Obecność w kuchennej szafce mąki orkiszowej zaowocowała w pyszne i zdrowe gofry karobowe :) Dzięki odżywce białkowej gofry zyskały na wartości, smaku i słodyczy :) Całość smakuje genialnie! Wyważony waniliowo - karobowy smak, delikatna słodkość i miękkość wypieku gwarantuje udane poranne śniadanie :) Składniki (na 3 gofry): 50 g mąki orkiszowej 30 g odżywki białkowej waniliowej 1 łyżka karobu 1 jajko 1/3 łyżeczki
Zdrowie na języku :PGofry to jedne z moich ulubionych niedzielnych przekąsek. Mogę je jeść na śniadanie, deser i kolacje - dziś będą na kolacje razem z wiśniowym dżemem i ubitą śmietanką. Nie są to tradycyjne gofry, raczej coś w stylu upieczonych omletów ponieważ, są również równie lekkie i puszyste, a dodatkowo są jeszcze ciekawsze, bo dodałam do nich ekstrakt cynamonowy. Wyszły pyszne! Można zjeść(...)kilka i czuć się dobrze! Dlatego słodko je Wam polecam. Zapraszam na Lekkie gofry cynamonowe!"Składniki:5 żółtek5 białekszczypta soli350 ml mleka3 łyżki oliwy orzechowej1 łyżki ekstraktu cynamonowego250 g mąkiSposób przygotowania:Do wysokiej miski wbijamy białka i ubijamy na sztywna masę. W drugiej. Misce ubijamy żółtka razem z ekstraktem cynamonowym, oliwa i mlekiem. Pod koniec ubijania dosypujemy make i mieszamy.Do
Słodkie Przyjemnościpożyczałam od koleżanki specjalną patelnię do wypiekania takich orzeszków..a teraz mam już swoje urządzenie do wypiekania takowych smakołyków.Gofrownica ma trzy wymienne wkłady...można w niej piec gofry,orzeszki oraz ciasteczka w kształcie choinki, bałwanka itp..Ja piekłam już gofry z dodatkiem czekolady...gofrownica jednak ma za słabą moc...700 W to jednak ciut za mało(...)trzeba troszkę dłużej piec gofry niż to sygnalizuje lampka kontrolna..Orzeszki ..piekłam już dwa razy..i znów mam zamiar upiec..i jestem bardzo zadowolona
Moje domowe kucharzenieWitajcie!Zapewne każdy z Was lubi gofry, z cukrem pudrem czy bitą śmietaną :-).Niedawno w naszej kuchni pojawił się nowy pomocnik czyli gofrownica, zwana również waflownicą, ponieważ wychodzą z niej dość małe gofry, bardziej przypominające wafelki jakie dodaje się do lodów. Chociaż to głównie zależy od przepisu czy będą bardziej jak gofry czy wafle :-). Waflownicę kupiłam w Lidlu w czasie
Pora coś zjeśćDelikatne i kruche gofry potrójnie kokosowe - z mlekiem kokosowym, olejem z kokosa i kokosowymi wiórkami. Łatwe i szybkie do przygotowania, idealne na podwieczorek lub weekendowe śniadanko. Można posypać je tylko cukrem pudrem lub podać z domową marmoladą wieloowocową, dżemem malinowym i świeżymi malinami. Opcjonalnie - aby było jeszcze bardziej kokosowo - udekorować płatkami kokosa. Pamiętajcie, aby wykładać ciasto na mocno rozgrzaną(...)gofrownicę (10 minut) im większa jej moc, tym gofry będą lepsze - bardziej chrupiące. SKŁADNIKI / 8 SZTUK 150 g (1 szklanka) mąki pszennej 250 ml płynnego mleka kokosowego + 50 ml wody 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia 2 łyżki cukru 2 łyżki wiórków kokosowych 2 łyżki oleju kokosowego mała szczypta soli DO PODANIA: cukier puder, maliny, bita śmietana, dżem malinowy
