Chleb razowy na maślance...Złocista, chrupiąca skórka.Miękkie, pełne ziaren wnętrze.I piękny zapach pieczonego chleba unoszący się po domu.Smacznego! Składniki:250 g mąki pszennej razowej;250 g mąki pszennej;50 g świeżych drożdży;500 ml maślanki naturalnej;1 łyżeczka soli;2 łyżki ziaren łuskanego słoneczniku;3 łyżki ziaren sezamu.Sposób przygotowania:Maślankę lekko podgrzać (do temperatury maksymalnie(...)obsypać otrębami (rodzaj dowolny).Do tak przygotowanej keksówki wlać ciasto. Wierzch ciasta wyrównać łyżką namoczoną w zimnej wodzie, zwilżając je jednocześnie. Odstawić na około 10 - 15 minut do wyrośnięcia.Chleb piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni (termoobieg, 3 półka) przez około 60 minut. Na około 20 minut przed końcem pieczenia termoobieg można zamienić na samą grzałkę dolną, aby wierzch
Gospodyni MiejskaChleb orkiszowo-żytni to taki tradycyjny, znany nam wszystkim chleb, w trochę zdrowszej bo orkiszowej odsłonie. Pieczony jest on na zakwasie, z minimalnym dodatkiem drożdży (gdy zależy nam na czasie) lub bez ich dodatku (wówczas wyrasta trochę dłużej). Moja Rodzinka uwielbia taki zwykły, tradycyjny chleb z makiem, a ponieważ od dłuższego czasu nie kupuję żadnego pieczywa to przepis(...)chleb, (który już jest na blogu) pszenno-żytni na zakwasie troszkę zmodyfikowałam, zmieniłam proporcje, dopasowując go do jednej dużej formy o wym.30x12cm (w takiej piekłam) lub dwóch mniejszych. Chlebek ma cudowną, bardzo chrupiącą skórkę (także na drugi dzień) i bardzo mięsiste, wilgotne wnętrze, jest pyszny... :-)Piekłam go już wiele razy (jako urozmaicenie dla chlebów pełnoziarnistych jakie jadamy na codzień
Smaczne Zdrowedrugi biorę we wspólnym pieczeniu chleba organizowanym przez Amber..Przepis na chleb wybrał Gucio...Ja już dawno przymierzałam się do upieczenia tego chleba, ale jakoś obawiałam się metody trójfazowej zakwaszania ciasta ..a to tylko z pozoru wydaje się takie "straszne"..wszystko odbywało się bez problemów..ja co prawda jak to u mnie czasem bywa musiałam coś pomylić...zakwas miałam(...)stało..chlebek był smaczny... Dzięki za wspólne pieczenie pysznego chlebka...i z niecierpliwością czekam na wpisy innych piekarzy i piekareczek, aby podziwiać ich wypieki... Składniki na jeden bochenek chleba o wadze ok. 1 kg. Zaczyn 375 g ciasta zakwaszonego po 3 fazie z mąki żytniej razowej** 450 g mąki żytniej razowej [ 250 g żytniej i 200 g żytniej
Moje domowe kucharzenieTUTAJ . Dla niewtajemniczonych przypomnę: dostałem lniany worek z AleWorek.pl . I postanowiłem go przetestować, tzn. sprawdzić, czy faktycznie w takim worku pieczywo dłużej zachowuje świeżość. Upiekłem więc dwa identyczne chleby i jeden trzymałem w tym worku, a drugi w reklamówce. Zresztą wszystko to możecie przeczytać w dwóch powyższych linkach. A dzisiaj pora na najważniejszy wpis czyli właśnie test. Zajął mi kilka(...)jego przebiegu przeczytacie poniżej. A na koniec będzie moje podsumowanie i uwagi. DZIEŃ 1: Oba chleby są świeże, upieczone kilkanaście godzin wcześniej. Więc żadnej sensacji nie będzie, co zresztą było do przewidzenia. Oba smakują identycznie. DZIEŃ 2: Tak samo jak dzień wcześniej. Oba chleby zupełnie świeże, jakby dopiero upieczone. Zresztą razowe na zakwasie mają to do siebie, że długo
