sztywno. Dodawać porcjami do masy kakaowej i za każdym razem dokładnie połączyć. Ważne jest żeby wymieszać wszystko łyżką. Piec ok 45 minut lub do ‘suchego patyczka’. Ja zazwyczaj robię biszkopt wieczór wcześniej i zostawiam w piekarniku na noc żeby powoli się wystudził.Mój biszkopt przekroiłam tylko na pół, ale można na ile warstw się chce. Nasączyłam ponczem. Ubiłam śmietanę(...)cukrem na sztywno i przełożyłam biszkopt. Na to poukładałam wiśnie i docisnęłam druga połówką biszkoptu.Do dekoracji można użyc gotowego czekoladowego ganache lub polewy czekoladowej, ale bardzo prosto robi sie ją też samemu. Czekoladę należy rozpuścić w kąpieli wodnej z odrobiną masła a następnie dodać śmietanę. Konsystencja powinna być lekko płynna.Gdy nasze czekoladowe ganache przestygnie i zacznie gęstnieć, wylewamy
Kulinarna rozmowaosobiście ją sobie utrudniłam.W opisie są wskazówki jak zrobić ciasto szybciej.Składniki :Ciasto:600g mąki pszennej200 g margaryny2 łyżeczki sody oczyszczonej1/2 szkl. cukru5 łyżek miodu2 jajka2 żółtka*** Biszkopt (proporcje zmniejszając o połowę, ciasto będzie cieńsze)8 jaj1 szkl. kartoflanki1 szkl maki pszennej3/4 szkl cukru2 łyżeczki proszku do pieczenia5 łyżek wody2 łyżki olejuMasa orzechowa :400g orzechów150g masła3 łyżki miodu4 łyżki(...)smaku orzechowym)Przygotowanie :Ciasto : składniki zagnieść na gładkie ciasto, podsypywać mąka jeśli jest zbyt klejące, podzielić na 2 części ( lub na 3, wtedy trzecią warstwą można zastąpić biszkopt.)Każdą część rozwałkować, wyłożyć blachę,Na jedną część wyłożyć przygotowane wcześniej orzechy. Piec około 10-15 minut w 180*C.Biszkopt : tak jak pisałam wyżej, można go zastąpić kruchym ciastem
Garnkowe fanaberieurzekło, że postanowiłam je zrobić, zwłaszcza, że moja mama bardzo lubi ciasta z kremami. Miałam intuicję, żeby je upiec, bo zniknęło w mig, więc chyba wszystkim smakowało.Składniki na biszkopt czekoladowy:5 jajek3/4 szklanki cukru 2/3 szklanki mąki tortowej1/3 szklanki kakao50 g startej gorzkiej czekoladySposób przygotowania biszkoptu:Najpierw ubijamy 5 białek z odrobiną soli, by łatwiej się ubiły, stopniowo(...)piana będzie sztywna, dodajemy po 1 żółtku. Następnie przesiewamy do miski mąkę z kakao, dalej startą czekoladę. Wszystkie składniki dokładnie mieszamy i przekładamy do blachy wyłożonej papierem do pieczenia. Biszkopt pieczemy około 30 minut w temperaturze 160 stopni.Biszkopt, by nie był suchy, należy nasączyć. Ja zmieszałam połowę szklanki przegotowanej wody z 2 łyżkami spirytusu z 2 łyżkami domowego soku
upichcicBezglutenowy biszkopt- na migdałach, przełożony prostą masą kajmakową na kremówce i mascarpone- dzięki czemu krem jest delikatny- posypany krokantem z orzechów włoskich.Blaty biszkoptu zostały posmarowane dżemem malinowym z dodatkiem soku z cytryny, po to, by całość nie była zbyt słodka.Miałam zrobić biszkopt od Filozofii Smaku, ale postanowiłam zarezerwować go sobie na inny termin i tym razem zrobiłam(...)swojego, sprawdzonego już wielokrotnie przepisu.Polecam dla wielbicieli kajmakowych smaków, ale i nie tylko! :)Biszkopt migdałowy z tego przepisuKrem kajmakowy:* mascarpone- 100 g* kremówka- 150 g* kajmak w puszce- 170 gDodatkowo:* orzechy włoskie- pół szklanki* dżem malinowy- słoiczek około 200 g* sok z cytryny- 2 łyżkiBiszkopt:Ciasto przełożyć do wyłożonej papierem do pieczenia prostokątnej formy o wymiarach
