pory najlepszy bezglutenowy chleb jaki piekłam :) Bardzo smaczny z chrupiącą skórką, polecam! Przepis dostałam od kuzynki. Jest to zmodyfikowana przez nią wersja przepisu z książki kucharskiej Thermomix. Najlepszy jest świeży jednak przechowywany w papierowej torebce wytrzyma kilka dni. U mnie pod lnianą ściereczką stwardniał po 3 dniach więc następnym razem będę go piekła z połowy porcji w mniejszej formie(...)siemienia lnianego (dodałam zmielone) 50 g sezamu masło do posmarowania formy łyżka płatków owsianych bezglutenowych do posypania formy Wszystkie składniki zagniatamy za pomocą robota lub wypiekacza do chleba. Formę smarujemy masłem i posypujemy płatkami owsianymi. Wykładamy do niej ciasto i odstawiamy na godzinę w ciepłe miejsce. Piekarnik nagrzewamy do 220 stopni. Chleb pieczemy 40 minut po czym odstawiamy na kratkę
Mienta blogJako, że to mój pierwszy upieczony chleb nie chciałam eksperymentować i skorzystam z przepisu na tej wspaniałej stronie Zmieniłam tylko minimalnie dodatki, bo zwyczajnie nie miałam czarnuszki ani melasy.Wyszło rewelacyjnie i już wiem, że to mój pierwszy bochenek, ale na pewno nie ostatni. Składniki : 400 g aktywnego zakwasu orkiszowego 500 g mąki orkiszowej razowej(...)jest czarnuszka ) 2 łyżki sezamu Sposób przygotowania : Do dużej miski przesiać mąkę, dodać wodę, sól, miód i zakwas. Dosypać ziarna sezamu oraz siemienia. Wszystko wyrobić na gładkie ciasto. Wierzch chleba posypać sezamem. Ciasto przełożyć do formy keksówki o wymiarach 35 cm x 12 cm wyłożonej papierem do pieczenia, szczelnie owinąć folią spożywczą i odstawić do wyrośnięcia na 4-6 godzin
Gosia gotujejest optymistycznie i risotto musi poczekać. Od rana męczy mnie gorączka, która uroczo rośnie ledwie 2 godziny po spadnięciu. Ehhh... Chlebek ten podpatrzyłam na fb stronie Kulinarny splin . Chleb pszenny z chrupiaca skorka 400 ml wody 600 g mąki pszennej 8 g drożdży suszonych 20 gram soli 1 łyżeczki cukru Do 400 ml podgrzaej lekko wody dodajemy 1 łyżeczkę cukru(...)czasie np. na drugi dzień rano, wyciągamy wyrosniete ciasto z lodówki. Ciasto ponownie wyrabiamy, formujemy wałek i przekładamy go do formy. Ponownie wstawiamy do lodówki na godzinę. Chleb wyjmujemy z lodówki i wstawiamy do nagrzanego pieca. Pieczemy chleb w temperaturze 220 st.C przez ok godzinę. Studzimy na kratce
Dzieje kuchennej Wiewiórykilka ulubionych przepisów na chleb. Najczęściej czy sobie czy znajomym piekę te z formy ale równie często sięgam po żeliwny gar. na pieczenie w nim są dwa sposoby. Chleb może wyrastać w garnku wyłożonym papierem i pieczemy go w nagrzewającym się piekarniku lub też wyrośnięty chleb przerzucamy do bardzo rozgrzanego garnka, wówczas istotne jest jak mocno umączymy ciasto
Dzieje kuchennej Wiewióryprzepisy na chleby na zakwasie z których piekę na zmianę . Pierwszy, pieczony częściej, to chleb z mąką orkiszową z tego przepisu. Drugi to ten mieszany. I jeden i drugi bardzo mi smakują , więc nie mam powodu aby szukać innych przepisów. Przepis na chleb mieszany ze znakomitej strony o pieczeniu chleba Moja Piekarnia. Jeżeli ma ktoś(...)można w foremce - ja piekę w foremkach. Foremkę najlepiej spryskać oliwą i wysypać mąką. Jak formować bochenek można zobaczyć np. tutajPiekarnik nagrzać do 230 st C. Wyrośnięty chleb naciąć skalpelem lub żyletką , posypać np kminkiem lub makiem ,spryskać wierzch wodą i wstawić do nagrzanego do 230 st C piekarnika. Spryskać ścianki piekarnika wodą . Piec w 230 st.C