Marder&Marder ManufactureRęczne wyrabianie chleba to doskonały sposób na pozbycie się stresu, wyładowanie emocji, uspokojenie, zwolnienie tempa dnia codziennego. Bo chleb nie lubi pośpiechu. A ciepły bochenek z chrupiącą skórką jest nagrodą dla cierpliwych." Piotr Kucharski, Chleb domowa piekarnia Biorąc pod uwagę kryteria zdrowotne to nie ma wątpliwości, że chleb na zakwasie jest zdrowszy od pieczonego na drożdżach. Bakterie kwasu mlekowego obecne(...)każdej mące. Z drugiej strony fermentacja mlekowa powoduje rozkład kwasu fitynowego, co umożliwia powstawanie wchłanialnych form mikroelementów (żelaza, cynku, wapnia i magnezu) zawartych w ziarnach zbóż. Ponadto chleby na zakwasie pomagają odbudować korzystną florę bakteryjną przewodu pokarmowego, są naturalnie zakonserwowane i utrzymują długo świeżość. *Przepis pochodzi z książki Piotra Kucharskiego Chleb domowa piekarnia. Składniki: 350 g zakwasu 200 g mąki
Smakowity Blog Kulinarnybiałego chleba już od wielu lat. Już w sumie zapomniałam, jak smakuje. Zaczął mi się kojarzyć jako coś mistycznego i nieziemsko dobrego, wyryty w mojej pamięci jako ulubiona zakąska mojego dziadka Henia, który za rarytas uważał kromkę białego pieczywa posmarowaną grubo masłem i posypaną solą. Do tego dochodzą opowieści mojej mamy, jak to, jako dziecko, chodząc rano do piekarni(...)niedaleko swojego domu, w drodze powrotnej obgryzała piętki jeszcze świeżego, ciepłego chleba, który nigdy nie smakował lepiej, niż jedzony na mroźnym powietrzu poranka. Choć wielokrotnie kusi mnie ze sklepowej półki swoją krągłością i pysznie wyglądającą skórką, zawsze wybieram ten z ziarnami, zdrowszy, pamiętając, że pod tym pięknym wyglądem kryje się sztuczne napowietrzanie. Jednak domowy chleb- to co innego. Kompletnie
Gotowanie to kochaniejakiegoś czasu, w każdy weekend piekę chleb tylko na zakwasie, według własnych pomysłów i mąki, jaką mam w szafce. Przez długi czas do pieczenia chleba, nawet na zakwasie, dodawałam drożdży. W końcu jednak, kiedy mój zakwas przetrwał kilka miesięcy zdecydowałam się na próbę upieczenia chleba tylko z jego pomocą.Ciasto przygotowuję zazwyczaj w piątek wieczorem, koło 22 i daję(...)wyrosnąć przez noc. Robię chleby z przewagą mąki żytniej i żytniej razowej, dlatego też nie stosuję podwójnego wyrastania - takie ciasto jest na to za ciężkie. Po wyrobieniu od razu wkładam je do docelowej formy. Rano, przed godziną ósmą, włączam piekarnik, by nagrzał się do temperatury 250 stopni i zaczynam pieczenie. Podczas pieczenia w piekarniku znajduje się dodatkowe naczynie z wodą
