warto. Smakiem przypomina słynny już Kopiec kreta, ale cytrynowa galaretka i poncz fajnie przełamują słodycz bitej śmietany. To takie orzeźwiające, słodko-kwaśne ciacho. Takie lubię:) Przepis zaczerpnęłam stąd. Biszkopt kakaowy (na blaszkę 25x35cm) 6 dużych jaj szczypta soli do białek 3/4 szklanki mąki pszennej tortowej 3/4 szklanki cukru 2 płaskie łyżki ciemnego kakao 1 budyń czekoladowy bez cukru(...)szklanki zimnej wody masa na wierzch: 250g serka mascarpone 100 ml śmietany kremówki 30 lub 36 % łyżka cukru pudru starta czekolada gorzka na wierzch (ok.50g) poncz do nasączenia biszkoptów 6 łyżek soku z cytryny 15 łyżek zimnej przegotowanej wody cukier do smaku dodatkowo: 7-8 dojrzałych, ale nie przejrzałych bananów (żółtych, bez ciemnych przebarwień na skórce
Maślane ciasteczkosłodkiego dla fanów kokosa. Ciasto jest mocno kokosowe bo i w kremie jest kokos i na wierzchu w bezie też kokos. I ogólnie w całym wpisie dużo kokosu :) składniki: biszkopt 4 jajka 3/4 szklanki cukru szczypta soli 1/2 szklanki mąki pszennej 1/2 szklanki mąki ziemniaczanej 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia 2 łyżki kakao kokosowa beza 5 białek szczypta soli(...)śmietankowe bez cukru na 0,5 l mleka 800 ml mleka 3 łyżyki cukru 200 g masła 50 ml likieru o smaku kokosowym Canari 100 g wiórek kokosowych Przygotować biszkopt. Białka oddzielić od żółtek. Białka ubić na sztywną pianę ze szczyptą soli i odstawić. Do żółtek dodać cukier i ubić na puszystą masę. Następnie dodać wymieszane mąki z proszkiem
Monia miesza i gotujemnie jeszcze pojawiają się w koktajlach czy owsiankach, ale już coraz rzadziej i najchętniej zjadam je na surowo. Tym razem powstało pyszne ciasto. Idealne do popołudniowej kawki. Składniki : * biszkopt z tego przepisu * 300g truskawek * galaretka truskawkowa * budyń waniliowy * szklanka soku pomarańczowego * 3 łyżki soku z cytryny * pół szklanki wrzątku * łyżeczka cukru brązowego(...)Przygotowanie : Biszkopt przeciąć na pół. Wrzątek wymieszać z cukrem i cytryną. Posmarować biszkopt. Budyń przygotować na szklance soku pomarańczowego. Jeszcze ciepły wylać na połowę biszkoptu, przykryć drugim. Górę biszkoptu skropić wodą z cukrem i cytryną, ułożyć truskawki. Galaretkę rozpuścić w szklance wrzątku, wystudzić i odstawić do lekkiego stężenia. Wylać na truskawki. Odstawić o lodówki, do całkowitego stężenia galaretki
Magiczne Życie Martycukrowej[/caption] Dziś mam dla Was tort karmelowo gruszkowy wg. przepisu z moje wypieki gdzie często szukam inspiracji. Tort jest leciutki i pyszny, a gruszki nadają mu wyjątkowego smaczku. Biszkopt: 5 jaj 3/4 szklanki cukru 3/4 szklanki mąki 1/4 szklanki mąki ziemniaczanej 1 łyżeczka proszku do pieczenia Białka oddzielamy od żółtek i ubijamy na sztywną pianę dodając pod koniec ubijania(...)moje warzyły ok 1 kg) Gruszki obieramy, kroimy w kostkę i gotujemy przez 5 minut, by zmiękły ale się nie rozpadały. Wykładamy na sitko, by odsączyć sok. Pierwszy blat biszkoptu nasączamy ponczem, rozsmarowujemy połowę masy kajmakowej, a następnie "wtykamy" w nią połowę gruszek i wyrównujemy. Przykrywamy drugą częścią biszkoptu i postępujemy podobnie jak wcześniej. Po przykryciu trzecią częścią biszkoptu zostaje