Stare Garywszystkim nie zgubić... Mam jednak nadzieję, że wszystko robicie raczej z przyjemnością niż z obowiązku - bo inaczej magia Świąt pryska...Tuż przed Świętami postanowiłam upiec nam bardzo świąteczny chleb. Nieco słodki, w sumie smakuje trochę jak chałka. Pełen suszonych owoców: u mnie śliwki, żurawina, jagody goi, rodzynki i daktyle. Żałuję bardzo, że nie miałam w domu moreli - ślicznie wyglądałyby takie(...)jasne punkciki w upieczonym chlebie. Tak naprawdę możecie dodać, co tylko chcecie - suszone wiśnie czy jagody też będą pyszne. A może nawet orzechy, żeby całość przyjemnie chrupała. Chleb jest bardzo szybki w przygotowaniu - jak to chleby na drożdżach - wystarczy zagnieść, odstawić, znowu zagnieść, odstawić i upiec. I już można się cieszyć wyjątkowo pysznym i pachnącym bochenkiem na śniadanie
Pożeraczka, czyli raz adobrzewszelkie sugestie). Mogłabym oczywiście zrobić ciasto i z cukinią, i z jeżynami, ale... Aktualnie ciasto jest. I nie mogę upiec kolejnego, bo kto je zje...? Skończył się jednak chleb, i to dało mi do myślenia. W którejś z książek kulinarnych widziałam kiedyś ciekawy przepis na chleb z cukinią, jednak oczywiście, jak na złość, nie mogłam go znaleźć. Potem przypomniałam(...)zniewalająco (orzechy) i jest niesamowicie wilgotny (cukinia). Zmniejsyzłam ilość drożży z oryginalngo przepisu, dodałam też trochę mąki graham, bo akurat popatrzyła na mnie z wyrzutem z jednej z półek. Chleb ma trochę śmieszny kolor, ale przypuszczam, że to za sprawą połączenia orzechów i cukinii. Smakuje wyśmienicie, długo zachowuje świeżość, no i w ogólne nie można mu się oprzeć. Spróbujcie koniecznie
Pożeraczka, czyli raz adobrzebyła i maślanka, i ciasto. Nie mogłam upiec kolejnego, bo nie było komu jeść. Pomyślałam więc sobie, że skoro ciasta z jej dodatkiem takie są dobre, to może i chleb by się udał...?Na blogu Rogalik znalazłam dokładnie to, czego szukałam. Chleb jest bardzo prosty w przygotowaniu; jedyne, co zmieniłam, to dodatek mozzarelli. Akurat leżała kuleczka w lodówce czekając(...)ktoś się nią zainteresuje... To się zainteresowałam, i dorzuciłam ją do ciasta.Wyszło pysznie. Chleb jest miękki i wilgotny, choć odrobinę się kruszy. Kawałki roztopionego sera dodają mu smaczku.Nawet, jeśli nie pieczecie chleba w domu na co dzień, może skusicie się na taki weekendowy wypiek...? Jest łatwy, dość szybki, i jestem pewna, że każdy sobie z nim poradzi. A zapach
Pożeraczka, czyli raz adobrzeChleb absolutnie mi się nie udał, nie wyrósł :(Myślę, że powodem był mało aktywny zakwas...Chciałam jednak odpowiedzieć na zaproszenie Amber do Listopadowej Piekarni i przystąpiłam z innymi blogerkami do pieczenia.Pomimo, że wypiek niezbyt udany, to sesja była :)Jest dowód, że zapał był, ale wykonanie nie najlepszej jakości.Składniki na zaczyn :50 g zakwasu130 g mąki żytniej120 g wodyTo mieszamy(...)lekko wklęsła. ( Już w tym momencie wiedziałam, ze chlebek się nie uda, bo zaczyn prawie wcale się nie podniósł :(100 g otrąb2 łyżki kminku200 g wodyWieczorem dzień przed pieczeniem chleba, zalać otręby wrzącą wodą, dodać lekko zmiażdżony kminek. ( nie dodałam )cały zaczynzaparzone wcześniej otręby350 g mąki żytniej razowej150 g mąki żytniej300 g wody2 łyżki melasy - dałam miód1 łyżka soli.Przygotowanie
