Ciasto na biszkopcie z jabłkami i masą budyniową. Niby zwykłe, a robi piorunujące wrażenie smakowe. Puszyste, wilgotne i idealnie słodkie. Składniki: (na dużą blachę 26cm x 40cm) biszkopt: 8 jajek 4 łyżki mąki pszennej 4 łyżki mąki ziemniaczanej 1 1/4 szklanki cukru 2 łyżeczki proszku do pieczenia 3 łyżki kakao łyżka oleju szczypta soli masa jabłkowa: 2kg jabłek 25g masła(...)mleka i gotujemy na budyń. Przykrywamy folią spożywczą i odstawiamy do ostygnięcia. Masło ubijamy na puszystą masę. Następnie dodajemy po łyżce zimnego budyniu i miksujemy do gładkości. Na pierwszy biszkopt wykładamy masę jabłkowa, następnie budyniowa i przykrywamy drugim biszkoptem. Przed podaniem posypujemy cukrem pudrem. Odstawiamy do lodówki na kilka godzin, a najlepiej na całą noc aby wszystkie masy stężały
Lena Gotujeprzepisów Kasi – Twoja Złota Kolekcja. Generalnie nie przepadam za chałwą ale ciasto zjadłam ze smakiem :). Robiąc ponownie na pewno skuszę się na poprawki szczególnie jeśli chodzi o biszkopt resztę pozostawię bez zmian. Krem chałwowy jest bardzo smaczny i zasługuje na dobry biszkopt! Ciasto chałwowe Biszkopt 6 jajek 6 łyżek cukru 8 łyżek mąki pszennej 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia(...)piec około 30 minut w temp 170 stopni. Miękką Kasię utrzeć z cukrem pudrem na puszysta masę, dodać pokruszoną chałwę a następnie alkohol, rodzynki i orzechy. Wymieszać. Zimny biszkopt przekroić wzdłuż, przełożyć kremem i udekorować rozpuszczoną ze śmietanką czekoladą. Smacznego :). Artykuł Ciasto chałwowe pochodzi z serwisu Każdy ma jakiegoś bzika - Pieguskowa kuchnia
Pieguskowa Kuchniarobi wrażenie na gościach (bez jajek, mleka, sera, a takie dobre?!?!?!). Koniecznie trzeba je wstawić do lodówki na kilka godzin przed podaniem. Będzie się lepiej kroiło i smakowało. Warstwy: - biszkopt - słodko-kwaśny dżem (u mnie konfitura śliwkowa, mogą być też dżemy np.: wiśniowy, porzeczkowy, pomarańczowy) - krem - biszkopt - kwaśny dżem - krem - polewa z gorzkiej czekolady (lub 1-2 łyżki oleju kokosowego(...)łyżka kakao + 1-2 łyżki mleka roślinnego + odrobina cukru, energicznie wymieszać, od razu polać ciasto) - owoce jagodowe do dekoracji. Składniki na biszkopt, forma ok. 28 cm średnicy (raczej nie mniejsza): 1/3 szklanki oleju ¾ szklanki mleka roślinnego 4 łyżki cukru 1 szklanka mąki pszennej 3 łyżki mąki ziemniaczanej 2 łyżeczki proszku do pieczenia 2-3 łyżki kakao 1 szczypta
Qlinarnie i Qlinarniesernik jest inny - delikatny i lekki, z truskawkowym sercem w środku, a swoją konsystencją przypomina puszystą różową piankę. Prawdziwa rozkosz dla truskawkowych łakomczuchów:) Składniki: ok. 12 okrągłych biszkoptów 400ml jogurtu greckiego (bez mleka w proszku) 200ml śmietanki 30% 3 łyżki cukru 500g truskawek 1 op. galaretki truskawkowej 2 łyżeczki żelatyny 50ml mleka mleko do namaczania biszkoptów Przygotować serek labneh(...)sztywno. Serek labneh utrzeć z cukrem i truskawkowym musem, ciągle miksując wlać żelatynę. Dodać ubitą śmietankę i delikatnie wymieszać łyżką. Dno tortownicy (22cm) wyłożyć papierem lub folią spożywczą. Biszkopty maczać krótko w mleku i wyłożyć nimi dno tortownicy. Na biszkopty wylać 1/3 masy serowej, odstawić na 5 minut do zamrażarki. Następnie wyjąć z zamrażarki, na masie serowej położyć stężałą truskawkową
