Dzisiaj zapraszam Was na torcik czekoladowy w wersji dla dorosłych!Tort prosty w wykonaniu, fantastyczny w smaku i pięknie prezentujący się na stole.Lekki i puszysty kakaowy biszkopt (przepis z Pozytywnej Kuchni) przełożony gęstym kremem z dodatkiem adwokatu oraz aromatycznej skórki pomarańczowej. Na pewno będzie Wam smakował, na pewno! :)Biszkopt:* jajka- 5 szt.* mąka pszenna- 80 g* cukier(...)delikatnie wymieszać, tak by składniki dobrze się połączyły.Przełożyć do tortownicy o średnicy 20 cm wyłożoną papierem do pieczenia (tylko dno).Piec około 40 minut, do suchego patyczka.Gorący biszkopt wyjąć z piekarnika i z około 60 cm upuścić je na podłogę (w formie i najlepiej podłożyć coś miękkiego, np. koc, ręcznik).Ponownie odstawić do uchylonego piekarnika.Ostudzony biszkopt przekroić
Kraina Miodem Płynącapierwszy rzut oka rolada wydaje się być skomplikowana w przygotowaniu, to jednak gwarantuję Wam, że jest to bardzo prosty przepis. Na pewno Wam się uda!:) SKŁADNIKI NA BISZKOPT: 4 całe jajka120 g mąki pszennej120 g drobnego cukruszczypta soliSKŁADNIKI NA MASĘ NA WZÓR:1 białko40 g mąki pszennej30 g drobnego cukru30 g masłaczerwony barwnik spożywczy(odrobina)SKŁADNIKI NA KREM(...)roladzie i ostrożnie wyciśnij z woreczka masę na pergamin (możesz również wyciskać wzory bez żadnego szablonu).Teraz wsadź blachę na 15 minut do zamrażalnika, aby wzór zastygł. BISZKOPT:Składniki na biszkopt muszą być w temperaturze pokojowej. Nagrzej piekarnik do 160 stopni C. Całe jajka i cukier ubij w misce mikserem na jasny i puszysty krem. Przesiej
Słodko-Słony Świat IlonySkładniki na krem:9 żółtek240 g cukru kryształu 750 g serka mascarpone 1 opakowanie podłużnych biszkoptów kakao do dekoracji1/2 szklanki wody Składniki na poncz kawowy:250 ml espresso 60 ml amaretto 90 g cukruPonieważ sposób przygotowania tego tiramisu jest dla mnie innowacyjny, i niezwykle rzadko spotykany na innych blogach, pozwoliłam sobie na nazwanie go imieniem cukiernika, od którego pochodzi(...)korzystamy z miksera, ustawiamy go na bardzo wolne obroty.Przygotowujemy teraz naczynie żaroodporne lub blaszkę o wymiarach mniej więcej 30 na 20 cm. Na dnie naczynia układamy jedną warstwę podłużnych biszkoptów nasączonych ponczem kawowym (fot.3). Na biszkoptach układamy warstwę kremu (fot.4), na kremie kładziemy kolejną warstwę biszkoptów nasączonych ponczem kawowym, na biszkopty ponownie kładziemy warstwę kremu. Tak przygotowany deser wkładamy
Świat CiastaNieskomplikowany, bardzo prosty przepis na sernik na zimno. Dla osób, które chcą zaoszczędzić czas i uniknąć użycia piekarnika, polecam zamiast pieczenia biszkoptu użyć gotowych okrągłych biszkopcików - dzięki temu ciasto będzie jeszcze łatwiejsze do zrobienia.Sernik na Zimno z Serka Homogenizowanego - Składniki:Biszkopt:2 jajka4 łyżki cukru1/3 szklanki mąki ziemniaczanej1/2 łyżki mąki tortowej1/2 łyżeczki proszku do pieczenia1/2 cukru waniliowego(...)cukier waniliowy)odrobina ekstraktu waniliowegoponadto:ok. 250 g owoców leśnychgalaretka z owoców leśnych(lub inny smak galaretki i owoców)Sernik na Zimno z Serka Homogenizowanego - Sposób przygotowania:Biszkopt:Tortownice (23 cm) wyłożyć pergaminem. Mąki przesiać. Oddzielić białka od żółtek. Na wysokich obrotach miksera ubić białka na sztywną pianę, następnie powoli, najlepiej
Słodka Stronatort polecam zamiast masy czekoladowej przygotować np. budyniową, podobnie jak w tym przepisie.Tort Makowy z Białą Czekoladą - Składniki:Warstwa z Białej Czekolady:250 g białej czekolady330 ml śmietanki 30 %Biszkopt:4 jajka7 łyżek cukru3/4 szklanki mąki ziemniaczanej1 łyżka mąki tortowej1 łyżeczka proszku do pieczeniacukier waniliowyok. 1/5 szklanki makuWarstwa Makowo-Kokosowa:5 białek1/2 szklanki cukru1/2 szklanki suchego maku1/2 szklanki wiórków kokosowych1/4(...)makowo-kokosowa:Białka ubijamy na sztywną pianę. Powoli dodajemy cukier, a następnie wsypujemy mak oraz wiórki kokosowe - delikatnie mieszamy łyżką - pieczemy ok. 20 minut w temp. 170°C.Każdy biszkopt od wewnątrz smarujemy dość cienką warstwą konfitury. Schłodzoną śmietankę z białą czekoladą ubijamy.Masę czekoladową dzielimy na 3 części Jedną z nich smarujemy dolny biszkopt