Proste PotrawyChleb gryczany na bazie pełnoziarnistej mąki orkiszowej i żytniej z dodatkiem mąki gryczanej, surowej kaszy gryczanej, płatków i otrębów gryczanych z dodatkiem amarantusa i ziaren dyni, słonecznika i siemienia lnianego, obsypany mnóstwem smacznych ziarenek. Smak i zapach tego chlebka jest wprost bajeczny. Gdyby ktoś powiedział mi kiedyś, że zakocham sie w smaku tego chleba nigdy bym mu nie uwierzyła, bowiem(...)nigdy nie lubiłam i nie lubię do dziś kaszy gryczanej, tej ogólnie dostępnej palonej, kaszę gryczaną białą jadam ale to zupełnie inna bajka. Natomiast chleb z dodatkiem kaszy gyczanej (tej palonej) jest po prostu nieziemski, nie wiem co takiego ma w sobie, że jestem wręcz od niego uzależniona... To mój ulubiony chlebek już od bardzo długiego czasu i choć zjem
Smaczne ZdroweKochani zapraszam na pierwszy chlebek na zakwasie, powiem Wam, że przepisów na chleb jest całe mnóstwo, ja w końcu postanowiłam zrobić, sama tak jak uważałam i chleb wyszedł mega pyszny! Szczerze polecam. składniki: na zaczyn: - 6 łyżek aktywnego zakwasu żytniego - 3/4 szklanki mąki żytniej - 100 g wody Składniki mieszamy w misce i odstawiamy na 8 godzin. Na ciasto główne(...)zaczyn - 2 szklanki mąki - 300g wody - łyżka soli - paczka śliwek - garść siemienia lnianego Konsystencja: gęste mokre ciasto, odstawiamy na 5 godzin. Pieczemy 60 minut. Chleb na zakwasie jest bardzo smaczny, specyficzna cecha to po upieczeniu dziurki w chlebie, jak i to że chleb się nie zsycha, jest dłużej świeży. Polecam! Zapraszam na Facebook SmykWKuchni
SMYKWKUCHNIchlebie orkiszowym pełnoziarnistym, który piekłam poprzednio przyszła kolej na następny "eksperyment". Tym razem na chleb z mąki jasnej- taki ostatnio preferuje moja rodzinka, to chyba po latach jadania chleba z mąki pełnoziarnistej... Mam nadzieję, że to tylko chwilowa odmiana, choć z drugiej strony ten chlebek i tak zdrowszy jest od tego sklepowego. Tak więc polecam wielbicielom jaśniejszych chlebów(...)skoro możemy stworzyć swoją własną recepturę i dodać to, co najbardziej lubimy. Poniżej przedstawiam moją koncepcję, można składniki zmieniać, zamieniać , on i tak chyba zawsze wyjdzie. Jedynie odradzam pieczenie chleba z samej mąki żytniej, ten potrzebuje odpowiedniego traktowania...lubi mieć zakalec... niestety.Składniki:- 2,5 szkl mąki orkiszowej jasnej ( u mnie typ 750)*- 0,5 szkl mąki żytniej chlebowej ( jasnej
Smaczne ZdroweChleb młynarza (na zakwasie)... Wypieczony z mąki pszennej i żytniej razowej. O sprężystym, miękkim wnętrzu. I cienkiej, chrupiącej skórce. Tradycyjny, idelany do kanapek. Polecam! Składniki: Zaczyn: 1 łyżka aktywnego zakwasu żytniego; 65 g mąki pszennej (u mnie typ 650); 45 g letniej wody. Ciasto właściwe: 365 g mąki pszennej (u mnie typ 650); 20 g mąki żytniej razowej(...)ciasta chlebowego - autor: weekendbakery.com. Następnie uformować bochenek ( instrukcja formowania podłużnego bochenka - autor: Piekarnia tatter), włożyć go delikatnie, zlepieniem do góry, do dobrze obsypanego koszyka do wyrastania chleba, przykryć czystą ściereczką, owinąć szczelnie folią (ja wkładam do foliowej reklamówki i szczelnie ją zawiązuję) i odstawić do wyrośnięcia w ciepłe miejsce na kolejne 2 - 2,5 godziny. Mój
