Szybki w przygotowaniu, deser na zimno, już na zakończenie sezonu truskawkowego, jest delikatny w smaku, kremowy i orzeźwiający ale też sycący, dla dorosłych bo z dodatkiem nasączonych likierem biszkoptów. Propozycja na niedzielną ucztę. Można zrobić w różnych wariantach owocowych z pewnością warto do niego wrócić..... Składniki: 330 ml śmietanki 30% 30 dag twarożku z wiaderka 3 czubate łyżki cukru pudru(...)startej białej czekolady 4 listki żelatyny 10 dag podłużnych biszkoptów Likier truskawkowy do skropienia biszkoptów użyłam Dalkowski 1 szklanka pokrojonych truskawek 400 ml wody 1 galaretka truskawkowa 1 łyżka cukru Metalowa miska Dekoracja: Bita śmietana Truskawki Świeża mięta Sposób przygotowania: Deser zaczynam od przygotowania galaretki truskawkowej: Pokrojone truskawki zalewam 400 ml wody gotuję kompot, dodaję łyżkę cukru
Wanilia i KardamonSłodki tort z świeżymi truskawkami, puszystym kremem o smaku białej czekolady i słodką galaretką. Idealny do kawy w letnie popołudnie! Biszkopt: 5 jajek 5 łyżek cukru 5 kopiastych łyżek mąki pszennej 2 łyżki mąki ziemniaczanej 1 łyżka kakao Krem: 500 ml śmietanki 36% 100 g białej czekolady 1 łyżka cukru pudru 1 fix do śmietany 250 g serka mascarpone Dodatkowo(...)truskawek 1 galaretka truskawkowa + 1,5 szklanki wrzątku 4 łyżki likieru waniliowego Biszkopt: Białka oddzielamy od żółtek. Ubijamy na sztywną pianę stopniowo dosypując cukier. Gdy piana będzie już sztywna i lśniąca zmniejszamy obroty miksera i dodajemy po jednym żółtku. Mąki oraz kakao przesiewamy przez sito. Stopniowo dosypujemy do jajek, mieszamy silikonową lub drewnianą szpatułką. Masę przelewamy do tortownicy
VioletoweKucharzenieTorcik na zimno z truskawkami i mascarpone oraz biszkoptami to orzeźwiający deser w sam raz na upalne dni, doskonały smakołyk na wyjątkowe okazje, świetna propozycja dla wielbicieli truskawek. Taki torcik to delikatny i bardzo prosty w przygotowaniu smakołyk, który błyskawicznie znika z talerzy. Składniki na tortownicę 19 cm : 25 szt podłużnych biszkoptów 600 g truskawek 500 g serka(...)mascarpone 4 łyżeczki żelatyny 3 łyżki cukru pudru + cukier puder do posypania Przepis : Na dno wyłożonej papierem do pieczenia tortownicy, wrzucamy połamane biszkopty około 4-5 sztuk, a pozostałe ciastka układamy dookoła brzegu tortownicy, jeden obok drugiego. Połowę umytych i obranych z szypułek truskawek kroimy na połówki a pozostałe truskawki przekładamy do miski i blendujemy do uzyskania konsystencji jednolitego musu
Smakowite DaniaSubskrybuj kanał Małej Cukierenki: http://www.youtube.com/malacukierenka (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Prosty sernik na zimno z truskawkami Składniki: 6 płaskich łyżeczek żelatyny 1/3 szklanki wody około 80g biszkoptów Do nasączenia: około 1/3 szklanki wody 2 łyżki soku z cytryny 1-2 łyżeczki cukru pudru Masa serowa: 500g śmietanki kremówki 36% 5-7 łyżek cukru pudru (proszę dosłodzić do smaku(...)podgrzewać, mieszając, aż żelatyna się rozpuści (nie gotować!!). Zdjąć z ognia i odstawić na około 10-15 minut do przestygnięcia. Żelatyna ma być ciepła, ale nie gorąca. 3. Wyłożyć biszkoptami tortownicę o średnicy 23cm wyłożoną papierem do pieczenia (tylko dno, patrz FILM ). 4. Składniki do nasączenia wymieszać i polać biszkopty w blaszce. 5. Śmietankę kremówkę ubić na sztywno z cukrem