Cynamonowe szczęścieowocami :) Ale żeby monotematycznie nie było - dzisiaj tort. Zrobiłam go dla Taty na jego 40-te urodziny. Okrągła liczba...Chciałam, żeby to było coś wyjątkowego, a nie zwykły biszkopt ze śmietaną :) Podrasowałam ten pomysł i do biszkoptu dodałam kakao, a do masy chałwę. U nas w rodzinie każdy lubi chałwę więc ze zjedzeniem tortu nie było problemu - zniknął bardzo szybko(...)oraz proszek i delikatnie za pomocą drewnianej szpatułki mieszamy całość. Przekładamy masę do tortownicy o śr. 18cm (dno wyłożone papierem, a boki posmarowane tłuszczem i posypane mąką) i pieczemy biszkopt 10 minut w 150*C, następnie zwiększamy temp. do 180*C i pieczemy jeszcze ok. 15-20 minut (do "suchego patyczka"). Studzimy, przygotowujemy masę: ~200ml schłodzonej śmietanki
chili & sugarsię nie robi dla znajomych. Miał być letni, lekki, dla dziewczynki, mało skomplikowany a zarazem uroczy i smaczny. Na tą okazję powstał 4 – warstwowy torcik, z ciemnymi wilgotnymi biszkoptami, z śmietankowym kremem, z frużeliną z owoców letnich, z pokruszonym biszkoptem na wierzchu i mieszanką owoców letnich. Poezja. Bajka. Torcik wszystkim smakował i zniknął w mgnieniu oka. Nienasycona smakiem zrobiłam(...)jeszcze. Smak mnie nie rozczarował. Jest obłędnie pyszny, idealny na lato, na każde letnie party. Gorąco Wam polecam. Składniki na biszkopt: 5 jaj 225 ml mleka 195 ml oleju 400 g cukru kryształu 1,5 łyżeczki ekstraktu z wanilii 225 g mąki pszennej 90 g kakao 1 łyżeczka sody oczyszczonej 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia Jajka roztrzepujemy trzepaczką, dodajemy
Made By Mom And SonDziś mam dla Was przepis na pyszny tort czekoladowy z owocami. Już jeden kęs tortu sprawi ogromną radość dla podniebienia. Spróbujcie, bo warto!!! SKŁADNIKI: Biszkopt: 3 jajka, 2/3 szklanki cukru, 3/4 szklanki mąki, 4 łyżki oleju, 2 łyżki kakao, 1/2 łyżki proszku do pieczenia, 1/2 łyżki octu, Masa czekoladowa: 350 ml śmietany 30%, 200g serka mascarpone, 1 tabliczka czekolady Klasycznej(...)Gorzkiej Goplana, 2 łyżki cukru pudru, Dodatkowo: 50 ml wódki, truskawki i kiwi do dekoracji. PRZYGOTOWANIE: 1. Biszkopt : Białka ubijam na sztywną pianę. Stopniowo dodaję żółtka oraz cukier. Nadal ubijając dodaję olej, mąkę, kakao, ocet oraz proszek do pieczenia. Ciasto wylewam na tortownicę (średnica 22cm) wyłożoną papierem do pieczenia. Piekę około 30 minut w temperaturze 180 stopni. Po przestudzeniu ciasto
