się owocowym ciastem do kawy. Polecam! Składniki : * opakowanie herbatników * 200g malin * 2 galaretki malinowe * 300ml śmietany kremówki * łyżka cukru pudru * pół tabliczki mlecznej czekolady Przygotowanie : Blaszkę wyłożyć herbatnikami. Maliny rozgnieść razem z cukrem pudrem. Galaretki rozpuścić w szklance wrzątku i wystudzić. Kremówkę ubić, połączyć z malinami i galaretką. Wymieszać i wylać połowę masy na herbatniki. Wyłożyć(...)drugą warstwę herbatników i przykryć masą . Odstawić na kilka godzin do lodówki. Posypać startą , mleczną czekoladą
Magiczne Życie Martylitr) 4 łyżki oleju kokosowego (odmierzałam, gdy miał stałą konsystencję) 6 łyżek ksylitolu (czyli cukru brzozowego; można zastąpić zwykłym cukrem, lecz wtedy napoleonka będzie bardziej kaloryczna) 1 opakowanie herbatników zwykłych lub pełnoziarnistych (ok. 24 sztuki) listonic_type='fooddrink';listonic_theme='addToShoppingList7';listonic_content=''; document.write(" "); Kaszę jaglaną wsypujemy do garnka i podprażamy często potrząsając naczyniem, aż kasza zacznie intensywnie pachnieć(...)olej kokosowy i blendujemy gorącą kaszę na gładko. Gdy całość się zmiksuje – dolewamy stopniowo resztę mleka i blendujemy dalej. Na dno kwadratowej formy (ok. 21-23 cm) wykładamy herbatniki. Wlewamy od razu ciepły krem. Na wierzchu układamy warstwę herbatników. Studzimy i wkładamy do lodówki na całą noc. Napoleonka jaglana świetnie smakuje sama, jak i z owocami
Poezja smakuWarstwa z jogurtem owocowym 1 duży jogurt owocowy 5 dkg serka waniliowego 2-3 łyżki cukru pudru (można mniej lub więcej) 1,5 łyżki żelatyny spożywczej herbatniki biszkopty 1 galaretka Żelatynę namoczyć w 4 łyżkach wody(...)międzyczasie jogurt naturalny, serek waniliowy, cukier puder zmiksować. Namoczoną żelatynę rozpuścić w 1/3 szklanki gorącej wody i cały czas miksując dodać ją do masy jogurtowej. Dno tortownicy wyłożyć herbatnikami,masę przelać na herbatniki i wstawić do lodówki. Przygotować masę jogurtową z jogurtem owocowym.Na zastygniętą masę z jogurtem naturalnym ułożyć herbatniki , wylać masę z jogurtem owocowym i wstawić
Moje domowe kucharzeniemałego prawnika? Ciasto wielu nazw i pokoleń,które wiążą z nim swoje smaki dzieciństwa. Po prostu sernik niewymagający pieczenia w sympatycznej odsłonie. To co pieczemy ...yyy chłodzimy? :) Składniki: ciasto: herbatniki 36 sztuk pół kilograma twarogu 3/4szklanki cukru kostka masła łyżeczka ekstraktu waniliowego 1łyżka kakao dodatkowo: galaretka posypka polewa: 3łyżeczki kakao 3łyżki masła 3łyżki cukru 3łyżki mleka Wykonanie: 1. Twaróg(...)Utrzyj masło z cukrem. Następnie stopniowo dodawaj ser. 3. Cześć masy odłóż do miseczki i dodaj kakao.Wymieszaj. 4. Do reszty masy dodaj aromat waniliowy. Wymieszaj. 5. Rozłóż 18 herbatników na folii aluminiowej (w rzędach 3herbatniki szerokości i 6herbatników długości) 6. Rozsmaruj masę kakaową na herbatnikach. 7. Na masie ułóż kolejną warstwę herbatników. 10. Jeżeli chcesz po środku
Fiolka w kuchnitakie pyszności zajadać :) A ja idę zrobić kolejne, bo od wczoraj nie daje mi spokoju myśl o ciepłej szarlotce z lodami :) Składniki: Na formę o śr 24cm Spód: 200g herbatników maślanych 150g masła 2 łyżki kremu nutella 2 łyżki kakaa ciemnego 40g posiekanych drobno orzechów włoskich Krem: 200ml słodkiej śmietanki 30% 250g serka mascarpone 3 łyżki cukru pudru(...)tabliczka białej czekolady 1 laska wanilii Dodatkowo: ok 10 dużych dojrzałych truskawek żelatyna w sprayu lub galaretka truskawkowa rozpuszczona w 1/2 szklance wody listki mięty Sposób przygotowania: 1. Herbatniki mielimy lub drobno kruszymy, mieszamy z kakao. Masło topimy i lekko przestudzone dodajemy do herbatników wraz z kremem nutella. Wyrabiamy mikserem, a następnie wylepiamy spód i boki naszej formy
