Dzień dobry :-) Dziś mam dla Was przepis na pyszne gofry bananowe. Są chrupiące, delikatne, idealne na śniadanie i nie tylko. Posmakują Wam na pewno, nie musimy do nich dodawać cukru, bo całą słodycz dają banany. Z podanego przepisu wychodzi około 8 sztuk to na dużej gofrownicy. Jeśli macie do mniejszych gofrów to wyjdzie na pewno więcej :-) Przepis znalazłam tutaj ( klik(...)mąkę z proszkiem do pieczenia, miksujemy. Na końcu dodajemy ubitą pianę z białek i delikatnie mieszamy drewnianą łyżką. 4. Gofrownice rozgrzewamy, ciasto wylewamy porcjami na rozgrzaną gofrownicę i smażymy gofry do zrumienienia się. U mnie około 7-8 minut. Podajemy z bitą śmietaną, dżemem, posypane cukrem pudrem, z owocami. Smacznego
kruche babeczkiWytrawne gofry w wersji bezglutenowej... wykonane z mąki ryżowej i mleka ryżowego, z dodatkiem suszonych pomidorów. Chrupiące i złociste! Są świetną alternatywą dla pieczywa, gdyż idealnie sprawdzą się do przygotowania kanapek gofrowych, pełnych warzyw i ulubionych dodatków. Dzięki aromatycznym, suszonym pomidorom zyskały wyjątkowy smak. Można je podawać także same lub z różnego rodzaju pastami kanapkowymi. Idealne na śniadanie, kolację(...)Kolejno dodajemy pokrojone pomidory suszone, a na końcu ubitą pianę z białek i delikatnie mieszamy łyżką. Rozgrzewamy gofrownicę i smarujemy olejem. Nalewamy po 2 łyżki ciasta i pieczemy, aż gofry będą rumiane i chrupiące. Studzimy na kratce. Podajemy z ulubionymi dodatkami lub w formie kanapek
Kuchnia MagdaLenyGofry pieczone w gofrownicy prababci. Stara, zabytkowa, ale służy nam już kolejne pokolenie. Przepis na gofry też stary i łatwy. Jako, że dzisiaj Walentynki to kształt gofrów idealnie się wpasował. Składniki : - 2 duże jajka, - 3 szklanki mąki
Przepisy MikołajaZapraszam na pyszne gofry bez laktozy i bez glutenu. Gofry zrobione na mące ryżowej wyszły niezwykle chrupiące i pięknie przyrumienione. Polecam na śniadanie lub deser. Składniki: 200 ml śmietany kwaśnej 18% (bez laktozy) 100 ml mleka (bez laktozy) 2 jajka 2 łyżeczki proszku do pieczenia (bez glutenu) 2 łyżki oleju rzepakowego 1 łyżka cukru (ksylitolu) 1,5 szkl mąki ryżowej(...)miski wsypujemy mąkę ryżową, proszek do pieczenia, cukier i mieszamy. Następnie wlewamy śmietanę, mleko, jajka i olej. Miksujemy na gładką masę. Rozgrzewamy gofrownicę i pieczemy na niej złote gofry. Smacznego
słodkie i nie tylko historie kulinarneWytrawne gofry w wersji bezglutenowej... wykonane z mąki ryżowej i mleka ryżowego, z dodatkiem suszonych pomidorów. Chrupiące i złociste! Są świetną alternatywą dla pieczywa, gdyż idealnie sprawdzą się do przygotowania kanapek gofrowych, pełnych warzyw i ulubionych dodatków. Dzięki aromatycznym, suszonym pomidorom zyskały wyjątkowy smak. Można je podawać także same lub z różnego rodzaju pastami kanapkowymi. Idealne na śniadanie, kolację(...)Kolejno dodajemy pokrojone pomidory suszone, a na końcu ubitą pianę z białek i delikatnie mieszamy łyżką. Rozgrzewamy gofrownicę i smarujemy olejem. Nalewamy po 2 łyżki ciasta i pieczemy, aż gofry będą rumiane i chrupiące. Studzimy na kratce. Podajemy z ulubionymi dodatkami lub w formie kanapek