Obiad gotowykawałek! Dobra, daj jeszcze ten mały, co tam w blaszce jest…W zasadzie możesz mi ukroić większy, bo mam ochotę na słodkie! (…) Mogę repetę…? Składniki: biszkopt 5 jajek 1 szklanka mąki pszennej tortowej 1 szklanka cukru pudru 1 łyżeczka proszku do pieczenia masa jabłkowa 1,5kg jabłek 1 galaretka cytrynowa 1/2 szklanki brązowego cukru krem budyniowy(...)kaszy manny 200g masła 2 szt budyniu śmietankowego 3 łyżki cukru polewa 100g masła 3 łyżki kakao 2 łyżki mleka 2 łyżki wody 2 łyżki cukru pudru Wykonanie: biszkopt : żółtka jajek oddzielamy,białka ubijamy na sztywno, dosypujemy powoli cukier, następnie dodajemy po żółtku, na sam koniec wsypujemy mąkę z proszkiem do pieczenia. Delikatnie mieszamy całość drewnianą łopatką. Przelewamy ciasto
Raj dla PodniebieniaZapraszam na pyszny serniczek aromatyzowany prawdziwą wanilią. Ja swój zrobiłam na biszkopcie ale można go zrobić również na gotowych biszkoptach lub herbatnikach. Składniki: 250 g ricotty 20 g mlecznej cekolady 1 czubata łyżka mąki pszennej 1 jajko 3 łyżki cukru pudru 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia 1/4 szkl gorącej wody 1 łyżka żelatyny ziarenka z 1 laski wanilii 1 łyżeczka(...)wykładamy papierem do pieczenia i smarujemy dno oraz boki olejem. Wlewamy ciasto, wyrównujemy i wstawiamy do piekarnika. Pieczemy przez 25 min w temp. 180 stopni. Po tym czasie wyjmujemy biszkopt z piekarnika i studzimy. Żelatynę rozpuszczamy w gorącej wodzie i odstawiamy do przestudzenia. Ricottę przekładamy do miski i mieszamy z pozostałym cukrem pudrem. Laskę wanilii przekrajamy na pół i wyskrobujemy
słodkie i nie tylko historie kulinarnemega pyszny sernik na zimno. Bardzo łatwy, szybki do zrobienia i co najważniejsze, że ciasto zawsze się udaje, szczerze polecam. Składniki: biszkopt 4 jajka 4 łyżki mąki pszennej 4 łyżki mąki ziemniaczanej 1/2 szklanki cukru masa serowa 1 kg sera z wiaderka 650 ml śmietany 36 % 4 cytrynowe galaretki 3-4 łyżki cukru pudru(...)koniec wsypujemy mąki i delikatnie mieszamy łyżką. Blaszkę 26x38 wyłożyć papierem do pieczenia, wylać ciasto. Wstawiamy do nagrzanego piekarnika do 180 °C i pieczemy przez ok 25 minut. Biszkopt wystudzić. Galaretki rozpuścić w 1 l wody, wystudzić. Ser wymieszać z cukrem pudrem, wlać galaretkę i wymieszać. Śmietanę ubić na sztywno, dodać do sera i delikatnie wymieszać