cool and mintyCzekoladowe gofry to chyba jedno z najfajniejszych śniadań na majowy weekend. Można je przygotować na dwa sposoby albo z czekoladą lub z kakao z ziaren kakaowca. Smakują wyśmienicie same, z owocami czy z syropem klonowym. Są idealnie kruche. Polecam! Przepis na czekoladowe gofry SKŁADNIKI: - 3 jajka - 350 g mąki pszennej - 1 łyżeczka proszku do pieczenia - 250 ml mleka
SMYKWKUCHNIByły już gofry tradycyjne, z białkiem, marchewkowe i orzechowe, a teraz proponuję Wam gofry bez mleka, na soku pomarańczowym Hortex. Są przepyszne, do tego ulubione dodatki i mamy pomysł na leniwe słodkie śniadanie, czy też podwieczorek. SKŁADNIKI 250 ml soku pomarańczowego Hortex, ok. 250 g mąki pszennej, 3 jajka, 1 łyżeczka proszku do pieczenia, 4 łyżki rozpuszczonego
słodki bratekprzepis na błyskawiczne gofry, bo bez aptekarskiego odmierzania składników wystarczy szklanka. W mig przygotujesz śniadanie lub podwieczorek. Są smaczne i chrupiące, ale tylko gorące. Mleko krowie zastąpiłam mleczkiem kokosowym. Jeśli używasz mocno skoncentrowanego mleka kokosowego dodatek tłuszczu możesz całkowicie pominąć. Składniki na 6 sztuk: 1 szklanka mąki (u mnie orkiszowa pół na pół jasna z pełnoziarnistą) 1 szklanka mleka kokosowego(...)łyżka miodu szczypta soli 1 łyżka oleju kokosowego/innego Przygotowanie: wszystkie składniki umieścić w naczyniu i zmiksować wykładać łyżką na rozgrzaną gofrownicę i piec wg instrukcji obsługi gofrownicy upieczone gofry odkładać na kratę. Najlepiej zjeść zaraz po upieczeniu
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!Domowe gofry od razu przypominają mi mój krótki epizod pracy jako Au Pair zaraz po skończonym liceum. Mała wieś niedaleko Luksemburga miała być moim domem na cały rok. I przez okrągły rok miałam się opiekować trojgiem dzieciaków. Opiekować to za dużo powiedziane. Do moich obowiązków, poza słuchaniem gry na pianinie lub klarnecie, zagonieniem do odrabiania […] Artykuł Weekendowe śniadanie(...)domowe gofry pochodzi z serwisu Pink Envelope
Pink Envelopenudne i oklepane. Równie dobrze z podanych składników moglibyśmy zjeść kanapki z kiełbaskami i pomidorem, ale zawsze istnieje opcja, żeby trochę zaszaleć i podać śniadanie, które zaskoczy każdego! :) Potrzebujemy: Gofry: 250 g mąki pszennej 50 g parmezanu 100 g frankfurterek Henryk Kania 1/2 czerwonej cebulki 450 ml wody 25 ml oleju rzepakowego 2 jaja sól, pieprz Bruschetta: 2 pomidory malinowe(...)obierania. Kroimy je w kostkę o wymiarach około 0,5 cm. Bazylię siekamy drobno i dodajemy do pomidorów. Polewamy je odrobiną oliwy, doprawiamy i mieszamy. Podajemy na gorących gofrach. Wioleta Gargula
MamaOskarkaukrywać, że jestem gofrożercą! Uwielbiam gofry w każdej postaci – zarówno na słodko, jak i na ostro. Zainspirowana konkursem z marką MPM przygotowałam dla Was takie, jakich jeszcze nie było! #mpm #właczgoscinnosc Z ciasta francuskiego ( domowe, przepis TUTAJ , nadziewane masłem orzechowym i bananami. Podane z waniliowymi lodami i sosem czekoladowym tworzą obłędną całość, której nikt się nie oprze(...)środka gofrów możemy włożyć inne dodatki – prażone jabłka, dżem albo kawałki czekolady ! Co tylko chcecie! Będzie pysznie! SKŁADNIKI: * ciasto francuskie domowe ( przepis TUTAJ ) – 300 g * maslo orzechowe – ok. 150 g * banan – 2 szt DODATKI: * masło orzechowe * banany * lody waniliowe + czekolada SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA: Ciasto francuskie kroimy na kwadraty/prostokąty. Jeden kawałek będzie na spód, drugi do przykrycia
