ganache. Schłodzić. Smacznego To też może Cię zainteresować: Ciasto krówkowe Ciasteczka z masłem orzechowym

Oryginalny smak
Karmelowa tarta ze śliwkami 167

pieczenia ....bezcenny :) Pyszny, aromatyczny dodatek do kawy i herbaty :) Polecam.   Foremka : średnica 23 cm Czas pieczenia : 15 min + 30 minut Temp. pieczenia : 180 C Składniki: Spód : 400 g herbatników 5 łyżek cukru 180 g masła skórka otarta z całej cytryny 50 g orzechów ( ja użyłam orzechy(...)pekan ) ale można użyć orzechów włoskich albo laskowych Nadzienie: 600 g śliwek 5 łyżek brązowego cukru 2 łyżki posiekanej smażonej skórki pomarańczowej 1/2 łyżeczki cynamonu  Sposób przygotowania: Spód: Herbatniki włożyć do torebki foliowej i pokruszyć wałkiem, albo tak jak ja to zrobiłam , zmielić w blenderze. Stopić masło, dodać cukier, herbatniki ,skórkę z cytryny i zmielone orzechy. Wymieszać

Różne smaki w kuchni
Ciasto Paradiso 2966

400g śmietanki kremówki 1 op. śmietan-fixu 50g wiórek kokosowych Galaretka kawowa: 350g słodzonego mleka skondensowanego 150ml mleka 1 i 1/2 łyżeczki kawy rozpuszczalnej w proszku 2 łyżeczki żelatyny Herbatniki kruszymy na pył (w rozdrabniaczu lub np wykładając partiami na czystą, bawełnianą ściereczkę, i uderzając w nie wałkiem do ciasta). Pokruszone wsypujemy do miski. Orzechy drobno siekamy. Dodajemy(...)herbatników. Następnie całość łączymy z miękkim (lub całkowicie roztopionym) masłem oraz miodem. Po uzyskaniu jednolitej masy, wykładamy nią wyłożoną papierem do pieczenia tortownicę (o śr. 24cm), którą następnie wkładamy do lodówki. Żelatynę zalewamy niewielką ilością wody i odstawiamy do napęcznienia. Kwaśną śmietanę przekładamy do miski, roztrzepujemy z cukrem pudrem oraz mlekiem kokosowym. Kremówkę ubijamy ze śmietan-fixem. Napęczniałą żelatynę

Smaki Na Talerzu
Ciasto śnieżny puch 336

kokosowych - 1,5 łyżki drobnego cukru do wypieków   Obie galaretki rozpuszczamy w 500 ml wrzątku i zostawiamy do całkowitego wystudzenia. Formę wykładamy papierem do pieczenia. Na spodzie układamy herbatniki. Śmietankę ubijamy na sztywno, dodając porcjami cukier puder, następnie serki mascarpone. Po dodaniu serków zwalniamy obroty robota do minimum. Miksując wlewamy cienkim strumieniem zimną, ale nadal płynną galaretkę. Lekko(...)stężałą masę przekładamy do formy, na spód z herbatników. Wyrównujemy powierzchnię i wstawiamy do lodówki. Szykujemy posypkę. W rondelku rozpuszczamy masło z cukrem, dodajemy wiórki kokosowe – mieszamy. Odstawiamy do ostudzenia. Ciasto wyjmujemy z lodówki, posypujemy zimną posypką i ponownie wstawiamy do lodówki do całkowitego stężenia. Ciasto śnieżny puch jest wszędzie opisywane w samych superlatywach. Idealne na letnie rodzinne spotkania

mojewypiekiinietylko
Sernik na zimno z brzoskwiniami 180

sernik na zimno z brzoskwiniami i galaretką na spodzie z herbatników. Jest prosty do zrobienia i nie wymaga wiele pracy. Składniki na sernik na zimno z brzoskwiniami: paczka herbatników (100 g) puszka brzoskwiń 1 kg sera trzykrotnie zmielonego 300 ml śmietany 36% pół szklanki cukru 3 galaretki (dałam dwie brzoskwiniowe i jedną wiśniową) Przygotowanie Dwie galaretki rozpuszczamy(...)następnie dodajemy stopniowo ser i zimną, ale jeszcze płynną galaretkę. Miksujemy do połączenia się składników. Dodajemy brzoskwinie i mieszamy. Spód blaszki (moja ma wym. 24×26 cm) wykładamy herbatnikami, na nie wylewamy masę serową. Wygładzamy i wkładamy do lodówki. Trzecią galaretkę rozpuszczamy w 400 ml wody i odstawiamy do przestygnięcia. Po jakiś 2 godzinach sernik wyjmujemy z lodówki

e-PrzepisyKulinarne
Tarta z mascarpone i malinami 194

składnik 330 g herbatników maślanych 130g śmietany 250g serka mascarpone 4 łyżki cukru pudru 1 łyżeczka śmietanfixu maliny 170g masła Tarta z mascarpone i malinami – składnik Herbatniki kruszymy. Możemy wykorzystać blender, pokroić, połamać. Masło roztapiamy w rondelku. Mieszamy je z drobno pokruszonymi herbatnikami i tak przygotowaną masą wyklejamy nasmarowaną masłem formę do tarty. Chowamy

Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!