Mała CukierenkaBoska kostka adwokatowa, nie jest słodka a o wyraźnym smaku likieru adwokat. Puszysty biszkopt, delikatna pianka i kremowa polewa. Składniki: biszkopt z 5 jaj ( przepis tutaj ) 500g mascarpone 500g śmietanki kremówki 36% 250ml likieru adwokat 2 łyżki żelatyny 6 łyżek gorącej wody 200g białej czekolady (2 tabliczki) 2 łyżki masła Biszkopt przygotowujemy zgodnie z przepisem, studzimy. Żelatynę rozpuszczam(...)sztywną bitą śmietanę, pod koniec dodajemy po łyżce mascarpone i miksujemy do połączenia. Na koniec powoli wlewamy adwokat, dodajemy wystudzoną żelatynę i miksujemy jeszcze minutę. Masę wylewamy na ostudzony biszkopt, wstawiamy do lodówki na 3 godziny. Masło rozpuszczamy w kąpieli wodnej, dodajemy pokruszoną czekoladę i mieszamy do uzyskania polewy. Ciasto oblewamy przygotowaną czekoladą, wstawiamy do lodówki
Gotowanie i blogowaniewręcz przypomina szyję żyrafy, a bardzo łatwo się ją robi. Z kremem straciatella.. Najlepsza jest na drugi dzień, choć przyznam, że do następnego dnia u nas niewiele zostało. Biszkopt: 5 jajek 3/4 szklanki cukru pudru 3/4 szklanki mąki 1/4 szklanki mąki ziemniaczanej 2 łyżki kakao Masa straciatella: 0,5 litra śmietany 30% 2 łyżki żelatyny 2 łyżki cukru pudru(...)tabliczka czekolady deserowej (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Biszkopt : białka ubić na sztywno, pod koniec ubijania dodawać partiami cukier, a gdy już się ubije dodawać po jednym żółtku. Mąkę pszenną i ziemniaczaną przesiać, dodać do masy jajecznej i wymieszać mikserem na małych obrotach lub szpatułką. Dużą blachę, najlepiej taką na całą szerokość piekarnika wyłożyć papierem do pieczenia. 1/3 masy biszkoptowej wlać
Wilczkowy Świat - nasze codzienne gotowanieSmak dzieciństwa... Biszkopt z masą z płatków owsianych. Proste i smaczne. Biszkopt: *pół kostki palmy (rozpuścić), *5 jajek, *półtora szklanki mąki, *1 szklanka cukru, *półtora łyżeczki proszku do pieczenia. Palmę rozpuścić, cukier ubić z żółtkami, dodać mąkę zmieszaną z proszkiem, palmę i białka i wszystko wymieszać. Wylać do okrągłej blaszki i upiec biszkopt. Masa: *8 łyżek wody, *półtora(...)kakao, *2 cukru wanilinowe, *4 szklanki płatków owsianych. Wszystkie składniki włożyć do garnka, mieszać i grzać aż do rozpuszczenia się palmy i cukru. Jeszcze ciepłą masę wyłożyć na letni biszkopt. Odstawić do wystudzenia masy
Zrób to smaczniedekoracji tortu użyłam pięknych dekoracji od Sempre i cytrynek od firmy Eterno . Torcik wyszedł pyszny i co najważniejsze jest prosty w przygotowaniu. Zapraszam :) Składniki na biszkopt : 4 jajka 3,4 szklanki mąki tortowej Młynomag 1 łyżka mąki ziemniaczanej 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1 łyżka ciepłej wody 1 łyżka soku z cytrynek 1 łyżka startej(...)tortową,mąkę ziemniaczaną i proszek do pieczenia.Wszystko delikatnie wymieszać. Spód tortownicy wyłożyć papierem do pieczenia, przelać ciasto. Piec w temperaturze 180 stopni na złoty kolor do suchego patyczka. Zimny biszkopt przeciąć na pół i nasączyć obydwa blaty ciasta wodą z sokiem z cytrynek. Śmietanę ubić z cukrem pudrem i cukrem waniliowym, następnie dodać serek mascarpone , likier cytrynowy
