na biszkopcie - 2000 przepisów (strona:28/134)

Ciasto kapitańskie z ajerkoniakiem 382

Czekoladowy biszkopt, bita śmietana, kawowe biszkopty i pyszna masa ajerkoniakowa... Taki przepis mam dziś dla Was :) Ciasto niezwykle puszyste, wyjątkowe, idealne na wszelkie ważne uroczystości. ja odrobinę "przedobrzyłam" z likierem i masa wyszła odrobinę za rzadka, jednak nie ujmowało to ciastu smaku... foremka 23 x 33 cm Biszkopt:   3 jajka,  150g mąki pszennej,  3/4 szklanki cukru(...)Miękkie masło utrzeć na puszystą masę. Stopniowo dodawać po łyżce przestudzonej masy budyniowej. Następnie bardzo powoli wlewać likier. Poncz:  3 łyżeczki kawy,  2 łyżeczki cukru,  okrągłe biszkopty,  2 łyżki kakao.  Kawę wraz z cukrem zalać około 1/2 szkl. wrzątku. Ciasto nasączyć ponczem i pokryć 2/3 kremu ajerkoniakowego. Oprószyć kakao. Biszkopty maczać w reszcie ponczu

Z miłości do słodkości
Angielskie ciasto w biało-różową kratkę czyli Battenberg 220

kawałek by zaspokoić słodyczowy apetyt :) Potrawa przygotowana z tego przepisu zawiera gluten. Czas przygotowania: 15 minut + 30 minut pieczenia i czas na stygnięcia ciasta Ilość porcji: ok.8 Składniki: Na biszkopty: 175g miękkiego masła 175g cukru trzcinowego 140g mąki pszennej 50g migdałów w proszku 3 jajka ½ łyżeczki proszku do pieczenia ½ łyżeczki ekstraktu migdałowego (można zastąpić aromatem) Różowy barwnik* Do dekoracji: 400g(...)posiadamy gotową formę do ciasta Battenberg albo specjalny podzielnik, wówczas ich używamy do przygotowania ciasta. Czas na ciasto. Przygotowujemy dużą miskę, która ważymy. Umieszczamy w niej wszystkie składniki biszkoptu za wyjątkiem barwnika. Całość miksujemy robotem na gładką masę. Ważymy miskę z ciastem, odejmujemy wagę miski, a wagę ciasta dzielimy na pół. Połowę ciasta przekładamy do drugiego naczynia. Dodajemy do niego

Kolizje Smaków
Biszkoptowa Rolada z Serduszkami (z Bitą Śmietaną, Truskawkami i Pokruszonymi Bezami) 162

Biszkoptowa rolada z bitą śmietaną i aromatycznymi truskawkami i pokruszonymi bezami to prosty, delikatny a zarazem wyrazisty i wyjątkowy w smaku deser. Dodatkowo na biszkopcie możemy "namalować" urocze serduszka, które idealnie wkomponują się w miłosną atmosferę Walentynkowego wieczoru (lub romantycznej kolacji). Biszkoptowa Rolada z Serduszkami ( z Bitą Śmietaną, Truskawkami i P okruszonymi Bezami )  - Składniki: Ciasto na serduszkowy wzorek: białko(...)jaja 15 g masła 1/4 szklanki mąki tortowej 2 łyżki cukru pudru 2 łyżki soku malinowego  czerwony barwnik (opcjonalnie) Biszkopt:  6 jajek 10 łyżek cukru 1 szklanka mąki tortowej 2 łyżki mąki ziemniaczanej 1 łyżeczka proszku do pieczenia cukier cynamonowy (można użyć waniliowego) Krem: 600 ml śmietanki kremówki 30% 2 fixy do ubijania śmietany ok. 300 g truskawek

Słodka Strona
Brzdąc- ciasto śmietanowe. 14128

Witam, mimo że jak pamiętacie pieczenie ciast nie jest moim ulubionym zajęciem- zdecydowanie wolę gotować! Jednak chcę Wam polecić delikatne ciasto na puchowym biszkopcie. Biszkopt wyszedł mi dziś trochę za wysoki, więc mamy dwa ciasta: BRZDĄCA I PTASIE MLECZKO Z TRUSKAWKAMI I GALARETKĄ. Choć następnym razem wykorzystam ten biszkopt tylko do brzdąca: przekroję i przełożę tym śmietanowym kremem dodatkowo zapewne(...)będzie jeszcze pyszniej. Przepis znalazłam w internecie, ale musiałam go zmodyfikować.  SKŁADNIKI:   U piec biszkopt przekroić jak ostygnie.     Masa śmietanowa: 1 litr śmietany kremówki 30 %  6 płaskich łyżek cukru 2-3 łyżki kakao 2 cukry waniliowe 3 płaskie łyżki żelatyny  Jeśli chcecie dwukrotnie nałożyć krem  trzeba wziąć 1 i 1/2 porcji. WYKONANIE