W kuchni wieczoremZaczęłam piec chleb. Zawsze wydawało mi się, że to iście trudne zadanie a okazało się zupełnie proste. Przynajmniej ten pierwszy etap, bo do drugiego, czyli pieczenia chleba na zakwasie jeszcze nie doszłam… Wszystko w swoim czasie. Na razie, żeby się nie zniechęcić zaczynam od tych najprostszych przepisów. Proste i łatwe a jakie pyszne:)! Zapach takiego pieczonego w domu chleba(...)zaczyn, zajmuje mi to kilka minut, w sobotę rano poświęcam mu następne kilka minut, zostawiam do wyrośnięcia a potem piekę i już! Świeży domowy chlebek na wyciągnięcie ręki:)! Robię chleb raz w tygodniu, bo ogólnie staramy się ograniczać spożywanie węglowodanów i słodyczy ale w końcu nie dajmy się zwariować… coś się człowiekowi w życiu należy:)! A zresztą gotowanie
UgotujmyTo.plsamą metodą - co ok 24 dosypuje do niego mąkę, wlewam wodę i mieszam - zakwas ma mieć mniej więcej wygdląd i konsystencję majonezu. Gdy wiem, że będę piekła chleb dokarmiam zakwas i czekam około 3 godzin (wszystko zależy od temperatury otoczenia) gdy zakwas pięknie bąbelkuje i jest "wzburzony" oznacza to, że jest gotowy do pieczenia.Istnieje mnóstwo przepisów na chleb na zakwasie(...)różnią się one między sobą przede wszystkim proporcjami mąki, dodatkami smakowymi i ksztaltami chleba. Wypróbowałam około 10 róznych przepisów, ale nie szukam nowych bo mam swój ulubiony, idealny i taki, który można poddawać dowolnym modyfikacjom a chleb i tak się uda.0,5 l buzującego zakwasu0,5 kg mąki0,25 l wody1 łyżeczka soliTym razem wzbogaciłam smak ciasta poprzez dodanie
Z butelką mleczka w tleChleb 4 ziarna na zakwasie...Upieczony na bazie mąki pszennej i żytniej razowej.O pysznej, chrupiącej skórce i miękkim środku.Pełny ziaren słonecznika, siemienia lnianego, sezamu i pestek dyni.Smaczny, domowy wypiek! Składniki:Zaczyn:5 łyżek zakwasu żytniego;250 ml letniej, przegotowanej wody;250 g mąki żytniej razowej (typ 2000);Ciasto chlebowe:400 g mąki pszennej (u mnie(...)szczelnie ją zawiązuję) i odstawić w ciepłe miejsce na od 1 do 4 godzin do wyrośnięcia (ciasto powinno podwoić swoją objętość - mój wyrastał 2 godziny).Po tym czasie chleba/ów skropić wodą, posypać ziarnami i włożyć do piekarnika nagrzanego do 200 stopni (grzałka górna i dolna, 3 półka) i piec przez 60 minut, pamiętając aby po upływie 20 minut otworzyć
Gospodyni MiejskaChleb razowy ze słonecznikiem na zakwasie...Puszysty, o miękkim wnętrzu i chrupiącej skórce.Delikatnie pachnący zakwasem. Z ziarnami słonecznika.Utrzymuje świeżość przez dłuższy czas.Pyszny, domowy, pieczony w keksówce.Polecam! Składniki:Zaczyn:2 łyżki zakwasu żytniego;500 ml letniej, przegotowanej wody;2 szklanki mąki żytniej (typ 720);Ciasto chlebowe:250 g mąki pszennej razowej(...)czystą ściereczką, owinąć szczelnie folią (ja wkładam do foliowej reklamówki i szczelnie ją zawiązuję) i odstawić w ciepłe miejsce na 1,5 godziny do wyrośnięcia.Po tym czasie chleb włożyć do piekarnika nagrzanego do 220 stopni (grzałka górna i dolna, 3 półka) i piec przez około 20 minut, nastepnie zmniejszć temperaturę do 200 stopni (grzałka górna i dolna