Kuchnia MagdaLenyGofry zawsze kojarzyły mi się z kalorycznym deserem. Ten taki nie jest! Jest smaczny, zdrowy i bez grama cukru. Dla wybrednych oczywiście możemy posłodzić ale nam smakowały bez cukru! Przygotowanie zajmuje dosłownie 2 minuty! Mieszamy składniki, wlewamy do gofrownicy i gotowe! W wielu przepisach na gofry widziałam, że trzeba osobno ubijać białka. W tym nie trzeba a gofry są smaczne
VioletoweKucharzenieGofry z tartych ziemniaków zrobiłam pierwszy raz;) Nie bardzo lubię smażone potrawy, ale lubię placki ziemniaczane. Jednak one są dla mnie zbyt tłuste. Pieczone w gofrownicy są świetną alternatywą dla smażonych. Pasują na śniadanie, obiad i kolację a dodatki mogą być przeróżne. 500 gram mączystych ziemniaków mała cebula sól i pieprz do smaku jajko 2 czubate łyżki mąki ( u mnie(...)bezglutenowa) Zetrzeć ziemniaki i cebulę na małych oczkach. Odsączyć wodę, dodać mąkę, jajko, sól i pieprz. Wymieszać. Rozgrzać gofrownicę i lekko posmarować olejem. Piec gofry na złoto. Ja smażyłam gofry bez tłuszczu. Podawać zaraz po upieczeniu wtedy są najbardziej chrupiące. Dodatki: jajko, łosoś, twarożek, salsa z pomidorów z awokado
AZgotuj!Każdy, kto upiecze malinową chmurkę, znajdzie swój sposób na zdobycie uznania gości. Najlepszy przepis na malinową chmurkę https://kulinarneprzeboje.pl/2018/03/30/malinowa-chmurka/ warto na zawsze dodać do ulubionych. Chrupiące gofry nie tylko dla dzieci Gofry – uwielbiany przez wszystkich smak letnich wakacji. Grube, kratkowane waflowe pajdy obłożone smakołykami, serwowane przez ulicznych sprzedawców na nadmorskich deptakach, cieszą się niezmienną popularnością od pokoleń(...)przepisie, podawane z ulubionymi dodatkami mogą być atrakcyjnym punktem programu ogrodowego party, grilla na tarasie czy spotkania towarzyskiego w salonie, którego uczestnikami będą rodziny z dziećmi albo sami dorośli. Gofry przygotowywane na oczach gości, albo nawet przez nich samych, sprawią wszystkim autentyczną radość. Samodzielne komponowanie dodatków i wspólne chrupanie w pogodnej atmosferze wyzwoli wrażenie przeniesienia się w świat dziecinnej beztroski
Domowa Cukierenka-Domowa KuchniaKolejna propozycja gofrów, ale tym razem z wykorzystaniem budyniu! Gofry są bardzo delikatne i chrupiące. Z dodatkiem twarożku kokosowego są jeszcze lepsze! Składniki: 2 jaja 5 tabletek słodziku 40g (1 opakowanie) budyniu np. śmietankowego szczypta proszku do pieczenia cynamon aromat Twarożek kokosowy: 4 łyżki mąki kokosowej + 1 szklanka ciepłej wody 2 tabletki słodziku Sposób przygotowania: Jaja ucieramy z słodzikiem(...)masę. Następnie dodajemy pozostałe składniki. Masę przelewamy do bardzo dobrze rozgrzanej gofrownicy. Pieczemy ok. 10 minut. Twarożek kokosowy: Słodzik zalewamy wodą, następnie dodajemy mąkę. Dokładnie mieszamy i odstawiamy. Upieczone gofr podajemy z twarożkiem. Smacznego
Truskawkowa FiestaDziś chciałabym się z Wami podzielić przepisem na gofry, jednak nie są pieczone w tradycyjnej gofrownicy a w opiekaczu. Wyszły przepyszne. Można podać je z ulubioną konfiturą, masłem czekoladowym, śmietaną, owocami, posypane cukrem pudrem, jak tylko lubicie. Idealne do zapakowania w pudełko jako przekąską w czasie przerwy w szkole czy pracy. Polecam. Składniki: * 2 szklanki mąki pszennej * 2 jajka(...)mleka * 2 łyżeczki proszku do pieczenia (użyłam Skworcu ) * szczypta soli * 3 łyżki cukru * 2 łyżki oleju * 2 łyżki aromatu waniliowego (użyłam Skworcu ) * gofry podałam z konfiturą z aronii Skworcu Wykonanie: Całe jajka wbić do miski, wlać mleko, wszystko wymieszać trzepaczką. Następnie wsypać mąkę, proszek do pieczenia, sól, cukier, wlać olej i ekstrakt waniliowy. Wszystko wymieszać trzepaczką