Kuchnia Beaty
Zielone jabłuszko 318

wolno miksując. Gotowe ciasto przekładamy do formy 24x39 wyłożonej papierem do pieczenia, tylko spód, i pieczemy w 160 stopniach przez 30 minut do tzw. suchego patyczka.   Wystudzić. Gdy biszkopt będzie zimny, delikatnie nożem zdejmujemy skórkę która powstała na górze biszkoptu. Krem budyniowy: 3 szklanki mleka ¾ szklanki cukru 125 g masła 4 łyżki mąki pszennej (40g) 5 łyżek mąki ziemniaczanej(...)jabłek Zagotować 1,5 litra wody, dodać galaretki, wymieszać do dokładnego rozpuszczenia. Wystudzić. Jabłka obrać ze skóry, wydrążone zetrzeć na tartce na grubych oczkach. Dodać do tężejącej galaretki. Wymieszać. Biszkopt nasączamy ½ szkl. sokiem jabłkowym. Wykładamy ½ budyniu. Następnie galaretkę z jabłkami. Ostawiamy do lodówki aby galaretka dobrze stężała. Następnie wykładamy pozostałą część budyniu. Wierzch ciasta posypujemy pokruszonym biszkoptem (skórką biszkoptu, którą

kulinarnyswiatdomi
Jabłecznik 125

jajek      2 łyżeczki proszku do pieczenia      2 łyżki kakao      szczypta soli      2 paczki biszkoptów      1,5 kg jabłek      sok z cytryny      1 kisiel cytrynowy (lub morelowy)      1/2 szklanki(...)żółtkami, mieszamy delikatnie łyżką. Dodajemy pomału ekstrakt z wanilii i przesiane mąki, kakao, proszek do pieczenia i delikatnie mieszamy. Na dno blaszki wylewamy połowę ciasta i wygładzamy. Układamy biszkopty, na to starte jabłuszka i ponownie biszkopty a na samą górę pozostałe ciasto. Pieczemy około 50 minut w 180 C. Warstwy ciasta zaczynając od dołu: - połowa ciasta - biszkopty - starte jabłka - biszkopty

Amatorka kuchenna
Rolada ala tiramisu 480

łatwizna. Za to bardzo zaskoczyłam domowników zarówno smakiem jak i podaniem. Do rolady wykorzystałam kawę rozpuszczalną o smaku tiramisu z sklepu ale-raj.   Składniki: 28 szt podłużnych biszkoptów 250 g twarogu z wiaderka 120 cukru pudru 5 łyżek likieru kawowego 250 ml kremówki 30% 2 śmietan fixy 200 ml przegotowanej ciepłej wody 4 łyżeczki kawy rozpuszczalnej o smaku tiramisu(...)ubić na sztywno pod koniec wsypać śmietan fix i zmiksować. Twaróg wymieszać z cukrem pudrem i likierem kawowym. dodawać porcjami ubitą śmietanę i wymieszać. Rozwinąć dwie warstwy foli aluminiowej. Biszkopty z dwóch stron zanurzyć w kawie i ułożyć na foli 4*6 szt. Na biszkopty wyłożyć masę i rozsmarować. Ostrożnie zwinąć roladę i na końcu w wolnym miejscu ułożyć siódmą

