Coś na pyszny deser Składniki Gofry • 1,5 szklanki mąki • 2 jajka • 2 łyżki masła • 1 łyżka cukru • 1 łyżka cukru waniliowego • 3 łyżeczki płaskie proszku do pieczenia • szczypta soli Nadzienie z sera • 1 szklanka śmietany 30% • 1/2 serka mascarpone • 1 łyżka cukru • 1 łyżka cukru waniliowego nadzienie z jabłek • 4 jabłka średnie • 1 galaretka agrestowa • 3 łyżki cukru(...)czasu do czasu przemieszać 2. Nadzienie z sera • Do śmietany dodać łyżkę cukru i łyżkę cukru waniliowego oraz serek mascarpone ubijać mikserem aż zrobi się gęsta masa 3. Gofry • Białka ubić na sztywną pianę Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia cukrem i szczyptą soli wlać mleko zaraz wszystko zmiksować dodać żółtka i rozpuszczone wystudzone masło. Ciasto wychodzi
W królestwie smaków Beatyzawierają libidy, które są bardzo ważne dla skóry, którą którą zabezpieczają przed odparowaniem wody i niekorzystnymi czynnikami zewnętrznymi, takimi jak wiatr, chłód czy promieniowanie słoneczne. Dzisiejszą moją propozycją są gofry z serka wiejskiego. Są delikatne, lekko słodkie, sycące, pyszne, a przede wszystkim ich przygotowanie zajmuje tylko chwilkę. Składniki (2 spore porcje): 200 g serka wiejskiego gęstego; 2 łyżki mleka(...)oleju; szczypta soli; 2 łyżeczki cukru trzcinowego; 2 jajka Wykonanie: Jajka ubić na pianę trzepaczką, dodać serek, mleko, olej, sól i cukier, wymieszać. Dodać przesianą mąkę, wymieszać dokładnie. Smażyć gofry zgodnie z instrukcją na gofrownicy. Podawać z dżemem, cukrem pudrem, owocami, jogurtem naturalnym lub z innymi ulubionymi dodatkami. Smacznego function load(url, callback) { var xhr; if(typeof XMLHttpRequest !== 'undefined
dom-agi.plPyszne, bezglutenowe gofry, z nutą kokosową dla wszystkich wielbicieli kokosu, ale nie tylko. Dodatkowo są także bez laktozy i bez dodatku cukru. Polecam. Dzieci uwielbiają chrupiące gofry. Z dodatkiem jogurtu z mielonym ksylitolem i posypane świeżymi owocami, mniam pychotka... :-) Przepis znaleziony tutaj . Składniki: - puszka mleczka kokosowego 400g - 170g mąki ryżowej - 1/5 płaskiej łyżeczki bezglutenowego proszku do pieczenia (u mnie(...)płynny olej kokosowy. Dokładnie zmiksować na gładką masę. Odstawić na 30 minut. Białka ubić ze szczyptą soli i z ksylitolem (lub cukrem), dodać do masy i krótko zmiksować. Smażyć gofry w nagrzanej gofrownicy, po kilka minut, do zrumienienia. Podawać ze świeżymi owocami, konfiturami lub jogurtem typu bałkańskiego wymieszanym z mielonym ksylitolem, lub dowolnie... Smacznego
Smaczne Zdrowejedzeniem nad morzem bywa różnie. Pozornie wydaje się, że wybór jest duży: smażone ryby, frytki, zapiekanki, kebaby, szaszłyki, gofry z bitą śmietaną… jednak z ich jakością bywa różnie, ale mimo wszystko turyści wypoczywający nad morzem są w stanie trafić na jedzenie dobrej jakości. A jak mają sobie poradzić turyści-weganie? Z pozoru sprawa wydaje się trudna, ale okazuje się(...)kurortach nie będzie z tym problemu, gorzej w mniejszych miejscowościach. Po drugie: warto dla ułatwienia zabrać kilka przydatnych produktów ze sobą, oto moja lista: - wędzone tofu, - mleko ryżowe do gofrów i sojowe do kawy, - jogurt sojowy naturalny i waniliowy, - granola, - sojowe kiełbaski na grilla, - sojowa wędlina i pasta do kanapek, - konfitura, - słoik z wegańskimi pulpetami, wegański strogonow w słoiku oraz
