na gofry - 1828 przepisów (strona:55/122)

56 przepisów czyli Karnawał z Moją smaczną kuchnią! 265

passatą Drożdżowe pierożki z kapustą i pieczarkami Focaccia z czarnuszką i majerankiem Focaccia z czarnuszką, majerankiem i oregano Frittata z cukinią i oregano Frittata z kalafiorem, cukinią i czosnkiem Gofry z kakaową bitą śmietaną i z cukrem pudrem Gofry z malinami i bitą śmietaną Grillowane kanapki razowe w dwóch wersjach Kasza pęczak z polędwiczką, cieciorką i papryką Koktajl jeżynowy Koktajl

Moja smaczna kuchnia
Gofry jak z budki 258

kuchni. Mam nadzieję, że coś kreatywnego wymyślę, aby móc później pochwalić się tym co zrobiłam Wam :) Dziś też mam się czym chwalić. Ostatnio przygotowałam razem z eM. znakomite śniadanie - GOFRY! Poczytałam tu i tam i dowiedziałam się niewiele więcej od tego co już wiedziałam. Mianowicie, że dobry gofr zależy od sprzętu w jakim go przygotujemy. Ale nie przesadzajmy

Słodkie Przyjemności
Gofry biszkoptowe z kajmakiem 156

tylko liczy się dla mnie wtedy smak, ale również wygląd potrawy i sposób podania. W takich chwilach powstają takie cuda jak ten dzisiejszy, słodki przepis na Biszkoptowe gofry z kajmakiem. Są aksamitne, pyszne i cóż, idealne na romantyczne śniadanie do łóżka :) Składniki:6 małych jaj (4 duże)3/4 szklanki mleka60 g cukrułyżeczka proszku do pieczenia4 łyżki mąki(...)łopatki albo łyżki.Gofrownice rozgrzewamy (około 5-6 minut ) smarujemy olejem i wylewamy partiami ciasto. Pieczemy w zależności od mocy naszego sprzętu - od 3 do 5 minut. Gotowe gofry odstawiamy do wystudzenia i lekkiego wysuszenia. Następnie posypujemy cukrem pudrem, nakładamy na wierzch bitą śmietankę (u mnie z syfonu, ale można ją ubić tradycyjnie mikserem z dodatkiem cukru waniliowego

Słodkie Przyjemności
Jak smacznie pożegnać 2014 rok? Specjalne dla Was 55 najlepszych przepisów na Sylwestra i Karnawał! 1463

Jakie plany na Sylwestra? Organizujecie domówkę lub wybieracie się do znajomych? Podpowiem Wam co przygotować dobrego, aby zachwycić gości! Przepisów jest wiele, każdy znajdzie coś dla

Moja smaczna kuchnia
Gofry cynamonowe 141

Lubicie leniwe poranki, takie kiedy można przygotować śniadanie, które wymaga nieco więcej czasu?  My uwielbiamy.  Ostatnio, kiedy nie musieliśmy się rano nigdzie spieszyć powstały takie oto cynamonowe gofry, z przepisy Elizy Mórawskiej z jej książki "Słodkie".  Zajadaliśmy z cytrynowym miodem przywiezionym z Chorwacji i domowymi dżemami.  Ideał. Składniki (na około 8 - 10 sztuk): 230 g mąki(...)składników i delikatnie wymieszać.  Ewentualnie dodać odrobinę mleka.  Gofrownicę rozgrzać i smarować tłuszczem przed każdą kolejną porcją ciasta.  Należy uważać, ponieważ ze względy na dodatek przypraw gofry mogą się wydawać upieczone zanim rzeczywiście będą.  Powinny być mocno brązowe

Sto kolorów kuchni
Pancakes...dla Naczelnej 152

postanowiłam poszperać w przepisach i upiec pancakes. Przepisów w sieci jest sporo, tak samo jak sposobów ich smażenia pieczenia. Ja wykorzystałam swój sprawdzony od lat przepis na...gofry. Tak tak, gofry :)  I to był trafny wybór, bo placuszki wyszły delikatne, lekko puszyste i nie za słodkie. Idealna baza pod najróżniejsze dodatki.Składniki:półtorej szklanki mleka,3 jajka

Codzienna kuchnia niecodzienna
Śniadaniowa pasta malinowo-rabarbarowa z żurawiną 195

składnikiem musi być warzywo lub owoc. Dzisiaj polecam Wam szybki przepis na pastę śniadaniową z twarogiem. 4 składniki, 2 minuty roboty i pyszny dodatek do pieczywa, naleśników, placuszków czy gofrów gotowy! Składniki (na małą miseczkę pasty): 125 g półtłustego lub tłustego twarogu (lub gładkiego naturalnego serka kanapkowego) 1,5 łyżki dżemu z rabarbaru (u mnie Łowicz) 1 łyżka dżemu malinowego(...)rozgnieść dobrze widelcem. Dodać dżemy rabarbarowy i malinowy (w sezonie można rozgnieść pół szklanki świeżych malin). Wszystkie składniki wymieszać, dodać suszoną żurawinę i ponownie wymieszać. Podawać do kanapek, naleśników, gofrów, placuszków itd. Smacznego