magiczna kuchnia KasiDzisiaj szybkie i proste ciasto z truskawkami. Spód chrupiący, z płatkami owsianymi. Można tutaj również wykorzystać zwykłe herbatniki lub biszkopty, będzie jeszcze prościej. Mus truskawkowy, bita śmietana i lekka pianka tworzą wyśmienitą całość. Przepis ze strony " Z cukrem pudrem ". Polecam! Torcik truskawkowy Składniki na formę 20cm: Na spód: 100g herbatników maślanych pół szklanki błyskawicznych płatków(...)truskawkowy: 400g truskawek 1 galaretka truskawkowa Na masę śmietankową: szklanka kremówki 30 lub 36% 1 łyżka cukru pudru 1 łyżeczka żelatyny Dodatkowo: kilka okrągłych biszkoptów świeże truskawki lub płatki czekoladowe do dekoracji Wykonanie: Spód: herbatniki rozdrabniamy blenderem, mieszamy z cukrem, solą, ekstraktem i stopionym masłem. Gotową masę wykładamy na spód tortownicy i dociskamy
Smak mojej kuchnitych dużych zaległościach jest już dla Was dawno przygotowany przepis na przepyszne ciasto o nazwie Ananasek. Z ananasową masą i śmietanową kołderką przykrytą warstewką białej czekolady. Na lekkim biszkopcie. Brzmi kusząco? To proszę się częstować :) Inspiracja: (klik ) Ciasto na dużą blachę Składniki: Biszkopt: 6 jajek 6 łyżek ciepłej wody szczypta soli 1,5 szklanki cukru(...)puszka ananasów 1 l soku ananasowego 3 budynie śmietankowe Masa śmietanowa: 500 ml śmietany kremówki 1 galaretka cytrynowa 2 łyżki cukru pudru wiórki białej czekolady - opcjonalnie Biszkopt: Żółtka oddzielamy od białek. Do białej dodajemy 6 łyżek wody, dosypujemy szczyptę soli i ubijamy na sztywno. Partiami wsypujemy cukier i ubijamy aż beza będzie gładka i lśniąca, wówczas dodajemy żółtka
My simple kitchenmąki pszennej 2 łyżki mąki ziemniaczanej 3 żółtka 5 łyżek cukru 1 łyżka cukru waniliowego 1,5 kostki masła 82% Kilka kropli aromatu migdałowego Dr.Oetker 120 g okrągłych biszkoptów –używam petitki 1 galaretka np. agrestowa Dr. Oetker rodzynki Polewa czekoladowa: 125 g masła 3 łyżki cukru pudru 3 łyżki mleka 2 łyżki ciemnego kakao 1 czubata łyżeczka(...)stopniowo po łyżce zimnego budyniu, wlać kilka kropli migdałowego aromatu, miksować do powstania gęstego kremu. Masą przełożyć ciasto. Galaretę rozpuścić w szklance gorącej wody, wystudzić, maczać w zimnej galaretce biszkopty wykładać na ciasto, resztę tężejącej galaretki wylać między biszkopty na krem. Schłodzić w lodówce. Polewa: Żelatynę zalać mlekiem, odstawić do spęcznienia. Resztę składników umieścić w garnuszku i podgrzać
Wanilia i KardamonOpis: Pyszna warstwa kremu Cappuccino połączona z dwoma biszkoptami, nieco przypominającymi Brownie i wszystko to połączone warstwą bitej śmietany. Całość uzupełnia starta czekolada. Składniki: Składniki na biszkopt: 130 g ciemnej czekolady 200 ml mleka 220 g mąki 5 jaj 2 łyżeczki proszku do pieczenia Składniki na bitą śmietanę: 100 ml śmietany kremówki 36% 1 łyżeczka żelatyny 1 łyżka cukru Składniki(...)masę cappuccino: 400 ml śmietanki kremówki 36% 4 łyżki kawy cappuccino 3 łyżki cukru 2 łyżeczki żelatyny Opis przygotowania: Zaczynamy od przygotowania biszkoptu. Na początku jaja ubijamy z cukrem. W małym rondelku gotujemy mleko i doprowadzamy je do wrzenia. Do mleka dodajemy pokrojoną czekoladę oraz masło i mieszamy całość, aż masa będzie jednolita i gładka. Masę z mleka i czekolady
