na biszkopcie - 2000 przepisów (strona:46/134)

Orzechowy tort kajmakowy 472

tyle, że w wersji kajmakowej. Przepis dla wszystkich miłośników masy kajmakowej, do których ja również należę! :) Orzechowy tort kajmakowy PRZEPIS /źródło: link, poniżej przepis z moimi modyfikacjami/ Temperatura pieczenia biszkoptu: 160 - 170ºC Czas pieczenia: 40-45 min.  Biszkopt (na tortownicę o śr. 23 cm) 4 jajka 0,5 szkl. mąki 75 g cukru 75 g zmielonych orzechów laskowych(...)delikatnie mieszając łopatką. Przelać ciasto do tortownicy wyłożonej papierem. Od razu wstawić do nagrzanego piekarnika (żeby piana nie opadła). Piec ok. 40-45 minut. Po wyjęciu z piekarnika, opuścić biszkopt formie na blat z wysokości ok. 30-50 cm. Następnie wstawić do wyłączonego piekarnika, lekko uchylić drzwiczki. Po pół godzinie wyjąć formę z piekarnika, ostudzić.  Krem 250 g serka

coolinarnastrefa.blogspot.com
Ciasto Shrek 199

zgęszczonym soku Pysio :) Myślę, że to może być całkiem fajne ciacho na Wielkanocny stół... u mnie na pewno zagości :)Zła wiadomość dla niecierpliwych... ciasto jest najlepsze następnego dnia :) Biszkopt(...)mieszamy (ręcznie). Ciasto przekładamy do wyłożonej papierem do pieczenia formy 24 cm x 40 cm  i wkładamy do nagrzanego piekarnika 180°C na 30-35minut.  Upieczony biszkopt studzimySyrop do nasączenia biszkoptu:1/2 szklanki przegotowanej wody,sok z jednej cytryny,2 łyżeczkami cukru. Masa zielona: 900 ml soku zielonego (np.: Pysio, Kubuś), 3 budynie (moje bez cukru

Delicious Titbits
Makowa panienka 406

którym pozwalam sobie na odrobinę łakoci. Ciasto, które Wam dziś przedstawiam nie jest za słodkie, wręcz lekko orzeźwiające, dzięki cytrynowemu kremowi, który doskonale komponuje się z równie lekkim biszkoptem z dodatkiem maku. Tak właśnie maku! Ci, co śledzą mojego bloga zapewne wiedzą, że nie jestem fanką maku, bab, lukru, bezy i przesłodzonych ciast. Natomiast to ciasto w pełni dostaje moje(...)podoba, brzmi adekwatnie do ciasta, które kojarzy mi się z tymi pięknymi, czerwonymi kwiatami, lekko powiewającymi na wietrze.  Składniki na blachę o wymiarach 24 x 40 cm: Biszkopt: 1,5 szklanki mąki 8 jajek 0,5 szklanki cukru 0,5 szklanki maku 8 łyżek oleju 8 łyżek mleka 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia 2/3 szklanki wiórek kokosowych Przygotowanie

Fabryka pomysłów
Mini torcik z kiwi 225

okazji urodzin mojej młodszej Siostry upiekłam torcik ( w tortownicy o średnicy 17cm). Niestety nie zdążyła dojechać żeby go spróbować...chochliki go zjadły :P Chyba będę musiała upiec drugi ;) Składniki: Biszkopt: 3 jajka 1/2 szklanki cukru 1/2 szklanki mąki pszennej 2 łyżki mąki ziemniaczanej Masa:  400g serka mascarpone 2 łyżeczki cukru pudru 1/2 słoiczka dżemu porzeczkowego + 2 dojrzałe kiwi(...)delikatnie przesypujemy do masy jajecznej, mieszając drewnianą szpatułką, przekładając do wyściełanej papierem do pieczenia tortownicy. Pieczemy w 160 stopniach przez około 40 minut (do suchego patyczka). Po wyjęciu biszkoptu z piekarnika odwracamy go na desce i opuszczamy z 30 cm na podłogę. Wykładamy z tortownicy dopiero po całkowitym przestudzeniu. Serek mascarpone ubijamy z cukrem pudrem i chłodzimy. Przygotowujemy herbatę