Sama słodycz i szczypta chiliszybko. Zrobiło wśród gości prawdziwą furorę. Zniknęło błyskawicznie z patery i każdy pytał o przepis. Świetnie nadaje się także na świąteczny stół. Polecam. Składniki na blaszkę o wymiarach 22x37: Biszkopt: • 4 jajka • ¾ szklanki drobnego cukru w tym cukier waniliowy • 4 łyżki mąki pszennej • 1 łyżka mąki ziemniaczanej • 1 łyżka kakao • 1 łyżeczka proszku do pieczenia • 1 szczypta soli Krem czekoladowy(...)wódką i odrobiną esencji rumowej) Dodatkowo: • powidła śliwkowe • herbatniki jasne, ok. 24 sztuk • herbatniki kakaowe, ok. 24 sztuk • kakao do posypania • 2-3 łyżki alkoholu Sposób przygotowania: 1. Przygotować biszkopt: białka ze szczyptą soli ubić na sztywną pianę. Powoli dosypywać cukier i miksować, aż do rozpuszczenia się kryształków. 2. Dodać do ubitej piany żółtka i zmiksować. 3. Na masę jajeczną
W mojej kuchniCiasto nie należy do szybkich ciast, ale w smaku jest pyszne więc polecam. Przepis znalazłam na blogu z cukrem pudrem . Polecam. Biszkopt: 6 jajek szczypta soli 3/4 szklanki mąki tortowej 3/4 szklanki cukru 2 łyżki kakao 1 budyń czekoladowy bez cukru 1 łyżeczka proszku do pieczenia Poncz na spód: 3 łyżki soku z cytryny 8 łyżek zimnej przegotowanej wody(...)wymiarach 25x35 wyłożyć papierem do pieczenia, przelewamy ciasto i wyrównujemy powierzchnię. Wstawiamy do nagrzanego do 180 stopni piekarnika i pieczemy około 30 minut, tak do suchego patyczka. Biszkopt studzimy około 20 minut w uchylonym piekarniku, potem wyjmujemy blat. Studzimy i przecinamy na dwa blaty. Poncz do spodniego blatu: wodę zmieszać z sokiem z cytryny, posłodzić wg uznania
Ewusiowe SmakiKiedyś piekliśmy to ciasto bardzo często, zupełnie o nim zapomniałam. A szkoda bo jest pyszne. Szybko się je robi i jest bardzo dobre. Zaczynać od upieczenia biszkoptu – Białka ubić na sztywną pianę, powoli dodawać cukier, nie przerywając mieszania. Następnie dodać po żółtka, po jednym co jakiś czas, wymieszać dokładnie. Mąki i proszek do pieczenia przesiać przez sitko i powoli(...)dodawać do masy. Mieszać bardzo delikatnie za pomocą łyżki. Wylać ciasto do wyłożonej papierem do pieczenia blaszki i piec w nagrzanym piekarniku do 180c przez 25-30 minut. Ostudzić biszkopt, dopiero teraz można zacząć robić masę. Masa – na garnuszku z parującą wodą postawić miseczkę i pokruszyć czekoladę. Dolać troszeczkę śmietany. Roztopić czekoladę i zdjąć z pary. W tym czasie