Ciastka i ciastaśrodku ukryłam słodziutkie ptasie mleczko .... Koniecznie pokuście się na tę kompozycję. Uważam, ze całość komponowała się idealnie pod każdym względem. Kawowo śmietankowy tort z ptasim mleczkiem Składniki : Biszkopt: 6 jajek 3-4 szklanki cukru 1 szklanka maki pszennej 1/3 szklanki mąki ziemniaczanej 1 czubata łyżeczka proszku do pieczenia szczypta soli krem śmietankowy: 330-350 ml śmietany(...)łyżki cukru pudru barwnik spożywczy brązowy dodatkowo: 1 mały słoiczek konfitur z porzeczki 60-70 ml kawy parzonej 1 opakowanie ptasiego mleczka Przygotowanie : Biszkopt: Białka oddzielamy od żółtek, ubijamy na sztywno ze szczypta soli, dodajemy porcjami cukier stale miksując,następnie żółtka. Mąki mieszamy z proszkiem do pieczenia, dodajemy do masy jajecznej i mieszamy. Wylewamy ciasto
Kulinarny Świat Konczi i Szpileczkiszklanki mąki 1 szklanka cukru 2 łyżeczki proszku do pieczenia 2 łyżki oleju czerwony barwnik spożywczy (ja używam sypkiego) 2 łyżeczki kakao Czerwone ciasto: Pieczemy biszkopt z 3 jajek. Najpierw ubijamy białka, następnie dodajemy cukier (pół szklanki), żółtka, mąkę (pół szklanki), proszek do pieczenia (1 łyżeczka) i łyżkę oleju. Odrobinę barwnika mieszam z kilkoma kroplami wody i dodaję(...)biszkoptu. Pieczemy w wąskiej blasze (11x30 cm) w 180° przez około 30 minut. Po ostygnięciu kroimy na kawałki i wycinamy kształt serduszka. Czekoladowy biszkopt: Pieczemy biszkopt z 4 jajek. Najpierw ubijamy białka, następnie dodajemy cukier (pół szklanki), żółtka, mąkę (3/4 szklanki), proszek do pieczenia, kakao i łyżkę oleju. Układamy na dnie foremki nasze czerwone serduszka i zalewamy czekoladową masą. Pieczemy
Słodkie ciachośmietany kremówki 30% 2 łyżki cukru pudru 3 łyżeczki żelatyny Słonecznik: 500 g słonecznika łuskanego 100 g cukru 100 g masła 2 łyżki mleka Opis przygotowania: Najpierw przygotowujemy biszkopt. Białka oddzielamy od żółtka. Na początku białka z cukrem ubijamy na sztywną masę. Mąkę razem z proszkiem do pieczenia przesiewamy do miski. Do ubitych białek powoli dodajemy żółtka oraz przesianą mąkę(...)końcu dodajemy kakao i wszystko dokładnie mieszamy ze sobą. Blachę wykładamy papierem do pieczenia oraz wylewamy na nią przygotowane ciasto. Piekarnik nagrzewamy do temperatury 200 stopni. Biszkopt pieczemy przez ok. 30 minut. Po upieczeniu biszkopt wyciągamy z blachy i zdejmujemy papier. Pozostawiamy do ostudzenia. Przygotowujemy słonecznik. Słonecznik lekko podsmażamy na patelni. Dodajemy do tego również cukier, masło oraz mleko. Wszystkie
Ciastka i ciastaKlasyczny przepis na biszkopt na tort. U mnie w domu, torty piecze się 4 razy w roku, w tym jeden tuż przed świętami. Ten przepis na biszkopt jest więc sprawdzony, i zawsze wychodzi tak jak należy. Biszkopt jest delikatny ale też nie suchy. Robi się go szybko i przede wszystkim prosto. Spróbujcie sami :) Składniki: * 5 dużych jaj * 4 łyżki mąki(...)okrągłej foremce przez 40 minut w 165 stopniach. Po upieczeniu zostawiamy w foremce na około 2 godziny, aby wystygł. Dopiero wtedy otwieramy i możemy przekrajać. Najlepiej jest upiec biszkopt dzień przed robieniem całego tortu
Klasyka Gotowania