Gospodyni MiejskaChleb ulubiony (na zakwasie)... Codzienny chleb pszenny. Neutralny w smaku. O sprężystym, wilgotnym wnętrzu. I chrupiącej skórce. Zwyczajny, a taki pyszny. Po prostu ulubiony! Składniki: Zaczyn: 1/3 szklanki aktywnego zakwasu żytniego; 500 g mąki pszennej (u mnie typ 650); 650 ml letniej wody. Ciasto właściwe: 600 g mąki pszennej (u mnie typ 650); 25 g soli; Cały zaczyn(...)ciasta chlebowego - autor: weekendbakery.com. Następnie uformować 2 bochenki ( filmik obrazujący formowanie okrągłego bochenka - autor: danusia555), włożyć je delikatnie, zlepieniem do góry, do dobrze obsypanych koszyków do wyrastania chleba, przykryć czystymi ściereczkami, owinąć szczelnie folią (ja wkładam do foliowej reklamówki i szczelnie ją zawiązuję) i odstawić do wyrośnięcia w ciepłe miejsce na kolejne 2 - 3 godziny. Mój chleb
Gospodyni MiejskaJeden z lepszych chlebów jakie zrobiłam. Przepis odkryłam dopiero dwa tygodnie temu dzięki Kasi, a już upiekłam 6 takich bochenków. Jest wilgotny, z chrupiącą skórką, ogromną ilością ziaren. Do tego wszystkiego naprawdę banalny w wykonaniu. Powinien się udać nawet początkującym piekarzom. Ciasto jest dość rzadkie, ale pięknie wyrasta i mimo moich początkowych obaw(...)wyłożyć papierem do pieczenia. Przelać ciasto. Posypać po wierzchu posypką. Posypkę wklepać delikatnie w ciasto. Przykryć i odstawić na kilka godzin do wyrastania. Wyrośnięty chleb spryskać z wierzchu dość obficie wodą. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 220 stopni na 15 minut Zmniejszyć temperaturę do 190 stopni i dopiekać przez około 45 minut
Sto kolorów kuchniNiedziela to dla mnie od lat dzień wypieku chleba. W ubiegłym tygodniu piekłam chleb z mąką żołędziową. Jego kolor skojarzył mi się z żyrafami, które w mojej rodzinie są chyba najdłużej oglądanymi zwierzętami przy okazji wizyty w zoo. Czemu by zatem nie przenieść żyrafy do mieszkanka? ;) Chleb na zakwasie ŻYRAFA Składniki: 100 g mąki żołędziowej 180 g pszennej mąki razowej(...)odstawić ciasto do wyrośnięcia. Po ok. 2 godzinach wstawić do piekarnika i piec ok. 1,5 godz. w temp. 180 stopni C. Zaraz po upieczeniu usunąć papier i odstawić chleb do ostygnięcia. Ponieważ nie przejmowałam się zbytnio przekładaniem obu mas, chleb ma wyraźnie marmurkowy szlaczek. Wygląda - jak na mój gust, oczywiście - super. Pachnie i smakuje wybornie :) Ciasto żołędziowe ma lekko
Weekendy w domu i ogrodziepomyślałabym, że do chleba można dodać owoce i że wyjdzie taki pyszny chleb. Chleb jest mięciutki, lekko wilgotny i ma chrupiącą skórkę. Wygląda jakby był przypalony bo taki ciemny ale zapewniam, że nie jest. Ponadto chleb zachowuje długo świeżość a według mnie jeszcze lepszy był drugiego i trzeciego dnia. Składniki: Zaczyn 85 g zakwasu żytniego 200 g mąki żytniej(...)jabłka i gruszki. Formę metalową 30*11 cm wyłożyłam papierem. Szklane naczynie żaroodporne 21*16 cm wysmarowałam olejem i wysypałam otrębami. Przepis z małymi modyfikacjami z blogu Zapach chleba
Ala piecze i gotujeWitajcie :) Weekend daje nam czas na wymyślne jedzenie i możemy dzięki temu poświęcić więcej czasu na gotowanie. Dzisiaj wymyśliliśmy dla Was coś pysznego :) Będąc w markecie wypatrzyliśmy fajny chleb drwalski, taki niewielki, ciemny z dużą ilością nasion. Pyszny :) Od razu wpadła nam myśl do głowy, że na ciepło będzie super ! Kolejne kroki w sklepie zaprowadziły nas na nasze ulubione stoisko(...)warzywami i tam kolejne olśnienie. Zrobimy nadziewany chleb z warzywami. Oczywiście kupiliśmy to i owo, i szybko do domu realizować myśl :) I tak wyszło nam to przepyszne cudeńko. Zobaczcie zdjęcia, a poniżej przepis. Koniecznie wypróbujcie, naprawdę wspaniałe danie ! Chleb drwalski nadziewany cukinią i pomidorami (4 osoby) Składniki: 2 chlebki drwalskie (kupicie je w Lidlu) 2 duże pomidory 1 większa