Tradycyjna kuchnia Kasipieczeniu! Soczysta, słodka ale z nieco kwaskowym posmakiem, wprost stworzona jest do wszelkich ciast z dodatkiem puszystych kremów. Taki jest tort truskawkowo - śmietankowy. Tort oparty jest na niezawodnym biszkopcie, przełożony delikatnym, bardzo lekkim kremem z serkiem ricotta (ricotta ma trzy razy mniej kalorii niż klasyczna bita śmietana) i kawałkami białej czekolady, nadziany całą masą, bo aż kilogramem truskawek. Charakteru ciastu(...)dodaje likier Amaretto, którym biszkopt jest nasączony. Polecam na wszelkie okazje! Składniki: Ciasto: 150 g mąki pszennej 50 g mąki ziemniaczanej 180 g cukru 6 jajek 2 łyżeczki cukru waniliowego Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej. Obie mąki należy wymieszać i przesiać. Piekarnik rozgrzać do 160 °C. Białka oddzielić od żółtek, ubić na sztywną pianę. Pod koniec ubijania dodawać
maniapieczeniaNiebawem dzień mamy, może kogoś uda mi się zainspirować? Biszkopt: 5 dużych jajek 3/4 szkl mąki pszennej 1/4 szkl mąki ziemniaczanej 1/2 szkl cukru Wykonanie: Białka ubijamy na sztywną pianę pod koniec dodajemy partiami cukier, kolejno żółtka stale ubijając. Na koniec wsypujemy przesiane mąki i delikatnie mieszamy. Tortownicę 24-26 cm wykładamy papierem do pieczenia, ale tylko samo(...)cytrynowy do smaku. Masa: ok 700 ml śmietany kremówki 30%-36% 500 g sera mascarpone cukier do smaku ok 2-3 łyżki cukier waniliowy Wykonanie tortu. Zimny biszkopt kroimy na 3 części. Rant tortownicy, w jakiej piekliśmy ciasto układamy na tortownicy i wkładamy do środka pierwszy blat biszkoptu. Nasączamy go wodą z sokiem z cytryny ( w wersji dla dorosłych można
Malinowe Pocałunkilodówce, tiramisu nabrało idealnego cytrynowego smaku. A my tak lubimy. Dodatkowo plus za brak jajek w przepisie :) Spróbujcie i wybierzcie swoje ulubione tiramisu. 'tiramisu z lemon curd' Składniki: - podłużne biszkopty - 150g mascarpone - 100ml śmietany kremówki (30%) - 4 łyżki cukru pudru - 6 łyżek lemon curd (przepis klik ) - kakao Śmietanę kremówkę ubić na sztywno. Mascarpone utrzeć z cukrem pudrem na puszystą masę(...)Dodać 2 łyżki lemon curd'u i dokładnie wymieszać. Następnie dodać ubitą śmietanę. Na dno keksówki ułożyć podłużne biszkopty, na to 2 łyżki lemon crud'u i połowę masy śmietanowo-mascarponowej. Następnie znowu biszkopty, lemon curd, masa śmietanowo-mascarponowa. Wierzch tiramisu posypać kakao. Wstawić do lodówki na min.3 godziny (najlepiej na całą noc, aby biszkopty nasiąkły i nie były twarde
CookYourselfbiały - bez barwników. Jako, że w tym roku miał być różowy - taki zrobiłam. Solenizantce się podobał i smakował. 'tort z bitą śmietaną i masą truskawkową' Składniki (na tortownicę 22cm): * biszkopt: - 8 jajek - 2 szklanki mąki - 1,5-2 szklanki cukru - 1-1,5 łyżeczki proszku do pieczenia - barwnik spożywczy (opcjonalnie) * masa truskawkowa: - 500ml śmietany kremówki (schłodzonej) - 2 galaretki truskawkowe - 400g(...)użyłam czerwonego barwnika od Dr.Oetker'a - żelatyna (opcjonalnie - jeśli np tort wymaga transportu - 1 łyżkę żelatyny rozpuścić w ciepłej wodzie ( 1/4 szklanki wody) i stopniowo dodawać do ubitej śmietany) Biszkopt: Wszystkie składniki umieścić w misce miksera i ubijać na wysokich obrotach przez 10 minut, do uzyskania białej, puszystej masy (pod koniec ubijania dodać barwnik ). Przelać do tortownicy wyłożonej papierem
