chleb to prawdziwa rewelacja. Prosty w przygotowaniu, zawsze się udaje i smakuje....Tego nie da się wyrazić słowami. Sami spróbujcie. Niewiarygodne, że właściwie z wody , mąki i kilku innych dodatków może wyjść coś tak pysznego. Najwięcej smaku daje prażona cebulka. Najpierw przygotowujemy rozczyn, czyli ucieramy 10 dkg drożdży z 3 łyżeczkami cukru,dolewamy szklankę ciepłej(...)wody, wsypujemy 3 łyżeczki soli,1 kg takiej samej mąki i przygotowany wcześniej rozczyn. Ciasto zagniatamy. Nie może się kleić, więc stopniowo podsypujemy mąkę.Na cały chleb potrzebujemy ok. 1,5 kg mąki. Wyrobione ciasto posypujemy mąką i odstawiamy do wyrośnięcia. Wyrośnięte ciasto przekładamy na posypaną mąką stolnicę. Wcześniej przygotowujemy
Maminek kulinarnyDomowy chleb... Świeży, ciepły, z chrupiącą skórką.A w domu unosi się zapach jak z najlepszej piekarni.Prosty w wykonaniu, wyśmienity w smaku.Kto ma ochotę na kromeczkę? Składniki:650 g mąki pszennej;6 łyżek prażonej cebulki;2 łyżeczki soli;2 łyżki oliwy/oleju;425 ml ciepłej wody;7 g suchych drożdży.Sposób przygotowania:W dużej misce (ja użyłam misy od miksera) wymieszać(...)blasze wyłożonej papierem do pieczenia i obsypanej delikatnie mąką. Uformowany bochenek naciąć na górze nożyczkami, posypać mąką i odstawić na 10 minut w ciepłe miejsce, aby trochę podrósł.Chleb piec w 200 stopniach (grzałka góra i dół) w przypadku piekarnika elektrycznego i w 180 stopniach w przypadku kuchenek gazowych przez około 50 minut, aż do zarumienienia. Dobrze upieczony chleb wydaje
Gospodyni MiejskaChleb pszenno-żytni na zakwasie żurkowym...Prosty w wykonaniu, lekko wilgotny, długo zachowujący świeżość.Pieczony na bazie połączenia mąki żytniej razowej i pszennej.Na zakwasie żurkowym. Pełen ziaren. Łatwy w krojeniu.Pycha! Składniki:250 ml zakwasu żurkowego (domowego lub kupnego);250 ml letniej wody;2 łyżeczki soli;1 szklanka mąki żytniej razowej;2 łyżki ziaren zmielonego siemienia lnianego - ja nie dałam(...)nagrzanego do 250 stopni (termoobieg, 3 półka) i piec przez 15 minut, po czym zmniejszyć temperaturę do 200 stopni (grzałka górna i dolna, 3 półka) przez kolejne 30 minut.Upieczony chleb, jeszcze gorący, skropić zimną wodą i zawinąć w czystą ściereczkę.Przechowywać zawinięty w czystą ściereczkę.SMACZNEGO!Uwagi do przepisu:Jest to przepis na keksówkę o wymiarach 26x12 cm.Ilość
Gospodyni Miejskasobotę staram upiec się coś słodkiego, tym razem padło na "mamo zrób mi chleb cynamonowy" Moi wszyscy domownicy kochamy cynamon, więc nie czekałam długo i zabrałam się za pieczenie chleba. W domu obowiązkowo muszą znajdować się drożdże oraz kilka rodzai mąk. Testowałam kilka przepisów, zwłaszcza jeden okazał się być totalną klapą. Na ratunek przyszła niezawodna Nigella Lawson oboje(...)miseczki wbijam jajka i cukier ubijam je lekko po czym dodaję do tego resztę mleka i ostudzone mało, wszystko razem mieszam ze sobą- do wyrabiania ciasta użyłam maszynki do chleba i wedle zasad najpierw wlałam mleko z masłem do tego drożdże a na to wsypałam mąkę i ustawiłam program na mieszanie (mieszanie trwa 10 min po czym ponownie włączyłam mieszanie
Basia w kuchniwystygnie, wołając do Ciebie: "zjedz mnie!". Zbliżasz się uzbrojony w nóż, czaisz się, wahasz i nagle już! Ukradkiem wcinasz, by nikt nie dojrzał Twojej słabości.Nie posiadam "ręki" do chlebów na zakwasie. Nie nie mam i już. Każdy jeden zakwas ginie śmiercią naturalną, więc nawet książkowe receptury kończą się fiaskiem. Bez powodzenia odbywane kolejne próby po prostu zniechęcają. Ale ochota(...)domowy chleb nadal zostaje, a w głowie myśl, jakby ją stłamsić.Popyt napędza podaż, a podaż popyt - chęć przyczynia się do wymyślania nowych receptur i próbowania innych chlebów. Postanowiłam zaprzyjaźnić się na stało z drożdżami. Aż do chwili, kiedy w końcu jakiś zakwas zechce przetrwać więcej niż to do tej pory się zdarzało.Chleb, który dziś proponuję jest niezwykle mięciutki
