Frużelinę wiśniową jadłam kilka lat temu jako dodatek do gofrów. Była tak dobra, że do dziś pamiętam jej smak. Postanowiłam więc zrobić swoją, domową frużelinę. Przygotowanie frużeliny wiśniowej jest bardzo proste, wystarczy nieco cukru i mąki ziemniaczanej. Taki gęsty "kisiel" jest doskonały do deserów, naleśników, placuszków, gofrów, dekoracji ciast i do wyjadania prosto ze słoiczka. A co najważniejsze - można
Wilczkowy Świat - nasze codzienne gotowaniewiśni! Idealny do herbaty, idealny do picia z wodą, idealny do ciast, owsianek, jaglanek, do polewania gofrów, naleśników itp. Sok jest bardzo aromatyczny, ma przepiękną barwą i smakuje obłędnie! Robi się go bardzo szybko! Sprawdźcie sami! SKŁADNIKI: - 2 kg wiśni - 1 kg cukru - 200 ml wody Wiśnie wydryluj, przełóż do dużego garnka, zasyp cukrem i odstaw na 3 godziny. Dodaj(...)odwracamy do góry nogami. Przykrywamy ściereczką i zostawiamy na całą noc. Z reszty odciśniętych wiśni możesz przygotować konfiturę, dżem bądź wykorzystać do ciasta, lub do przełożenia naleśników, gofry itp. Sok przechowujemy w szafce w ciemnym i chłodnym miejscu. Smacznego Kochani
SMYKWKUCHNIUwielbiam śniadania i to zdecydowanie mój ulubiony posiłek w ciągu dnia. Najlepsze są te którymi możemy się delektować bez pośpiechu. Gorące jaglanki z owocami, pieczone owsianki, zdrowe gofry, placuszki, zupy owocowe i koktajle…tak tak, u mnie zazwyczaj pierwsze danie dnia jest na słodko :) Wprowadza w dobry nastrój i idealnie pasuje do świeżo zaparzonej kawy. Wiele razy dostawałam miłe(...)kolorowe, zdrowe albo żeby wogóle zacząć je jeść. Bardzo mi z tego powodu miło :) Tak jak jednak ostrzegałam, od jakiegoś czasu coraz rzadziej widzicie na moim Insta różnego rodzaju gofry, pancakes itp czasochłonne potrawy. To za sprawą tego, że zmieniliśmy sobie godziny pracy na wcześniejsze, dziecko wysłaliśmy do przedszkola i rano nie mamy już tyle czasu na delektowanie się śniadaniem
Mienta blogDlaczego gofry przede wszystkim kojarzą się z wakacjami, letnia pogodą?.. sama nie wiem. Ale wiem jedno, że robi się je szybko, są pyszne, a sposób z czym są jedzone zależy tylko od nas! :) Czekolada, owoce a może bita śmietana? Smacznego! Normal 0 21 false false false PL X-NONE X-NONE MicrosoftInternetExplorer4 /* Style Definitions */ table.MsoNormalTable {mso-style-name:Standardowy(...)ascii-theme-font:minor-latin; mso-fareast-font-family:"Times New Roman"; mso-fareast-theme-font:minor-fareast; mso-hansi-font-family:Calibri; mso-hansi-theme-font:minor-latin;} Gofry Składniki: 3 szklanki mąki 3 łyżki cukru 2 łyżeczki proszku do pieczenia 400 ml mleka 100 ml oleju 2 jajka aromat waniliowy Sposób wykonania: Jajka ubijamy z cukrem, po chwili
Smaki Nataliipołożyć różnego rodzaju owoce – banany, truskawki, borówki i wiele innych. Przygotowanie takiego kolorowego posiłku nie zajmie więcej niż kilka minut! Nutella doskonale komponuje się zarówno z naleśnikami, jak i goframi. Przygotowanie ciasta na kilka gofrów/naleśników nie zajmuje wiele czasu, a ciepły posiłek przed wyjściem z domu będzie prawdziwą rozkoszą dla podniebienia . I tutaj można użyć do dekoracji owoców
Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!ilości aromatu, a które kofeiny. W przypadku każdej z metod użyto takiej samej ilości wody i kawy a żeby nie pić kawy na pusty żołądek jedliśmy rozmaite pyszności. Były gofry z domowymi konfiturami, był deser tiramisu, by nie było zbyt słodko upiekliśmy też focaccie z pomidorami i kabaczkiem. Zapraszam Was na mała fotorelację z warsztatów śniadaniowych a Akademii Kulinarnej Whirlpool(...)automat :) młynek moich marzeń ;) pyszne cappuccino :) niestety zdjęcie ciemne :( focaccia w przygotowaniu dwustronna gofrownica!!! przetwory autorstwa Marco focaccia nabiera kolorów :) gofery się robią... ...i się zrobiły! kolejny przetwór gofry z dodatkami... boskie! deserek tiramisu Na koniec chciałam Wam zdradzić, że mi najbardziej w smaku odpowiadała kawa z ekspresu przelewowego, a czemu? była najłagodniejsza w smaku. Nawet cappuccino na bazie espresso