ChilliJemy
Sernik straciatella z musem truskawkowym 295

Sernik z drobinkami tartej czekolady przykryty warstwą musu truskawkowego. Pyszny serniczek do popołudniowej kawy dla tych co lubią czekoladowe i owocowe smaki. SPÓD: 120 g biszkoptów 70 g masła 1 łyżka kakao SERNIK: 500 g twarogu zmielonego 1/2 szklanki śmietanki kremówki 30% 1/2 szklanki cukru 3 jajka 2 łyżki cukru waniliowego 1 budyń śmietankowy 100 g czekolady gorzkiej MUS TRUSKAWKOWY(...)truskawek 1 łyżka cukru 1 galaretka truskawkowa Biszkopty zmielić w rozdrabniaczu, wymieszać z kakao i dodać miękkie masło. Wszystko razem rozetrzeć i wylepić dno formy o średnicy 19 cm. Odstawić w chłodne miejsce. Składniki na sernik powinny być w temperaturze pokojowej. Czekoladę zetrzeć na tarce jarzynowej lub posiekać nożem. Jajka zmiksować z cukrami, aż będą puszyste. Dodawać partiami zmielony twaróg

https:KKuchniaMniam
Prosty, nieopadający biszkopt (biszkopt rzucany) 1188

Kiedy tylko zaczęłam piec ten biszkopt, nie wyobrażam już sobie, abym miała piec jakikolwiek inny.  Zaletą tych biszkoptów jest przede wszystkim to, że nie opadają po upieczeniu, a także to, że rosną ładnie i równomiernie. Warto przy ich pieczeniu korzystać z rantu/ obręczy do pieczenia, bowiem często chcą wyrosnąć poza tortownicę. A dlaczego biszkopt jest rzucany? Otóż dlatego

Wielopokoleniowo
Charlotte malinowa 1093

sprawdzi się idealnie na wszelkie okazje. Jako że to ciasto  nie wymaga pieczenia, wprost nie może się nie udać. Przygotowanie Charlotte zajmuje około 15 minut. Wystarczy umiejętnie ułożyć biszkopty, ubić kremówkę i wymieszać z owocowym musem. Reszta to oczekiwanie, aż krem stężeje. Ale na pocieszenie powiem Wam, że nawet to nie trwa długoa, bo zimna kremówka bardzo szybko się(...)mascarpone 4 łyżki cukru pudru 4 płaskie łyżeczki żelatyny Malinowa galaretka: 200 g malin* 2 łyzki cukru pudru 2 płaskie łyżeczki żelatyny Dodatkowo: 1 opakowanie podłużnych biszkoptów  lady fingers 200 g malin młode listki mięty * PRZYGOTOWANIE Krem malinowy Maliny zmiksuj na purée. Żelatynę zalej 2 łyżkami zimnej wody i odstaw na chwilę do napęcznienia. Następnie wlej 4 łyżki wrzątku

Food Square
Biszkopt z hibiskusem i odmienionym kremem budyniowym (bez cukru i masła) 269

negatywnie na smak. Mam nadzieję, że tym przepisem was zaciekawię i uwierzycie, że tort można zrobić inaczej :) Dodam, że bardzo smakował wszystkim testującym, a sam krem okazał się hitem ;) Biszkopt z hibiskusem i odmienionym kremem budyniowym (bez cukru i masła) 5 jajek 1/2 szklanki mąki orkiszowej pełnoziarnistej 1/4 szklanki mąki orkiszowej jasnej 1/4 szklanki mąki ziemniaczanej 1/2 szklanki ksylitolu(...)część mleka kokosowego (po odpowiednim schłodzeniu będzie bardzo twarda). Ubić przy pomocy miksera na gładką, puszystą masę. Dodawać partiami zimny budyń, ciągle miksując, aby masa była gładka, bez grudek. Biszkopt podzielić na 3 części. Blaty nasączać ekstraktem wymieszanym z przegotowaną wodą. Pierwszy blat posmarować konfiturą z dzikiej róży, a następnie wyłożyć część masy budyniowej, przykryć drugim blatem. Nałożyć kolejną część