Ostra na SłodkoIdealne. Chrupiące. Śniadaniowe.... gofry z batatów. Bataty uwielbiam za tę słodycz, którą mają w sobie :) Składniki: 40 g ugotowanych batatów 100 g masła 4 jajka 240 ml kefiru 150 g mąki pszennej 1 łyżeczka proszku do pieczenia WINIARY sól pieprz koperek posiekany 1 łyżka (opcjonalnie) plastry ulubionej szynki (np. boczek wędzony) jajka Ziemniaki trzemy na tarce o grubych oczkach. Masło(...)Masło dodajemy do ziemniaków i mieszamy. Dodajemy jajka, kefir oraz miksujemy. Łączmy sypkie produkty z masą batatową. Nagrzewamy gofrownicę i pieczemy do zarumienienia. Plastry szynki podsmażamy. Przygotowujemy jajka sadzone. Gofry podajemy z jajkiem sadzonym i szynką. Przepis bierze udział w Konkursie na przepis miesiąca na Winiary.pl
Kuchnia w oparachTakie śniadanka to ja uwielbiam Najlepiej w leniwe weekendy !! Pyszne, smaczne, chrupiące i bardzo słodkie Z poniższego przepisu możecie również przygotować tradycyjne gofry. Polecam Składniki ok. 4-5 wafli: – 250 mąki pszennej – 250 ml mleka – 1 jajko – 1 łyżka cukru – 3 łyżki oleju – 1 łyżeczka proszku do pieczenia – szczypta soli do podania: borówka(...)mleko i sól). Wszystko miksujemy. Na koniec dodajemy ubita pianę i delikatnie mieszamy. Rozgrzewamy mocno gofrownicę. Nakładamy chochlą porcję i smażymy ok. 3-4 minuty, aż ciasto się przyrumieni. Gofry wykładamy najlepiej na kratkę. Dekorujemy albo tylko cukrem pudrem, borówkami i polewamy syropem daktylowym, albo zamiast cukru pudru układamy kleksy serka mascarpone wcześniej wymieszanego z łyżką cukru pudru, kładziemy owoce
I LOVE LIFEJedne z najlepszych, chrupiących gofrów jakie kiedykolwiek jadłam. Przepis i wykonanie bardzo łatwe. Dla mnie najlepsze, same z cukrem pudrem. Pyszne zarówno na ciepło jak i na zimno. Idealne z kubkiem gorącego kakao. Więcej rozpisywać się nie będę, bo trzeba je spróbować. Składniki: - 160g mąki pszennej (niepełna szklanka) - 1 łyżka cukru pudru - 50g masła - 2 jajka - 1 szklanka (250ml) mleka(...)szczyptą soli. Do miski wsypać mąkę, cukier puder, dodać żółtka i mleko. Zmiksować na gładką masę. Dodać, delikatnie białka i wymieszać. Gofrownicę rozgrzać. Wylewać porcjami ciasto i piec, aż gofry będą złote. Smacznego! * przepis pochodzi z książki "Jajka" M. Roux
CookYourselfDomowe gofry od razu przypominają mi mój krótki epizod pracy jako Au Pair zaraz po skończonym liceum. Mała wieś niedaleko Luksemburga miała być moim domem na cały rok. I przez okrągły rok miałam się opiekować trojgiem dzieciaków. Opiekować to za dużo powiedziane. Do moich obowiązków, poza słuchaniem gry na pianinie lub klarnecie, zagonieniem do odrabiania […] Artykuł Weekendowe śniadanie(...)domowe gofry pochodzi z serwisu Pink Envelope
Pink Envelope