Ze smakiem i z pasją
Frużelina truskawkowo-arbuzowa 148

klarownym, lśniącym żelu.  Od razu zdecydowałam, że przygotuję pyszną frużelinę. Cukier biały zastąpiłam bursztynowym cukrem kandyzowanym, który nadał konfiturze delikatnego karmelowego smaku. Frużelina to super dodatek do deserów, gofrów, lodów, bitej śmietany,  pierogów, czy też naleśników. Idealna w smaku i konsystencji. Frużelina truskawkowo-arbuzowa z kandyzowanym cukrem, składniki na 8 słoiczków 200 ml: Składniki: 1 kg arbuza 2 kg truskawki(...)dokładnie zakrętki, odwracamy słoiczki do góry dnem aż przestygną. Jeśli ktoś ma obawy co do trwałości frużeliny, można słoiczki spasteryzować. Smacznego, ta frużelina truskawkowo-arbuzowa to świetny dodatek do gofrów, kanapek, deserów, słodkich obiadów typu naleśniki. The post Frużelina truskawkowo-arbuzowa appeared first on Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Frużelina truskawkowa 238

pomożesz mi?M. : Fru co?Do niedawna sama nie wiedziałam dokładnie co to, jedynie to słowo kojarzyło mi się z tą niezidentyfikowaną mazią, którą można zobaczyć na stoiskach z goframi, tak, tą w dziwnych, często nienaturalnych kolorach ;-).Aż nadszedł dzień, że sama postanowiłam ją zrobić, żeby zimą móc sobie posmarować nią sernik, nadziać babeczki, czy też zjeść z naleśnikiem(...)gofrem. Czym jest frużelina? To coś w rodzaju kisielu połączonego z galaretką ;-).Ja postanowiłam swoją przygotować z dodatkiem prawdziwej wanilii, polecam wydać te kilka zł na nią, bo jednak jest to całkiem inny smak niż sztuczne aromaty, czy cukier wanilinowy, który wanilii na oczy nie widział.Z przepisu wychodzi około 6 słoiczków, niewielkiej wielkości.Zapraszam!Czytaj więcej » Ten i więcej

Pora coś zjeść
GOFRY Z TWAROŻKIEM 100

Chrupiące gofry w których do ciasta dodałam twarożek.  SKŁADNIKI 125 g twarożku, 2 szkl. mąki, 1 ½ szkl. mleka, 1 łyżeczka sody oczyszczonej, szczypta soli, 2 jajka, 3 łyżki oleju WYKONANIE Żółtka oddzielamy od białek. Białka ubijamy na sztywną pianę. Żółtka miksujemy z twarogiem, dodajemy na przemian mleko i mąkę wymieszaną z sodą oraz solą, na końcu dodajemy olej oraz

słodki bratek
Wafle z mascarpone i malinami 92

Składniki/ ok. 6 wafli: -250 g mąki pszennej -250 ml mleka -1 jajko -1 łyżka cukru -3 łyżki oleju -1 łyżeczka proszku do pieczenia -szczypta soli

I LOVE LIFE
Gofry wytrawne z papryką 144

Gofry na słono z papryką i bazylią. Podajemy z serem pleśniowym, wędzonym łososiem i małymi słodkimi pomidorkami. Składniki: na ciasto gofrowe: 2 jajka, 1 1/2 szklanki mąki, 2 łyżeczki proszku do pieczenia, 1/2 szklanki oleju, 1 1/3 szklanka mleka, 1/2 papryki, łyżka suszonej bazylii, szczypta soli dodatkowo: ser pleśniowy, wędzony łosoś, pomidorki paprykowe Przygotowanie: Mąkę, proszek do pieczenia, bazylię, szczyptę

Lena Gotuje
Gofry na wytrawnie z warzywami po włosku 121

Gofry są przede wszystkim znane z przygotowania na słodko. Świetną odskocznią jest zrobienie ich na wytrawnie w słonym smaku. Z warzywami komponują się idealnie! Składniki: 2 jaja 1 łyżka płatków drożdżowych nieaktywnych 3 łyżki mąki pełnoziarnistej szczypta proszku do pieczenia przyprawy: papryka słodka, czosnek granulowany, pieprz czarny, zioła prowansalskie 250g warzyw po włosku Sposób przygotowania: Jaja ucieramy na puszystą masę

Truskawkowa Fiesta