FitKot
Ciasto MONTE 611

Ciasto Monte Pamiętacie z dzieciństwa deser Monte? Znalazłam w sieci ciasto, które smakiem ma przypominać właśnie ten zapomniany już deser. Udało się Jasny biszkopt, krem mleczny z białą czekoladą, krem czekoladowy i migdały tworzą świetne połączenie i smakiem faktycznie przypominają ten stary przysmak. No cóż kalorii ma to ciacho troszkę, ale jestem zdania, że wszystko jest dla ludzi i jeżeli(...)luźna co nie ułatwiało niestety krojenia. Poza tym nie mam uwag, a mąż (wielbiciel czekolady) był po prostu zachwycony tym ciastem. Składniki na blaszkę 20×20 cm: Biszkopt: – 2 jajka (białka i żółtka osobno) – 2 łyżki cukru – 2,5 łyżki mąki – 1 łyżeczka oleju – szczypta proszku do pieczenia Piekarnik nastawiamy na 180 stopni. Foremkę

Relaxtime
Sernik jogurtowy 193

może zostać zastąpiony ubitą śmietanką 30%. Ciasto lekkie, jego słodycz zależy od ilości dodanego cukru lub miodu. Mój jest mało słodki, ale doskonale komponuje się z owocami i słodkimi biszkoptami. Proporcje na tortownicę o średnicy około 25cm. 800 gram jogurtu naturalnego 250 gram serka mascarpone 250 gram borówek 1 galaretka np. leśna biszkopty okrągłe 6 łyżeczek żelatyny 3 łyżeczki cukru(...)rozetrzeć z cukrem lub miodem, dodać jogurt naturalny. Na koniec cienkim strumieniem wlać ostudzoną żelatynę, można ją wcześniej rozpuścić dodając 1 łyżeczkę gorącej wody. Tortownicę wyłożyć papierem, dno wypełnić biszkoptami. Wylać masę jogurtową i wstawić wszystko do lodówki. Owoce umyć. Gdy galaretka zacznie tężeć (będą widoczne "grudki" przy jej przelewaniu) wyciągnąć spód, powinien być lekko zastygnięty. Wyłożyć owoce, zalać galaretką

Czerwony Gupik
Idealny biszkopt kakaowy 159

Biszkopt „rzucany” jest po prostu genialny. Pamiętasz jego wersję podstawową ? Jest to jeden z najczęściej odwiedzanych postów na Kulinarnej (nie)codzienności ;) I wcale mnie to nie dziwię, bo lepszego przepisu na biszkopt nie znam :) A jak przekształcić go na biszkopt kakaowy? Wystarczy zamienić część mąki na kakao i gotowe ;) Składniki (tortownica 28 cm): 5 jajek 1/2 szklanki cukru

Kulinarna (nie)codzienność
Ciasto Piankowe z Marshmallow bez Pieczenia (Ciasto Marshmallow) 271

mleka ok. 280 g pianek marshmallow 5 00 ml mocno schłodzonej śmietanki kremówki 30% galaretka truskawkowa (lub malinowa, z owoców leśnych) ok. 100 g truskawek ( ok. 100 g okrągłych biszkoptów Ciasto Piankowe z Marshmallow bez Pieczenia (Ciasto Marshmallow) - Sposób przygotowania: Mleko podgrzewamy i wrzucamy pianki marshmallow - nadal podgrzewamy do rozpuszczenia.  Następnie zdejmujemy z ognia i całkowicie studzimy. Kremówkę ubijamy(...)składni ki i delikatnie miksujemy do mo mentu otrzymania gładkiej ko nsystencji .  Tortownic e z o bręc zą (ok. 22 cm średnicy) smarujemy masłem i jej dno wykładamy biszkoptami . Przygotowaną masę wylewamy na ułoż one biszkopty i wyrównujemy brzeg. Umieszcz amy w lodówce do zastygnięcia.     Galaretkę rozpuszczamy w ok. 4 50 ml wrzącej wody. Studzim