Gospodyni MiejskaDzień dobry, Chleb andaluzyjski to, wbrew nazwie, nie bochenek wytwarzanego w Andaluzji chleba, lecz przepyszna przekąska tapas przygotowana z kiełbasy chorizo i cieciorki. Nie mam pewności, czy jest to oryginalny hiszpański przepis (choć moja książka z przepisami na tapas tak twierdzi), ale wiem na pewno, że chorizo i ciecierzyca są częstymi składnikami tapas, a ich łączenie jest popularne w kuchni(...)andaluzyjskiej. Zresztą pochodzenie przepisu nie ma znaczenia, najważniejsze, że chleb andaluzyjski jest przepyszny. Koniecznie musicie wypróbować!:) Choć to ja jestem znana w rodzinie ze swoich eksperymentów kulinarnych, jako pierwsza chleb andaluzyjski przygotowała moja Mama i to ona zaszczepiła we mnie uwielbienie dla tej potrawy. Kochana Mama znając moją i mojego Męża miłość do chorizo, przygotowała to danie na jedno
Chilli Czosnek i Oliwapieczenia chleba zabierałam się bardzo długo. Wynikało to między innymi z tego, że ostatnim razem zakwas, który starałam się prowadzić wykipiał i zalał całą kuchnię. Większość z osób, które kiedykolwiek eksperymentowały z zakwasami - wiedzą o czym mówię ;) W każdym razie - któregoś dnia w pracy rozmowa zeszła właśnie na pieczenie chleba w domu i ponownie zaczęłam się przełamywać. Polecona została książka(...)Jeffreya Hamelmana "Chleb", którą czem prędzej zakupiłam i która czekała na swój czas w szufladzie. Zdecydowałam się na upieczenie białego chleba bez zakwaszanej mąki, mieszanego ręcznie. Upiekłam go na kamieniu do pizzy Bakero i już wiem, że to ostatnio mój ulubiony 'gadżet' kuchenny :) Przygotujcie sobie tylko na zrobienie chleba parę godzin - bo trochę czasu potrzebuje. Mój mąż czasem się irytuje
Ewa Kuchennie - Kuchnia to serce domu!Chleb orkiszowy na zakwasie... Upieczony na bazie mąki orkiszowej pełnoziarnistej. Z niewielkim dodatkiem mąki żytniej razowej i pszennej. Zdrowy, wyrazisty w smaku. Długo pozostaje świeży. Niezastąpiony smak domowego pieczywa! Składniki: Zaczyn: 3 łyżki zakwasu żytniego; 500 ml letniej, przegotowanej wody; 1 szklanka mąki żytniej razowej (typ 2000); 1 szklanka mąki orkiszowej (u mnie pełnoziarnista); Ciasto chlebowe: 400 g mąki(...)wkładam do foliowej reklamówki i szczelnie ją zawiązuję) i odstawić w ciepłe miejsce na około 2 godziny do wyrośnięcia (ciasto powinno podwoić swoją objętość). Po tym czasie chleby skropić wodą i włożyć do piekarnika nagrzanego do 220 stopni (grzałka górna i dolna, 3 półka) i piec przez 15 - 20 minut, a następnie zmniejszyć temperaturę piekarnika do 200 stopni (grzałka
Gospodyni Miejskaprostu pyszny! Orzechy są miękkie, marchewka nadaje piękny kolor ,a w smaku nie jest wyczuwalna. Chleb daje się kroić na cieniutkie kromki, znakomicie pasuje do serów. Bardzo, bardzo polecam!składnikizaczyn 140 g mąki chlebowej pszennej170 g wody30 g - 2 łyżki aktywnego zakwasu (dokarmionego ok 12 g wcześniej)ciasto właściwe320 g mąki pszennej chlebowa450 g mąki pszennej(...)nagrzać piekarnik do 240 st. C. Jeżeli używamy kamienia do pizzy, ułożyć go na środkowym poziomie i nagrzewać w wysokiej temperaturze przez min 40 min. Kiedy chleb wyrośnie, przełożyć go na łopatę do chleba, szybko naciąć, i zsunąć na kamień lub blachę . Dużo łatwiej zsuwa się chleb, jeżeli na łopacie położymy papier do pieczenia, posypiemy
Stare Gary