W kuchni Karmel-itkiUwielbiam domowy, pachnący chlebek, jednak jego wypiek nie jest moją mocną stroną :( Postanowiłam się doskonalić. Przeczytałam, że najważniejszą rzeczą przy pieczeniu domowego chleba jest ... cierpliwość :) i chyba to jest prawda. Nie zawsze chciało mi się wyrabiać chleb 2 razy, bądź czekać długi czas na jego wyrastanie no i efekt był niezadowalający (żeby nie napisać opłakany!). Dziś(...)dałam sobie czas, i ze spokojem, bez pośpiechu upiekłam korzystając z przepisu w "Przyjaciółce" upiekłam chleb w garnku.Cierpliwość i dokładność została nagrodzona. Chlebek wyszedł pyszny, pachnący smażoną cebulką, wyrośnięty pokazowo z chrupiącą skórką ... Za kilka dni próbuję następny przepis :)Składniki:150 g mąki żytniej typ 720150 g mąki orkiszowej100 g mąki pszennej
Walijskie Pichceniekolendry. Wypieki z mąki gryczanej mają często tendencję do kruszenia się i szybkiego wysychania, ale aby temu zapobiec wystarczy dodać więcej siemienia lnianego i skrobi np. ziemniaczanej. Chleb ten bardzo dobrze się kroi, nie rozsypuje się i nadaje się na kanapki do pracy czy szkoły. Składniki:mąka gryczana jasna 2 szklanki skrobia ziemniaczana 1 szklanka woda i/lub mleko sojowe(...)olej 3 łyżki karob mielony 2 łyżeczki kolendra mielona 1/2 łyżeczki Zamiast części lub całości wody lepiej użyć mleka roślinnego (np. sojowego lub innego dozwolonego w ramach diety) chleb ładniej wyrośnie. (Mój jest tylko z wodą) Skrobię ziemniaczaną można zastąpić tapioką lub skrobią kukurydzianą. Karob można zastąpić łyżeczką kakao lub kawą instant z cykorii. Przygotowanie: Wymieszać suche składniki, dodać
głodny alergikkolejny, co najmniej 20 blogerek spotkało się w wirtualnej listopadowej piekarni ! Tym razem wspólnie upiekłyśmy chleb kukurydziany na zaczynie poolish według J. Hamelmana. Przepis wyszukała dla nas Margot z Kuchni Alicji, a do wspólnego pieczenia jak zwykle zaprosiła Amber.Był to mój pierwszy raz z chlebem kukurydzianym, ale na pewno nie ostatni. Chleb ma piękny(...)żółciutki kolor, delikatny miąższ i rewelacyjną chrupiącą skórkę. Chleb kukurydziany na poolish, czyli listopadowa piekarnia Składniki:Na zaczyn poolish125 g mąki pszennej 650125 g wody0,5 g świeżych drożdżyCiasto właściwe250 g maki 650125 g mąki kukurydzianej 190 g wody1 łyżeczka soli7 g świeżych drożdży1,5 łyżki oleju250 g zaczynu jak wyżej Wykonanie:W przeddzień pieczenia należy zrobić zaczyn
Kulinarne przygody GatityCzasochłonny, ale prosty w przygotowaniu chleb pszenny na zakwasie. Przepis pochodzi z książki Piotra Kucharskiego "Chleb. Domowa piekarnia", jednak pozwoliłam sobie wprowadzić tutaj kilka zmian (głównie też dlatego, że nie mam koszyków rozrostowych). SKŁADNIKI na 2 formy keksowe o wymiarach 35x12,5 (mogą być mniejsze) Na zakwas 120 g zakwasu żytniego 500 g mąki pszennej chlebowej(...)wody (przegotowanej) Na ciasto właściwe 900 g zakwasu 500 g mąki pszennej chlebowej typ 750 200 ml wody (przegotowanej) 15 g soli płatki owsiane do oprószenia góry chlebów dodatkowo: mąka pszenna typ 750 do oprószenia rąk i stolnicy WYKONANIE Dzień przed pieczeniem. Zakwas żytni wyjąć z lodówki i ogrzać go (około 2 godziny). W dużej misce wymieszać ogrzany zakwas
Passions hobbies lifestało się. Jednocześnie coś dobrego i złego zarazem. Po wielu latach poszukiwań i starań stworzyłem chleb idealny, doskonały. Nie żartuję, ten chleb jest tym czego szukałem przez 4 lata prowadzenia tego bloga. Idealnie policzone składniki, dokładnie dobrany czas i temperatura pieczenia, wszystko do siebie pasuje, wszystko ze wszystkim gra. Lekko wilgotny, idealnej wielkości dziurki w każdej kromce... Właściwie prawie nigdy(...)robiłem dwa razy tego samego chleba. Bo po prostu wciąż szukałem tego idealnego smaku. I złe właśnie jest to, że ten smak znalazłem i tutaj poszukiwania się kończą. Prawdopodobnie będzie teraz znacznie mniej przepisów chlebowych. Od wielu tygodni wypiekam ten chleb codziennie i nie potrzebuję innego. Ale może kiedyś mi się znudzi i zacznę znowu szukać czegoś innego, zobaczymy
