na biszkopcie - 2000 przepisów (strona:14/134)

91. Tort z okazji I Komunii Św. 150

Pieczemy 2 duże biszkopty: jasny i ciemny Produkty na jeden biszkopt: 6 jajek 1, ½ szklanki mąki tortowej 1 ¼ szklanki cukru 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia Białka ubijamy na sztywno dodajemy cukier i ubijamy do całkowitego rozpuszczenia się cukru. Następnie dodajemy przesianą mąkę i proszek do pieczenia. Delikatnie mieszamy, wylewamy na dużą blaszkę i pieczemy(...)samo postępujemy z biszkoptem ciemnym, z tym że dodajemy 2 łyżki ciemnego kakao i tyleż samo mniej mąki. Krem: 5 kostek Kasi lub dobrego masła 3 budynie śmietankowe ugotowane wg przepisu 3 jajka 1 szklanka cukru aromaty wg gustu 2 słoiki dżemu wg gustu ¼ szklanki soku z świeżego czerwonego buraczka 3 kostki margaryny ucieramy na krem z zimnym budyniem

Jadło i czytadło
104. Porzeczkowy kolorowy raj 205

Biszkopt: 4 jajka 3/4 szklanki cukru 1 szklanka mąki 1 łyżeczka proszku do pieczenia Masa porzeczkowa: 250 ml. kremówki 1 galaretka Pink Margarita 1 szklanka dżemu z czarnej porzeczki Masa biała kremowa: 250 ml kremówki 2 łyżki cukru pudru 2 łyżeczki żelatyny Masa do wypełnienia przestrzeni miedzy kółkami: 1 szklanka niezbyt gęstego jogurty 1 łyżka cukru pudru 1 łyżeczka żelatyny(...)kółka łatwo można było odkleić od tacki można sobie pomóc  nitką, tzn. poprowadzić ją po dnie tacki, w ten sposób łatwo będzie odkleić i wyjąć krążki.  Przygotowujemy biszkopt: Białka ubijamy na sztywno, dodajemy małymi porcjami cukier i nadal ubijamy, następnie dodajemy żółtka. Na samym końcu dodajemy przesianą mąkę i proszek. Ciasto wylewamy do okrągłej formy i pieczemy

Jadło i czytadło
Brzoskwinowy tor komunijny - krok po kroku 212

takiego prostokątnego tortu jest obręcz z regulowanymi bokami. Jeśli takiej nie macie, to radzę zainwestowanie w taką obręcz, gdyż ja już sobie nie wyobrażam wypieków bez tego kuchennego gadżetu. Biszkopt: 6 jajek 1 1/4 szklanka cukru miałkiego 1 1/4 szklanka mąki pszennej 3 łyżki oleju 1 czubata łyżeczka proszku do pieczenia Masa kubusiowa 1 duża butelka (900 ml) soku typu(...)wymieszać delikatnie łopatka, następnie dodać resztę mąki i oliwę. Dokładnie i delikatnie wymieszać, wylać do formy i piec przez 20-25 minut w piekarniku nagrzanym do 170 stopni.  Biszkopt najlepiej przygotować dzień wcześniej. Wystudzony biszkopt przekroić na pół i ułożyć na czymś płaskim na czym tort będzie już podawany, gdyż nie będzie możliwość przełożenia go potem. Proponuję zamówić sklejkę

Jadło i czytadło
Jak sprawić przyjemność dziecku. 292

dziecku kiedy tak pięknie prosi. Ciasto z galaretką to w sumie nie tort, ja przynajmniej inaczej kojarzę torty. Jednak jako super mama staje na wysokości zadania i oto jest. Biszkopt przekładany masą malinowo-śmietanową jak prawdziwy tort. A zwieńczeniem jest wymarzona galaretka i maliny.Oczywiście owoce wprost z mojej zamrażarki, Skrawek lata przemycony w sam środek zimy. Sam tort(...)żadne dzieło sztuki, ale ważne że dziecko zadowolone. Tort malinowy z galaretką składniki przepis na biszkopt 4 jajka 3/4 szklanki drobnego cukru 3/4 szklanki mąki (pół mąki pszennej i pół ziemniaczanej) 2 łyżki kakao 1 łyżeczka proszku do pieczenia masa do tortu 3 śmietany kremówki cukier puder 2 opakowania utrwalacza do śmietany śmietan-fix maliny mrożone około

Przysmaki Karolki
TORT Z OWOCAMI I MASCARPONE 632

musi. Taki przygotowałam dla mojego męża w dniu jego urodzin. Pyszny torcik nasączony aromatyczną herbatą ze sklepu RICHMONT  , przełożony bitą śmietaną i mascarpone, palce lizać!   Składniki: na biszkopt: 6 jajek 15 łyżek mąki 15 łyżek cukru 1 łyżeczka proszku do pieczenia na drugi biszkopt: 6 jajek 15 łyżek mąki 15 łyżek cukru 1 łyżeczka proszku do pieczenia(...)łyżka kakao masa: 1 litr smietany 30 % 1 serek mascarpone 350 g do nasączenia biszkoptu: 2 filiżanki hernaty rasberry pear Richmont 2 kieliszki czystej wódki 2 kremy tortowe: smietankowy i czekoladowy do ozdobienia lub możemy ozdobić również dobrze bitą smietaną z mascarpone, przepis jak na masę truskawki, kiwi Wykonanie: 1 biszkopt: Oddzielamy żóltka od białek, białka ubijamy na sztywno, dalej

