na herbatnikach - 3423 przepisów (strona:44/229)

ciasto Stefanka o smaku cappuccino bez pieczenia 451

składniki: ok. 270 g herbatników 140 g kaszy manny 80 g cukru 80 g cappuccino w proszku (dowolny smak) 150 g masła 750 ml mleka wykonanie: Mleko zagotowujemy z cukrem oraz masłem. Zmniejszamy ogień, dodajemy cappuccino i dokładnie mieszamy, aż cappuccino się(...)rozpuści. Następnie dodajemy kaszę mannę, cały czas mieszamy aby nie powstały grudki. Całość gotujemy na małym ogniu, aż masa zgęstnieje. Blaszkę wykładamy papierem do pieczenia. Na dnie układamy warstwę herbatników. Na herbatniki wykładamy równomiernie połowę masy i przykrywamy ją warstwą herbatników. Następnie wykładamy pozostałą część masy i przykrywamy ostatnią warstwą ciasteczek, delikatnie dociskamy je, aby powstała równa

Domowy Smak Jedzenia
Sernik z niespodzianką na majówkę 151

śmietany 30 % 1/2 szklanki cukru pudru 1 fix do śmietany 2 galaretki cytrynowe 2 galaretki pomarańczowe Przygotowanie: Spód formy wykładamy papierem do pieczenia oraz herbatnikami.  Na herbatnikach ustawiamy po 1 ciepłym lodzie. Galaretki cytrynowe rozpuszczamy w 1,5  szklanki gorącej wody,a następnie studzimy. Śmietanę ubijamy z cukrem pudrem i śmietanfixem na sztywno. Dodajemy serki homogenizowane(...)Masę łączymy z dokładnie ostudzoną galaretką.  Gdy masa zacznie tężeć wlewamy do formy tylko taką jej część, która zakryje herbatniki i spód lodów, wstawiamy na parę minut do lodówki.(dzięki temu "lody" nie wypłyną nam na wierzch masy, jeśli będzie ona jeszcze zbyt rzadka). Po kilku minutach dolewamy resztę masy tak aby pokryła ciepłe lody. Czekamy aż masa

Bon appetit mon amie
3-bit! 170

strony klik:) Składniki: -1 puszka masy kajmakowej -500 ml. śmietanki 36% -3 łyżki żelatyny -2 budynie waniliowe -1 kostka masła lub margaryny typu "Kasia" 500ml. mleka -ok. 75 sztuk herbatników -czekolada mleczna   Sposób przygotowania: Gotujemy budyń(...)odstawiamy do ostygnięcia. Kiedy już ostygnie miksujemy z kostką masła lub margaryny. Śmietanę ubijamy na sztywno. Żelatynę rozpuszczamy w odrobinie gorącej wody i miksujemy ze śmietaną. Układamy warstwami: 1) Herbatniki. 2) Masa kajmakowa. 3) Herbatniki. 4) Masa budyniowa. 5) Herbatniki. 6) Ubita śmietana. 7) Starta czekolada. Smacznego

Magia jedzenia.
3 Bit - Herbatnikowiec 138

Ciasto to jest rożnie nazywane:) Jedni nazywają 3 Bit inni  Herbatnikowiec. Składniki: 1 opakowanie herbatników ok 50 szt potrzebujemy 1 opakowanie krakersów ok 24 szt 1 masa krówkowa kajmakowa ta większa 400-500ml 1 dżem porzeczkowy ( jeśli nie mamy swojego to najlepszy z Lidla) 1 budyń śmietankowy lub waniliowy 500 ml mleka 3,2% 1 kostka masła(...)początek rozrabiamy budyń w szklance mleka, resztę zagotowujemy i wlewamy rozrobiony budyń odstawiamy do ostygnięcia. Kiedy ostygnie miksujemy z masłem. 2. Na dno blaszki wyłożonej papierem do pieczenia układamy herbatniki, rozsmarowujemy masę budyniową i drugą porcję herbatników. 3. Następnie na herbatniki wykładamy masę  krówkową  i rozsmarowujemy. 4. Na masę krówkową krakersy, na krakersy dżem porzeczkowy

Moje Słodkie Piekiełko
Ciasto kinder country. Ciasto bez pieczenia. 595

mnie płatki śniadaniowe Kangus), 30 herbatników, polewa: 100 g gorzkiej czekolady i 2 łyżki mleka. Przygotowanie:  Blaszkę 20x25 cm wykładamy papierem do pieczenia. Układamy jedną warstwę z herbatników. Czekoladę białą rozpuszczamy z 2 łyżkami mleka. Śmietankę ubijamy na sztywną pianę. Dodajemy ostudzoną, ale jeszcze płynną czekoladę do śmietany. Na koniec dodajemy pszenicę i mieszamy. Taką masę wykładamy(...)herbatniki. Układamy drugą warstwę z herbatników. Ciasto schładzamy w lodówce ok. 15 minut. W tym czasie rozpuszczamy gorzką czekoladę z mlekiem i studzimy. Polewę wylewamy na ciasto i dekorujemy pszenicą. Ponownie schładzamy kilka godzin

