Gofry chyba już zawsze będą kojarzyć mi się z latem, kiedy to w dzieciństwie na wakacjach kupowało się je posypane cukrem pudrem lub z owocami. Dziś mam ochotę przypomnieć sobie te wesołe czasy :) U mnie śniadanie z goframi w roli głównej. Żeby nie było tak tradycyjnie, upieczone z ciasta drożdżowego. Składniki: 20 dag mąki 1 dag drożdży(...)ciasta i starannie zmiksować. Jeszcze raz odstawić do wyrośnięcia na 20 minut. Białko ubić na sztywno, dodać do ciasta, lekko zamieszać. Rozgrzać gofrownicę, posmarować olejem i piec złociste gofry. Podawać posypane cukrem pudrem, konfiturą lub bitą śmietaną
Tradycyjna KuchniaLato jest takim cudownym okresem gdzie możemy rozkoszować się świeżymi sezonowymi owocami , lodami i goframi. Dziś przygotowałam Wam czekoladowe gofry z sosem jagodowym i bitą śmietaną :) Czytaj więcej
Ana Mari's worldLato jest takim cudownym okresem gdzie możemy rozkoszować się świeżymi sezonowymi owocami , lodami i goframi. Dziś przygotowałam Wam czekoladowe gofry z sosem jagodowym i bitą śmietaną :) Czytaj więcej
Ana Mari's worldInspiracją do przygotowania gofrów na śniadanie była paczka od sklepu Fanex, a w niej pyszny sos czekoladowy, gęsty, o intensywnym smaku i zapachu czekolady. Pierwszym skojarzeniem były, więc gofry opływające smakowitym sosem … Czytaj dalej Gofry orzechowe
czarrna od kuchnikojarzą mi się także z paroma daniami, które od dzieciństwa są dla mnie atrybutem wczasów. Oczywiście należą do nich lody w znacznie większej ilości niż w domu, chrupiące gofry w budkach nad morzem i jeziorami, obłożone masą różności . Gofry pierwszy raz w życiu jadłam będąc na rodzinnych wczasach w Lubniewicach w lubuskim. Bawiłyśmy się z siostrą nad brzegiem jeziora(...)połyskliwa moneta. A potem jeszcze jedna. Znalazłyśmy wtedy chyba 2 i 5 złotych. Przeszczęśliwe pognałyśmy do rodziców i tego popołudnia podczas spaceru miałyśmy przyjemność samodzielnie kupić dla wszystkich gofry. Choć w tamtych czasach były tylko z pudrem lub dżemem i tak były najsmaczniejsze na świecie. Inną potrawą niezmiennie wakacyjną jest dla mnie zwykła zapiekanka z serem i pieczarkami
I tu będę miała takie tedziś na deser gofry na mleku kokosowym ze śmietaną, owocami i musem truskawkowym. Smaki lata zapraszają . Składniki: jaja 2 szt mąka pszenna 2 szklanki mleko kokosowe 2 szklanki cukier brzozowy 1/3 szklanki proszek do pieczenia pół łyżeczki soda 1 szczypta olej rzepakowy 4 łyżki Dodatki: śmietana 30% 500 ml cukier brzozowy 2 łyżki czereśnie drylowane 300 g melon(...)misy wbijamy jaja, wlewamy mleko, olej i miksujemy. Wsypujemy przesianą mąkę w raz z proszkiem do pieczenia i sodą.Nadal miksujemy na jednolite ciasto ( trochę gęstsze niż na naleśniki). Gofry smażymy koło 7 minut na rumiany kolorek. Krok 2 Truskawki myjemy , odsączamy z wody i wkładamy do blendera, wlewamy zimną śmietanę i blender-ujemy.Wkładamy do lodówki do schłodzenia . Krok
Różowa kuchniaDrozdżowe ślimaczki z cukinią i czosnkiem Flatbread z patelni Flatbread z masłem cukiniowo-paprykowym Focaccia z czarnuszką i majerankiem Focaccia z czarnuszką, majerankiem i oregano Focaccia z czarnymi oliwkami Gofry z cukrem pudrem Gofry z kakaową bitą śmietaną i z cukrem pudrem Gofry z malinami i bitą śmietaną Grillowane kanapki razowe w dwóch wersjach Kanapka z ciabatty z ricotta
Moja smaczna kuchniaNastępnie dodajemy masło oraz paprykę, szynkę, ser żółty, szczypiorek i mieszamy. Na koniec w osobnym naczyniu ubijamy na sztywno białka, dodajemy je do ciasta i delikatnie mieszamy. Pieczemy partiami gofry na złoty kolor. Podajemy na ciepło np. z ketchupem lub ulubionym sosem
