na biszkopcie - 2000 przepisów (strona:50/134)

Przepis #69 FIT torcik czekoladowo- orzchowy na pożegnanie wakacji 133

podzieliłam na 12 porcji, tortownica o średnicy 16 cm)  to: 141, 6 kcal w tym: B: 8,5 g; W: 12 g; T: 6,2 g.  Składniki: Biszkopt - 4 jajka - 40 g mąki kukurydzianej - 0,5 łyżeczki proszku do pieczenia - 4 łyżki cukru/słodzika Masa - 600 g jogurtu greckiego - 3 łyżki słodzika/cukru - 3 łyżeczki kakao(...)masła orzechowego Dodatkowo - tabliczka gorzkiej czekolady - ok 200 g malin świeżych Wykonanie Biszkopt Białka oddzielamy od żółtek. Białka ubijamy na sztywną pianę. Pod koniec dodajemy cukier/słodzik. Dalej ubijamy. Na koniec wsypujemy mąkę, proszek do pieczenia oraz kakao. Energicznym ruchem łączymy wszystkie składniki. Tak przygotowaną masę wylewamy do tortownicy. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 170 stopni około 25 minut

Health-Fit-Life
Deser z malinami i kremem z białej czekolady 105

jest tak, że jak skosztujemy czegoś smacznego, od razu czujemy sie lepiej? Oto taka propozycja. Letni deser z owocami. Składniki ( na 6 – 8 sztuk) 1 paczka dużych biszkoptów 300 ml śmietany kremówki 30% lub 36% 200 g białej dobrej czekolady 150 g świeżych malin 1,5 łyżeczki oleju winogronowego dekoracja maliny, poziomki, mięta Wykonanie Czekoladę stapiamy w rondelku(...)foremek, deser można z powodzeniem przygotować w ładnych pucharkach. Ścianki foremki wykładam na brzegach folia rantową, tak, aby oba jej końce zachodziły lekko na siebie. Spód foremki wypełniam pokruszonymi biszkoptami. Na biszkopty przekładamy mus, wypełniając nim całą foremkę. Wierzch foremki wygładzamy szerokim nożem, aby góra naszego deseru była idealnie gładka. Tak przygotowane desery umieszczamy w lodówce

Raj dla Podniebienia
Tort czekoladowy z truskawkami i brzoskwiniami 168

Dzisiaj mój kochany pierworodny kończy 13 lat. Impreza już się odbyła, więc chcę się z Wami podzielić przepisem na Jego urodzinowy tort. Składniki na 1 biszkopt (należy upiec dwa): 4 jajka 2/3 szklanki mąki tortowej 1/3 szklanki kakao 2/3 szklanki cukru 2 łyżki oleju szczypta soli Nasączenie: 2/3 szklanki naparu z mocnej słodkiej kawy Krem: syrop z brzoskwiń mleko(...)utartego na puch masła po łyżce budyniu. Masę podzielić na na dwie porcje. Do 2/3 masy dodać pokrojone w kostkę brzoskwinie i truskawki. Masę z owocami wyłożyć na pierwszy biszkopt i przykryć drugim biszkoptem, lekko dociskając. Wierzch i boki udekorować resztą kremu. Schłodzić. Przed podaniem udekorować truskawkami i plastrami brzoskwiń na brzegu tortu

Czerwień i błękit
OWOCOWY ŚMIETANOWIEC "RATAFIA" 243

owoce zawierają dużo cennych witamin i mają właściwości lecznicze to chyba każdy wie. Tego smaku owoców lata nie da się zapomnieć i powracamy do niego co rok. ~~SKŁADNIKI~~ biszkopty okrągłe 1 mała paczka  śmietana kremówka 36 % 1 l. serek mascarpone 250 g. żelatyna 2 łyżki + woda do pokrycia żelatyny maliny 200 g. aronia 200 g.  brzoskwinie(...)cukier 4 łyżki + 1 łyżka te same owoce do dekoracji W tortownicy o średnicy 25-26 cm. Wykładamy biszkopty.  Aronię myjemy i wsypujemy do garnuszka. Zasypujemy cukrem ( 1 łyżka ).  Gotujemy na wolnym ogniu, aż owoc puści soki i zmięknie. Następnie miksujemy blenderem i odstawiamy do ostygnięcia.  Maliny miksujemy blenderem i odstawiamy. Brzoskwinie obieramy i kroimy