Kuchnia PokoleńDziś przedstawiam Wam nie za słodkie ciasto jogurtowo -bananowe z polewa czekoladową. Mam nadzieję że podpasuje Wam ten przepis :) Już go mało zostało, dobrze że zrobiłam zdjęcie. Składniki biszkopt: 5 jajek 1/2 szklanki cukru brązowego 2/3 szklanki mąki 2 łyżeczki proszku do pieczenia Białka oddzielamy od żółtek i ubijamy je na sztywno. Dodajemy do nich stopniowo cukier, a dopiero(...)mleka. W drugim zaś ubić lekko jogurt z dodatkiem cukru. Do ubitego jogurtu dodać lekko tężejącą żelatynę ok 2/3, resztę dodać do śmietany. Obydwie masy wymieszać ze sobą. Biszkopt przekładamy, najpierw biszkopt, następnie 1/3 kremu na to banany i 1/3 kremu. Następnie biszkopt, krem, banany i krem. Tak przełożone ciasto włożyć na 1 godz do lodówki. Po tym czasie zalać
Panda i jej światliczne alergie żywieniowe. Przepis ten to zmodyfikowana propozycja Weroniki Madejskiej przystosowano do produktów, jakie mogę spożywać. Torcik bez jajek, mąki pszennej jest prawdziwym pysznym tortem, a jego gorszą wersją. Biszkopty: 10 jajek przepiórczych 90 g cukru brązowego białego 80 g mąki ziemniaczanej 1/4 łyżeczki bezglutenowego proszku do pieczenia Masa: 2 puszki mleka kokosowego 50 g cukru białego (rzadko(...)łyżki amaretto (opcjonalnie) Białka ubić na sztywna masę, dodawać cukier, a następnie po jednym żółtku. Mąkę przesiać wraz z proszkiem, a na następnie delikatnie wymieszać. Podzielić biszkopt na 2 piec około 16 minut w temperaturze 190 C Mleko z puszki - tylko tą sztywną jednolitą masę) zmiksować z cukrem i schować do lodówki aż zgęstnieje. Biszkopt nasączyć. Pokryć
Humanistka w kuchnizmieniłam :) To ciasto piekłam pierwszy raz jak wyszło oceńcie sami, w smaku pyszne :) Do ciasta użyłam konfitury pomarańczowej Eterno i marmolady wieloowocowej Jamar Zapraszam :) Składniki na biszkopt: 3 jajka 1/2 szklanki mąki tortowej 1/2 szklanki cukru 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1 łyżka oleju 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej Składniki na ciasto kruche : 3 szklanki mąki(...)masła Ugotować budyń i zimy utrzeć z masłem Konfitura pomarańczowa Eterno 4 galaretki czerwone lub zielone 1 litr przegotowanej wody Blaszka 25/32 cm Wykonanie biszkoptu : Białka ubić z cukrem i cukrem waniliowym, następnie stopniowo dodawać po jednym żółtku i dalej ubijać. Do jajek stopniowo dodawać mąkę z proszkiem, mąkę ziemniaczaną i olej. Delikatnie wymieszać łyżką. Blaszkę wyłożyć
Sama słodycz i szczypta chilidrewnianą łyżką. Smaruję tylko dno tortownicy tłuszczem i obsypuję mąką. Wylewam ciasto do formy i wkładam do nagrzanego piekarnika. Temperatura piekarnika : 180 °C Czas pieczenia: około 25 minut Gotowy biszkopt odkładam do ostudzenia. W tym czasie przygotowuję krem. Śmietankę wraz z cukrem pudrem miksuję aż będzie gęsta. Żelatynę rozpuszczam w gorącej wodzie. Gdy lekko przestygnie, dodaję do niej nieco(...)ubitej śmietany i mieszam. Dopiero wtedy przekładam ją do reszty śmietany i miksuję. Ostudzony biszkopt przekrawam na pół. Skrapiam je przygotowanym ponczem. Góra jest lekko wybrzuszona, dlatego trafi na spód. Smaruję biszkopt konfiturą truskawkową. Na to nakładam bitą śmietanę, część zostawiam, bo posłuży do dekoracji. Na to nakładam dolny biszkopt spodem do góry, który jest idealnie równy. Resztę bitej śmietany
Kuchnia co dnia