Domowy Smak JedzeniaUwielbiam gofry:) A ty? W tym połączeniu są pyszne, lekkie i chrupiące. Zapraszam po przepis:) SKŁADNIKI: 1 jajko 2 łyżeczki cukru ( ewentualnie 1 łyżeczka ksylitolu) 1 płaska łyżeczka cynamonu 4 łyżeczki oleju rzepakowego 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia 300 ml mleka 10 łyżek z górką mąki kukurydzianej 1 płaska łyżeczka nasion chia owoce ( u mnie(...)miksując. Dodaj olej. Stopniowo dodawaj na przemian mąkę i mleko, oraz proszek do pieczenia. Ja na swoją gofrownicę dawałam po 3 łyżki ciasta i piekłam około 3 minuty. Gotowe gofry wyłóż na talerz i posyp lekko brzegi cukrem pudrem, daj owoce i posyp nasionami chia. Smacznego
Misz-masz by Domisztywną pianę, dodajemy cukier waniliowy i ponownie ubijamy. Do masy kakaowej dodajemy ubite białka i przy pomocy szpatułki delikatnie mieszamy. Pieczemy w gofrownicy (czas zależy od rodzaju gofrownicy). Upieczone gofry podajemy z owocami i ulubionym sosem sosem lub bitą śmietaną. (inspiracja z przepisu kuchnia Lidla
Domowy Smak Jedzenialubi gofrów?Chyba nie ma takiej osoby-przepadają za nimi szczególnie dzieci,mam dla was bardzo prosty przepis na gofry-polecam Składniki: (na 4-5 gofrów) 2 żółtka 2 łyżki cukru 1 szkl. mąki 0,5 łyżeczki proszku do pieczenia 3/4 szkl. mleka 3 łyżki oleju Przygotowanie: żółtka miksujemy z cukrem,potem dodajemy mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia,mleko
Swojskie jedzonkoPrzygotowałam tym razem gofry z mąki gryczanej i ryżowej. Przepis na gofry jest bardzo prosty, a efekt bardzo smaczny smaczny i zdrowy:) Gofry idealnie smakowały z dżemem wiśniowym wykonanym przez moją teściową :) Potrzebne składniki: 200 g mąki gryczanej 100 g mąki ryżowej 2 jajka 1 mleczko kokosowe 1,5 łyżeczki ksylitolu Przygotowanie: Wszystkie składniki miksujemy na gładką
Łycha smakówCoraz bliżej lata i ciepłych promieni słońca. Tak mogłabym już spacerować brzegami morza po piaszczystej plaży. Żeby być bliżej marzeń postanowiłam zrobić gofry, na które zawsze się skusze kiedy jestem na wakacjach to taki mój wyjazdowy przysmak. Gofrownice zakupiłam kilka lat temu i moge powiedzieć ze jest to "inwestycja" na lata, gdyż po roku, trzech czy pięciu zawsze się(...)będzie ponią sięgało. Przepisów na gofry jest na prawde całe mnóstwo stosowałam już przeróżne. Poniższy przepis jest wart wypróbowania gofry są smaczne jednak po dłuższym leżeniu tracą swoją świeżość. Przepis pochodzi z "mojewypieki" Składniki: 2 szklanki mąki pszennej 2 szklanki mleka 1 łyżeczka proszku do pieczenia szczypta soli 1 - 2 łyżki drobnego cukru do wypieków 1/3 szklanki oleju słonecznikowego
Kubki smakuGofry, które smakują jak te kupione z nadmorskiej budce :) Bez proszku do pieczenia, bez charakterystycznego sztucznego posmaku, który często czuć nawet w domowych wypiekach. Gofry rosną dzięki białkom ubitym na puszystą pianę. Smażą się bez problemu, nawet jeśli nie macie najnowszej gofrownicy. Będą wspaniale komponowały się z domowym dżemem, serkiem mascarpone, kremem czekoladowym czy też świeżymi owocami. Przepis pochodzi(...)sztywno. Wymieszać delikatnie z masą za pomocą łyżki. Rozgrzać gofrownicę. Powierzchnię do smażenia posmarować masłem lub olejem. Piec 4-6 minut w zależności od mocy gofrownicy. RADA :) Upieczone gofry ułóż na kratce tak, aby nie leżały na sobie. Gdy ostygną będą chrupiące :) Smacznego
Chocolate Muffin Blogrozpakować. Jakimś cudem dotrwałam do niedzieli i już w lepszej formie o 4ej rano wyruszyłam do Wrocławia. O tym będzie inna opowieść. Nadrabiam dzisiaj zaległości i zapraszam na gofry. Tym razem czekoladowe (choć może bardziej kakaowe) z rozmaitymi dodatkami. Przepis Pawła Małeckiego z "Cukierni Lidla". W wersji z bitą śmietaną i borówkami smakowały bardzo ale prawdziwie(...)pyszne były z masłem orzechowym, bananami i łezkami czekoladowymi. Gofry czekoladowe 3 jajka (osobno białka i żółtka) 1 opakowanie cukru waniliowego 3 łyżki miodu 80 g masła 160 g mąki pszennej 30 g kakao 250-270 ml mleka 1 łyżeczka proszku do pieczenia Białka ubijamy z cukrem waniliowym na sztywno. Żółtka ucieramy z miodem i powoli dolewamy rozpuszczone masło. Dodajemy
Dzieje kuchennej Wiewióry