Kuchnia Paulettes
Lekka rolada z kremem jogurtowym i jagodami leśnymi. 147

smaczna i szybka w wykonaniu pomimo pieczenia.  Polecam szczególnie do filiżanki ulubionej kawy.  Lekka rolada z kremem jogurtowym i jagodami leśnymi. Składniki na roladę długości 35 cm. Biszkopt: 3 jajka 1/4 łyżeczki proszku do pieczenia 3 łyżki drobnego cukru 2 łyżki mąki ziemniaczanej  3 łyżki mąki pszennej szczypta soli Krem jogurtowy: 2 kubki jogurtu naturalnego(...)szklanka leśnych jagód cukier wg uznania (można zastąpić słodzikiem, ksylolitem itp) łyżeczka cukru z prawdziwą wanilią Polewa: pół szklanki leśnych jagód 3 łyżki cukru łyżeczka kakao Wykonanie: Najpierw pieczemy biszkopt. Białka oddzielamy od żółtek, natomiast suche produkty łączymy ze sobą. Białka ubijamy na sztywno z dodatkiem soli, a gdy są już bardzo sztywne dodajemy łyżka po łyżce cukier. Następnie żółtka

Poezja Smaków - blog kulinarny
Smerfowy jogurtowiec z borówkami 161

Lekki, orzeźwiający torcik, idealny na upały, nie wymagający odpalania piekarnika, szybki do przygotowania, a jeszcze szybszy do zjedzenia 😃 polecam! SKŁADNIKI: 7 podłużnych biszkoptów 25 dag borówek amerykańskich 1 galaretka niebieska 2 szklanki jogurtu bałkańskiego 1 łyżeczka żelatyny 2 łyżki cukru pudru WYKONANIE: Dno foremki o wymiarach 26x11 cm (u mnie silikonowa ze szklanym dnem) wyłożyć biszkoptami. Borówki opłukać, dokładnie osuszyć(...)wysypać na biszkopty. Galaretkę rozpuścić w 3/4 szklanki wrzącej wody, ostudzić, zmiksować ze szklanką jogurtu, przelać na borówki. Foremkę wstawić do lodówki. Żelatynę rozpuścić w 1/3 szklanki wrzącej wody. Przestudzoną żelatynę przelać do miseczki, najpierw rózgą roztrzepać z cukrem pudrem, a następnie z porcjami dodawaną drugą szklanką jogurtu. Masę wylać na niebieską warstwę. Foremkę odstawić do lodówki do całkowitego stężenia

Kuchenne zapiski Edyty
Pianka z truskawkami i galaretką 154

dworze jest gorąco,nie chce mi się włączać piekarnika. Jedynie trzeba uzbroić się w cierpliwość i dać ciastu kilka godzin by się stężało.  spód:  200 g podłużnych biszkoptów pianka: 500 ml śmietanki 36% 2 galaretki truskawkowe 300 g truskawek galaretka: 2 galaretki truskawkowe 1 kg truskawek Blaszkę o wym.35/25 cm wyścielić folią aluminiową i dno wyłożyć biszkoptami(...)galaretki rozpuścić w 500 ml wrzątku i pozostawić do płynnego stężenia. Schłodzoną śmietankę ubić i połączyć z tężejącą galaretką. Masę wylać na biszkopty i od razu powtykać połówki truskawek. Wstawić do lodówki do stężenia. Kolejne 2 galaretki rozpuścić w 750 ml wrzątku i odstawić do schłodzenia. Na masie ułożyć gęsto truskawki i zalać tężejącą galaretką. Ciasto ponownie wstawić do lodówki