vegetanieostatnim czasie testuję namiętnie przepisy na chleby z książki Piotra Kucharskiego i muszę przyznać, że są naprawdę wyjątkowe. Książka napisana jest przejrzyście i ma piękne ilustracje. Wszystko jest wyjaśnione dokładnie, krok po kroku, zatem jest to pozycja zwłaszcza przydatna dla osób zaczynających swoją przygodę z pieczeniem chlebów. Jeśli zastanawiacie czy kupić tę książkę, to zdecydowanie ją polecam. Ten zaś chlebek(...)dołącza do mojej osobistej listy "ulubione" :) Najcudowniejsza jest w nim skórka. Mała zmiana, jaką wprowadziłam, to czas wyrastania chleba, który skróciłam, gdyż nie lubię, gdy chleb jest mocno kwaśny. Przepis z książki "Chleb" P. Kucharskiego. Zaczyn (8-12 godzin przed pieczeniem) 60 g zakwasu żytniego (tego z lodówki, doprowadzić do temperatury pokojowej) 200 g mąki żytniej razowej 180 ml wody
Delicious Titbitskątem jeszcze większej wydajności i odporności na choroby,by zwiększyć jej plon i dochody płynace z jej uprawy.Dzisiejsza "pszenica niskokłosowa" nie już tą pszenicą,z której nasze babki piekły chleb,a ludzkość jeszcze nigdy nie była tak schorowana i otyła jak dzisiaj.Davis w swojej publikacji przedstawia dowody na zależność pomiędzy spożywaniem pszenicy,a rosnącym pszenicznym brzuchem.Nie chcę Was przekonywać(...)jedzenia pszenicy i odstawienia glutenu,bo ta decyzja należy do Was.Napiszę o moich spostrzeżeniach związanych z wykluczeniem pszenicy z mojego menu. Ponieważ sama od lat piekę chleb ,jem wyłącznie domowe makarony i pierogi,ciasta przygotowuję również samodzielnie,nie korzystam z garmażeryjnych półproduktów w łatwy sposób wyeliminowałam pszenicę z diety.Nie,nie nie zrezygnowałam z glutenu całkowicie,ale zamieniłam zamulającą
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!Cześć Dziś chce Wam zaprezentować chleb w którym zakochałam się od pierwszego kęsa ! Odkryłam go na Targu śniadaniowym i od razu się zakochałam! ;-) Kupiłam go oczywiście, ale od razu w głowie pojawił się pomysł, żeby spróbować samodzielnie go wykonać. Okazało się, że w sieci bez problemowo znalazłam przepis na " chleb który odmienia życie". Po wypróbowaniu przepisu stwierdzam(...)formy może wam się rozlecieć). Formę przykryj folią i zostaw na minimum 2h a najlepiej na całą noc. Piekarnik nagrzej do 175 stopni, piecz przez 20 minut. Następnie chleb wyjmij z formy i przełóż na blasze do góry nogami i piecz przez następne 40minut. Na początku piekłam go na funkcji góra - dół, a później żeby się przypiekł zmieniłam na termoobieg
Cukier&Puderpisałam wczoraj, mam dla Was chleb, który robi się w sposób bardzo prosty, i którego chętnie używam jako bazę do bruschetty. Chleb ten to mąka, woda i odrobina drożdży. Niektórym może przeszkadzać jego drożdżowy zapach. Dla mnie jednak nie jest to na tyle duży mankament, by przesłonił zalety tego wypieku. Pieczywo jest delikatne i o nienarzucającym się smaku. Dzięki temu(...)nadaje się do przekąsek, w których głównym bohaterem jest to co na nim. Dodatkowo chleb w zasadzie robi się sam.Składniki:490g mąki pszennej (na zdjęciu typ 550)10g soli2-3g świeżych drożdży360g letniej wodySposób przygotowania:Do miski wsypujemy mąkę, sól, dodajemy drożdże i dolewamy wodę. Mieszamy drewnianą łyżką aż składniki się połączą. Zostawiamy na 20h. Następnego dnia wykładamy