Dzieje kuchennej Wiewiórysokiem imbirowym 7 zł. Dodatki do głównego dania bardzo smaczne, 3 rodzaje surówek, tym razem świeżych plus pieczone kartofelki. Obsługa bardzo miła a tuż obok Derkacza budka z goframi z pyskatą dziewczyną w roli głównej. Gofry drogie ale smaczne, także polecam ze względu na smak ale nie pamiętam nazwy. Po napełnieniu żołądka czas na plażing. Sezon jeszcze nie rozpoczęty
pieprzny smaczekskładniki: 300 ml 100% soku pomarańczowego 250 g mąki orkiszowej 4 łyżki roztopionego oleju kokosowego 3 jajka (osobno żółtka i białka) 1 łyżeczka proszku do pieczenia
Domowy Smak JedzeniaCzęsto pytacie mnie o słodkości, które jednocześnie nie będą udręką dla naszej figury :) znalazłam i na to rozwiązanie, czyli najprostsze na świecie gofry, w których zasmakuje nie jeden fan siłowni :D Składniki (na 4-5 porcji): 3 czubate miarki odżywki białkowej FA SO GOOD!® PROTEIN 4 jajka 2 łyżki mąki migdałowej FA SO GOOD!® ALMOND POWDER ( można(...)mleka, jeśli zbyt rzadka odrobinę odżywki). Masę wlewamy do nagrzanej gofrownicy. Pieczemy 2-3 minuty. Studzimy na kratce. Podawać z ulubionymi dodatkami. SMACZNEGO!!! PS: jeśli zaraz po przygotowaniu włożymy gofry do szczelnego pojemnika, będą dłużej świeże, a tym samym możemy je zrobić dzień wcześniej, by mieć na rano już gotowe śniadanie
Malinowo w kuchniProsty przepis na gofry, które wychodzą naprawdę pyszne. Idealne na deser lub jako podwieczorek z owocami, bitą śmietaną, cukrem pudrem czy dżemem. Składniki: * 1/2 kg mąki * 1 szklanka cukru * 5 jajek * 1 kostka roztopionej, schłodzonej margaryny albo 3/4 szklanki oleju * 1 i 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia * 2 szklanki wody * 1 paczka cukru waniliowego Wykonanie: Rozgrzać gofrownicę. Do miski(...)jajka, wlać margarynę (olej), wodę, wsypać cukier waniliowy i proszek do pieczenia. Wszystko dokładnie wymieszać mikserem. Ciasto wylewać porcjami chochlą na rozgrzany blat gofrownicy. Piec gofry 3-5 minut. Studzić na kratce
Zrób to smaczniebardzo lubimy, choć preferencje co do smaku są u nas zróżnicowane. Wprawdzie nic nie zastąpi smaku świeżych truskawek lub jagód (szczególnie w sezonie), ale frużelina z naleśnikami lub goframi też smakuje znakomicie. W tej wersji wystarczy dodać kleksa z bitej śmietany i będziemy mieć danie w barwach narodowych. W sam raz na majowe święta. Składniki: • 250 g truskawek świeżych(...)podgrzewać owoce, mieszając, do całkowitego rozpuszczenia się żelatyny. Nie wolno doprowadzać do wrzenia! 7. Zdjąć z palnika, wystudzić. Frużelina powinna mieć konsystencję żelu. 8. Podawać jako dodatek do gofrów, naleśników i pancakes. Smacznego
W mojej kuchnicoś, co lubi, co mu będzie smakować. Wybrałam naleśniki i podałam je z frużeliną jagodową, którą przygotowałam z przepisu Dorotus . Frużelina, czyli owoce w żelu, to pyszny dodatek do gofrów lub naleśników, który kojarzy się z wakacjami. My bardzo ją lubimy. Jeśli macie w zamrażarce jagody (lub inne owoce, które trzeba niedługo wykorzystać), to może będzie to pomysł(...)podgrzewać owoce, mieszając, do całkowitego rozpuszczenia się żelatyny. Nie wolno doprowadzać do wrzenia! 7. Zdjąć z palnika, wystudzić. Frużelina powinna mieć konsystencję żelu. 8. Podawać jako dodatek do gofrów, naleśników i pancakes. Smacznego
W mojej kuchniboćwiny 2 łyżki majonezu skórka starta z cytryny sproszkowana suszona malina marchewka pokrojona obieraczką w cienkie plasterki 1/2 łyżeczki sezamu 1/2 łyżeczki oliwy truflowej koper kiełki wytrawny gofr 1 łyżka octu woda do ugotowania jajka Wodę oprowadzamy do wrzątku , dodajemy ocet i energicznym ruchem mieszamy wodę łyżką , na środek "wiru" w wodzie wlewamy jajko wcześniej wybite(...)czasu do czasu .Jajko gotujemy 3 minuty . Majonez mieszamy razem ze skórką z cytryny - dekorujemy talerz , kładziemy jajko oraz inne dodatki. Do marchewki dodajmy oliwę truflową oraz sezam. Gofra grillujemy chwilę - podajemy gorący. Smacznego
na gaziemąki, 12 jajek i 400 g masła. Brzmi kusząco, prawda? Ja zrobiłam tylko z połowy. Ciasto wyszło bardzo gęste. Zrobiłam z takiego 4 gofry i dość ciężko rozprowadzało się ciasto po gofrownicy. Postanowiłam więc dolać mleko i pracować z nieco rzadszym ciastem. Gofry z jednego i drugiego wyszły smaczne (może te pierwsze odrobinę
Sto kolorów kuchni