Kolorowa kuchnia Elki
Słodko – słone ciasto – obłędne 160

całą puszkę – lekko otworzoną do garnka z wodą – do połowy puszki, gotuję, żeby masa w puszce zmiękła) 1 duże opakowanie petitków 1 duże opakowanie krakersów   Ciemny biszkopt: 4 jajka szczypta soli 4 łyżki cukru 3 łyżki mąki pszennej 1 łyżka kakao 1 łyżeczka proszku do pieczenia Oddzielamy białka od żółtek. Białka ubijamy na sztywną pianę ze szczyptą(...)tiramisu: 130 g śmietany 30% – schłodzonej 1 mały serek mascarpone 50 g cukru pudru Śmietanę 30% miksujemy na sztywno, dodajemy cukier puder i serek mascarpone- chwilę miksujemy.   Biszkopt wykładamy z formy, usuwamy papier do pieczenia, wkładamy z powrotem do formy. Na biszkopt wykładamy 1/2 kremu (tego z garnka), na krem układamy na całości petitki (normalnie – małymi dziurkami

MojaQchnia.pl
CIASTO BISZKOPTOWE Z TRUSKAWKOWĄ PIANKĄ + FILMIK 104

Ciasto biszkoptowe z truskawkową pianką to jedno z pyszniejszych i wprawdzie moje ulubione. Nie jest skąplikowane w przygotowaniu. Na wierzchu polane sezonowymi, mielonymi truskawkami z galaretką. Nic tylko zajadać. BISZKOPT : 3 duże jajka 1/3 szklanka cukru 1/3 szklanka mąki pszennej 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia 1 i 1/2 łyżki mąki ziemniaczanej PIANKA TRUSKAWKOWA : 200 ml śmietanki(...)minut w temperaturze 180 % C. Żelatynę rozpuszczamy w wodzie, studzimy. Śmietanę ubijamy z cukrem waniliowym na sztywno, następnie wlewamy zblenderowane truskawki z jogurtem i resztą cukru oraz rozpuszczoną żelatynę. Biszkopt przecinamy wzdłuż na pół. Pierwszy blat ciasta umieszczamy w tortownicy, na to wylewamy truskawkową piankę i wkładamy ciasto do lodówki lub na dno zamrażalnika lub lodówki aż masa stężeje. Wyciągamy

Kulinarne Fantazje Marioli
Piegusek z truskawkami 124

blogowania. Bo gdyby nie Wy to i mnie by tu nie było. Dziękuję, że jesteście, że mnie odwiedzacie, komentujecie moje wpisy a co najważniejsze, że z nich korzystacie. Składniki: biszkopt - 6 jajek - 150 g cukru - 300 g mąki pszennej - 4 łyżki mąki ziemniaczanej masa truskawkowa - 850 g truskawek - 100 g cukru pudru - 5 łyżek żelatyny - 1/2 szklanki wrzątku masa jasna(...)waniliowego - 100 g masła -  50 g czekolady gorzkiej Przygotowanie: Oddzielamy żółtka od białek. Żółtka ucieramy z cukrem do białości. Następnie dodajemy obie mąki oraz ubitą na sztywno pianę. Biszkopt pieczemy w tortownicy około 45 minut w 180 C. Wystudzony biszkopt przekrawamy na pół. Truskawki myjemy i miksujemy z cukrem pudrem. Żelatynę rozpuszczamy we wrzątku i mieszamy z truskawkami

Zainspirowana w kuchni
Torcik na zimo z truskawkami i mascarpone 683

masa: 500 g serka mascarpone 250 ml śmietanki 30% 15 zblendowanych na mus truskawek 3 łyżki cukru pudru 100 ml przegotowane ciepłej (nie gorącej) wody 3 łyżki żelatyny Dodatkowo: biszkopty okrągłe 2 galaretki truskawkowe truskawki na wierzch torcika 1. Spód tortownicy wyłożyłam papierem, boki folią spożywczą. Na spód tortownicy układamy biszkopty. Żelatynę rozpuszczamy w wodzie i pozostawiamy do napęcznienia. Truskawki(...)miksujemy, żeby nam się ładnie połączyła z masą (jak dodamy w taki sposób, to nie powinny zrobić nam się grudki, u mnie wyszło oki). Tak przygotowaną masę przekładamy na biszkopty i wkładamy do lodówki. 5. Truskawki kroimy na połówki. Jak wcześniej przygotowane galaretki zaczną nam tężeć to wyjmujemy nasz torcik z lodówki, układamy na wierzchu truskawki i zalewamy tężejącą galaretką

