szklanki mleka 3 jajka 1 szklanka cukru 1/2 kostki masła 1 cukier waniliowy masa owocowa 1 litr jeżyn (mogą być inne owoce) 4 łyżki żelatyny dodatkowo duża paczka herbatników Wykonanie: Formę do ciasta wyłożyć papierem do pieczenia i ułożyć na nim warstwę herbatników. Do sera dodać masło, cukier i delikatnie podgrzewać, w mleku rozmieszać jajka i budynie(...)będzie już gorący dodać dobrze rozmieszany budyń z resztą składników, całość zagotować i szybko wylać na herbatniki przekładając kolejnymi warstwami. Żelatynę rozpuścić w połowie szklanki gorącej wody. Jeżyny lub inne owoce zblendować, dodać zimną żelatynę i jeszcze raz zblendować, owoce wylać na górę ciasta które należy trzymać w lodówce do czasu aż owoce zwiążą się w galaretkę
PychotkaaaKrem: 500g masy krówkowej (kajmakowej) z puszki w temperaturze pokojowej 280g masła w temperaturze pokojowej 300g słonecznika 6 łyżek cukru 4 łyżki mleka 50-70ml wódki około 180g herbatników (użyłam kakaowych) Polewa: 8 łyżek wody 8 łyżek cukru 80g masła 3 łyżki dobrego kakao bez cukru Biszkopt: 1. Mąkę z kakao przesiać i wymieszać z proszkiem(...)połączą. 10. Skruszyć 3/4 uprażonego słonecznika i dodać go do kremu krówkowego, wymieszać. 11. Ostygnięty biszkopt nasączyć kawą i wyłożyć na nim krem ze słonecznikiem, wyrównać. Na wierzchu poukładać herbatniki. Polewa: 12. Wszystkie składniki na polewę przełożyć do rondelka z grubym dnem i zagotować. Zmniejszyć ogień i gotować polewę przez około 4-5 minut, aż polewa troszkę zgęstnieje. Zdjąć
Mała Cukierenkakolorze „kurczaczkowym” ;) ). Całość jest lekka, orzeźwiająca i taka… wiosenna :) Deser nie jest skomplikowany i na pewno uda się nawet niedoświadczonym jeszcze cukiernikom :) Polecam! Składniki: 1 duże opakowanie maślanych herbatników Masa pomarańczowa: 5 pomarańczy 2 opakowania zagęszczacza do dżemów (np. Żel-fix, Dżem-fix) 300 g cukru Masa serowa: 800 g waniliowego serka homogenizowanego (w temperaturze pokojowej) 32 g cukru(...)waniliowego 6 żółtek 6 łyżek cukru pudru 4 łyżeczki żelatyny Wykonanie: Blachę o wymiarach ok. 25x35 cm wykładamy folią aluminiową, a następnie układamy na niej herbatniki (jeden obok drugiego). Serek waniliowy ucieramy z żółtkami, cukrem pudrem i cukrem waniliowym. Żelatynę rozpuszczamy w niewielkiej ilości gorącej wody i lekko studzimy. Dodajemy do żelatyny kilka łyżek serowej masy i mieszamy
MyCookBook.plSkładniki biszkopt z 4 jaj herbatniki, duża i mała paczka masa krówkowa, 1 puszka mleko, 2 szklanki żółtka, 4 sztuki budyń śmietankowy, 1 opakowanie cukier, 1/2 szklanki cukier waniliowy, 1 opakowanie mąka pszenna, 1 łyżka margaryna, 1.5 kostki Przygotowanie 1.5 szklanki mleka zagotowujemy. Pozostałe mleko mieszamy z żółtkami , cukrem, cukrem waniliowym, budyniem(...)mąką. Masę wlewamy do mleka, zagotowujemy i studzimy. Miksujemy margarynę na puch i dodajemy po łyżce budyniu. Na biszkopt wykładamy połowę gotowej masy budyniowej, na wierch układamy herbatniki. Na herbatniki rozsmarowujemy masę krówkową, na masę ponownie herbatniki. Wykładamy ostatnią warstwę , czyli drugą połowę masy budyniowej. Dekorujemy startą gorzką czekoladą. Wkładamy do lodówki Ciasto najlepiej smakuje
Gotowanie moimi oczamisłoiczek nutella, 4 łyżki mleko, 1/2 szkl cukier, 1/2 szkl masło, 100g kakao, 2 łyżki śmietanka 30%, 300ml galaretka wiśniowa, 1 opak Przygotowanie Na dnie formy (30x16cm)wykładamy warstwę herbatników. Mieści się dokładnie 10 sztuk. Tyle samo zostawiamy na górną warstwę, resztę łamiemy na mniejsze kawałki. W rondlu zagotowujemy mleko, cukier, kakao oraz masło. Odstawiamy do przestudzenia(...)minut. Dodajemy powidła, nutellę i pokruszone ciastka. Delikatnie mieszamy i wykładamy na herbatniki, wyrównujemy. Na wierzch układamy ponownie warstwę ciastek. Delikatnie dociskamy, wstawiamy do lodówki na godzinę. W międzyczasie rozpuszczamy galaretkę w 1 szklance gorącej wody. Odstawiamy do wystudzenia. Ubijamy śmietankę na sztywno, pod koniec ubijania małym strumieniem dolewamy schłodzoną ale nie stężałą galaretkę. Wylewamy masę śmietanową