Z Majeczką w kuchni
Bounty 154

trzeba mu trochę czasu poświęcić. No dobrze... Przynajmniej na stole stanie coś słodkiego i efektownego:) Opis jest dosyć długi, ale to dlatego, że wyjaśniam w nim co zrobić, żeby biszkopt nam nie opadł(?) i tłumaczę w kilku słowach, na czym polega kąpiel wodna(?) gdy jest mowa o roztopieniu czekolady. Wychodzę bowiem z założenia, że bloga mogą czytać osoby, które(...)pierwszy będą zajmować się czymś takim. Oczywiście biszkopt i polewę czekoladową można kupić gotowe, tylko ja się pytam PO CO? skoro zdrowiej będzie zrobić samemu...:) Do dzieła!:) Składniki: na biszkopt 5 jajek (oddzielnie białka i oddzielnie żółtka) 2/3 szklanki mąki pszennej 1/2 szklanki cukru 2 łyżki kakao 1 łyżeczka proszku do pieczenia szczypta soli na masę kokosową 1/2 litra mleka

www.szczesliwakuchnia.blogspot.com
Pychotka budyniowo - bananowa. 200

Pychotka budyniowo - bananowa. Składniki : Biszkopt jasny : 5 jajek 5 łyżek cukru 5 łyżek mąki pszennej 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia Biszkopt czekoladowy : 4 jajka 4 łyżki cukru 3 łyżki mąki pszennej 1 łyżka kakao 1 łyżeczka proszku do pieczenia Masa Budyniowa : 2 kostki masła cukier puder do smaku 1 łyżka kakao 4 budynie waniliowe lub śmietankowe 1 1/2 litry(...)waniliowy ) 2 galaretki czerwone np. truskawkowe 1 1/2 szklanki wody Dodatkowo : 2 - 3 dojrzałe banany   polewa czekoladowa wiórki kokosowe lub inna posypka do dekoracji Sposób wykonania : Upiec biszkopt jasny i czekoladowy z podanych wyżyj składników. W biszkopcie czekoladowym, po wystygnięciu wykroić kółka np. szklanką.  Banany obrać ze skórki i pokroić w plasterki o grubości ciasta biszkoptowego czekoladowego. Masa

Przepisy i porady kulinarne
Wuzetka z twarogiem 1281

Wuzetki które pamiętam z dzieciństwa to biszkopty przełożone bitą śmietaną. Ostatnimi czasy zaczęłam napotykać się na wuzetki z dodatkiem twarogu, mascarpone lub serka typu philadelphia. Musiałam więc wypróbować i ja. Zrobiłam z serkiem twarogowym z wiaderka i powiem Wam, że byłam pozytywnie zaskoczona. Wuzetka pyszna, więc szczerze polecam i zachęcam do upieczenia. Do wuzetki zrobiłam pyszną kawę Magnifico z ekspresu(...)spędziliśmy miłe popołudnie. Składniki: Biszkopt 8 jajek 8 łyżek cukru 5 łyżek mąki pszennej typ 500 Młyn Kopytowa 3 łyżki ciemnego kakao 3 łyżeczki płaskie proszku do pieczenia Masa serowo śmietankowa 0,5 l kremówki 30% 0,5 kg sera twarogowego z wiaderka 7 łyżek cukru pudru 5 łyżeczek żelatyny 0,5 szkl wody Polewa 3 łyżki masła 3 łyżki

Ala piecze i gotuje
Ciasto bounty 227

wszystko, co kokosowe :) zatem w tym cieście zwłaszcza krem przypadł mi do smaku :)  Mam nadzieję, że i wśród Was znajdą się miłośnicy kokosowo-hawajskich smaków. Puszysty i delikatny biszkopt przełożony słodką masą w polewie czekoladowej. Kto się skusi? :) Składniki na biszkopt: 6 jaj, 180 g mąki tortowej, 15 g kakao (ok. 3 łyżek) 1 łyżka octu, 3 łyżki oleju(...)szklanka cukru, 2 łyżeczki proszku do pieczenia, Nasączenie biszkoptu: sok z 1/2 cytryny + tyle wody, aby razem z sokiem było 1/2 szklanki. Białka oddzielamy od żółtek i ubijamy na sztywno dodając cukier łyżka po łyżce. Następnie żółtka mieszamy z łyżką octu i powoli dodajemy cały czas miksując. Po tym dodajemy olej i zmiksować, następnie dodać  przesianą mąkę z proszkiem