kruche babeczki
Ciasto Ślimak wg Siostry Anastazji 181

ubite jajka. Galaretkę rozpuścić zgodnie z przepisem na opakowaniu. Dodatkowo do przełożenia placka: brzoskwinie z puszki ananasy z puszki 2 pomarańczowe galaretki Wykonanie placka: W blaszce układamy pierwszą część biszkoptu i równo rozkładamy połowę masy. Kładziemy drugą część biszkoptu i przekładamy resztą masy. Na ciasto na rolady nakładamy równo masę, układamy wg jednego boku pasek stężałej galaretki i zwijamy. Podobnie(...)robimy z drugim ciastem na roladę. Na przełożony biszkopt układamy po bokach rolady (po jednej z każdej strony). Pomiędzy rolady układamy pokrojone brzoskwinie i ananasy. Całość zalewamy galaretką pomarańczową, dekorujemy z wierzchu i odstawiamy do całkowitego ztężenia

psgotujemy
TORT NA DZIEŃ MAMY 182

nadania mu piękna i powabu. Pomysłem na taka dekorację zainspirowałam się na blogu Asi,która wykonała wspaniały bazyliowy torcik ozdobiony właśnie żywymi kwiatami.   Składniki: tortownica 20 cm biszkopt: 4 jajka 10 łyżek cukru 10 łyżek mąki łyżeczka proszku do pieczenia krem: 400 ml śmietanki 30% Wypasiona z  MLEKOVITY szklanka serka waniliowego Mleczna Impresja z  MLEKOVITY 2 łyżki(...)żelatyny cukier puder do smaku 3 łyżki soku z cytryny do nasączenia: poncz cytrynowy( woda, sok z cytryny, cukier do smaku) dodatkowo: mini beziki do dekoracji  CUKIETERIA Wykonanie: *Biszkopt: Oddzielamy żółtka od białek. Ubijamy pianę na sztywno, dodajemy po jednym żółtku, ciągle miksujemy. Stopniowo dodajemy cukier, miksujemy. Na sam koniec wsypujemy mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia, delikatnie mieszamy

Z Majeczką w kuchni
Szybki tort z owocami 215

Najprostszy jaki zdarzyło mi się robić, choć wcale nie mniej smaczny od innych. Czasami w prostocie siła :) Ilość porcji: Tort o średnicy 23 cm (ok. 10 kawałków) Składniki: Na biszkopt: 6 jajek Niepełna szkolna drobnego cukru do wypieków ¾ szklanki mąki pszennej ¼ szklani mąki ziemniaczanej Na krem: 400ml śmietany kremówki ½ opakowania mascarpone (ok 150g) 3 łyżki cukru pudru Ponadto: Świeże owoce(...)Intensywna herbata ( u nas smak owocowy - malinowa) Przygotowanie biszkoptu: białka z 6 jajek oddzielamy od żółtek. Następnie ubijamy je na sztywną pianę dodając szczyptę soli. Pod koniec ubijania cały czas miksując dodajemy cukier.  Dodajemy stopniowo żółta, a na końcu przesiewamy oba rodzaje mąk (najlepiej na niskich obrotach miksera). Dno tortownicy wykładamy papierem do piecznie i wylewamy powstałą masę. Wstawiamy

Kolizje Smaków
ciasto pijak klasyczny 633

składniki na biszkopt: 120 g mąki orkiszowej lub pszennej 50 g mąki ziemniaczanej 6 jajek (białka oddzielone od żółtek) 200 g cukru wykonanie: Białka ubijamy na sztywno, dodajemy stopniowo cukier a następnie stopniowo żółtka, cały czas miksując. Do ubitej masy dodajemy przesiane mąki i mieszamy przy pomocy szpatułki. Ciasto przekładamy do blaszki wyłożonej papierem do pieczenia (samo dno). Pieczemy przez(...)gotujemy, aż powstanie budyń. Do gorącej masy dodajemy masło oraz olejek rumowy do smaku i mieszamy do połączenia się z masą. Gorący krem wylewamy na wystudzony i nasączony ponczem biszkopt. dodatkowo: herbatniki (na wierzch ciasta) ok. 3 kieliszki wódki polewa czekoladowa + parę kropli olejku rumowego poncz: ok. 100 ml wódki wymieszanej z 125 ml wody wiórka kokosowe wykonanie ciasta: Biszkopt

Domowy Smak Jedzenia