Ala piecze i gotuje
Pomarańczowiec 155

musi być pechowy. Gdy do porannej kawy zjemy kawałek pysznego ciacha od razu poczujemy się lepiej i będziemy pełni optymizmu. Dziś proponuję ciasto pachnące pomarańczami, mocno orzeźwiające. Polecam!!! SKŁADNIKI: Biszkopt: 4 jajka, 3/4 szklanki cukru, 1 szklanka mąki, 5 łyżek oleju, 1/2 łyżki proszku do pieczenia, 1/2 łyżki octu, skórka otarta z jednej pomarańczy, Masa pomarańczowa: 500ml soku pomarańczowego(...)opakowania galaretki pomarańczowej, Dodatkowo: 3 duże pomarańcze, 2 opakowania galaretki pomarańczowej. PRZYGOTOWANIE: 1. Biszkopt : Białka ubijam na sztywną pianę. Stopniowo dodaję żółtka oraz cukier. Nadal ubijając dodaję olej, mąkę, ocet, proszek do pieczenia oraz skórkę z pomarańczy. Ciasto wylewam na blaszkę (wymiary 24cmx24cm). Piekę 30 minut w temperaturze 180 stopni. Po przestudzeniu ciasto przekrawam na dwa blaty. 2. Masa pomarańczowa

Tradycyjna kuchnia Kasi
Przepis na puszysty biszkopt. 307

Puszysty biszkopt na torty lub ciasta. Składniki : Biszkopt jasny :                                         Biszkopt ciemny ( czekoladowy ) : 5 jajek(...)troszkę cukru i dalej ubijamy. Żółtka rozbijamy ( np. widelcem ) i wlewamy do białek ubitych z cukrem,lekko mieszamy. Mąkę mieszamy z proszkiem i przesiewamy przez sitko ( jeśli robimy biszkopt czekoladowy dodajemy również kakao i przesiewamy wszystko razem). Na końcu wsypujemy mąkę i krótko mieszamy aby się nam ładnie połączyło. Wylewamy na blaszkę lub tortownicę wyłożoną papierem,równo smarujemy i pieczemy

Przepisy i porady kulinarne
Raffaello 324

ciasto "Raffaello". Mimo, że jest kaloryczne.. Nie ma co oszukiwać krem składa się z śmietany 36% i białej czekolady, ale czasem można pozwolić sobie na odrobinę rozpusty.Składniki:*Biszkopt:4 jajka1 szklanka mąki1 szklanka cukrupół łyżki octu1 łyżka wody2 łyżeczki proszku do pieczenia*Masa kokosowa:2 opakowania śnieżki na mleko0,5 l śmietany 36%2 opakowania wiórek kokosowych2 sztuki(...)dobrej jakości białej czekolady*Dodatkowo:paczka płatków migdałowychWykonanie:Robimy biszkopt. Oddzielamy białka od żółtek. Białka ubijamy z cukrem na sztywną pianę. Dodajemy po jednym żółtku i miksujemy po każdym z nich. Do masy dodajemy przesianą mąkę, proszek do pieczenia, wodę i ocet. Mieszamy delikatnie! łyżką. Gotową masę wykładamy na wyłożoną papierem do pieczenia formę (albo kwadratową/ prostokątną lub okrągłą

Piekę, bo lubię
pyszny biszkopt ze śmietaną pomarańczową... 138

Składniki: BISZKOPT: jajka 3 sztuki, woda ciepła 4 łyżki, cukier 10 dag, cukier wanilinowy 1 opakowanie, mąka pszenna 500 z Kopytowa 10 dag, mąka ziemniaczana 10 dag, proszek do pieczenia - szczypta, woda 1/2 szklanki do nasączenia biszkopt ŚMIETANA: śmietana kremówka 200 ml, galaretka pomarańczowa 1 opakowanie, sok z pomarańczy 1/4 szklanki, pomarańcze 2 sztuki, kolorowa posypka - ile potrzeba jajka(...)mniejszych obrotach wsypywać tortownica 24 cm - tylko samo dno wyłożyć papierem boków nie smarować, do blaszki dać ciasto i piec w 200C około 35-40 minut, z wystudzonego biszkoptu zdjąć papier zimną śmietanę 30% ubić na sztywno, wsypać galaretkę u ubijać z 2 minuty wlać sok pomarańczowy i krótko ubijać wsypać pokrojone 2 pomarańcze i tylko wymieszać biszkopt przekroić