W kuchni wieczoremChleb ze słonecznikiemMój pierwszy chleb, zabierałem się za to przez sporo czasu, aż w końcu zrobiłem :) Z efektów jestem bardzo zadowolony. Przyznam się, że nienawidzę robić ciasta drożdżowego. Boje się zawsze że nic nie wyrośnie. A chleb tak mi rósł, że bałem się że zaraz mi piekarnik wysadzi. Maszynki do chleba nie posiadam, więc podaje przepis na pieczywo, które można(...)Formy smarujemy tłuszczem i posypujemy mąką. Dzielimy ciasto na dwie części i wykładamy do form. Odstawiamy na 10 minut. Po tym czasie wkładamy do piekarnika i pieczemy chleb przez 2 godziny. Wykładamy i gotowe :) Wczoraj usiadłem i szukałem czegoś nowego by z Wami się podzielić :) Znalazłem bardzo spokojny i miły dla ucha utworek :) RY XSweat
Gotuj Z Muzykądawna planowalam upiec chleb drozdzowy,ale moj bardzo aktywny zakwas zawsze niweczyl te plany.Po 4 latach odmowil jednak posluszenstwa.Podpowiadam tylko,ze podrozy zdecydowanie nie lubi .Nowy zakwas nastawiony,babelkuje sobie raznie,ale poniewaz cala "zabawa" trwa 5 dni zmuszona zostalam do upieczenia chleba na drozdzach .Podpatrzylam przepis u Komarki . Ilosc skladnikow dostosowalam do wymiarow swojej formy,odrzucilam to czego(...)posiadam.Smak chleba mnie zaskoczyl,co tu duzo mowic jest pyszny.Chrupiacy,wilgotny,dzieki czemu dlugo zachowuje swiezosc,co jest rzadkoscia przy pszennych chlebach.A wszystko to sprawil dodatek jakze cudownych i zdrowych platkow owsianych.Bardzo prosty przepis, naprawde godny polecenia.Jesli nie zaczeliscie jeszcze przygody z pieczeniem chleba w domu,ten przepis na poczatek wydaje sie idealny.Bardzo polecam!Skladniki na duza foremke ( 32x13x7
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!Kolejny chleb z ksiazki"Chleb"J.Hamelmana.Bardzo smaczny,aromatyczny chlebek z cienka,chrupiaca skorka.Tak nam posmakowal,ze pieklam go 3 razy z rzedu.Maka pszenna razowa dodaje nute smakowa,ktorej nie mialby chleb przygotowany tylko ze zwyklej maki.W wyniku polaczenia maki pszennej razowej z zakwaszona maka zytnia uzyskujemy wilgotny chleb,ktory dlugo utrzymuje swiezosc.Skladniki na 1 maly bochenek:maka chlebowa-230 gmaka(...)zlaczeniem do gory) do wyrastania na nastepna 1 godzine.Ciasto w koszyku obsypac maka i przykryc sciereczka kuchennaw miedzyczasie nagrzac piekarnik ,najlepiej z kamieniem do 250°C.Obracajac koszyczek wyrzucic chleb zlaczeniem na rozgrzany kamien.Zaparowac piekarnik i piec 15 minut w 250°C.Nastepnie zmniejszyc tempertaure do 230°C i piec 25 minut.Studzic na kratce
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!najpiękniejsze wspomnienia ( albo wcale nie najpiękniejsze ) , które kojarzą mi się z latami mojej młodości ( tak tak , wcale nie jestem już taka młoda jakby się wydawało ;) ).Na pierwszy ogień : CHLEB W JAJKU.Któż z nas go nie zna?!Lekko czerstwy, najlepiej pszenny chleb, namoczony w lekko osolonym jajku i usmażony na maśle.Delikatny … mięciutki … obłędny!Jem go od kiedy(...)pamiętam!Jem go tak często jak tylko mogę!__________________________________________________________________________________________SKŁADNIKI:* czerstwy chleb – 2 kromki* jajko – 2 szt* sól – 1 szczypta* masło – ok. 50 gSPOSÓB PRZYRZĄDZENIA:Jajka roztrzepujemy ze szczyptą soli, moczymy chleb, do momentu aż dokładnie nasiąknie.Smażymy na złoto na masełku!__________________________________________________________________________________________W wersji : SOLOW wersji : Z KREMEM KASZTANOWYM Z WANILIĄW wersji : Z DŻEMEM TRUSKAWKOWYMW wersji
