na chleb - 3500 przepisów (strona:19/234)

Bezglutenowy chleb pumpernikiel z miodem i przyprawami (bez glutenu, mleka i jajek) 212

Ciemny, pachnący pumpernikiel z masłem i dojrzałymi w słońcu malinowymi pomidorami - to wspomnienie beztroskiego dzieciństwa i wakacji spędzanych na działce. Ten chleb upiekłam z tęsknoty za tymi smakami. Aby uzyskać ciemny kolor i odpowiednią konsystencję użyłam grubo mielonej mąki gryczanej i kukurydzianej, siemienia lnianego i mielonej łuski gryki. Aromat kminku, kolendry i miodu pasuje idealnie. Temu wypiekowi nikt nie potrafi(...)wymiary 35 x 12 cm), wyrównać wierzch zmoczoną wodą dłonią, przykryć i pozostawić na około 30 minut do wyrośnięcia.Nagrzać piekarnik do 180 stopni C. Przed włożeniem chleba do piekarnika posmarować wierzch "kisielem" przygotowanym z pół łyżeczki skrobi ziemniaczanej i 1/4 szklanki wody, z dodatkiem łyżeczki oleju. Zabieg ten sprawi, że skórka będzie cieńsza i mniej wysuszona. Zapraszam

głodny alergik
Chleb oliwkowy z prażonym słonecznikiem 124

Dopracowałam przepis, aż wyszło idealnie i już mogę go Wam przekazać. Pszenno razowy chleb z pysznymi oliwkami od Hiszpańskich Delikatesów.  Idąc krok po kroku wg. mojego przepisu, upieczecie fantastyczny aromatyczny domowy chleb.  Składniki na dwa bochenki: 40 dag mąki razowej 40 dag mąki pszennej 1 i 1/2 łyżeczki soli 1/2 litra mleka 4 dag świeżych drożdży(...)minut.3. Foremki wysmaruj olejem i napełnij wyrośniętym ciastem do połowy, odstaw w ciepłe miejsce do ponownego wyrośnięcia na 30 minut. Przed włożeniem do piekarnika natnij wierzch chlebów bardzo ostrym nożem w kratkę i oprósz mąką. 4. Piekarnik rozgrzej do 220 C i piec przez 30 minut, następnie obniż tem. do 180 C i piecz jeszcze 25 minut. Upieczone bochenki

Apetyczna babeczka
ZAKWAS ŻYTNI, PEŁNOZIARNISTY, KROK PO KROKU 190

zamiarem opublikowania przepisu na zakwas "nosiłam" się już od dłuższego czasu, ale jakoś tak zawsze odkładałam to na później. Aż nadszedł chyba ten moment, jutro Światowy Dzień Chleba, jest więc idealna okazja, by urzeczywistnić marzenia i podzielić się z Wami przepisami na chleby na zakwasie. A ponieważ chleby, które wypiekam są od początku do końca moim własnym wymysłem, a mój(...)chcąc podzielić się z Wami przepisami muszę zacząć od przepisu na zakwas. Niewątpliwą zaletą tego zakwasu jest to iż nie trzeba go odżywiać na 12 godzin przed planowanym pieczeniem chleba, on jest zawsze gotowy do użycia. Po prostu zachciewa mi się dzisiaj upiec chleb, wyjmuję zakwas z lodówki i za godzinkę mogę już przystąpić do zarabiania ciasta. W lodówce

Smaczne Zdrowe
Chleb pszenny z mąką razową i pokrzywą 191

solą i 1 łyżka octu balsamicznego, u mnie były 3 płaskie łyżeczki soli i łyżka miodu Przygotowanie : Składniki mieszamy i wyrabiamy nie za długo, masa jest dość luźna, dlatego chleb będziemy piec we foremkach Ja wyrabiałam wpierw drewnianą łyżką, a potem zwykłym robotem około 5 min. Po tym czasie pozostawiamy ciasto na 30 min. odpoczynku Po tym czasie przekładamy ciasto(...)wysmarowanych foremek, ( u  mnie 25 x 11 cm, a druga to była foremka od automatu do pieczenia chleba), można zrobić jeden większy bochenek. Na dno tej właśnie formy włożyłam kilka pokrzyw i do tej części ciasta dołożyłam garść świeżej, pokrojonej pokrzywy. Spód posypałam płatkami, a wierzch sezamem Ciasto w foremkach rosło u mnie niecałe 4 godz. Piekłam w temp

Proste Potrawy
1523. Chleb na zakwasie 154

Ostatnio naszło mnie na pieczenie chleba...wiadomo..że taki domowy najlepszy, ale nie zawsze jest czas na jego przygotowanie...Ten chlebek jest prosty do zrobienia, a na dodatek i to najważniejsze smaczny...Przepis podpatrzyłam tutaj, a oryginał jest tutaj. 500 g mąki pszennej chlebowej  150 g zakwasu żytniego  1 łyżka soli  1/2 łyżeczki suszonych drożdży(...)chlebek wyrośnie ,45-60 minut [u mnie trwało to dłużej]. Piekarnik nagrzać do 210 st C, włożyć na spod foremkę z wodą i po osiągnięciu pożądanej temp włożyć chleb do piekarnika. Po 15 min obniżyć temperaturę  do 200 st i piec jeszcze około 1/2  godziny. Studzić na kratce. Chleb dołączam do październikowej  listy Wisełki