CookYourselfBiszkopt genueński. Takie cudo pieczone bez proszku do pieczenia za to z topionym masłem. Idealnie kakaowy, wspaniale komponuje się z waniliowym sernikiem na zimno. Składniki: Biszkopt: 3 duże jaja 1/4 szklanki drobnego cukru 1/2 szklanki mąki pszennej 30 g roztopionego i przestudzonego masła 8 kostek gorzkiej czekolady rozpuszczonych w 1 łyżce mleka, przestudzone 1 łyżka kakao szczypta soli Sos kakaowy(...)śmietany kremówki 100 g cukru pudru 600 g twarogu półtłustego lub tłustego potrójnie mielonego ziarenka z 1 lub 2 lasek wanilii 2 łyżeczki aromatu waniliowego 2 łyżeczki cukru waniliowego Biszkopt Białka jaj ubijamy z drobnym cukrem i szczyptą soli na sztywno. Dodajemy po 1 żółtku i krótko miksujemy, tylko do połączenia składników. Wyłączamy mikser i dodajemy wszystkie pozostałe składniki, całość
Ewa Kuchennie - Kuchnia to serce domu!1szkl rodzynek (100g) - choć w oryginalnym przepisie było 50g, zwiększenie ilości rodzynek było dobrym posunięciem, świetnie się komponują z jabłkami w tym farszu 3 łyżeczki cynamonu 2 łyżeczki kardamonu BISZKOPT: 6 jajek szczypta soli 5 łyżek cukru (100g) 1 łyżeczka proszku do pieczenia - płaska 1 szklanka mąki pszennej - u mnie tortowa INNE: masło do posmarowania papieru - przyznam się(...)160C. Wyjąć z piekarnika, przykryć ściereczką kuchenną, a następnie stolnicą - lub dużą deską czy tacą - odwrócić ciasto do góry dnem. Od jabłek oderwać papier, i pomagając sobie ściereczką, zawinąć biszkopt w roladę - manewr ze ścierką wykonywać delikatnie, aby nie nadkruszyć/naderwać ciasta . Ułożyć roladę szwem do dołu i pozostawić w ściereczce do całkowitego wystygnięcia - u mnie leżakowała przez całą
Grunt to przepis!zaparzy tak, jak zawsze, krem do tortu się zważy, a kremówka rozpłynie. Są też takie dni, które te wszystkie niepowodzenia zmieniają w prawdziwą radość. Swego czasu piekłam wspaniałe biszkopty. Wysokie, pulchne i wilgotne w środku. Jednak w chwili urodzin koleżanki, wszystko szło nie tak. Położyłam na łopatki trzy biszkopty w ciągu 15 godzin! Musiałam kilkanaście dni odpocząć, nie tykać się(...)piekarnika, aby przy kolejnym podejściu... biszkopt wypiekł się idealnie! Nie wiem, nie mam pojęcia, co było przyczyną moich niepowodzeń. No cóż, ważne, że tym razem mogłam ze spokojem popełnić tort. BISZKOPT IDEALNY /na tortownicę o średnicy 24 / 26 cm; / 6 jajek 6 łyżki mąki pszennej 6 łyżki mąki ziemniaczanej 12 łyżek cukru 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia Wszystkie składniki powinny
W kuchni Karmel-itkiwzględu, że nie jestem profesjonalistką (im chyba też zdarzają się porażki) tylko amatorką. I dlatego też dzisiaj dodałam nowy dział a mianowicie moje porażki kulinarne ;) Składniki: biszkopt: 3 jajek 60g mąki 60g cukru(...)500ml śmietany 36% 1,5 opakowania galaretki truskawkowej 1 łyżka cukru pudru dżem truskawkowy Przygotowanie: Biszkopt: Białka oddzielić od żółtek. Ubić pianę, pod koniec ubijania dosypywać stopniowo cukier. Żółtka rozbełtać, dodać do piany z białek i wymieszać łyżką. Sypkie produkty przesiać do białek i wymieszać. Wylać do formy
Amatorka kuchenna