Marder&Marder ManufacturePyszny bochen chleba na wielkanocny stół. Dzisiaj trzeba dokarmić zakwas aby był silny i dalej jutro pieczemy chleb aby na wielkanocnym stole przy śniadaniu pyszny bochen z oliwkami królował. Wyrastanie chleba zależy od wielu czynników min. od temperatury w mieszkaniu, ponieważ teraz jest dość zimno ja swój bochen wkładam do piekarnika z włączoną żarówką i rośnie wtedy bardzo szybko. Jeśli(...)Wasz zakwas jest słaby to wystarczy dodać do ciasta drożdże, jeśli natomiast zakwas jest mocny i szalony nie potrzeba wówczas wcale drożdży. Miłego wypieku. Chleb z oliwkami. ROZWIŃ I CZYTAJ DALEJ
Moje Małe Czarowaniedynią :) Pomysł podpatrzyłam na Fabryka Kulinarnych Inspiracji , szukając koncepcji na wykorzystanie dyni-monstrum , jaka przezimowała u mnie w piwnicy po ostatniej jesieni. Zachwycił mnie uroczy, żółciutki kolor pieczywka :) Choć chleb zdeczko się kruszył, to był bardzo delikatny w smaku i przyjemnie miękki. Wypiek na pewno wart powtórzenia w kolejnym sezonie dyniowym. Składniki na keksówkę o wymiarach 30x10x8 cm (LxWxH(...)się, w przeciwieństwie do bułki. Do blaszki wyłożyć ciasto i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na kolejne 30 min. Piekarnik rozgrzać do 200C piekarnika i wstawić wyrośnięty chleb. Piec ok 30 min. w 1/3 wysokości piekarnika, w opcji góra-dół, bez termoobiegu - jeśli chleb od góry zbyt mocno się przypieka, przykryć go folią aluminiową . Stan upieczenia sprawdzać testem
Grunt to przepis!Kolejny weekend i kolejne wspólne wypiekanie w ramach akcji Wypiekanie na śniadanie . tym razem padło na chleb o nazwie szwajcarski ze względu na nacięcie na środku chleba w postaci krzyża jaki jest na fladze Szwajcarii. Niestety mimo szczerych chęci chleb wyrósł pięknie, ale krzyż mi się nie zrobił tak jak powinien. Pewnie dlatego że przy wyrastaniu powierzchnia trochę popękała(...)zamiast żyletki użyłam noża. Ale nie ważne chleb jest pyszny, chrupiący, przede wszystkim domowy i na śniadanie idealny. Czytaj więcej
Bernika - moj kulinarny pamietnikPiekarnia nie stoi w miejscu, czas na pieczenie. W marcowej Piekarni dowodzi Jola z bloga Smak mojego domu. Do pieczenia starym obyczajem Piekar ki i Piekarzy zaprosiła Amber [ klik ]. Chleb pochodzi od Dany z Leśny Zakątek Chleb jest pyszny, miękki, pachnący prażoną mąką. Mój wyrósł niesamowicie wielki i bałam się że wyskoczy z foremek a pachniało w całym domu. Chleb(...)piekłam w foremkach keksowych a następnym razem uformuje okrągły bochen. Zachęcam do pieczenia. Chleb pszenno - żytni z prażon ą mąką. ROZWIŃ I CZYTAJ DALEJ
Moje Małe CzarowanieOstatnio piekłam kilka swoich ulubionych potraw i są o niebo lepsze niż w poprzednim piekarniku. Dzisiaj podam przepis pochodzący z miesięcznika „Lubię gotować „ nr 10/2012 na chleb żytni z dodatkiem ziemniaków. Przepis zmodyfikowałam, dodając zioła i suszone pomidory. Już dawno nie jadłam tak delikatnego i pachnącego chleba, który nawet 3 dni po upieczeniu nie stracił(...)następnie posmarować wierzch rozmąconym jajkiem zmieszanym z łyżką mleka i posypać makiem lub innymi ziarnami Piekarnik nagrzać do temperatury 210 stopni. Na dno piekarnika położyć naczynie z wodą. Chleb wstawić do nagrzanego piekarnika do 210 stopni i piec 10 minut, a następnie zmniejszyć temperaturę do 190 stopni i piec kolejne 25 – 30 minut.* Po wyjęciu z piekarnika studzić na kratce
Na słodko lub wytrawnie