Ostra na Słodkochleb to prawdziwa rewelacja. Prosty w przygotowaniu, zawsze się udaje i smakuje....Tego nie da się wyrazić słowami. Sami spróbujcie. Niewiarygodne, że właściwie z wody , mąki i kilku innych dodatków może wyjść coś tak pysznego. Najwięcej smaku daje prażona cebulka. Najpierw przygotowujemy rozczyn, czyli ucieramy 10 dkg drożdży z 3 łyżeczkami cukru,dolewamy szklankę ciepłej(...)wody, wsypujemy 3 łyżeczki soli,1 kg takiej samej mąki i przygotowany wcześniej rozczyn. Ciasto zagniatamy. Nie może się kleić, więc stopniowo podsypujemy mąkę.Na cały chleb potrzebujemy ok. 1,5 kg mąki. Wyrobione ciasto posypujemy mąką i odstawiamy do wyrośnięcia. Wyrośnięte ciasto przekładamy na posypaną mąką stolnicę. Wcześniej przygotowujemy
Maminek kulinarnyDomowy chleb... Świeży, ciepły, z chrupiącą skórką.A w domu unosi się zapach jak z najlepszej piekarni.Prosty w wykonaniu, wyśmienity w smaku.Kto ma ochotę na kromeczkę? Składniki:650 g mąki pszennej;6 łyżek prażonej cebulki;2 łyżeczki soli;2 łyżki oliwy/oleju;425 ml ciepłej wody;7 g suchych drożdży.Sposób przygotowania:W dużej misce (ja użyłam misy od miksera) wymieszać(...)blasze wyłożonej papierem do pieczenia i obsypanej delikatnie mąką. Uformowany bochenek naciąć na górze nożyczkami, posypać mąką i odstawić na 10 minut w ciepłe miejsce, aby trochę podrósł.Chleb piec w 200 stopniach (grzałka góra i dół) w przypadku piekarnika elektrycznego i w 180 stopniach w przypadku kuchenek gazowych przez około 50 minut, aż do zarumienienia. Dobrze upieczony chleb wydaje
Gospodyni MiejskaChleb pszenno-żytni na zakwasie żurkowym...Prosty w wykonaniu, lekko wilgotny, długo zachowujący świeżość.Pieczony na bazie połączenia mąki żytniej razowej i pszennej.Na zakwasie żurkowym. Pełen ziaren. Łatwy w krojeniu.Pycha! Składniki:250 ml zakwasu żurkowego (domowego lub kupnego);250 ml letniej wody;2 łyżeczki soli;1 szklanka mąki żytniej razowej;2 łyżki ziaren zmielonego siemienia lnianego - ja nie dałam(...)nagrzanego do 250 stopni (termoobieg, 3 półka) i piec przez 15 minut, po czym zmniejszyć temperaturę do 200 stopni (grzałka górna i dolna, 3 półka) przez kolejne 30 minut.Upieczony chleb, jeszcze gorący, skropić zimną wodą i zawinąć w czystą ściereczkę.Przechowywać zawinięty w czystą ściereczkę.SMACZNEGO!Uwagi do przepisu:Jest to przepis na keksówkę o wymiarach 26x12 cm.Ilość
Gospodyni Miejskasobotę staram upiec się coś słodkiego, tym razem padło na "mamo zrób mi chleb cynamonowy" Moi wszyscy domownicy kochamy cynamon, więc nie czekałam długo i zabrałam się za pieczenie chleba. W domu obowiązkowo muszą znajdować się drożdże oraz kilka rodzai mąk. Testowałam kilka przepisów, zwłaszcza jeden okazał się być totalną klapą. Na ratunek przyszła niezawodna Nigella Lawson oboje(...)miseczki wbijam jajka i cukier ubijam je lekko po czym dodaję do tego resztę mleka i ostudzone mało, wszystko razem mieszam ze sobą- do wyrabiania ciasta użyłam maszynki do chleba i wedle zasad najpierw wlałam mleko z masłem do tego drożdże a na to wsypałam mąkę i ustawiłam program na mieszanie (mieszanie trwa 10 min po czym ponownie włączyłam mieszanie