Moje domowe kucharzenie
Chleb pszenno – żytni z makiem (na drożdżach) 301

Chleb pszenno – żytni z makiem robiony na drożdżach, to pyszny i szybki chlebek . Idealne rozwiązanie dla tych, którzy nie mają zakwasu. Do wypieku tego chleba używałam mąki Gdańskie młyny (nie jest to reklama ;p), ale można również użyć mąki pełnoziarnistej Lubella. Składniki na 2 średnie keksówki : użyłam 30cm x 10cm i 24 […] The post Chleb pszenno – żytni

Kulinarne Przeboje
Tygrysi chleb 244

Kilka dni temu pokazałam wam bułeczki tygrysie, czyli, dutch crunch rolls. Nie okazały się być trudne w przygotowaniu a smakowały mojej rodzinie, dlatego postanowiłam upiec także chleb zwany tygrysim, aczkolwiek mi bardziej przypomina panterę. W każdym razie poszłam za ciosem i tak powstał ten chleb. Nie do końca wyszły mi te popękane cętki, nie wiem może gatunek mojej mąki ryżowej(...)jest inny niż ten w stanach, ale pomijając ten fakt chleb okazał się być bardzo dobry, prosty w wykonaniu, wiec wkrótce pewnie znowu go zrobię. Zapraszam. Chętnie się przekonam jak wyjdą wasze. Źródło.   Czytaj więcej

Bernika - moj kulinarny pamietnik
Chleb żytni na zakwasie 188

stronie printfriendly . Wiem, że zaglądają do mnie na bloga osoby, które również prowadzą swoje blogi, więc może pomożecie mi to ogarnąć? Pięknie proszę :) ⧫⧫⧫ Kolejny wspaniały, pachnący i zdrowy chleb :) Żytni na zakwasie. Taki chleb potrafi wyrastać ok. 4 godzin. Mój zakwas jest jednak tak aktywny, że chleb wyrósł w ciągu dwóch godzin. Najdłużej wyrastał w pierwszej godzinie. Potem już(...)wody (dodawałam w dwóch porcjach: 400 ml i wymieszałam masę + 100 ml i ponownie wymieszałam masę) 1 łyżka soli 1 garść płatków owsianych górskich + trochę do posypania chleba z wierzchu 1 garść pestek słonecznika - opcjonalnie Zakwas, mąkę, sól, a na końcu wodę (w dwóch ratach tak, jak opisałam powyżej) dokładnie wymieszałam Włączyłam piecyk na 50 stopni, potem wyłączyłam

Szczęśliwa kuchnia
O mące – typy i rodzaje mąk. Jak wybrać odpowiednią mąkę? Bajka o glutenie. 282

większej lub mniejszej części otrąb i ich powtórne mielenie – są ciemniejsze, cięższe i mają wyczuwalną między palcami teksturę. MĄKI CHLEBOWE I NIECHLEBOWE To jasny podział użytkowy mąk. Do produkcji chleba czy ciast używamy mąk piekarskich – najczęściej pszennych i żytnich. Mąki niechlebowe to również mąki z ziaren zbóż, np. jęczmienna, owsiana, kukurydziana, ryżowa, ale też z innych roślin, np. soi, gryki(...)innych składników odżywczych.   Jeśli mam być szczera to, do jakiej rangi problem ‘glutenu’ został obecnie sztucznie rozdmuchany zakrawa na grupową nagrodę Darwina. Nagle wśród jedzących na co dzień chleb i makarony pojawiła się moda na „gluten free” . Moda, bo nie jest to praktyka podyktowana żadnymi względami zdrowotnymi . No, może poza względem diety ubogiej w węglowodany, bo jak doskonale wiecie

Karo in the Kitchen
Chleb Domowy Pszenny, długo świeży 3974

Pamiętacie ostatnie Francuskie Bagietki z Sezamem ? To powiem Wam, że ten chleb jest z tego samego ciasta co te bagietki :) Chleb wyszedł przepyszny! Lekko chrupiąca skórka, mięciutki środek. Na drugi dzień nadal miękki, na trzeci dzień? Już do nie było! Pieczywo nadaje się świetnie też do zapiekania w piekarniku w formie zapiekanek. Ja z tym pieczywem zostaję na dłużej, nawet(...)teraz jak to piszę, w kuchni w misce rośnie kolejne ciasto na chleb :) Źródło: Moje Wypieki . Na zdjęciach widzicie czarną formę, z tymi dziurkami, prawda? To moja druga zabawka, nawet nie zabawka, ale niezbędny przedmiot. Ostatnio opisywałam Wam formę do bagietek Crusty Bake firmy Kitchen Craft, dziś to kolejna forma z tej serii tej samej firmy. Jest to forma

