na biszkopcie - 2000 przepisów (strona:42/134)

Pijak adwokatowy 249

śmietany 36%* 2 łyżki cukru pudru* 2 opakowania usztywniacza do śmietany* 270 ml adwokata* 4 łyżeczki żelatynydodatkowo* 1 czekolada mleczna* 6 łyżek śmietany kremówki* wiórki kokosowe* okrągłe biszkopty* 2 łyżeczki kawy rozpuszczalnejSposób wykonaniaBiałka lekko ubić, dodać cukier i ubić na sztywną, lśniącą pianę. Do piany dodać mak, wiórki kokosowe i dokładnie, ale delikatnie wymieszać. Masę wylać do formy prostokątnej(...)dodawać po kilka łyżek śmietany i ubijać.Masę wyłożyć, na ciasto kokosowo-makowe.Kawę rozpuszczalną rozpuścić z 3 łyżkami wody i 2 łyżeczkami cukru, w chłodnym naparze moczyć wypukłą część biszkoptów i układać je na masie płaską częścią do góry. Po ułożeniu biszkoptów na całej masie dobrzeje docisnąć.Czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej i połączyć ją ze śmietaną, chłodną wylewać

Mix smaku
Kakaowy biszkopt rzucany 143

piekarnika tortownicę upuścić z wysokości ok. 50 cm, tak aby płasko uderzył dnem o podłogę. Najlepiej przed rzucaniem na podłodze  rozłożyć ręcznik lub koc. Po tej czynności odstawić biszkopt w formie do całkowitego wystudzenia.Biszkopt do przekrojenia na dwa blaty (można pokusić się o przekrojenie na 3 ale będą one dość cienkie).* Jeżeli potrzebujemy biszkopt jasny, wystarczy kakao zastąpić mąką

Mix smaku
Noworoczny torcik śmietankowy 159

dwie godziny powitamy Nowy Rok 2015. Ja jestem przygotowana. Zrobiłam noworoczny torcik śmietankowy. Spróbuję go, jak wybije północ. Składniki:Biszkopt (mała tortownica):2 jajka0,5 szklanki mąki0,5 szklanki cukru0,5 łyżeczki proszku do pieczenia1 łyżka olejuDodatkowo:galaretka truskawkowagalaretka o smaku kiwigalaretka brzoskwiniowagalaretka cytrynowaskładniki do wykonania kremu "biała dama" (http://saloniksmakow.blogspot.com/2014/09/makowe-z-kremem-biaa-dama.html#more)Oddzielamy żółtka od białek. Z białek(...)ubijamy pianę dodając stopniowo cukier. Do piany dodajemy utarte żółtka, mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i olej. Tortownicę smarujemy masłem i wykładamy papierem do pieczenia. Biszkopt pieczemy 30 minut w temperaturze 180 stopni.Ostudzony biszkopt ponczujemy.Na biszkopt nakładamy krem "biała dama"  wymieszamy  z kolorowymi galaretkami ( 4 galaretki o różnych smakach rozpuszczone w pół szklanki wody każda). Smacznego

Salonik smaków
Bezglutenowy tort RENIFER p. Angeliki i Moniki – danie konkursowe 133

minut w temperaturze 170-180’C (można sprawdzić czy ciasto się dopiekło przy pomocy patyczka). Piec bez termoobiegu i unikać uchylania drzwiczek piekarnika. Po upieczeniu, wyjąć gorący biszkopt z piekarnika i spuścić go (w formie) na blat stołu z wysokości ok. 60 cm. Dzięki temu nie opadnie. Odstawić do wystygnięcia. Po wystudzeniu wyciąć z szablonów odpowiednie kształty oraz przeciąć(...)łyżkami pasty dyniowej. Możemy jogurt podzielić na 2 części i wymieszać z różnymi ilościami dyni tak aby powstały dwie masy o różnych odcieniach. Krok 4 Blaty biszkoptu z obu stron nasączyć wodą z cytryną. Pierwszy wyłożyć kremem dyniowym, następnie nałożyć ciastka, ułożyć rogi oraz ponownie krem dyniowy. Następnie nałożyć górny blat. Kremem jogurtowo-dyniowym okryć wierzch i boki tortu. Roztopić

CoolinarniePL
Ciasto z obłędnym kiwi 359

Przepis mam od mamy, te ciasto robi furorę u nas w rodzinie.Ciasto z kiwiSkładniki biszkopt:5 jajek¾ szklanki cukru1 łyżeczka octu + łyżeczka proszku do pieczenia albo sody oczyszczonej4 łyżki stołowe mąki tortowej (pszennej)1 łyżka stołowa mąki ziemniaczanejSkładniki masa:100 g masła2 op. kisielu cytrynowego1 opakowanie galaretki agrestowejSkładniki pianka:100 g śmietany 30 %2 op. galaretki agrestowejponadto: kiwiBiszkopt:białka ubić(...)szklankach wody.Do gorącego kisielu wsypać galaretkę, dodać masło, wymieszać mikserem i wystudzić.Pianka:galaretki rozpuścić w 2 szklankach wrzącej wody. Śmietankę ubić. Dodać tężejącą galaretkę.Ciasto z kiwi:Ostudzony biszkopt przekroić wzdłuż. Jeden płat ciasta posmarować masą. Ułożyć plasterki kiwi. Przykryć drugim biszkoptem. Wyłożyć piankę, udekorować plasterkami kiwi i schłodzić w lodówce. ciasto kiwi