Basia w kuchniwystygnie, wołając do Ciebie: "zjedz mnie!". Zbliżasz się uzbrojony w nóż, czaisz się, wahasz i nagle już! Ukradkiem wcinasz, by nikt nie dojrzał Twojej słabości.Nie posiadam "ręki" do chlebów na zakwasie. Nie nie mam i już. Każdy jeden zakwas ginie śmiercią naturalną, więc nawet książkowe receptury kończą się fiaskiem. Bez powodzenia odbywane kolejne próby po prostu zniechęcają. Ale ochota(...)domowy chleb nadal zostaje, a w głowie myśl, jakby ją stłamsić.Popyt napędza podaż, a podaż popyt - chęć przyczynia się do wymyślania nowych receptur i próbowania innych chlebów. Postanowiłam zaprzyjaźnić się na stało z drożdżami. Aż do chwili, kiedy w końcu jakiś zakwas zechce przetrwać więcej niż to do tej pory się zdarzało.Chleb, który dziś proponuję jest niezwykle mięciutki
W kuchni Karmel-itkiUwielbiam domowy, pachnący chlebek, jednak jego wypiek nie jest moją mocną stroną :( Postanowiłam się doskonalić. Przeczytałam, że najważniejszą rzeczą przy pieczeniu domowego chleba jest ... cierpliwość :) i chyba to jest prawda. Nie zawsze chciało mi się wyrabiać chleb 2 razy, bądź czekać długi czas na jego wyrastanie no i efekt był niezadowalający (żeby nie napisać opłakany!). Dziś(...)dałam sobie czas, i ze spokojem, bez pośpiechu upiekłam korzystając z przepisu w "Przyjaciółce" upiekłam chleb w garnku.Cierpliwość i dokładność została nagrodzona. Chlebek wyszedł pyszny, pachnący smażoną cebulką, wyrośnięty pokazowo z chrupiącą skórką ... Za kilka dni próbuję następny przepis :)Składniki:150 g mąki żytniej typ 720150 g mąki orkiszowej100 g mąki pszennej
Walijskie Pichceniekolendry. Wypieki z mąki gryczanej mają często tendencję do kruszenia się i szybkiego wysychania, ale aby temu zapobiec wystarczy dodać więcej siemienia lnianego i skrobi np. ziemniaczanej. Chleb ten bardzo dobrze się kroi, nie rozsypuje się i nadaje się na kanapki do pracy czy szkoły. Składniki:mąka gryczana jasna 2 szklanki skrobia ziemniaczana 1 szklanka woda i/lub mleko sojowe(...)olej 3 łyżki karob mielony 2 łyżeczki kolendra mielona 1/2 łyżeczki Zamiast części lub całości wody lepiej użyć mleka roślinnego (np. sojowego lub innego dozwolonego w ramach diety) chleb ładniej wyrośnie. (Mój jest tylko z wodą) Skrobię ziemniaczaną można zastąpić tapioką lub skrobią kukurydzianą. Karob można zastąpić łyżeczką kakao lub kawą instant z cykorii. Przygotowanie: Wymieszać suche składniki, dodać
głodny alergikkolejny, co najmniej 20 blogerek spotkało się w wirtualnej listopadowej piekarni ! Tym razem wspólnie upiekłyśmy chleb kukurydziany na zaczynie poolish według J. Hamelmana. Przepis wyszukała dla nas Margot z Kuchni Alicji, a do wspólnego pieczenia jak zwykle zaprosiła Amber.Był to mój pierwszy raz z chlebem kukurydzianym, ale na pewno nie ostatni. Chleb ma piękny(...)żółciutki kolor, delikatny miąższ i rewelacyjną chrupiącą skórkę. Chleb kukurydziany na poolish, czyli listopadowa piekarnia Składniki:Na zaczyn poolish125 g mąki pszennej 650125 g wody0,5 g świeżych drożdżyCiasto właściwe250 g maki 650125 g mąki kukurydzianej 190 g wody1 łyżeczka soli7 g świeżych drożdży1,5 łyżki oleju250 g zaczynu jak wyżej Wykonanie:W przeddzień pieczenia należy zrobić zaczyn
Kulinarne przygody Gatity