Aga w kuchni
Chatka Puchatka (Chatka Baby Jagi) 224

dodajemy po łyżce sera, ciągle miksując. Powstałą masę dzielimy na pół. Do jednej połówki dodajemy cukier waniliowy, a do drugiej kakao. Przygotowujemy folię aluminiową, na której układamy 3 rzędy herbatników po 6 ciastek. Smarujemy je masą z kakao, zostawiając 2-3 łyżki na środek. Ciemną masę przykrywamy drugą połową herbatników. Następnie smarujemy je jasną masą, a na środku(...)niego masę, utnijcie róg woreczka i można wyciskać ;) Teraz pora złożyć naszą chatkę. Wsuwamy ręce pod folię i składamy boki chatki do góry, tak, aby jak najbardziej wierzch herbatników zbliżyć do siebie. Ciasto odstawiamy do schłodzenia. Polewa: Masło rozpuszczamy na parze razem z czekoladą. Polewamy chatkę i odstawiamy do zastygnięcia. Gotowe! ;) Przepis pochodzi ze strony www.arabeskawaniliowa.blog.pl

Czerwona Porzeczka
Ciasto Bounty bez pieczenia + film 258

składniki na tortownicę 23 cm                        spód ciasta 300 g herbatników kakaowych 100 g margaryny                        masa(...)polewa 100 g margaryny 1 tabliczka gorzkiej czekolady 1 tabliczka mlecznej czekolady przepis Herbatniki  miksujemy w malakserze do uzyskania konsystencji bułki tartej. Margarynę rozpuszczamy w garnku na małym ogniu. Do miski wsypujemy zmiksowane ciastka, wlewamy roztopioną margarynę i całość dokładnie mieszamy a następnie przekładamy do tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia i dokładnie rozprowadzamy, delikatnie dociskając łyżką. Do drugiej

Smakowite Dania
Ciasto Rafaello bez pieczenia 441

odsłona ciasta Rafaello, tym razem wersja bez pieczenia. Ciasto jest szybkie i łatwe do przygotowania. Każdy bez problemu może je zrobić. Może przygotujecie je na ostatki... SKŁADNIKI: 48 sztuk herbatników, 2 szklanki mleka, 1 opakowanie cukru waniliowego, 3 łyżki cukru, 2 łyżki mąki pszennej, 2 łyżki mąki ziemniaczanej, 200g masła, 80g wiórków kokosowych, 1 tabliczka białej czekolady(...)ucieram na puszystą masę. Stopniowo dodaję zimny budyń. Ucieram. Na końcu do masy dodaję startą na tarce o małych otworach czekoladę oraz wiórki kokosowe. Ucieram. 3. Na blaszce układam herbatniki, jeden obok drugiego (3 szt x 4 szt). Na herbatniki wykładam 1/4 masy. Wyrównuję. Na masie układam kolejną porcję herbatników i znów wykładam masę. Tak postępuję

Tradycyjna kuchnia Kasi
Ciasto herbaciane z herbatnikami 132

herbacianej! Dla kogo: dla szukających ciasta idealnego do herbatki dla fanów herbatników dla chcących skosztować ciasta zawierającego herbatę Składniki: 200g mąki łyżeczka proszku do pieczenia 80-100g herbatników 100g masła 120g cukru 2 jajka 100ml mleka 2 torebki czarnej herbaty  100ml wrzątku szczypta soli Wykonanie: Herbatę zalać wrzątkiem i odstawić by się zaparzyła. W rondelku roztopić(...)dodać mleko, zaparzoną herbatę wraz z liśćmi z torebki. Na końcu dodać mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia i szczyptą soli. Wszystkie składniki dokładnie wymieszać dodając na końcu pokruszone herbatniki (ja 3/4 dałam do ciasta i 1/4 zostawiłam na dekorację). Ciasto wyłożyć do keksówki pokrytej papierem do pieczenia i udekorować od góry pozostałymi herbatnikami. Piec ok. 45 minut

Mania Wypiekania
bajaderki 194

cukru pudru 2 łyżki kakao 2 łyżki wrzątku Rodzynki zalać połową rumu, zamknąć szczelnie o odstawić na kilka godzin. Ciasto rozdrobnić (najlepiej przepuścić je przez maszynkę do mielenia mięsa). Herbatniki przełożyć do grubego woreczka i utłuc wałkiem. Bakalie posiekać. Mleko zagotować z kakao i przestudzić. Wlać do miski z ciastem, dodać herbatniki, bakalie, rodzynki z rumem i wlać(...)Wymieszać. Jeśli ciasto będzie zbyt lepkie to dosypać utłuczonych na pył herbatników. Jeśli będzie za suche to dolać przegotowanego mleka.  Z masy formować kulki dowolnej wielkości i układać je na kratce. Masło, cukier puder i kakao zagotować, dodać wrzątek i mieszać aż polewa zgęstnieje. Polać bajaderki. Wierzch można udekorować bakaliami lub wiórkami

