Pyszny, letni deser na bazie jogurtu, biszkoptów i sezonowych owoców. Lekki i delikatny. Dla każdego :) Składniki: 250 g gęstego jogurtu naturalnego 4-5 biszkoptów Savoiardi Nutri free Sezonowe owoce ew. miód Do wysokiej szklance naprzemiennie wkładaj jogurt, kawałki biszkoptów i owoców. Gotowy deser włóż na godzinę do lodówki. Podawaj schłodzony . Smacznego
Kuchnia bezglutenowaNiedziela nie może się obyć bez ciasta, oczywiście bardziej wykwintnego niż w tygodniu. Dziś więc do kawy zajadamy się pysznym tortem na bazie biszkoptu cappuccino przełożonego musem czekoladowym. W środku jest jeszcze niespodzianka- ciasteczka typu delicje z musem czekoladowym a więc całość jest bardzo czekoladowa, lekka i nieprzesłodzona, więc można pozwolić sobie na większy kawałek. *tortownica 21 cm Składniki(...)biszkopt: 5 jajek 1 szklanka cukru 1 szklanka mąki pszennej 5 dużych łyżek cappuccino czekoladowego łyżeczka proszku do pieczenia na mus czekoladowy: 400 ml śmietanki kremówki 100 g mlecznej czekolady 100 g deserowej czekolady opakowanie ciasteczek typu delicje z musem czekoladowym dodatkowo: 4 łyżki bitej śmietany łyżka gorzkiego kakao wisienki koktajlowe Białka oddzielić od żółtek, ubić na sztywno. Nadal ubijając
Domowa Cukierenka-Domowa Kuchniabiszkopta, pysznej masy, oraz wielu kolorów. Dodatkiem, są słodkie obłoczki z bezy. Całość świetnie wygląda, i nie jest trudna do zrobienia. No to zaczynamy: DO PRZEPISU UŻYWAMY DUŻEJ TORTOWNICY BISZKOPT: -5 białek -3 żółtka -4/3 szklanki cukru -1 łyżka kakao -1 łyżeczka proszku do pieczenia -3/4 szklanki mąki pszennej tortowej MASA -5 szklanek mleka -2 żółtka(...)składników miksujemy w 1 szklance mleka, wylewamy na gotujące się mleko, gotujemy jak budyń-studzimy. Masło lub margarynę ucieramy na puch,dodajemy po łyżce budyniu dokładnie miksujemy-krem gotowy. Biszkopt: Białka ubijamy na sztywno, dodajemy cukier, żółtka, następnie mąkę, kakao, proszek Wylewamy do tortownicy,dno ma być wyłożone papierem do pieczenia. Pieczemy do suchego patyczka około 15-20 minut
moje pyszne łatwe i sprawdzone przepisy krok po krokubiszkopta, warstwy powideł, oraz bitej śmietany 36%. Wygląda bardzo efektownie i jest szybka i prosta w wykonaniu :-) No to zapraszam na szachownicę SKŁADNIKI *przepis na dużą blaszkę BISZKOPT -8 jajek -3/4 szklanki cukru -1,5 szklanki mąki -3 łyżki kakao -3 łyżeczki proszku do pieczenia -10 łyżek oleju DODATKOWO -1 litr śmietany 36% -2 śmietan-fixy *opcjonalnie(...)koniec dodajemy olej i znów miksujemy chwileczkę na najmniejszych obrotach. Blaszkę wykładamy papierem do pieczenia i wylewamy ciasto. Pieczemy około 20 minut w temperaturze 170 stopni-do suchego patyczka. Biszkopt studzimy. Dzielimy go na dwie części, z tym, że jedna ma być cieniutka a druga grubsza. Cieniutką część wkładamy do blaszki, ponczujemy *poncz -mieszamy ze sobą wszystkie składniki