Bon Appetit Małgorzaty
Gumisiowy jabłecznik z żelkami! 384

jabłecznik na budyniu z żelkami. Już raz stosowałam w deserze żelki i to był bardzo dobry pomysł oto link do deseru z kiwi i żelkami: http://bonappetitmalgorzaty.blogspot.com/2012/05/orzezwiajacy-deser-kiwowo-mietowy-mniam.html Składniki biszkopt:5 jajek¾ szklanki cukru1 łyżeczka octu + łyżeczka proszku do pieczenia albo sody oczyszczonej4 łyżki stołowe mąki tortowej (pszennej)1 łyżka stołowa mąki ziemniaczanejBiszkopt:białka ubić ze szczyptą soli mikserem,żółtka(...)albo sodą i zaczekać aż pojawi się piana (5 min),następnie żółtka dodać do białek  - mieszać mikserem, potem dodać przesianą mąkę – uwaga mąkę miksujemy na najniższych obrotach! Biszkopt pieczemy 20-25 minut w 190 stopniach c. Składniki na krem z jabłek:1,5 kg jabłek2 szklanki wody1 szklanka cukru2 budynie + 1 szklanka wody do budyniu  Ponadto

Bon Appetit Małgorzaty
Ciasto cytrynowo - rumowe z lukrem 129

jednak słodkie dzięki lukrowi i wyczuwa się nutkę rumu. MniamSkładniki:200 g cukru150 g mąki tortowej50 g mąki ziemniaczanej4 jaja1 łyżeczka proszku do pieczeniaKrem:250 g masła4 cytryny2 op. biszkoptów (po 80 g)60 g dżemu morelowego Krem nr 2:250 ml mleka1 torebka budyniu śmietankowego250 g masła80 ml rumu200 g cukru pudrupolewa:sok z 1 cytryny200(...)białka. Ciasto przelać na blaszkę piec ok. 35 minut w temp. 180 stopni C.Krem nr 1:Cytryny sparzyć i otrzeć z nich skórkę. Dodać dżem morelowy,rozgniecione biszkopty, roztopione masło i dobrze wymieszać. Rozsmarować na wcześniej wystudzonym biszkopcie.Krem nr 2:Zagotować mleko, dodać budyń i ugotować na gęsty krem. Wystudzić

Bon Appetit Małgorzaty
Sernik z morelami o smaku cytrynowym 141

przepis na prosty i lekki sernik ze smacznymi morelami.Składniki na biszkopt:-5 jajek-¾ szklanki cukru-1 łyżeczka octu + -łyżeczka proszku do pieczenia albo sody oczyszczonej-4 łyżki stołowe mąki tortowej (pszennej)-1 łyżka stołowa mąki ziemniaczanejMasa serowa, składniki:-1 puszka moreli-500 g białego, półtłustego sera, zmielonego (u mnie marki Wieluń)-200 g śmietany kremówki najlepiej(...)białek - wymieszać mikserem. Dodać cukier.Potem dodać przesianą mąkę – uwaga mąkę miksujemy na najniższych obrotach! ciasto wylewamy do formy wyłożonej papierem do pieczenia. Forma o wymiarach: 25x40. Biszkopt pieczemy ok. 20 minut w 190 stopniach C.Wykonanie masy serowej: Morele odsączyć z soku i pokroić w kostkę. Twaróg zmielić (jeśli nie był mielony). Twaróg utrzeć z cukrem, sokiem i skórką

Bon Appetit Małgorzaty
Tort galaretkowy z kiwi 378

zrobić w formie tortu. Przepis mam od mojej mamy, która od lat piecze te ciasto. Nie martwcie się, galaretka super zastyga w masie nawet w towarzystwie kiwi :) Składniki biszkopt:6 jajek¾ szklanki cukru1 łyżeczka octu + łyżeczka proszku do pieczenia albo sody oczyszczonej4 łyżki stołowe mąki tortowej (pszennej)2 łyżki stołowej mąki ziemniaczanejSkładniki masa:100 g masła2 op. kisielu cytrynowego1(...)szklankach wody.Do gorącego kisielu wsypać galaretkę, dodać masło, wymieszać mikserem i wystudzić.Pianka:galaretki rozpuścić w 2 szklankach wrzącej wody. Śmietankę ubić. Dodać tężejącą galaretkę.Ciasto z kiwi:Ostudzony biszkopt przekroić wzdłuż. Jeden płat ciasta posmarować masą. Ułożyć plasterki kiwi. Przykryć drugim biszkoptem. Wyłożyć piankę, wysmarować nią boki, udekorować plasterkami kiwi oraz truskawkami i listkami mięty. Schłodzić w lodówce

