herbatników typu petitki120 g masła0,5 szkl cukru pudru1 łyżka cukru waniliowego3 łyżki miodu prawdziwego3 łyżki kakao50 ml spirytusu50 g orzechów włoskich Heliorodzynkimigdałykokos Przygotowanie:W blenderze rozkruszyć herbatniki. Odłożyć 2-3 łyżki do obtaczania. Masło utrzeć z cukrem waniliowym i cukrem pudrem. Dodać kakao, spirytus, miód i wymieszać. Wsypać herbatniki dodać drobno pokrojone orzechy włoskie(...)sucha dodać miodu lub spirytusu. Z masy formować kuleczki wielkości orzecha włoskiego. Do środka włożyć 2-3 rodzynki lub sparzone i obrane ze skórki migdały. Kuleczki obtaczać w odłożonych herbatnikach lub kokosie. Odłożyć do schłodzenia i przegryzienia się smaków
Ala piecze i gotujepierniczków w czekoladzie z marmoladą (typu Alpejskie) Polewa50 ml wody 50 ml kremówki80 g cukru pudru20 g kakao 1 łyżeczka żelatyny10 ml wody cukier perlisty do dekoracjiPrzygotowanie: Herbatniki drobno zmiksować w blenderze, dodać roztopioną margarynę, kakao i dokładnie wymieszać. Wyłożyć masę z herbatników na dno tortownicy o średnicy 28 cm, ugnieść i wyrównać powierzchnię(...)żółtka, śmietanę i wymieszać.Białka ubić na sztywno. Za pomocą drewnianej łyżki wmieszać delikatnie do masy serowej. Odłożyć 1 szklankę masy serowej. Połowę masy serowej wyłożyć na spodzie z herbatników, ułożyć gęsto pierniki i wyłożyć resztę masy serowej. Wyrównać powierzchnię. Czekoladę mleczną rozpuścić w kąpieli wodnej i przestudzić. Dodać do odłożonego sera i wymieszać. Przełożyć do worka
Ala piecze i gotujeDomowe trufle Często się zdarza że zostaje nam po kilka lub połowa paczki nie wykorzystanych herbatników lub biszkoptów . Proponuję zrobić z nich domowe trufelki z dodatkiem bakali lub samych migdałów Połączenie czekolady z ciasteczkami i migdałami to rozkosz dla podniebienia(...)Zapraszam :)Składniki :100 g biszkoptów100 g herbatników petit beurre 2 tabliczki czekolady Milka 5 łyżek śmietany kremówki 30 %138 g migdałów mielonych2 cukry wanilinowe Dr. Oetkera Sposób przygotowania 1. Herbatniki i biszkopty zmielić . 2.Czekoladę rozpuścić nad parą wodną z cukrem wanilinowym. 3. Do letniej czekolady dodać śmietankę i wymieszać. 4.Do zmielonych herbatników i biszkoptów dodać migdały
Sama słodycz i szczypta chilibędzie już zimny, ukręcić go z margaryną.Śmietana :Ubić śmietanę ze szklanką cukru i dodać rozpuszczoną żelatynę w 1/5 szkl. wody.Przełożenie:herbatniki ---> masa budyniowa ---> herbatniki ---> masa krówkowa ---> herbatniki ---> śmietana ---> na wierzchu posypać kakao Smacznego
charlotte gotujebardzo wakacyjne, morskie babeczki. Do przygotowania tych babeczek wykorzystałam przepis na proste babeczki waniliowe, a do każdej włożyłam po kostce czekolady. Dekoracje to masa cukrowa, krem budyniowy i pokruszone herbatniki(...)Zaletą morskich zwierzątek jest to, że składają się dosłownie z kilku kulek masy i bardzo łatwo zrobić je samemu :)Składniki na proste babeczki wanilioweSkładniki na krem budyniowy+ masa cukrowa, herbatniki, barwniki spożywcze do dekoracjiBabeczki przygotowujemy według przepisu. Herbatniki kruszymy, wkładamy do woreczka strunowego, zamykamy i rozbijamy dokładnie wałkiem.Z masy cukrowej robimy trzy pary jednakowych oczu. Jeśli chcemy