moje pyszne łatwe i sprawdzone przepisy krok po krokuPodobno dobry torcik, przygotowałam go dla Laury z okazji urodzin. Oczywiście musiał być z motywem bajkowym. Składniki : * biszkopt z tego przepisu * 500 ml śmietany kremówki * serek mascarpone * 3 fix-y do śmietany * 3 łyżki cukru pudru * dżem brzoskwiniowy * sok pomarańczowy do nasączenia biszkoptu * opłatek na tort * różowy barwnik spożywczy * maliny do dekoracji Przygotowanie : Biszkopt
Magiczne Życie MartyJednymi z najlepiej sprawdzających się owoców do wypieków są śliwki. Kwaskowe, dobrze komponują się ze słodkim ciastem. Nie puszczają też ogromnych ilości soku. Tworzą duet doskonały z ulubionym biszkoptem, krem waniliowy jest jego idealnym dopełnieniem. Składniki: Biszkopt: 4 jajka pól szklanki mąki ziemniaczanej pół szklanki mąki pszennej pół szklanki cukru łyżeczka proszku do pieczenia szczypta soli Krem: pół opakowania(...)mąką ziemniaczaną, następnie mąką pszenną z proszkiem do pieczenia i żółtkami. Przekładamy do natłuszczonej formy, na wierzchu układamy połówki śliwek. Pieczemy 30 minut w 180 stopniach. Po wystudzeniu przekładamy biszkopt kremem. W tym celu ucieramy masło z cukrem i stopniowo dodajemy wystudzony ugotowany na mleku budyń. Całość posypujemy cukrem pudrem
Wrzosowa Polanajuż teraz wiem, dlaczego Włosi tak uwielbiają ten deser :) Składniki: - 500 g serka mascarpone - 200 ml mocnego naparu kawy - 5 żółtek - 100 ml śmietanki kremówki - 250 g podłużnych biszkoptów - 100 ml rumu - 5 łyżek cukru pudru - 50 g startej gorzkiej czekolady Przygotowanie: Kawę mieszamy z rumem i wlewamy do głębokiego talerza. Żółtka ubijamy z cukrem na parze, aż powstanie gęsta(...)jasna masa. Zestawiamy masę z ognia i cały czas ubijając dodajemy po łyżce mascarpone. Na koniec masę łączymy z ubitą na sztywno kremówką. Biszkopty delikatnie maczamy w kawie połączonej z alkoholem. Na nie układamy warstwę kremu, znów namoczone biszkopty i pozostały krem. Całość obficie posypujemy startą czekoladą i wsadzamy do lodówki na minimum 3 godziny
Zainspirowana w kuchniDziś na słodko. Zapraszam na pyszny torcik z malinami, zerwanymi z własnego ogródka. Przepis na biszkopt zaczerpnęłam ze strony Kwestia smaku . Wyszedł pyszny i pasował do śmietanowego kremu. Biszkopt: 7 jajek 3/4 szklanki cukru 1 szklanka mąki pszennej tortowej 1/3 szklanki mąki ziemniaczanej różowy barwnik Krem: 300 g malin 500 ml kremówki ok. 5 łyżek cukru pudru(...)cukier puder. wymieszać. Na koniec dodać rozgniecione maliny. Masę podzielić na 2 części. Masa śmietanowa. Kremówkę ubić i dodać śmietan fix i cukier puder. Dokładnie wymieszać. Biszkopt przekroić na 3 części. Na dwa krążki wyłożyć malinowy krem. Przykryć ostatnim krążkiem. Cały tort posmarować masą śmietanową. Udekorować malinami i kolorową posypką. Ciasto powstało w ramach akcji Ciasto