Słodka Strona
Szarlotka królewska 200

Pysznie smakuje i pięknie się prezentuje. Ciasto, które nie należy do skomplikowanych a mimo to zachwyca swoim smakiem. Wspaniałe w swojej prostocie :) Zapraszam! Szarlotka królewska Składniki: biszkopt: 5 jajek 5 łyżek cukru 2 łyżki mąki ziemniaczanej 3 łyżki mąki pszennej  1 łyżeczka proszku do pieczenia masa jabłkowa: 1,5 kg jabłek 2galaretki pomarańczowe masa śmietanowa: 500 ml śmietany kremówki(...)łyżka cukru pudru 1 łyżka cukru waniliowego 3 śmietan fix  starta czekolada do dekoracji Przygotowanie: Biszkopt: Białka ubić na sztywną pianę, dodać cukier (powoli- małymi partiami), następnie po jednym żółtka. Dokładnie wymieszać.  Stopniowo dodawać mąki wymieszane z proszkiem do pieczenia, delikatnie połączyć. Przelać do formy. Piec około 30 min w 180'C Masa jabłkowa: Jabłka oczyścić, obrać

Tagebuch po polsku
LEKKIE CIASTO JOGURTOWO-CYTRYNOWE 214

SKŁADNIKI: Na biszkopt: 3 jajka 1/4 szklanki cukru 1/2 szklanki mąki 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1 łyżka oleju sok z połowy cytryny Ubić 3 białka, dodając cukier na sztywno, miksując delikatnie dodać żółtka oraz mąkę z proszkiem, na koniec dajemy olej i sok. Pieczemy biszkopt przez pół godziny w temp. 180st. Wystudzić. Masa cytrynowo-jogurtowa 1/2 litra wody(...)galaretki cytrynowe 1/2 l jogurtu Galaretki rozpuścić w 1/2 l wody a gdy prawie będzie wystudzona połączyć z jogurtem. Gdy masa zacznie zastygać zalać biszkopt i ubrać dowolnie. Ja dodałam kawałki czekolady i rodzynki oraz kandyzowaną skórkę pomarańczową -mojej produkcji

harrisa
Bezglutenowy biszkopcik czekoladowy 125

smaczny, czekoladowy a przede wszystkim zdrowy! Mąka została zastąpiona zmielonymi migdałami, dzięki czemu nasz wypiek jest bezpieczny dla osób będących na diecie bezglutenowej. Zdrowo i pysznie ! SKŁADNIKI NA BEZGLUTENOWY BISZKOPT CZEKOLADOWY: 4 jajka 3/4 szklanki zmielonych na proszek migdałów 4 łyżki ciemnego kakao pół szklanki brązowego cukru łyżeczka proszku do pieczenia zapach rumowy szczypta soli Przepis : Oddzielamy żółtka od białek(...)pieczenia małej tortownicy [średnica max. 2ocm]. Wkładamy do nagrzanego do 180° C piekarnika [funkcja pieczenia: góra/dół]. Pieczemy 30 do 35min, do tak zwanego suchego patyczka. Aby biszkopt nie opadł, po wyjęciu z piekarnika, należy zrzucić go z wysokości ok 50 cm .[Naprawde nie bójcie się tego sprawdzonego triku. Śmiało upuście tortownicę z wyskości kolan- a gorące powietrze uwolni

Domowe Torty

Proponowane wyszukiwania