Ciastkozercymaluchów :) Proste babeczki waniliowe z czekoladą i orzechami w środku ozdobiłam pokruszonymi herbatnikami, kremem i masą cukrową.Składniki na proste babeczki wanilioweSkładniki na krem budyniowy+ masa cukrowa, herbatniki, barwniki spożywcze do dekoracjiBabeczki przygotowujemy według przepisu. Herbatniki kruszymy, wkładamy do woreczka strunowego, zamykamy i rozbijamy dokładnie wałkiem.Masę cukrową wałkujemy na cienki placek, wycinamy długi prostokąt i kółko(...)pieczenia, żeby wyschły.Odrobinę kremu (w zupełności wystarczy zrobić go z połowy podanych składników) farbujemy na niebiesko i odkładamy.Resztę kremu nakładamy na babeczki, rozsmarowujemy i "maczamy" w pokruszonych herbatnikach. Na każdą babeczkę nakładamy dodatkowo trochę kremu, żeby uformować kopczyk do wbicia łopatki.Z niebieskiego kremu wyciskamy małe kleksy na brzegu babeczki.Smacznego!ciastkożercy
Ciastkozercyszklanki cukru2 łyżeczki cukru waniliowego1 łyżka mąkiskórka otarta z połowy cytryny (lub aromat cytrynowy)2 jajka+ szklanka jeżynJeżyny myjemy i odstawiamy na bok do wyschnięcia. Do blendera wkładany pokruszone herbatniki oraz masło i miksujemy do uzyskania jednolitej masy.Papierowe papilotki wkładamy do foremek (do tego przepisu użyłam szklanych pojemników po świeczkach - podobał mi się ich kształt, spokojnie można jednak wykorzystać(...)oraz jajka i miksujemy do uzyskania jednolitej masy.Garść jeżyn miksujemy na gładką masę (można przecisnąć je przez gęste sitko, żeby pozbyć się pestek).Na przygotowane wcześniej spody z herbatników nakładamy masę serową. Do każdej foremki dodajemy trochę musu z jeżyn. Wykałaczką mieszamy mus z serem, żeby powstały wzorki. Gotowe serniczki wkładamy do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni
Ciastkozercybiałego zmielonego sera (ja użyłam już zmielonego z wiaderka) 4 całe jajka 1 szklanka cukru 1 kostka masła 1 budyń śmietankowy 40g bez cukru 1/2 szklanki mleka herbatniki, biszkopty lub biszkopt na spód aromat cytrynowy bakalie Wykonanie: Do garnka wbijamy jajka, dodajemy zmielony ser i masło. Podgrzewamy na małym ogniu. Kiedy składniki się rozpuszczą dodajemy cukier i aromat(...)szklanki mleka i wlewamy do gotowanego twarogu. Ponownie gotujemy całość ok 10 minut. Na koniec dodajemy bakalie : rodzynki (wcześniej namoczone) i skórkę pomarańczową. Formę ( u mnie tortownica) wykładamy herbatnikami. Na herbatniki delikatnie wylewamy masę serową, wyrównujemy. Studzimy. Wierzch dekorujemy dowolnie np. cienką warstwą galaretki lub polewą czekoladową. Chłodzimy w lodówce, najlepiej kilka godzin
Walijskie Pichceniepetit berry, 350 gram jogurt morelowy rzadki, 1 opakowanie galaretka agrestowa, 3/4 kg truskawki świeże, 2 opakowania galaretka truskawkowaopakowanie petit beurry rozdrobnić na miałko w blenderze przesypać zmiksowane herbatniki do miski wyłożonej folią kuchenną galaretkę agrestową rozpuścić w 100 ml gorącej wody galaretki truskawkowe rozpuścić w 800 ml gorącej wody jogurt morelowy wymieszać z galaretką i zalać herbatniki i wymieszać schować do lodówki do stężenia truskawki obrać z szypułek i opłukać na sicie rozłożyć je na herbatnikach i powciskać do środka schować do lodówki na wierzchu poukładać połówki truskawek i zalać je tężejącą galaretką i schować do lodówki na kilka godzin wyjąc je z miski i usunąć folię pysznie truskawkowe ciacho bez pieczenia........SMACZNEGO
W Mojej Kuchni Lubięzaczerpnęłam z bloga Magiel kuchenny. SKŁADNIKI: 2 budynie bananowe z cukrem, 3 szklanki mleka, 200 g masła, 1 banan, 1 galaretka cytrynowa, kilka kropli soku z cytryny, ok. 12 herbatników ok. 16 biszkoptów okrągłych. Przygotowanie: Gotujemy w rondelku o grubym dnie 2 szklanki mleka. W trzeciej szklance mleka rozpuszczamy budynie. Gdy mleko się gotuje, wlewamy(...)mieszamy do zgęstnienia. Odstawiamy budyń do ostudzenia. Ucieramy miękkie masło i dodajemy zimny lub letni budyń. Miksujemy. Blaszkę (u mnie kwadratowa tortownica ze zdejmowanymi bokami) wykładamy folią spożywczą. Układamy herbatniki, u mnie weszły 3 herbatniki x 4 herbatniki. Wylewamy połowę masy budyniowej. Układamy na niej biszkopty (4 x 4). Wylewamy drugą połowę masy. W tym czasie rozpuszczamy