Ewusiowe Smakiwykonaniu ciasto biszkoptowe z masą z serków Danone, galaretki, malin i jeżyn. Powiem Wam że jest bardzo pyszne i szybko znika z talerzyków:) Zapraszam do wypróbowania:) Składniki na biszkopt: 3 jajka 1/2 szklanki cukru 2 łyżki oleju 1 cukier waniliowy 1 szklanka mąki typ 550 1 łyżeczka proszku do pieczenia Masa z serków: 4 serki truskawkowe Danone 5 śmietan(...)patyczka. Serki przekładamy do miski, dodajemy śmietankę, i śmietanę fix, mieszamy mikserem tak długo aż masa zgęstnieje. Galaretki rozpuszczamy w 1/2 l przegotowanej wody i odstawiamy do lekkiego stężenia. Biszkopt przekrawamy na pół i spodnią część przekładamy do blaszki, następnie wykładamy masę serkową i przykrywamy drugą częścią biszkoptu dobrze dociskając. Wierzch smarujemy 4 łyżkami dżemu z czarnej porzeczki.Na dżemie układamy
Sama słodycz i szczypta chiliSkładniki: wiśnie bez pestek 1/2 kg, galaretka 1 opakowanie/poziomkowa, kefir 400 ml, żelatyna 3 listki, galaretka cytrynowa 1 opakowanie, biszkopty okrągłe 180 gram spód będzie wierzchem - forma silikonowa 24x24 cm, na dnie rozsypać umyte, wypestkowane wiśnie,wlać galaretkę poziomkową rozmieszaną w 450 ml gorącej wody, schować do lodówki do stężenia na stężałej galaretce poukładać biszkopty, żelatynę w płatkach namoczyć(...)kefirze i podgrzać w mikrofalówce, wymieszać, wlać galarertkę cytrynową rozmieszaną w 400 ml gorącej wody i wszystko wymieszać, wlać na biszkopty trochę i do lodówki poukładać wiśnie, wlać resztę kefiru i do lodówki najlepiej na całą noc nożem maczanym w wodzie oddzielić deser od formy, nakryć talerzem i obrócić, delikatnie zdjąć formę - deser jest orzeźwiający, nie za słodki
W Mojej Kuchni Lubięswoje małe przyjemności trzeba znaleźć czas, choć odrobinkę. Tym razem wyczarowałam torcikowe ciasto z pysznymi, sezonowymi owocami lata - brzoskwiniami i jagodami. Bardzo, bardzo smakowite :) Składniki: (na tortownicę 24cm) BISZKOPT: 6 jajek 3/4 szklanki cukru szczypta soli 3/4 szklanki mąki pszennej tortowej 1/3 szklanki mąki ziemniaczanej KREM: 1 litr śmietanki kremówki 36% 250g mascarpone 2 łyżki cukru pudru 2 łyżeczki(...)posiekanych brzoskwiń bez skórki PONCZ: 3/4 szklanki gorącej wody 2 łyżki cukru sok z 1/2 cytryny POLEWA: 1 czekolada mleczna 1 łyżka mleka siekane migdały do posypania Przygotowanie: BISZKOPT: Białka oddzielić od żółtek. Do białek dać szczyptę soli, ubić na sztywno. Do piany dodawać po łyżce cukru cały czas miksując. Następnie dodać żółtka, zmiksować do połączenia składników. Do masy
Cakes By Kejtkawałek tortu. Przekonajcie się czy Wy też to odczujecie po zjedzeniu piankowej fantazji Składniki: galaretka o smaku truskawkowym 2 galaretki cytrynowe galaretka brzoskwiniowa 200 g biszkoptów 500 g niesłodzonego mleka skondensowanego 250 g serka mascarpone 4 łyżeczki żelatyny 300 g truskawek Ponadto do dekoracji: 250 ml kremówki (30%) truskawki Wykonanie: Trzy różne galaretki(...)oprócz jednej cytrynowej) rozpuściłam w połowie ilości wody zalecanej na opakowaniu. Żelatynę rozpuściłam w niewielkiej ilości zimnej wody. Tortownicę wyłożyłam folią aluminiową i biszkoptami. Napęczniałą żelatynę lekko podgrzałam, żeby stała się płynna. Wystustudziłam. Serek mascarpone wymieszałam delikatnie z żelatyną. Połowę wyłożyłam na biszkoptach. Mleko skondensowane ubiłam w mikserze, podzieliłam na 3 części. Każdą z osobna mieszałam z tężejącymi