Słodka StronaPuszysty biszkopt, jogurtowa masa oraz orzeźwiająca galaretka z arbuza. Ciasto idealne na ciepłe letnie dni. Lekkie i przyjemne w smaku, a powstało całkiem przypadkiem, kiedy to szukałem pomysłu na wykorzystanie galaretek arbuzowych zalegających od jakiegoś czasu w szafce. Gorąco polecam!Biszkopt (na formę 22x32 cm):3 jajka90 g cukru70 g mąki pszennej30 g mąki ziemniaczanejszczypta soliBiałka ubić ze szczyptą soli(...)powoli dodawać do ubitej piany, mieszając łyżką w jedną stronę. Ciasto wyłożyć w formie przykrytej uprzednio papierem do pieczenia. Piec 30 minut w piecu nagrzanym do 180°C. Biszkopt pozostawić do wystygnięcia w piekarniku z uchylonymi drzwiczkami. Następnie usunąć papier, a ciasto z powrotem włożyć do formy.Syrop do nasączenia:sok z 1 cytryny3 łyżki cukrukilka łyżek wodyWszystkie składniki zagotować
Food Squarezrobić w przeddzień pieczenia.20 dkg suszonych śliwek układamy ciasno w słoiku i zalewamy je wódką.Zakręcamy i pozostawiamy na kilka godzin a najlepiej na noc. Składniki na biszkopt:-6 jajek-szklanka cukru-3/4 szklanki maki pszennej-1/4 szklanki mąki ziemniaczanej-1/2 szklanki maku-łyżeczka proszku do pieczenia-aromat śmietankowy-szczypta soli Oddzielamy żółtka(...)maki wszystko mieszamy. Wylewamy ciasto do blaszki wyłożonej papierem do pieczenia i wstawiamy do piekarnikanagrzanego do temperatury 160 st. C na 20-25 minut.Po upieczeniu i wystudzeniu biszkopt jest gotowy do dalszej zabawy. W trakcie pieczenia i studzenia ciasta przygotowujemy krem.Składniki kremu:-kostka masła lub margaryny-opakowanie 400 g kremu czekoladowego-odsączone z alkoholu przygotowane
Maminek kulinarnyjego wykonaniu - naprawdę pysznej! Tak więc miałam lekkiego stresa, tort przygotowywałam trzy dni, a efekty... Nie mnie oceniać. Ale sądzę, że głównemu zainteresowanemu przypadły do gustu.Tort to kakaowy biszkopt, który zawsze przygotowuję z tego samego przepisu. Masa to lekko zmodyfikowana propozycja z Ciast i deserów nr 1/2011. Krem pod polewę czekoladową znalazłam na stronie Kasi, a kokardę(...)dodatków był obłędny. Myślę, że całość też się nieźle komponuje. Jeśli macie czas i chęci - polecam. Satysfakcja gwarantowana.Kakaowy tort z kremem ajerkoniakowymSkładniki:(na tortownicę o średnicy 26 cm)biszkopt:10 jajek400 g cukru180 g mąki pszennej90 g mąki ziemniaczanej50 g kakaokrem ajerkoniakowy:250 g serka mascarpone75 g cukru200 ml ajerkoniaku3 łyżeczki żelatyny2 łyżki zimnej wody75 ml gorącej wody500
Pożeraczka, czyli raz adobrzemąkę z kakao i delikatnie mieszamy. Całość wylewamy do tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia (sam spód) i pieczemy ok 40 min w temp 160 stopni do tzw suchego patyczka.Wyjmujemy biszkopt i studzimy. Kiedy jest chłodny odkrawamy brzegi i wyjmujemy biszkopt, który jak wystygnie całkowicie kroimy na 3 części.Do wody wsypujemy cukier, doprawiamy sokiem z cytryny do smaku i wlewamy(...)sztywno śmietanę kremówkę, w drugiej misce mieszamy mascarpone z płynną czekoladą, następnie dodajemy partiami ubitą śmietanę delikatnie mieszając, aż masa będzie jednolita i gładka. Na paterze układamy pierwszy blat biszkoptu i delikatnie go nasączamy. Wykładamy część masy i układamy wiśnie. Na to układamy kolejną część biszkoptu, nasączamy, smarujemy masą i układamy wiśnie. Przykrywamy ostatnim biszkoptem, nasączamy i cały tort dekorujemy