Delicious Titbits
Cudo malinowo - makowe 319

masę przelewamy do blachy wyłożonej pergaminem o wymiarach 35 x 26 cm i pieczemy w temperaturze 180 C przez 10 minut dół, następnie 10-15 minut góra dół.  biszkopt makowyBiałka ubijamy na sztywna pianę ze szczyptą soli, powoli cały czas ubijając dodajemy: cukier, żółtka, mąkę, proszek do pieczenia, mak i ocet. Gotową masę przelewamy do blachy wyłożonej(...)malinowy rozpuszczamy w 1/4 szklance wody i łączymy z mieszanką malinową. Wszystko zagotowujemy i ostudzamy.Ciasto najlepiej układamy w blaszce w której wcześniej piekliśmy, w kolejności:biszkopt makowy -> krem karpatkowy -> krem malinowy -> biszkopt -> krem malinowy -> krem karpatkowy -> biszkopt makowy -> krem karpatkowy Smacznego

Niezły Młynek
Maślany tort czekoladowy z malinami 151

Prosty i bardzo efektowny tort, który składa się z biszkoptu czekoladowego na maśle, przełożonego świeżymi malinami- które pięknie zdobią tort i nadają świeżości- oraz przepyszną, czekoladową masą, również z dodatkiem masła.Biszkopt jest bardziej mięsisty i w strukturze przypomina bardzo lekką wersję brownie (albo cięższą wersję biszkoptu rzucanego) mimo to, jest puszysty, ładnie rośnie i nie opada.Masa maślana- jedna(...)aksamitnie gładka, po prostu przepyszna!Tort nie za słodki i tak wyśmienity w smaku że na jednym kawałku się nie skończy- całe szczęście, że zrobiłam go w średniej formie! :)))Biszkopt maślany:* mąka pszenna- 150 g* czekolada gorzka- 150 g* cukier trzcinowy- 180 g* masło- 85 g* jajka- 6 szt.* proszek do pieczenia- 2 płaskie łyżeczkiMasa czekoladowo-maślana:* czekolada mleczna

Kraina Miodem Płynąca
Ciasto z masą śmietankową i owocami 161

tężeć ubić śmietanę na prawie sztywno i wymieszać z galaretką.Dodać do masy wiśnie, wymieszać, a następnie dodać jagody i szybko wymieszać, gdyż masa zacznie szybko tężeć, wylać na biszkopt otoczony obręczą.Na wierzchu ułożyć okrągłe biszkopty i wstawić do lodówki do całkowitego stężenia.Galaretkę wiśniową rozpuścić według przepisu na opakowaniu i lekko tężejącą wylać na biszkopty, wstawić do lodówki

Mix smaku
Sernik na zimno z brzoskwiniami 159

cytrynymasa* 500 g mascarpone* 500 g serka śmietankowego* 250 ml śmietany kremówki* 120 g cukru pudru* 3 łyżki żelatynydodatkowo* 1 puszka brzoskwiń w syropie* 1 paczka małych okrągłych biszkoptów* 1 łyżka żelatynySposób wykonaniabiszkoptOddzielić białka jaj od żółtek.Białka ubić z sokiem z cytryny na sztywno, dodać cukier i dalej ubijać dodając żółtka.Na koniec dodać przesianą mąkę z proszkiem(...)masy 6 łyżek syropu brzoskwiniowego i zmiksować.Rozpuszczoną żelatynę połączyć z 3 łyżkami masy twarogowej, a następnie połączyć z resztą masy.Biszkopt otoczyć obręczą, dookoła brzegu ułożyć okrąg z biszkoptów wypukłą stroną do środka.Na biszkopt wyłożyć 1/3 masy, wyrównać, na masie ułożyć osączone i pokrojone brzoskwinie (2 połówki zostawić do dekoracji na wierzch).Na brzoskwinie wyłożyć 1/2 pozostałej masy, wyrównać

Mix smaku
Biszkopt 324

Dużym niedopatrzeniem było nieumieszczenie na blogu osobnego wpisu o biszkopcie. Jest on podstawą bardzo wielu ciast, a i przepisów na niego jest bardzo wiele. Najprawdopodobniej na tym jednym, u mnie, też się nie skończy. Jest to, tzw. pewniak. Nigdy mi się nie zdarzyło, aby nie wyszedł. Proporcje, które podaję poniżej są na tortownicę o średnicy 26cm. Przepis dostałam lata temu(...)mojej koleżanki Halinki. Biszkopt – krok, po kroku.    Składniki:  - 6 jaj- 1,5 szklanki mąki tortowej- 1 szklanka drobnego cukru do wypieków- 1 łyżka cukru z wanilią- 3  łyżeczki proszku do pieczenia- 3 łyżki oleju (dałam kokosowy)- 1,5 łyżeczki octu (spirytusowy 10%)- ekstrakt waniliowy- szczypta soli     Białka oddzielamy od żółtek,  ubijamy na sztywno ze szczyptą soli. Dodajemy porcjami

mojewypiekiinietylko

Proponowane wyszukiwania