Kraina Miodem PłynącaLekkie, niezbyt słodkie, pachnące malinami ciasto. Puszysty czekoladowy biszkopt fajnie komponuje się tutaj z malinową warstwą ubitej śmietany i z orzeźwiającym musem malinowym. Jeśli lubicie bardzo słodkie ciasta spokojnie możecie dosłodzić obie warstwy cukrem pudrem. Dla mnie jednak takie nie przesłodzone ciasta to strzał w 10-tkę :))Biszkopt: (na tortownicę 22cm)7 jaj250 g cukru160 g mąki(...)połowie przewidzianej na opakowaniu wody. Studzimy.Śmietanę ubijamy. Kiedy zacznie lekko gęstnieć dodajemy tężejącą galaretkę. Mieszamy całość dokładnie.Wykonanie ciasta: Na cienki, biszkoptowy blat ( u mnie 1/4 wysokiego biszkoptu, jeśli jednak lubicie dużo biszkoptu możecie użyć 1/2) wylewamy masę śmietanową. Jeśli zostały nam maliny, możemy powtykać je w wylaną śmietanę. Następnie przykrywamy ją kolejną warstwą biszkoptu, na który wylewamy
Walijskie Pichceniedelikatną śmietanową masą i orzeźwiającym musem truskawkowym. Polecam wypróbować ten przepis, ponieważ ciasto jest przepyszne i wyjątkowe w swojej prostocie.Tort Truskawkowy z Masą Śmietanową i Musem - Składniki:Biszkopt:3 jajka6 łyżek cukru3/4 łyżki mąki tortowej110 g mąki ziemniaczanej (ponad pół szklanki) 3/4 łyżeczki proszku do pieczeniacukier waniliowyMus truskawkowy:250 g truskawek3 łyżki cukru pudru3 łyżeczki żelatyny3 łyżki syropu(...)śmietany kremówki (30%)4 łyżki cukru pudru2 opakowania fixu do ubijania śmietany ponadto:ok. 10 większych truskawekTort Truskawkowy z Masą Śmietanową i Musem - Sposób przygotowania:Biszkopt:Wszystkie składniki powinny mieć temperaturę pokojową.Tortownice ze ściąganym pierścieniem (20 cm) wyłożyć pergaminem. Mąki przesiać. Oddzielić białka od żółtek. Na wysokich obrotach miksera ubić białka
Słodka StronaCzekoladowy biszkopt, czekoladowa masa, ptasie mleczko, galaretka, a wszystko polane polewą czekoladową, czyli czekolada, czekolada i jeszcze raz czekolada ;)Ciasto wygląda zjawiskowo po przekrojeniu, a do tego nie jest ciężkie w wykonaniu. Polecam szczególnie tym, którzy szukają szerszych pomysłów na to co zrobić z otrzymanym opakowaniem ptasiego mleczka.Czekoladowe Ciasto z Ptasim Mleczkiem - Składniki:Biszkopt:4 jajka (osobno żółtka i białka(...)proszkiem do pieczenia oraz kakao.Gotową masę wlać do formy i włożyć do piekarnika rozgrzanego do temperatury 170°C. Piec ok. 20 minut do "suchego patyczka". Gotowy i ostudzony biszkopt przekroić wzdłuż na dwie części.Galaretki rozpuścić w 800 ml wrzącej wody - wystudzić.Krem podzielić na dwie równe części. Pierwszą z nich wyłożyć na dolny biszkopt. Ptasie mleczko ułożyć
Słodka StronaWuzetka jest bardzo popularnym, polskim ciastkiem składającym się z kakaowego biszkoptu, bitej śmietany, konfitury i polewy czekoladowej. Klasyka, genialna w swojej prostocie. W-Z-ka znana jest z tradycyjnie podanego deseru w formie kostki, jednak dlaczego nie zrobić jej w formie tortu. W takim właśnie kształcie gości u mnie w domu i myślę, że w ten sposób nie traci(...)swojej atrakcyjności. Wuzetka - Składniki:Biszkopt:4 jajka8 łyżek cukru1/2 szklanki mąki tortowej1,5 łyżki mąki ziemniaczanej2/3 łyżeczki proszku do pieczenia2 łyżki kakao50 g startej czekoladycukier waniliowyMasa:600 ml śmietany kremówki fix do ubijania śmietany3 łyżki cukru pudruPolewa czekoladowa:60 g czekolady (lub na pół z mleczną)40 g masłakonfitura wiśniowa (ewentualnie dżem)mleko do naponczowania (w wersji