Zrób to smacznieDynia po raz kolejny tym razem w gofrach na wytrawnie. Dzięki płatkom drożdżowym nieaktywnym gofry nabierają wyśmienitego smaku! Składniki: 2 jaja 1/2 szklanki puree z dyni 3 łyżki mąki żytniej 1 łyżka płatków drożdżowych nieaktywnych szczypta proszku do pieczenia przyprawy: sól, pieprz czarny, czosnek granulowany, zioła prowansalskie, papryka słodka 1 łyżka pestek dyni Sposób przygotowania: W misce umieszczamy(...)wszystkie składniki (oprócz pestek dyni). Całość dokładnie mieszamy. Odstawiamy na ok. 5 minut. Do dobrze rozgrzanej i natłuszczonej gofrownicy nalewamy masę. Pieczemy przez 10 minut. Gotowe gofry posypujemy pestkami dyni. Smacznego
Truskawkowa FiestaGofry wychodzą chrupiące, puszyste i lekkie, nawet po wystudzeniu nie robią się gąbczaste i glinowate. Próbowałam różnych przepisów i ten faktycznie się udaje, nawet jak się robi troche na oko 😉 Przepis oryginalny znalazłam na mojewypieki.com i przerobiłam na wersję bezglutenową. Składniki (na około 10 gofrów): 2 jaja - zółtka i białka oddzielnie 500 ml mąki bezglutenowej (2,5 szklanki(...)łyżką - absolutnie nie miksować bo piana opadnie. Ciasto powinno zwiększyć swoją objętość o pianę i tak pozostanie do końca smażenia. Smażyć w gofrownicy na złoto, porządnie rumieniąc - dobrze wypieczone gofry pozostaną chrupiące. I voila... Smacznego
Ze smakiem bez glutenuWitajcie. Częstuje Was dzisiaj pysznymi i chrupiącymi goframi drożdżowymi. Świetnie smakują na słodkie śniadanie z dodatkiem świeżych owoców. Polecam #włączgościnność Składniki: 1,5 szkl mąki pszennej 100 ml oleju 2 jajka 1/2 szkl mleka 1 łyżeczka suchych drożdży 1 łyżka cukru Przygotowanie: Wkładamy wszystkie składniki na gofry do miski oraz miksujemy na gładką i lśniącą masę. Odstawiamy ciasto(...)godzinę przykryte ściereczką aby wyrosło. Gotowe ciasto nakładamy na rozgrzaną gofrownicę (1 łyżka) i smażymy złote gofry. Podajemy np. ze świeżymi owocami. Przepis na 3 porcje
słodkie i nie tylko historie kulinarneZapraszam na smaczne i delikatne gofry zrobione na jogurcie naturalnym z dodatkiem wiórek kokosowych. Idealne na słodkie śniadanie z dodatkiem dżemu lub bitej śmietany. Polecam Składniki: 3 jajka 1/2 szkl mleka 200 g jogurtu naturalnego 1 łyżka cukru 1 łyżka oleju 2 łyżki wiórek kokosowych 1,5 szkl mąki pszennej 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia Przygotowanie: Do miski wlewamy(...)mleko, jogurt, olej i wbijamy jajka. Mieszamy a następnie dodajemy pozostałe suche składniki. Miksujemy, aż nie będzie grudek. Gofrownicę rozgrzewamy i nakładamy po 2 łyżki masy na jednego gofra. Zamykamy i pieczemy gofry na złoty kolor. Smacznego
słodkie i nie tylko historie kulinarneNajlepsze przepisy na Dzień Dziecka , dla tych małych i dużych dzieci ;) Gofry z cukrem pudrem Gofry z kakaową bitą śmietaną i z cukrem pudrem Gofry z malinami i bitą śmietaną Koktajl truskawkowo - brzoskwiniowy Domowy kisiel truskawkowy Mus czekoladowy z awokado Mus czekoladowy z aquafaby Mus czekoladowy z mascarpone Naleśniki Tiramisu kokosowe Truskawkowe crumble Truskawkowa kasza manna
Moja smaczna kuchnia