Kuchnia u Krysiwypróbujcie! Pianka śmietankowa: 400 ml śmietanki 30% 400 ml jogurtu greckiego 4 łyżki cukru pudru 3 łyżki żelatyny Mus brzoskwiniowy: 1 puszka brzoskwiń 2 galaretki brzoskwiniowe Dodatkowo: paczka okrągłych biszkoptów 1 galaretka brzoskwiniowa W tortownicy (26cm) wyłożyć warstwę biszkoptów. Żelatynę wymieszać z 1/3 szkl zimnej wody. Odstawić na kilka minut do napęcznienia. Podgrzewać do całkowitego rozpuszczenia (nie gotować!). Zimną(...)śmietankę ubić na puch, dodać cukier puder, jogurt, i cały czas miksując, wlewać powoli ciepłą żelatynę. Masę delikatnie wylać na biszkopty. Odstawić do lodówki do stężenia (ok pół godziny). Brzoskwinie i 1/3 syropu zmiksować na gładki mus, zagotować. W gorącym musie brzoskwiniowym rozpuścić 2 galaretki. Ostudzić. Można przyspieszyć wkładając letni mus do lodówki i gdy zacznie tężeć wylać na warstwę
Smakołyki Asitrzeba dzwigać zakupów, przywiozą do samego domu. Nic tylko wejść zarejestrować się i kupować. Ptasie mleczko z truskawkami Składniki : galaretki cytrynowe - 2 opak mleko skondensowane niesłodzone - 0,5 l biszkopty okrągłe - 0,5 paczki galaretka truskawkowa - 2 opak truskawki Przygotowanie : Galaretki czerwone rozpuścić w 850 ml gotowanej wody, odstawić do lekkiego stężenia. Galaretki cytrynowe rozpuścić(...)gotowanej wody, odstawić też do lekkiego stężenia. Truskawki umyć, oszypułkować, przekroić wzdłuż na połowę. Sam brzeg tortownicy, wyłożyć biszkoptami, środek zostawić pusty. Pomiędzy biszkoptami, układać połowki truskawek. Dobrze schłodzone mleko, przelać do wysokiego naczynia, ubijać na wysokich obrotach, przez kilka minut. Następnie wlewać cienkim strumieniem galaretkę do mleka, ubijając jeszcze przez chwilę. Wylać piankę do tortownicy, odstawić do stężenia
Kuchnia DanusiJeśli boicie się lub nie chcecie ( np. z powodu ciąży) dodawać surowych żółtek do kremu, ta wersja tiramisu jest dla Was. Puszysty, delikatny biszkopt nasączony kawą i migdałowym likierem Amaretto. Przełożony pysznym delikatnym kremem na bazie mascarpone i bitej śmietany. Przed podaniem obficie posypany gorzkim kakao. Ciasto jest lekkie, niesłodkie i łatwe w przygotowaniu. Krem jest lekki, a równocześnie zwarty(...)dzięki czemu nie wypływa podczas krojenia. Zawsze jest hitem każdego przyjęcia. SKŁADNIKI BISZKOPT / wszystkie składniki powinny mieć temp. pokojową 5 jajek / oddzielnie białka i żółtka ²⁄₃ szklanki mąki pszennej ¹⁄₃ szklanki mąki ziemniaczanej ²⁄₃ szklanki drobnego cukru do wypieków KREM 500 ml śmietany 30% / mocno schłodzonej 500 g serka mascarpone / polecam taki 2 łyżki cukru pudru NASĄCZENIE 125 ml mocnej kawy
cool and minty