Domowa Cukierenka-Domowa Kuchnia
Bajaderka 177

łyżki dżemu  kwaskowatego dżemu (u mnie dżem z czarnej porzeczki]   1/2 tabliczki czekolady  dowolne bakalie polewa maczek mango, truskawka Decorada Delecta Blaszkę wyłożyć papierem, ułożyć warstwę herbatników. Ciasto i resztę herbatników pokruszyć. Mleko, cukier, cukier wanilinowy i kakao , czekoladę podgrzać, mieszając, aż cukier się rozpuści. Zdjąć z ognia i nieco przestudzić.  Do pokruszonego ciasta(...)dać pozostałe składniki, wlać masę kakaową i dokładnie wymieszać. Na herbatniki wyłożyć przygotowaną masę i wyrównać.Polać polewą i  udekorować maczkiem mango i truskawkowym.Odstawić do lodówki na kilka godzin

Moje domowe kucharzenie
Ciasto 3 Bit -bez pieczenia 237

nadające się na zwykłe niedzielne spotkanie w gronie bliskich. Kto jeszcze nie próbował- koniecznie musi nadrobić zaległości ;) Zapraszam! 3 Bit - bez pieczenia Składniki: 1 puszka masy krówkowej 2 paczki herbatników 400- 500 ml śmietanki kremówki 30% 2 opakowania śmietan fix garść startej czekolady masa budyniowa: 500ml mleka 1/2 szklanki cukru  2 żółtka 3/4 kostki masła 5 łyżek mąki(...)zgęstnieje. Zostawić do ostudzenia.  Masło w temperaturze pokojowej utrzeć na gładką masę. Dalej miksując, stopniowo łączyć z zimnym budyniem. Formę wyłożyć papierem do pieczenia. Następnie całe dno wyłożyć herbatnikami. Następnie wyłożyć i rozsmarować letnią masę krówkową.  Przykryć kolejną warstwą herbatników. Kolejno dajemy masę budyniową i ostatnią warstwę herbatników. Śmietanę ubijamy z śmietan fixem i wykładamy

Tagebuch po polsku
Ciasto mocno miętowe 119

ciasta rozpuszczamy galaretkę w szklance gorącej wody. Studzimy. Margarynę przeznaczoną na krem ucieramy z cukrem. Stopniowo dodajemy zimny budyń miętowy. Gotowy krem przekładamy na biszkopt kakaowy. Kolejna warstwa to herbatniki- na moją blaszkę mieści się dokładnie dwadzieścia ciasteczek. Należy je ułożyć na kremie miętowym. Zrobienie następnej warstwy to ubicie śmietany kremówki i połączenie jej z tężejącą galaretką. W moim(...)przypadku masa była dość rzadka, więc dla pewności, żeby nic nie wypłynęło schłodziłam ją jeszcze trochę. Gdy zgęstniała, rozprowadziłam ją na warstwie herbatników i udekorowałam całość startą drobno czekoladą. Ciasto lepiej smakuje na drugi dzień, kiedy krem i pianka dobrze stężeją a herbatniki zmiękną.  Smacznego

Wrzosowa Polana
Świąteczne renifery i bałwany w czekoladzie 124

potrzeba, gdyż wystarczą herbatniki, kilka paluszków, czekolada i kolorowa posypka.  Korzystając z okazji życzę wszystkim czytelnikom Krainy rodzinnych, zdrowych i bardzo słodkich Świąt Bożego Narodzenia! :) Potrzebne składniki: * herbatniki * paluszki zwykłe lub typu grissini * czekolada mleczna roztopiona * czekolada biała roztopiona * różnokolorowe posypki Czekoladowe renifery: Herbatniki z jednej strony zamoczyć w czekoladzie. Przykleić precle- jako rogi- oraz utworzyć(...)oczka i nosek z posypek. Odstawić w chłodne miejsce do zastygnięcia. Bałwany w kapeluszach: Herbatniki z jednej strony zamoczyć w białej czekoladzie (zostawiając 1/3 wysokości), z posypki utworzyć oczka oraz nosek i odstawić w chłodne miejsce do zastygnięcia. Kiedy czekolada już zastygnie, należy zamoczyć nieposmarowaną część w mlecznej czekoladzie, plus kawałek paluszka, który umieszczamy na łączeniu 2 kolorów. Odstawić

Kraina Miodem Płynąca
Szybki placuszek , do kawy , a'la 3 bit ;) bez śmietany 121

duża paczka herbatników petite beurre 2 budynie w proszku( 1 duży,1 mały) waniliowy 1l mleka margaryna palma z wanilią 250g cukier wanilinowy 2 łyzki cukru pudru masa kajmakowa, krówka (Gostyń) masło 200g czekolada gorzka  przygotowanie: masa budyniowa : * 3/4 mleka zagotować(...)resztą wymieszać proszek gotować budyń normalnie  schłodzić go  w międzyczasie utrzeć margarynę z cukrem wanilin. i normalnym Dodać schłodzony budyń i dalej ucierać. Wyłożyć w blaszce herbatniki (wystarczają na 3 warstwy) na to wylać budyń i przełożyć kolejnymi herbatnikami.   masa korówkowa: masło utrzeć na puszysto, dodać krówkę i nadal ucierać  wylać na herbatniki

Kuchcikowoasi...Kawałek mnie