Gotowanie moimi oczamiszklanki lub zamiennie 3-6 łyżek powideł, jeżeli nie lubicie przesłodzonych * bakalie (orzechy, rodzynki, suszone morele, migdały, śliwki kalifornijskie - u mnie jeszcze żurawina i wiórki kokosowe) Do dzieła!!! Herbatniki drobno pokruszyć - można sobie pomóc np wałkiem. Część odłożyć do obtoczenia. Bakalie - morele, śliwki (te duże po prostu) pokroić na drobniejsze kawałki. Herbatniki połączyć z resztą składników zagniatać(...)połączenia się składników. Lepić z masy kulki dowolnej wielkości - u mnie wielkości orzecha włoskiego ale chyba fajniejsze są wielkości małej mandarynki:-)obtaczać w wiórkach kokosowych, pokruszonych herbatnikach, posiekanych orzechach. Odstawić do lodówki na ok 1h. Smacznego
sierotka maRysia w kuchnimiękkiego masła * polewa: - 50g gorzkiej czekolady - 50ml mleka - 1 łyżka cukru pudru - 1 łyżka masła * dodatkowo: - 2-3 łyżki konfitury z czarnej porzeczki (lub innej cierpkiej konfitury) - opakowanie herbatników maślanych Budyń: 3/4 mleka zagotować, dodać połamaną chałwę i dobrze ją rozpuścić. W pozostałym mleku (1/4 szklani) wymieszać mąkę ziemniaczaną i pszenną oraz jajko. Wlać na gotujące się chałwowe mleko(...)budyń. Wystudzić. Miękkie masło zmiksować do białości z cukrem. Stopniowo dodawać schłodzony budyń. Zmiksować do uzyskania jednolitej masy. Formę/naczynie żaroodporne wyłożyć papierem do pieczenia. Na dno wyłożyć herbatniki. Posmarować, cienko, 1 łyżką konfitury. Na to wylać połowę masy. Następnie ułożyć kolejną warstwę herbatników. Posmarować 1 łyżka konfitury i wylać pozostałą masę chałwową. Ułożyć ostatnią warstwę herbatników
CookYourselfmasło, wodę, cukier i kakao. Nie zagotowywać - tylko podgrzać i rozpuścić. Rozpuszczoną masę odstawiłam do ostygnięcia. W misce wymieszałam wystudzoną masę z mlekiem w proszku. Dodałam bakalie i pokruszone herbatniki Wszystko dokładnie wymieszałam i przełożyłam połowę masy do wyłożonej papierem do pieczenia formy. Posypałam herbatnikami I przykryłam pozostałą resztą masy. Odstawiłam ciasto na 2-3 godziny do lodówki(...)Wyjęłam z formy i pokroiłam na kawałki. Zastrzegam ,że blokiem czekoladowym można się zasłodzić... ale o to chodzi prawda? ;) Herbatniki i bakalie chrupią a masa słodzi nasze podniebienia...pychotka! Jeśli lubicie słodkie ciasta- bez pieczenia, to polecam CIASTO MAXI KING
potrawyregionalne, ziarenek wanilii i serka mascarpone. Parę składników a taka rozkosz w buzi;-) Spróbujcie;-) Składniki: 1 dojrzałe mango 1 opakowanie 250g serka mascarpone 100-150g waniliowych kruchych herbatników 1 łyżka cukru pudru 1 laska wanilii Prawda,że piękne mango? Obrałam je i pokroiłam w kostkę. Można po prostu odkroić je z pestki, i tak je przecież zmiksujemy(...)miseczki włożyłam serek mascarpone. Z laski wanilii wyjęłam ziarenka. Dodałam je do serka. Wsypałam cukier puder. Wymieszałam. Mając już wszystkie gotowe składniki, zaczynamy nakładanie. Na dno pucharków wsypałam pokruszone herbatniki. Na nie nałożyłam waniliowy serek. Polałam go musem z mango. I ponownie warstwa pokruszonych herbatników, serka. Prawda,że aż chce się jeść? Smacznego! Inne propozycje z mango. KOKOSOWE
potrawyregionalnepreparowanego kolorowego + 1/2szklanki do dekoracji ale nie koniecznie 3 kopiaste łyżki kakao gorzkiego 4 szklanki mleka w proszku 3/4 szklanki wody 50 g migdałów 1 cukier waniliowy 7 herbatników kakaowych Wykonanie : W garnku rozpuścić margarynę z wodą , następnie dodać cukier , cukier waniliowy i kakao , chwilkę gotować. Masę kakaową odstawić do przestygnięcia. Herbatniki zmielić w malakserze(...)zimnej masy dodawać ciągle mieszając herbatniki i mleko w proszku , na końcu dodać migdały i ryż preparowany . Prostokątną foremkę keksówkę wyłożyć papierem do pieczenia po zastygnięciu będzie Wam się dobrze wyjmowało blok . Następnie do foremki wyłożyć masę i dobrze ubić , wierzch udekorować kolorowym ryżem ale nie koniecznie to już zależy od Was . Odstawić do lodówki najlepiej