Słodka StronaTortowa wersja popularnego ciasta "Bounty", które powstało na wzór znanego batonika o tej samej nazwie.Mocno czekoladowy biszkopt z wilgotną, kokosową masą, a wszystko pokryte połyskującą czekoladą - wymarzony torcik dla wielbicieli "Bounty".Tort Kokosowy "Bounty" - Składniki:Biszkopt:3 jajka1/2 szklanki cukru80 g mąki tortowej (0,4 szklanki)20 g szklanki kakao (1/5 szklanki) 40 g gorzkiej czekoladyłyżeczka proszku do pieczeniacukier(...)kokosowa:250 g wiórków kokosowych120 g masła500 ml mleka1/2 szklanki cukrucukier waniliowyPolewa czekoladowa:100 g czekolady gorzkiej50 g masłaniewielka ilość mlekaniewielka ilość malibu (opcjonalnie) Tort Kokosowy "Bounty" - Sposób przygotowania:Biszkopt:Czekoladę (40 g) ścieramy na tarce o małych oczkach.Tortownice (20 cm) wykładamy pergaminem. Mąki przesiewamy. Oddzielamy białka od żółtek. Na wysokich obrotach miksera ubijamy białka na sztywną
Słodka Stronachmurka. Jego smak podkreśla winna galaretka, a zdobią pyszniące się czerwienią truskawki. Inspiracją był dla mnie przepis znaleziony na Kwestii Smaku. Wzbogaciłem go jednak o truskawkowy mus, zaś biszkopt upiekłem z mojej niezawodnej receptury na biszkopt idealny.Biszkopt:Biszkopt upiec z przepisu na biszkopt idealny, zmniejszając ilość składników o 2/5 (z 3 jajek). Ciasto piekłem w formie(...)umyć. Zmiksować na gładko blenderem. Dodać cukier. Żelatynę rozpuścić w kilku łyżkach wrzątku. Połączyć z musem. Mus wstawić do lodówki i schłodzić aż zacznie tężeć. Następnie wylać go na biszkopt i odstawić na 1h do lodówki.Krem bawarski (z tego przepisu):5 żółtek100 g cukru500 ml pełnotłustego mleka1 laska wanilii2 łyżki żelatyny500 ml śmietany kremówki 36%Żółtka ubić z cukrem
Food SquareDoskonały tort kokosowy, przypominający w smaku słynne praliny. Delikatny biszkopt, pyszny krem kokosowy oraz płatki migdałów. Całość wieńczą kuleczki Rafaello. Jeśli uwielbiacie słodkości z kokosem w roli głównej, to ten tort jest na pewno idealny dla Was.Biszkopt:Z przepisu na biszkopt idealny. Dla formy o średnicy 28 cm należy przygotować biszkopt z 8 jaj. Po upieczeniu biszkopt przekroić(...)łatwiej się go nakładało.Dodatkowo:120 ml amaretto lub malibu do nasączenia blatówwiórki kokosowe do posypaniapłatki migdałów do obłożeniaRafaello do dekoracji (użyłem 12 sztuk)Na paterze położyć pierwszy blat biszkoptu. Nasączyć go 1/3 amaretto, a następnie wyłożyć 1/3 kremu i wyrównać. Z drugim i trzecim blatem postąpić analogicznie. Boki ciasta również pokryć kremem, a następnie obłożyć migdałami. Górę ciasta posypać