Kuchnia w czekoladziejajek ( W Tesco znajdziecie w promocji jajka z wolnego wybiegu), 1 i 1/2 szklanki cukru, budyń śmietankowy, 200g masła lub margaryny, duże opakowanie herbatników (ok. 250g), 100g mlecznej czekolady, 3 łyżki śmietanki 30%. Wykonanie: Ser zmielić. Do garnka przełożyć masło, rozkłócone jajka , cukier oraz sproszkowany budyń. Często mieszając(...)podgrzewać na małym ogniu, aż masło się rozpuści i powstanie jednolita masa. Następnie dodać zmielony ser i podgrzewając na małym ogniu, zagotować. Dno formy o wym. 24x24cm wyłożyć warstwą herbatników, wylać masę serową i przykryć kolejną warstwą herbatników. Odstawić do ostygnięcia. Można też wylać najpierw połowę masy serowej, przykryć drugą warstwą herbatników i wylać resztę masy serowej
Z miłości do słodkościudało się doskonale, chociaż dla mnie było za słodkie. Jednak według moich najbliższych było to najlepsze ciasto jakie jedli, więc czekać mnie będzie pewnie powtórka :) Składniki: 2 duże opakowania herbatników (u mnie kakaowe) KREM: 350g miękkiego masła 3/4 szklanki mleka 4 łyżki cukru waniliowego 400g pełnego mleka w proszku 1 duża puszka kajmaku orzechowego POLEWA: 1 gorzka czekolada(...)niskich obrotach, stopniowo zwiększając je do najwyższych. POLEWA: Składniki polewy umieścić w rondelku, rozpuścić na maleńkim ogniu. Odstawić do przestudzenia. SKŁADANIE: W blaszce o wymiarach 25x35cm ułożyć jedną warstwę herbatników, połowę masy mlecznej i drugą warstwę ciasteczek. Na niej rozsmarować kajmak, przykryć znów herbatnikami. Wyłożyć pozostały krem, ostatnią warstwę herbatników. Polać ostudzoną polewą. schłodzić całość w lodówce
Cakes By Kejtdelikatną nutka alkoholu. To na herbatnikach bardziej mi smakowało niż na krakersach a i wygląd też miało ciekawszy. *foremka 25*34 cm Składniki: 3 paczki herbatników kakaowych 1 litr śmietanki kremówki 200 g kokosu + łyżka do dekoracji 3/4 szklanki mleka 4 łyżki cukru pudru 150 ml ajerkoniaku 1,5 łyżki żelatyny 3-4 łyżki wiórek(...)zalać mlekiem i gotować na małym ogniu aż wiórki wciągną płyn. Na końcu dodać cukier puder. Wystudzić. Blaszkę do pieczenia wyścielić wysoko papierem lub folią. Na dnie rozłożyć warstwę herbatników. Kremówkę ubić na sztywno, dodać kokos, ajerkoniak i żelatynę rozpuszczoną w odrobinie wrzątku. Na herbatniki wyłożyć jedną czwartą masy i przykryć kolejnymi ciastkami. Przekładać aż będą
Domowa Cukierenka-Domowa Kuchniablacha 21x21) 2 budynie bananowe z cukrem 3 szklanki mleka 1 łyżka cukru 1 łyżeczka sok z cytryny 200 g miękkiego masła ponadto: 2 galaretki pomarańczowe ok. 45 sztuk herbatników 3 banany 2 szklanki mleka i cukier zagotować, w pozostałym mleku rozmieszać budynie. Wlać na gotujące się mleko i mieszając zagotować. Przykryć budyń i odstawić do wystygnięcia. Miękkie masło(...)łyżce zimnego budyniu i ucierać, aż masa będzie jednolita i puszysta. Na koniec dodać sok z cytryny i wymieszać. Na dnie blaszki wyłożonej papierem do pieczenia ułożyć warstwę herbatników, a na to 1/3 część masy. Banana pokroić w plastry i ułożyć na masie, a następnie przykryć herbatnikami częścią masy i bananami. Czynność powtórzyć raz jeszcze i ciasto wstawić
talerz przyjemnościkażdy z nim sobie poradzi, np. gdy nie ma piekarnika. Idealna propozycja na Wielkanocny stół. Z pewnością spodoba się dzieciom, a dorosłym przypomni smak dzieciństwa. SKŁADNIKI 36 herbatników maślanych regionalnych , 400 g sera białego, 1/3 kostki masła w temperaturze pokojowej, 3/4 szkl. cukru pudru, olejek waniliowy, 2 łyżki kakao Polewa kakaowa: 3 łyżki masła, 3 łyżki cukru(...)stężenia. Ser i masło wrzucamy do malaksera, chwilę miksujemy, dodajemy cukier i olejek, miksujemy aż uzyskamy gładką masę. Następnie dzielimy ją na połowę, do 1 dodajemy kakao. Herbatniki układamy na folii aluminiowej (pod folię najlepiej położyć ściereczkę) 3 rzędy po 6 herbatników (zdjęcie nr 1), smarujemy masą kakaową (zdjęcie nr 2. Układamy drugą warstwę herbatników smarujemy