Malinowe PocałunkiProste,szybkie do przygotowania ciasto. W upalne dni mocno schłodzone i syci i orzezwia. Składniki:biszkopt:6jajek15 łyżek mąki15 łyżek cukru2łyzeczki proszku do pieczenia2 kubki duze, smietany 30%4dowolne galaretkido nasączenia biszkoptu:3/4 szklanki wody3 łyżki cukrusok z cytrynyna wierzch:kilka kostek czekolady mlecznejna boki:opakowanie herbatnikówWykonanie:Biszkopt: Oddzielamy żóltka od białek,ubijamy piane na sztywno.dodajemy po 1 żóltku(...)wyjmujemy zlodowki,odkładamy z 8 łyżek smietany do posmarowania wierzchu i na bokach ciasta(smarujemy cienko warstwę),do reszty dodajemy pokrojona w kosteczke galaretke,mieszamy delikatnie,mase kladziemy na biszkopt,lekko dociskamy drugim plackiem.wstawiamy na 5 minut do lodówki.Po tym czasie górny biszkopt smarujemy bita śmietaną,mozemy również starkowac na wierzch mleczną czekoladę.Na boki ciasta:tarkujemy drobno herbatniki
Z Majeczką w kuchniCzekoladowo, czekoladowo! Przepis na tort dla prawdziwych czekoladoholików:). Ciemny biszkopt nasączony likierem bananowym z gęstym kremem czekoladowym i polewą. W środku aromatyczne banany, które dodają lekkości i soczystości. Pycha… Biszkopt i kakaową śmietanę radzę przygotować dzień wcześniej. Dżem można użyć o wyraźniejszym smaku, np. pomarańczowym lub pikantnym. Bardzo polecam…(zmodyfikowany przepis z gazetki „Gotuj krok po kroku”). Porcelana(...)sklepu Maxwell and Williams z kolekcji Bisou . Składniki:Biszkopt:4 jajka130g cukru140g mąki pszennej (użyłam tortowej) 30g ciemnego kakao bez cukru1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia3 łyżki olejuDo nasączenia:około 1/3 szklanki likieru bananowego (możemy zastąpić go posłodzoną kawą, herbatą lub posłodzoną wodą z paroma kroplami aromatu waniliowego) Masa z bananami:500g śmietanki kremówki
Mała Cukierenkadodawać jak najczęściej jakieś nowości, także zapraszam do regularnego odwiedzania mojej strony :)Dzisiaj podam Wam przepis na ciasto Dziury. Przepis znaleziony na stronie Wielkie Żarcie ;) Zaczynamy ! Biszkopty :8 jajek 1,5 szkl. mąki2/4 szkl. mąki ziemniaczanej2 łyżeczki proszku do pieczeniakakao4 jajka ubijamy z cukrem na puszystą masę.Dodajemy 3/4 szklanki mąki, 1/4 szklanki mąki ziemniaczanej, 1 łyżeczkę(...)Pieczemy 20 - 25 min w 180st. C (Trzeba na niego zerkać co jakiś czas, bo wiadomo że czas pieczenia zależy też od piekarnika).W ten sposób pieczemy też drugi biszkopt, z tym że do niego dodajemy jeszcze kakao.Krem ajerkoniakowy25 dag masła1 szkl. cukrucukier waniliowy6 żółtek1 kieliszek wódki1 łyżeczka żelatynyMasło, cukier, cukier waniliowy utrzeć na puszystą masę.Dodawać kolejno
charlotte gotujedzieci zażyczyły sobie że ma być koniecznie z jakimś kremem :) Zrobiłam więc kremy jogurtowy i czekoladowo - toffi , jeśli was zaciekawił mój torcik to zapraszam :) Składniki Składniki na biszkopt;1 szkl mąki tortowej1 szkl cukru1 cukier wanilinowy Dr .Oetkera5 jajek1 łyżeczka proszku do pieczenia 1 krem jogurtowy Dr Oetkera 1 krem waniliowy --''' -----150 g jogurtu naturalnego 400 ml mleka1(...)krem toffi Dr . Oetkera1 krem czekoladowy Dr. Oetkera500 ml mleka6 wafelków PryncyPałków Podłużne biszkopty z cukrem około 25 sztuk Sposób przygotowania 1. Białka ubić . 2.Żółtka ubić z cukrem i cukrem wanilinowym . 3. Dodać mąkę z proszkiem i wymieszać , na końcu dodać ubite białka i delikatnie wymieszać łyżką . 4.Tortownice o śred. 26 wyłożyć papierem do pieczenia ( tylko spód ). 5. Przelać
Sama słodycz i szczypta chiliodsączenia, smaczny i bardzo zdrowy! Składniki i wykonanie poszczególnych elementów tortu: Biszkopt jasny: · 5 jajek · 1 szklanka cukru(...)wylewamy masę biszkoptową. Pieczemy ok 40 min w temp 170 stopni. Wyjmujemy i kiedy przestygnie odkrawamy boki, wyjmujemy ciasto, zdejmujemy papier i zostawiamy do wystygnięcia na kratce. Biszkopt ciemny: · 6 jajek · 1 szkl cukru
Malinowe Pocałunki