Food SquareDwuletnia już jubilatka, dla której był robiony zażyczyła sobie, by był niebieski i miał pszczoły. Jego wizja kształtowała się w ponadgodzinnej rozmowie. Koniec końców powstał klasyczny tort na białym biszkopcie z kremem z bitej śmietany i mascarpone oraz jagodami, które podczas krojenia miały uwalniać swój niezwykły kolor. Wierzch tortu ozdobiłem zaś kwiatami z borówek i wspomnianymi pszczołami. Zderzenie białego kremu(...)niebieskich jagód dało piękny i subtelny efekt, zaś motyw przewodni w postaci pszczół wywołał uśmiech na twarzy solenizantki. :)Biszkopt:Z przepisu na biszkopt idealny. Dla małego tortu o średnicy 20 cm pieczemy biszkopt z 5 jajek, a dla dużego z 10 (podwójna porcja składników).(Wszystkie podane niżej składniki są na mały tort o średnicy 20 cm. Dla tortu dużego należy
Food Squarepojęcia. Nieistotne. Chodzi o to, że upiekłam tort. Na specjalne, urodzinowe zamówienie. Miał być klasyczny, ale nie nudny. Wyjątkowy - jak to tort. Na urodziny Szanownej Małżonki Zamawiającego.Biszkopt - standardowo rzucany, jakżeby inaczej. Krem na bazie mascarpone, delikatnie wzmocniony żelatyną - co by się w czasie transportu nic nie rozjechało. Masa wiśniowa inspirowana tortem śliwkowym jak ze sklepu. Jak smakowało? Nie wiem(...)pracy przy tym było - ale taka już uroda tortów. Polecam - wygląda naprawdę nieźle, no i - podobno - smakuje nawet lepiej.Tort wiśniowy z bitą śmietanąSkładniki:(na tortownicę o średnicy 26 cm)biszkopt:10 jajek400 g cukru230 g mąki pszennej90 g mąki ziemniaczanejmasa wiśniowa:550 g wiśni ze słoika (bez pestek)300 ml soku wiśniowego1 opakowanie kisielu o czerwonym kolorze
Pożeraczka, czyli raz adobrzeDziś u mnie podwójne święto: rozpoczęcie działalności bloga i 10 urodziny mojego synka. Postanowiłam przełożyć biszkopt delikatną śmietaną kremówką i serkiem mascarpone, może i mało dietetycznie,ale urodziny się ma raz w roku! Tak wykonany i podany tort zachwyci każde dziecko, na urodzinach mojego synka robił furorę! Składniki:-biszkopt jasny:6 jajek15 łyżek cukru15 łyżek mąkiłyżeczka proszku do pieczenia(...)biszkopt ciemny:6 jajek15 łyżek cukru15 łyżek mąkiłyżeczka proszku do pieczenia2 łyżki kakao-krem:2 kubki śmietany 30% po 330 ml1 serek mascarpone 250 gcukier puder- wedle uznania do słodkości- ja dałąm pół szklankiponcz:3 szklanki wodysok z 1 cytryny dużej5 łyżeczek cukru-dodatkowo:4 paczki rurek waflowych1 opakowanie cukiereczków typu lenitilkiWykonanie:Biszkopt jasny:Oddzielamy białka od zóltek, ubijamy pianę
Z Majeczką w kuchninikogo to specjalnie nie dziwiło. W tym roku postanowiłam zrobić mazurek z owocami, kremem waniliowym, czekoladą i całkiem zwyczajną zajęczą dekoracją.Składniki na biszkoptSkładniki na krem budyniowyPoncz do nasączenia biszkoptu: woda, sok z ananasa, sok z limonkiDo środka: ananas z puszki, winogrona, kwaśny dżem (np. z porzeczki)Polewa czekoladowa lub czekolada do rozpuszczeniaPrzed pieczeniem biszkoptu warto zrobić sobie już krem(...)Biszkopt przygotowujemy według przepisu. Pieczemy na dużej blaszce, żeby móc go później przekroić na pół (lub na 4 części jeśli ktoś ma ochotę na wysokiego mazurka).Biszkopt kroimy na cztery części. Można użyć do tego czystych nożyczek (nie ściągamy jeszcze papieru). Przygotowujemy poncz. Krem przekładamy do szprycy lub worka cukierniczego z płaskim dzióbkiem (tylką).Pierwszą warstwę biszkoptu układamy na talerzu
Ciastkozercy