Aga w kuchnibakali Mleko w puszce zalać woda i gotować ok 3 godzin, przestudzić. Masło utrzeć, dodając przestudzone mleko(kajmak), na końcu dodać bakalie. Dodatki; 3-4 paczki herbatników 4-5 kieliszków rumu lub amaretto pół szklanki mleka Przełożenie; Krem włożyć na biszkopt, część herbatników nasączyć amaretto i mlekiem i ułożyć kremie. Odłożyć nie wielką część masy i przylepić(...)herbatniki dookoła ciasta aby nasiąknęły i zrobiły się miękkie. Ciasto odstawić na 3-4 godziny (najlepiej na noc), aby wszystko się zastygło
Apetyczna babeczkasię odrobina rozpusty. A swoją drogą ciekawe czy zgadniecie w jakiej kawiarence kawkowałam. Dodam, że w jednej z ulubionych. A ona zdecydowanie słynie z tiffin. Składniki: 250 g pokruszonych herbatników (ja użyłam digestive) 250 g mieszanki orzechów (ja użyłam mix orzechów i rodzynek)* 300 g mlecznej lub ciemnej czekolady (ja użyłam pół takiej pół takiej) 100 g masła(...)syropu klonowego Pokruszone herbatniki z zostawionymi gdzieniegdzie większymi kawałkami mieszamy z orzechami i rodzynkami. Czekoladę, masło i syrop klonowy mieszamy na małej mocy palinka, do rozpuszczenia się. Wlewamy do wymieszanych z orzechami herbatników i mieszamy do połączenia się składników. Formę kwadratową o boku 20 cm wykładamy papierem do pieczenia. Wykładamy masę, dociskamy, wyrównujemy i odstawiamy na co najmniej
Made By Mom And SonZamiast ciasta krakersy(słone) i herbatniki.Polewa czekoladowa:¼ kostki margaryny4 łyżki cukru1łyżka kakao1 łyżka wodyWszystko razem ogrzewać mieszając do rozpuszczenia składników. Przestudzić.Układać:- herbatniki- masa karmelowa- krakersy- masa śmietankowa- herbatniki- polewa czekoladowa.Schłodzić.*********************************************************************************To była wersja podstawowa, a tym razem proponuję 3-Bit - tort, przekładany następująco:1. Cisto biszkoptowe. ( Upieczony w tortownicy biszkopt z 8 jajek, podzieliłam
Praktyczna plgotujemy budynie zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Gdy budyń będzie gotowy zestawiamy go z pieca do ostygnięcia. W tym czasie. Tortownicę wykładamy folią (spód i brzegi) następnie układamy warstwę herbatników. Śmietanę ubijamy na sztywno, pod koniec ubijania dodajemy fix aby usztywnić ją całkowicie. Czekoladę roztapiamy w kąpieli wodnej. Roztopioną wlewamy na śmietanę powoli i mieszamy do połączenia(...)budyń lekko przestygnie wrzucamy do niego rodzynki i dokładnie mieszamy. połowę masy wylewamy na herbatniki i przykrywamy kolejną warstwą ciastek, a na wierzch reszta masy. Następnie budyń przykrywamy znowu herbatnikami. Na sam wierzch wlewamy masę czekoladową i ozdabiamy jak na zdjęciu. Torcik powinien poleżeć około 30 minut w lodówce . Na prawdę smaczne
ciastkarnia na kruchym spodzieherbatników 150g masła 500g malin świeżych lub mrożonych 1 łyżeczka cukru 1/3 szklanki wody 0,5 szklanki płatków z migdałów 1 cytryna Spód: Tortownicę wykładamy papierem do pieczenia. Herbatniki rozdrabniamy na piasek. Masło rozpuszczamy, lekko przestudzone dodajemy do herbatników razem z otartą skórką z jednej cytryny. Mieszamy i wykładamy do formy. Mocno ugniatamy(...)przygotowanym spodzie kładziemy coś ciężkiego i na pół godziny wstawiamy do lodówki. UWAGA! Herbatniki trzeba naprawdę mocno "zbić", żeby spód nie był zbyt kruchy. Masa truflowa: Czekolady rozpuszczamy w kąpieli wodnej. Studzimy. W tym czasie w misce miksujemy serek mascarpone z alkoholem oraz dwiema łyżkami soku z cytryny. Kiedy czekolada przestygnie, stopniowo dodajemy ją do serka, cały czas
kuchnia do kwadratu