Sama słodycz i szczypta chiliwody o dusić aż się rozpadną. Zdjąć z ognia, wsypać galaretki i dokładnie wymieszać, odstawić do wystudzenia. Foremkę wyłożyć papierem do pieczenia lub folią. Na dnie rozłożyć 1/3 herbatników, wylać masę jabłkową i przykryć kolejną warstwą ciastek. Wstawić do lodówki żeby stężało. Żelatynę rozpuścić w odrobinie wrzątku i wystudzić. Kremówkę ubić z cukrem pudrem na sztywno, zmiksować(...)serkami mascarpone a na końcu z żelatyną. Masę rozsmarować na ciastkach. Resztę herbatników ułożyć na wierzchu. Czekoladę rozpuścić z mlekiem nad parą i polać herbatniki. Ciasto kroić najlepiej następnego dnia
Domowa Cukierenka-Domowa Kuchniabudyń oraz po łyżce pozostałego likieru. Ucieramy na najniższych obrotach miksera, by masa się nie zważyła. Połowę masy wykładamy na kruche ciastka. Na masę budyniową wykładamy obok siebie warstwę herbatników czekoladowych. Do pozostałej masy wsypujemy płatki migdałów. Połowę wykładamy na herbatniki i przykrywamy drugą warstwą, na którą rozsmarowujemy resztę kremu. Całość posypujemy uprażonym na patelni kokosem. Ciasto(...)schładzamy w lodówce kilka godzin, a najlepiej całą noc. W mieszance kawy i likieru możemy także namaczać herbatniki. Zapraszam do sieci sklepów Lidl- włoski tydzień trwa nadal
Kuchnia w czekoladzieszklance gorącej wody, wylać w płaskim naczyniu i zastudzić. Masło utrzeć na puszystą masę z cukrem i cukrem wanilinowym, dodać stopniowo jajka i ser. Zmiksować dokładnie ułożyć dwa rzędy herbatników, posmarować masą serową, na tym ułożyć jeden rząd, nałożyć sporo masy serowej, pośrodku umieścić pasek galaretki, przykryć serem , następnie obłożyć herbatnikami tworząc chatkę i kolejna warstwa serowa(...)herbatnikami, przycisnąć by wszystkie równo się ułożyły. Wierzch polać polewą czekoladową. Schłodzić w lodówce
Gotowanie jest łatweKrem: 500g masy krówkowej (kajmakowej) z puszki w temperaturze pokojowej 280g masła w temperaturze pokojowej 300g słonecznika 6 łyżek cukru 4 łyżki mleka 50-70ml wódki około 180g herbatników (użyłam kakaowych) Polewa: 8 łyżek wody 8 łyżek cukru 80g masła 3 łyżki dobrego kakao bez cukru Biszkopt: 1. Mąkę z kakao przesiać i wymieszać z proszkiem(...)połączą. 10. Skruszyć 3/4 uprażonego słonecznika i dodać go do kremu krówkowego, wymieszać. 11. Ostygnięty biszkopt nasączyć kawą i wyłożyć na nim krem ze słonecznikiem, wyrównać. Na wierzchu poukładać herbatniki. Polewa: 12. Wszystkie składniki na polewę przełożyć do rondelka z grubym dnem i zagotować. Zmniejszyć ogień i gotować polewę przez około 4-5 minut, aż polewa troszkę zgęstnieje. Zdjąć
Mała Cukierenkakostka masła roślinnego (250 g) / zwykłego - 1 szklanka cukru - 2 jajka rozkłócone - 4 czubate łyżki kakao - 340 gr herbatników ( 2 długie paczki każda po 170 gr) + opakowanie herbatników 170 gr do wyłożenia blaszki Spód blachy wyłożyć herbatnikami. Pozostałe połamać. W dużym rondlu podgrzewamy masło z cukrem, kakaem i jajkami do momentu zgęstnienia. Odlać pół szklanki polewy(...)Dodać połamane herbatniki. Wyłożyć na blachę wyłożoną ciasteczkami. Dobrze docisnąć łyżką. Górna warstwa: - 1 litr mleka - 3/4 szklanki kaszy manny - 200 gr wiórek kokosowych - pół kostki masła - 4 łyżki cukru - 3 łyżki soku z cytryny Do rondelka wlać mleko, dodać wiórki, cukier i masło. Zagotować. Do gotującej się masy dodać mannę jednocześnie roztrzepując widelcem/trzepaczką aby nie zrobiły się
kawawszklance