Bon Appetit Małgorzaty
Ciasto z serków kanapkowych (Ostrowia) 357

Następnym razem zrobię z nich deser. Love :D Składniki na krem:4 serki ostrowia (po 120 g)300 g śmietany 18 %4 śnieżki1 tabliczka gorzkiej czekoladySkładniki na biszkopt:6 jajekszczypta soli1/2 szklanki mąki ziemniaczanej1/2 szklanki mąki pszennej3 łyżki dobrego kakao2 łyżki oleju3/4 szklanki białego cukru1 łyżeczka proszku do pieczeniaBiszkopt: Białka ubijamy na sztywną pianę z dodatkiem szczypty soli(...)proszkiem do pieczenia, kakao i wszystko delikatnie miksujemy. Ciasto wylewamy do wyłożonej papierem do pieczenia średniej formy do pieczenia. Ciasto pieczemy ok. 25-30 min w 180 stopniach C. Biszkopt studzimy:Krem: Serki miksujemy ze śnieżkami następnie dodajemy śmietanę. Finał: Krem wylewamy na biszkopt. Dekorujemy wiórkami czekolady. (Czekolada lepiej się ściera na tarce jak jest zimna z lodówki) :)ciasto

Bon Appetit Małgorzaty
Ciasto Bounty 2960

Ciasto dla miłośników kokosów i nie tylko :) Akurat nie jestem amatorką kokosu, ale ciasto bardzo mi smakowało.Składniki: (Ciasto robiłam w blaszce 24x36 cm)Biszkopt:6 jajek1 szklanka cukru3/4 szklanki mąki pszennej1/4 szklanki mąki mąki ziemniaczanej2 łyżki kakao2 łyżeczki proszku do pieczeniaMasa kokosowa: 450 ml mleka220 g wiórków kokosowych200 g masła2 łyżeczki cukru waniliowego100 g białej czekolady4 łyżki(...)cukru (lub do smaku)Polewa:100 g czekolady mlecznej50 g czekolady deserowej3 łyżki mleka1 łyżka masłaSposób przygotowania:1. Robimy biszkopt: białka ubijamy, dodajemy po jednym żółtku, potem cukier oraz stopniowo przesiane mąki z proszkiem do pieczenia i kakao. Biszkopt pieczemy w 180 st. C przez 30-40 minut. Studzimy. Przekrawamy wzdłuż.2. Masa: Mleko zagotować z cukrami. Kiedy się zagotuje

Kuchnia domowa Ani
Ciasto z truskawkami i pianką jogurtową 454

Pyszne lekkie sezonowe ciasto. Zapraszam na kawałeczek :)Składniki:Biszkopt (na blaszkę 25x30cm):4 jajka3/4 szklanki mąki pszennej2 łyżki mąki ziemniaczanej3/4 szklanki cukru2 łyżeczki proszku do pieczenia3 łyżki kakaoPianka:200 g jogurtu naturalnego typu greckiego2 galaretki truskawkowe + 0,5 szklanki wrzątku4 łyżki cukru pudru2 szklanki truskawekNa wierzch:kilka truskawek pokrojonych w plasterki1 zielona galaretka + pół szklanki wrzątkuSposób przygotowania:1. Białka oddzielamy(...)wymieszane z proszkiem do pieczenia. Na koniec dodajemy kakao, mieszamy delikatnie, wylewamy ciasto na wcześniej przygotowaną blaszkę i pieczemy w 180 st. C przez ok 20-30 minut. Ostudzony biszkopt przekrawamy na pół.2. W 0,5 szklanki gorącej wody rozpuszczamy 2 galaretki truskawkowe. Studzimy.3. Truskawki miksujemy lub rozgniatamy widelcem, mieszamy z cukrem pudrem do smaku. Jogurt naturalny mieszamy

Kuchnia domowa Ani
Deser z malinami i jogurtem naturalnym 195

Składniki:malinyjogurt naturalny gęstyokrągłe biszkoptyodrobina cukru do smakuSposób wykonania:1. Na dno pucharków wykładamy kawałki okrągłych biszkoptów. 2. Jogurt naturalny lekko dosładzamy.3. Maliny płuczemy.4. Do pucharków nakładamy trochę jogurtu na biszkopty, nakładamy warstwę malin, potem znów biszkopty i jogurt. Na wierzch układamy maliny.5. Przed podaniem schładzamy w lodówce.Smacznego

Kuchnia domowa Ani
Tiramisu 142

Tiramisu chodziło za mną od dłuższego czasu. Nigdy wcześniej go nie robiłam, ale po przejrzeniu kilku przepisów stwierdziłam, że jest zaskakująco proste. W większości tych przepisów występują biszkopty podłużne oraz gorzkie kakao czy czekolada. Ja zamieniłam je na biszkopty okrągłe i słodkie kakao. I chyba był to strzał w dziesiątkę, bo moja Druga Połówka stwierdziła, że nigdy tak dobrego tiramisu

Zakręcony Widelec

Proponowane wyszukiwania