Blondynka Gotuje
Chleb na zakwasie 239

wyrośnięcia (aż urośnie do krawędzi formy).               Piec w 200 stopniach 1 godzinę. Po tym czasie wyjąć chleb z formy i dopiekać dodatkowa 15 minut.                Kroić całkowicie ostygnięty.Upieczony chleb powinien wydawac "gluchy" odglos

w mojej kuchni
Łatwy chleb z siemieniem lnianym 176

zalecił mi wprowadzenie do diety siemię lniane (poza lekami oczywiście). Mielone siemię lniane zalane ciepłą wodą okazało się tym, czego "tygryski nie lubią najbardziej". Postanowiłam więc przemycić je w ... chlebie! :) Trochę się tego obawiałam, ale efekt był zaskakująco pozytywny. Chleb wyszedł zwarty, mięciutki w środku, z chrupiącą skórką, a siemienia wcale nie czuć. Przepis znalazłam na stronie chleby.info . Zapraszam(...)Keksówkę wykładamy papierem do pieczenia. Przekładamy nasze ciasto (najlepiej przy pomocy drewnianej łyżki). Ponownie przykrywamy i odstawiamy do wyrośnięcia na 40 minut.  3. Piekarnik rozgrzewamy do 200 stopni. Chleb pieczemy 55-60 minut, aż ładnie się zarumieni. Kroimy dopiero po całkowitym ostygnięciu (ja nie czekałam ;) ) Smacznego! *Suche drożdże możemy zastąpić świeżymi. W takim przypadku będziemy potrzebowali 20 g świeżych

My Culinary Art
Jak zrobić dożywotni, domowy zakwas żytni do wypieku chleba? 222

stopni Jak używać zakwasu? Z naszego pierwotnego zakwasu odkładamy 1/3 i umieszczamy go w nowym, wyparzonym słoiku w lodówce. Na 24 godziny przed planowanym wyrabianiem ciasta na nowy chleb dokarmiamy zakwas 100 gramami mąki żytniej i 100 ml ciepłej wody, mieszając tradycyjnie drewnianym patyczkiem; odkładamy do ciepłego miejsca.  Po 24 h znowu zabieramy 1/3 i znowu w nowym słoiku(...)umieszczamy w lodówce. I tak na okrągło przed każdym zamiarem wypieku nowego chleba. Zakwas może stać w lodówce bez dokarmiania około dwóch tygodni, lepiej go dokarmiać rzadziej jeżeli nie będziecie go często używać. /* Style Definitions */ table.MsoNormalTable {mso-style-name:Standardowy; mso-tstyle-rowband-size:0; mso-tstyle-colband-size:0; mso-style-noshow:yes; mso-style-priority:99; mso-style

BaRepas
500 przepis na blogu: gołąbki z mięsem i razowym chlebem w sosie grzybowym 186

towarzyszycie i tworzycie ją razem ze mną Dziś trochę inne gołąbki, ponieważ z samym mięsem mielonym. Do mięsa nie dodawałam namoczonej bułki, tylko razowy chleb. Tak dla zdrowia ;) Gołąbki w sosie grzybowym to idealna potrawa na zimę.Składniki:1 kg mięsa mielonego wołowo-wieprzowego2 litry warzywnego bulionu1 szt. średniej kapusty włoskiej ok. 8 kromek chleba razowego, bez skórkiok(...)garnka gotujemy przez około 15 minut. Następnie wyjmujemy ją z garnka i delikatnie oddzielamy liście od głąba. Jeśli sprawia nam to trudność, kapusta musi jeszcze się pogotować. Chleb razowy miksujemy w malakserze (bez skórki) na drobne okruchy. Mieszamy z mięsem, jajkiem. Doprawiamy solą i pieprzem. Na każdym liściu układamy farsz, zwijamy najpierw podstawę liścia, następnie boki do środka

Bon Appetit Małgorzaty
Chleb pszenny na płatkach owsianych, czyli gorące pieczywo na śniadanie 187

kompletnie nic - mi się nie chce. Może niektórym wyda się to przesadzonym banałem, ale naprawdę niewiele jest wspanialszego jak zapach upieczonych przez siebie bułek czy chleba. Jako, że jestem klasycznym nocnym markiem, to najsprawniej mi wszystko idzie popołudniami i wieczorami, czasem nawet w nocy. Najczęściej więc gorące pieczywo jadamy na kolacje. Chciałoby się jednak na śniadanko zjeść coś(...)przykryte na 5-10 minut. Po tym czasie przełożyć na stolnice lub lekko podsypany mąką blat i wyrabiać przez około 10 minut.Formę, w której będziemy piec chleb wyłożyć papierem do pieczenia. Przełożyć do niej ciasto, górę ciasta przesmarować odrobiną oleju. Foremkę przykryć folią i odstawić do lodówki na około 8-10 godzin.Należy pamiętać

Codzienna kuchnia niecodzienna

Proponowane wyszukiwania