W Mojej Kuchni Lubię
Świąteczny torcik z cytrynową pianką 139

składniki biszkopt* 5 jajek* 2/3 szklanki cukru* 1/2 szklanki mąki pszennej* 1/4 szklanki mąki ziemniaczanej* 1/4 szklanki kakaopianka cytrynowa* 250 g serka homogenizowanego waniliowego* 125 g masła lub margaryny* 1/3 szklanki cukru pudru* 1 galaretka cytrynowa* 1 opakowanie śnieżki* 1/2 szklanki mlekamasa mascarpone* 250 g serka mascarpone* 250 g śmietany kremówki* 4 łyżki cukru pudru* 2 łyżeczki żelatyny(...)piekarnika tortownicę upuścić z wysokości ok. 50 cm, tak aby płasko uderzył dnem o podłogę. Najlepiej przed rzucaniem na podłodze  rozłożyć ręcznik lub koc. Po tej czynności odstawić biszkopt w formie do całkowitego wystudzenia, następnie przekroić na dwa blaty.Dodatkową galaretkę rozpuścić w 2/3 szklanki wody i wylać do naczynia delikatnie wysmarowanego olejem o nieco mniejszej średnicy niż tortownica

Mix smaku
Tort z malinową pianką 151

Składniki:Biszkopt:1 szklanka cukru1 szklanka mąki pszennej6 jajek2 łyżeczki proszku do pieczeniaPianka:2 szklanki mleka2 op. bitej śmietany w proszku4 łyżki żelatyny1 op. galaretki malinowejWykonanie:Biszkopt:Jajka ubić z cukrem. Wsypać mąkę z proszkiem i wymieszać. Ciasto wlać do włożonej papierem do pieczenia formy (okrągła). Piec około 45 minut w temp. 180 stopni C.Pianka:Do mleka dodać bitą śmietanę(...)proszku, zmiksować. Wlać rozpuszczoną w gorącej wodzie i ostudzoną żelatynę. Dodać rozpuszczoną w gorącej szklance wody galaretkę. Tort:Ostudzony biszkopt przekroić na pół np. nitką. Spód włożyć do tortownicy, zapiąć formę, wylać połowę tężejącej pianki, położyć na nią kolejną warstwę biszkoptu, następnie wylać na biszkopt kolejną warstwę pianki. Odstawić do lodówki a potem udekorować wg uznania. U mnie wiórki

Bon Appetit Małgorzaty
Ciasto łaciate 228

Jeśli ktoś jeszcze zastanawia się jakie ciasto na weekend upiec? polecam to. Ciasto jest mega słodkie i zamulające - taka inna wersja "krówki" :) Składniki biszkopt:5 jajek¾ szklanki cukru1 łyżeczka octu + łyżeczka proszku do pieczenia albo sody oczyszczonej4 łyżki stołowe mąki tortowej (pszennej)1 łyżka stołowa mąki ziemniaczanejSkładniki na krem:700 ml mleka2 budynie śmietankowe z cukrem20 dag masła2 puszki masy(...)białek  - mieszać mikserem, potem dodać przesianą mąkę – uwaga mąkę miksujemy na najniższych obrotach! Pieczemy w 190 stopniach C przez około 20-25 minut. Gdy biszkopt ostygnie to przecinamy wzdłuż na 2 połowy. W tym czasie robimy krem:Wykonujemy budyń na mleku wg instrukcji z opakowania budyniu. Budyń odstawiamy do wystygnięcia a później mieszamy go mikserem

Bon Appetit Małgorzaty
Rodzynkowiec 369

Zapraszam na pyszne ciasto według receptury siostry Anastazji.Składniki:Biszkopt:6 jajek6 łyżek cukru8 łyżek mąki pszennej1 łyżeczka proszku do pieczeniaMasa budyniowa:2,5 szklanki mleka2 budynie czekoladowe4 łyżki cukru1 kostka masła / margarynyMasa czekoladowa z rodzynkami:1 gorzka czekolada1 mleczna czekolada30-40 dag rodzynek + rum15 dag masłaDodatkowo:dżem z czarnej porzeczkiSposób przygotowania:1. Zaczynamy od rodzynek: rodzynki zalewamy rumem(...)pozostawiamy na całą noc. Następnego dnia rodzynki odsączamy z rumu (alkohol zachowujemy!).2. Robimy biszkopt: białka ubijamy, dodajemy cukier, stopniowo żółtka, a na koniec mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia. Ciasto wykładamy na blaszkę (25x30cm). Pieczemy w 180 st. C do suchego patyczka. Wystudzony biszkopt kroimy na dwa blaty.3. Robimy masę budyniową: na mleku gotujemy budyń z cukrem. Studzimy.4. Masło

Kuchnia domowa Ani

Proponowane wyszukiwania