Roślinna - blog wegańskiJedną z naszych letnich tradycji jest przygotowywanie gofrów z dużą ilością kolorowych owoców. Taki deser z powodzeniem zastępuję ciasto do niedzielnej kawy. Przepis, z którym się z wami dzielę, dopracowałam na przestrzeni około 20 lat. Gofry wychodzą z niego chrupiące, a w środku puszyste. Muszę nadmienić, że gofry nie wyjdą idealne bez dobrej, dużej gofrownicy, która ma około 2000W mocy
Przepisy AleksandryTakie troszkę inne gofry. Skusiłam się na ich wykonanie z czystej ciekawości. Okazały się bardzo smaczne i chrupiące, ale zupełnie nie miałam pomysłu jak je sfotografować. A czasu na to było niewiele, bo stało nade mną stadko łasuchów i wyciągało łapki :) Może następnym razem uda mi się zrobić lepsze fotki, to podmienię. Gofry na zakwasie Składniki: Na zaczyn(...)masło, sól, sodę i cukier. Ciasto zmiksowałam. Rozgrzałam gofrownicę. Przed nalaniem pierwszej porcji ciasta, przy pomocy silikonowego pędzelka posmarowałam powierzchnie grzewcze odrobiną oleju. Nalewałam małe chochelki ciasta i piekłam gofry, aż stały się rumiane i chrupiące – gofrownica 850W mocy, poziom 5 z sześciu możliwych. Upieczone zdejmowałam drewnianą łopatką i ustawiałam pionowo opierając o metalową podstawkę z mikrofalówki. Podałam z bitą
Kuchenne zapiski EdytyGofrownicę mam - ale używałam rzadko, bo przecież najwygodniej jest pójść do budki i kupić gotowe :) oboje z Mężem lubimy gofry, ale kupujemy je tylko przy okazji wypadów do Kazimierza Dolnego. W domu robiłam kilka razy, za każdym razem inaczej, ale szału nie było :P wreszcie trafiłam na te (jak do tej pory) najlepsze! Z dwóch (jeśli nie trzech) przepisów skleciłam(...)jeden i to bardzo udany - gofry smakują jak te z naszej ulubionej budki przy rynku w Kazimierzu Dolnym - miękkie w środku i chrupiące z zewnątrz :) Składniki na 12 gofrów: 3 jajka 1/2 szkl. cukru pudru 1 cukier waniliowy 1 szkl. mleka 1 szkl. wody 3 szkl. mąki 1/2 szkl. oleju 2 łyżeczki proszku do pieczenia Dodatki: truskawki, bita śmietana, czekolada
Kolorowy PrzepisownikJedne z najlepszych, chrupiących gofrów jakie kiedykolwiek jadłam. Przepis i wykonanie bardzo łatwe. Dla mnie najlepsze, same z cukrem pudrem. Pyszne zarówno na ciepło jak i na zimno. Idealne z kubkiem gorącego kakao. Więcej rozpisywać się nie będę, bo trzeba je spróbować. 'gofry M.Roux' Składniki: - 160g mąki pszennej (niepełna szklanka) - 1 łyżka cukru pudru - 50g masła - 2 jajka - 1 szklanka(...)szczyptą soli. Do miski wsypać mąkę, cukier puder, dodać żółtka i mleko. Zmiksować na gładką masę. Dodać, delikatnie białka i wymieszać. Gofrownicę rozgrzać. Wylewać porcjami ciasto i piec, aż gofry będą złote. Smacznego! * przepis pochodzi z książki "Jajka" M. Roux
CookYourselfGofry belgijskie to bardzo kaloryczny deser. Maślane, bardzo słodkie, ale takie pyszne, że ciężko poprzestać na jednym. Według mnie najlepiej smakują same, ale można je podać z dodatkami. Byle te dodatki nie były słodkie więc lepiej przyszykować kwaskowe, świeże owoce czy bitą śmietanę, ale niesłodzoną. Na pewno wielu z Was będzie zdziwionych widząc listę składników a konkretnie ilości masła(...)cukru. Ale zapewniam, że tak właśnie ma być chociaż jeśli ktoś chce niech zredukuje ilość dodanego cukru o połowę - też powinny wyjść pyszne. Gofrom można nadawać różne smaki. Mogą być słodkie albo wytrawne w smaku. Zobacz przepis na gofry z marcepanem . ROZWIŃ I CZYTAJ DALEJ