słodki bratekszklanka pszenicy w miodzie ( np. płatki śniadaniowe Kangus) Wykonanie: Blaszkę o wymiarach 24 cm x 36 cm (duża blacha) wykładamy papierem do pieczenia i układamy warstwę herbatników. Czekoladę karmelową rozpuszczamy w kąpieli wodnej i studzimy- w misce ustawionej nad garnkiem z gotującą się wodą tak aby nie dotykała wody. W osobnym naczyniu rozpuszczamy również w kąpieli(...)czekoladę. Śmietanę ubijamy na sztywną pianę, łączymy mikserem z wystudzoną ale płynną czekoladą, dosypujemy pszenicę ( trochę odkładamy do dekoracji) i mieszamy masę łyżką. Wykładamy na herbatniki, a następnie na kremie rozkładamy kolejną warstwę herbatników, które polewamy rozpuszczoną mleczną czekoladą i posypujemy pszenicą dla lepszego efektu wizualnego. Ciasto schładzamy w lodówce i wyjmujemy tuż przed
W kuchennej krainiejajek 2 łyżki rodzynek 1 łyżka suszonej żurawiny kilka kropli olejku cytrynowego Dodatkowo: czekolada deserowa do polania sernika 2 łyżki mleka 1. Margarynę rozpuszczamy i odstawiamy do wystudzenia. Herbatniki drobno kruszymy i łączymy z wystudzoną margaryną, mieszamy. Formę okrągłą o średnicy 24 cm wykładamy papierem do pieczenia i rozsmarowujemy na niej herbatniki, delikatnie dociskając, wstawiamy na około(...)dodajemy jogurt, śmietanę, budyń i po jednym jajku cały czas ucieramy. 3. Na sam koniec dajemy rodzynki, żurawinę suszoną i olejek cytrynowy, delikatnie mieszamy łopatką. 4. Ser wykładamy na herbatniki, rozsmarowujemy. Na dno piekarnika wstawiamy naczynie z wodą, wyżej dajemy sernik. 5. Sernik pieczemy ponad godzinę w temp. 180 stopni. 6. Czekoladę razem z mlekiem rozpuszczamy w kąpieli wodnej
Kuchnia u BietkiSernik z herbatnikami Dzisiejszy przepis stanowi propozycję dla tych wszystkich, którzy chcą wykonać ten deser w nieco bardziej dietetycznej wersji. składniki sernik: 150 g herbatników 1 kg sera twarogowego 5 jaj 2 łyżki kakao 3 łyżki mąki pszennej 3 łyżki mąki ziemniaczanej 1/4 kostki masła 2/3 szklanki cukru 1/3 szklanki mleka łyżeczka skórki otartej(...)pomarańczy sposób przygotowania Do blendera wrzucamy herbatniki kruszymy je, następnie dodajemy kakao, masło i dalej mieszając łączymy na jednorodną masę. Połowę masy wykładamy na spód tortownicy wyłożony pergaminem, mocno ubijając dłonią lub szklanką. Rozbijamy jaja i oddzielamy żółtka od białek. Do sporej misy wkładamy żółtka i ucieramy je razem z cukrem, następnie do misy przekładamy
Miód i pieprzktoś lubi bardzo słodkie to 5 łyżek cukru pudru 2 budynie waniliowe ,lub śmietankowe 0,5 l. mleka, herbatników tyle ,aby zakryć dno formy- u mnie pokruszone herbatniki ,bo miałam mało 2 galaretki dowolny smak - u mnie czerwone 0,5 l gorącej wody, Wykonanie: Ugotować dwa budynie w 0,5 l mleka. Odstawić przykryte do ostudzenia(...)Formę wyłożyć herbatnikami,(u mnie było mało a smak na słodkie,był,więc pokruszyłam to co było i wyłożyłam dno ) Galaretki rozpuścić w gorącej wodzie. Odstawić do wystygnięcia. Ser utrzeć razem z cukrem pudrem na gładką masę. Dodać ostudzony ,ugotowany budyń .Miksować na wolnych obrotach do połączenia składników. Następnie do gładkiej masy serowej dodać partiami zimną płynną galaretkę, ,wymieszać
w mojej kuchniszkl.cukru 3/4 szkl.kaszy manny Cenos skórka i sok z 1 pomarańczy mieszanka keksowa Skworcu 20 dkg masła cukier waniliowy 2 kisiele truskawkowe 1 galaretka truskawkowa herbatniki Mleko, masło, cukier, skórkę i sok z pomarańczy gotować na wolnym ogniu, aż masło się roztopi i składniki połączą. Wsypać kaszę i gotować , aż masa zgęstnieje.Dodać mieszankę keksową i wymieszać(...)się wody[ 1,5 szkl.] Zagotować.Wlać galaretkę rozpuszczoną w 1/2 szkl.gorącej wody oraz roztopione masło.Wymieszać i odstawić do lekkiego stężenia. Foremkę wyłożyć papierem i ułożyć warstwę herbatników, wyłożyć na nie masę, wygładzić. Przykryć drugą warstwą herbatników.Na herbatniki wyłożyć masę z kisielków i galaretki.Dowolnie udekorować.U mnie masa śmietanowa [ z torebki].Odstawić do zastygnięcia
Moje domowe kucharzenie