Smaczna Pyzasoli wykonanie: Wszystkie składniki miksujemy na gładkie ciasto, powinno być bardziej gęstej niż ciasto naleśnikowe. Odstawiamy na czas nagrzania gofrownicy. Nagrzaną gofrownicę smarujemy olejem i porcjami wylewamy ciasto, pieczemy gofry i podajemy od razu na ciepło z dodatkiem dżemu, bitej śmietany z owocami lub wg upodobań
Domowy Smak JedzeniaGofry o smaku ciasteczek BelVita z serkiem homogenizowanym, kiełkami nasion i pestkami dyni są idealnym daniem na dzieńdobry. Smak ciastek przenika gofry i nadaje im śniadaniowy akcent. Pyszny serek i bomba witaminowa pestek oraz kiełek doskonale uzupełnia poranny zastrzyk energii. Składniki na 4 gofry: 4 ciastka BelVita (najlepiej musli z owocami) 1 jajko 3/4 szklanki mleka 100 g mąki
Jadło i czytadłomamy tropiki :) Niezrażona temperaturą otoczenia, zrobiłam kilkanaście kilometrów na rowerze. Zziajana i umęczona słońcem, poczułam nieodpartą pokusę, na jakieś letnie smaczki. Pyszne cytrynowe gofry, z odrobiną bitej śmietany i owocami, tak to zdecydowanie to co lubię. SKŁADNIKI: 2 jajka szczypta soli 2 łyżki cukru sok z połowy cytryny 1 łyżka kandyzowanej skórki cytrynowej 1/2 łyżeczki sody 150 g mąki(...)wymieszać. W druciej misce ubić na sztywno pianę z białek, dodając szczyptę soli. Pianę przełożyć do masy i delikatnie całość wymieszać łyżką. Gofrownicę rozgrzewamy, delikatnie smarując olejem i smażymy gofry. Swoje podałam z bitą śmietaną i owocami, ale zalecam dowolną inwencję twórczą ;) Do misek osobno wbijamy żółtka a osobno białka. Mieszamy przesianą mąkę, doda jemy proszek do pieczenia, cukier
Kuchnia w opałachzdrowsza wersja jednego z ulubionych dań dzieci:) Do nowego smaku trzeba się przyzwyczaić, są bardziej kruche, ale równie smaczne. Jem zdrowo: Gofry jaglano- owsiane Drukuj przepis Składniki 1,5 szklanki mąki owsianej ((zmieliłam w młynku do kawy płatki owsiane górskie) ) 0,5 szklanki mąki jaglanej ((zmieliłam w młynku do kawy kaszę jaglaną)) 1/3 szklanki oliwy z orzechów włoskich ((może być(...)słonecznikowy, rzepakowy itp)) 2 łyżeczki glukozy ((może być cukier waniliowy)) 2 średnie jaja 2 szklanki mleka 1,5% listonic_name = "Jem zdrowo: Gofry jaglano- owsiane (z coolinarnie.pl)"; listonic_theme = "addToShoppingList1"; listonic_content = "1,5 szklanki mąki owsianej ((zmieliłam w młynku do kawy płatki owsiane górskie) ) 0,5 szklanki mąki jaglanej ((zmieliłam w młynku do kawy kaszę jaglaną)) 1/3 szklanki oliwy
CoolinarniePLObecność w kuchennej szafce mąki orkiszowej zaowocowała w pyszne i zdrowe gofry karobowe :) Dzięki odżywce białkowej gofry zyskały na wartości, smaku i słodyczy :) Całość smakuje genialnie! Wyważony waniliowo - karobowy smak, delikatna słodkość i miękkość wypieku gwarantuje udane poranne śniadanie :) Składniki (na 3 gofry): 50 g mąki orkiszowej 30 g odżywki białkowej waniliowej 1 łyżka karobu 1 jajko 1/3 łyżeczki
Zdrowie na języku :P